De niște ani încoace, din ce în ce mai mulți români au prins gustul vacanțelor, al micilor escapade sau chiar al traseelor inițiatice de cel puțin 4-5 luni departe de casă. Cu siguranță te întrebi cum reușesc să facă asta, iar ce-ți putem spune noi, cu toată sinceritatea, este că nu e chiar ușor.

Dacă, de pildă, ai o treabă în mall, e musai să închizi ochii când treci pe lângă vitrinele luminoase unde sunt expuse cele mai noi colecții, mai ales în perioada reducerilor. Pe bune, este foarte tentant chiar și pentru cei mai neinteresați dintre noi. Sau imaginează-ți ultimul tip de televizor Super Ultra HD, care s-ar așeza atât de bine în sufragerie, ori poate chiar cea mai recentă variantă de telefon cu nu știu ce cameră performantă și ecran curbat.

Sigur, sunt lucruri care îți pot oferi satisfacție și, de ce nu, chiar o fericire uriașă, dar sunt stări de moment, lucru pe care l-am înțeles acum mulți ani. De atunci, am renunțat pe rând la lucrurile materiale și ne-am îndreptat atenția către experiențe. De ce așa? Simplu: de lucruri te poți plictisi foarte repede, însă experiențele rămân peste ani și te îmbogățesc cum nici nu ne putem închipui.
Așa că hai să-ți povestim cam cum am ales să ne petrecem noi zilele de naștere ale ultimilor ani, fără ca vreunul dintre noi să primească ultimul tip de iPhone sau un card de cumpărături la nu știu ce magazin de țoale. Și, cine știe, poate îți dăm și ție idei! 🙂

1. Ocolul lumii într-o singură zi la Port Aventura, lângă Barcelona

Am mai spus-o de nenumărate ori până acum și o repetăm: ne este imposibil să testăm toate ofertele bune de vacanță pe care le găsim, dar, în măsura în care putem face asta, testăm. Mai ales când în ecuație intră și niște aventură. Și ce poate fi mai plin de adrenalină decât un parc de distracții, fix de ziua ta?

Și iată cum, chiar dacă anii se adună, unul câte unul, într-un parc de distracții nu le prea simți povara și te simți în continuare copil. În Port Aventura ne-am distrat pe cinste o zi întreagă, făcând ocolul lumii, trecând prin zone tematice, când cu roller-coaster-e, când cu trenulețe, când cu tot felul de jocuri și joculețe care ne-au cam dat lumea peste cap – la propriu și la figurat. Și, pentru o zi, ne-am prefăcut că n-avem griji de oameni mari.

2.O seară franțuzească la Paris și o plimbare pe malul Senei

Dacă Florin și-a dorit distracție de ziua lui,  Alina a vrut să vadă Parisul. Zis și făcut. La 20 de ani și-un pic, cam câți bani poți să ai în buzunar? Eram la facultate în perioada aia, încă nu-și făcuse loc în viața noastră și un loc de muncă, așa cum s-a întâmplat ceva mai târziu, însă dorința de a mă poza cu turnul Eiffel în fundal, fix de ziua mea, mă bântuia pur și simplu.

Dar, cumva, planetele s-au aliniat. Am găsit o ofertă bună la zbor și am găsit pe couchsurfing.org – pe care l-am folosit mult și bine în tinerețea noastră timpurie, atât ca gazde, cât și ca oaspeți – un cuplu de francezi dornici să ne primească în casa lor.

Privind înapoi, a fost una dintre cele mai frumoase experiențe pe care le-am trăit până acum: am făcut poza mult dorită la turn, dar și o plimbare pe malul Senei, iar Marrion și Benoit au organizat o petrecere surpriză cu vin franțuzesc, jocuri și raclette. Și iată că, după mai bine de 10 ani, excursia la Paris a rămas o amintire dragă.

 

3. Invazia extratereștrilor la Thorpe Park, Londra

Într-un alt an, am optat, iarăși!, pentru un parc de distracții. De data aceasta, însă, am ales unul înfricoșător și am vizitat și Londra pe deasupra. Nu ai cum să uiți vreodată plimbarea cu roller coaster-ul The Swarm (Roiul), mai ales după ce ai stat la o coadă nesfârșită ascultând ”știri” despre cum a fost invadată planeta de extratereștri.

4. Cu balonul în Cappadocia

60 de euro. Nici mai mult, nici mai puțin. Atât ne-a costat zborul cu balonul deasupra minunatei văi din Cappadocia. De căciulă, firește. Altfel, să te trezești de bunăvoie și nesilit de nimeni la 4 dimineața, nefiind deloc o persoană matinală, ba dimpotrivă, și să prinzi un răsărit spectaculos la 1.000 de metri altitudine, ei bine asta-i chiar ceva ce nu ai cum să uiți foarte ușor.

Asta ca să nu mai vorbim despre ”vecinii de coș”, vreo cinci sau șase chinezi înnebuniți să imortalizeze fiecare secundă, care mai de care cu selfie stick-uri lungi și foarte lungi, și care, desigur, apar în aproape toate pozele tale. Iar apoi, ca o încununare a zilei tale, să primești și diploma de balonist, pentru ca, la sfârșitul zilei, să te înfrupți dintr-o cină în stil turcesc pe cinste.

5. Sărind cu parașuta de la 4000 metri altitudine

Despre cadoul acesta trebuie să mărturisim că a fost foarte bine gândit cu ceva timp înainte, pentru că voiam să marcheze schimbarea de prefix. Și ce poate fi mai potrivit decât așa ceva? Să ai inima cât un purice din prima până în ultima secundă, să  îți aștepți rândul pentru a urca în micul avion de șase persoane și să urci la 4000 de metri altitudine.

Pe marginea avionului, privind în jos, pământul capătă forme diferite și pare din ce în ce mai departe, așa că ajungi să te întrebi de ce faci asta. Dar ești deja în aer, fălcile se apropie de urechi, tu te apropii de pământ cu 200 km/h și te simți FABULOS!

Ajungi la sol, iar adrenalina este la cote maxime și parcă ai mai vrea o tură cel puțin. Și știi că, atunci când, peste ani, nepoții te vor întreba ce ai făcut când ai împlinit 30 de ani, te vei lăuda cu inima-ți sănătoasă și cu săritura nebunească de la 4 kilometri altitudine. 🙂

6. Petra by night și un ”La mulți ani” cântat cu tarabana la restaurant, Iordania

Tort, lumânări, muzică, prieteni. Cam asta ar fi rețeta clasică a unei aniversări. Dar ce ai zice de niște baclava, de 2000 de candele aprinse în drumul ce duce spre una dintre marile minuni ale lumii moderne, câteva melodii cântate la cel mai vechi instrument din lume, rababa, și o nație întreagă de oameni prietenoși?

Ei bine, cam așa ar decurge o seară la Petra by Night, urmată mai apoi de o masă la un restaurant local în care cei din echipa restaurantului îți cântă ”La mulți ani” în arabă, acompaniați de o tarabană. Și-atunci, cum să spui nu ideii de a-ți petrece ziua de naștere în Iordania? Nu ai cum, și asta pentru că Petra este genul acela de colț de lume care îți va rămâne în suflet pentru totdeauna.

7. Aventură deasupra mării cu cea mai lungă și rapidă tiroliană din Malta

Cu puțină imaginație, cam fiecare an din viața ta poate fi marcat printr-o experiență altfel. Cum ar fi, de pildă, o rețetă cam așa: 25 de grade, hotel de 4 stele, 100 de euro pentru zbor și cazare,o insulă minunată și o tură cu tiroliana la 50 de metri deasupra mării, între două stânci abrupte.

Tot ce trebuie să faci este să urci pe un scuter, să ajungi la Migra I-Ferha pe un traseu de vis, să te echipezi corespunzător, cu ham și cască, și să te arunci în hău fără să te gândești prea mult înainte, având dedesubt marea învolburată. Pe scurt, acesta a fost cadoul de 29 de ani.

malta_tiroliana

8. Sărbătoare în stil grecesc la o tavernă locală în Creta

După părerea noastră, cretanii sunt printre cei mai prietenoși oameni de pe pământ. Sau cel puțin dintre cei pe care i-am întâlnit până acum. Poate că a ajutat și faptul că am stat patru luni pe insulă și că, în felul acesta, am ajuns să îi cunoaștem destul de bine.

Într-un an, de pildă, sărbătoritul a avut prilejul să se bucure din plin de ospitalitatea unui mic grup de cretani la o tavernă unde de obicei se strângeau localnicii, fiind astfel ascunsă de privirile iscoditoare ale turiștilor. Satul se numește Gallou și face parte din prefectura Rethimno, fiind cocoțat pe panta unui munte și împânzit cu case și flori colorate.

În plus, mâncare dumnezeiască, rakomelo, o băutură cu țuică și miere, făcută în casă, cam cum e la noi vișinata, dansuri și, desigur, muzică grecească până spre zorii zilei, la cinci dimineața.

9. Cu bicicleta dublă prin Villa Borghese, Roma

Sigur, o zi de naștere la Roma nu este ceva neapărat ieșit din comun. Cel mai probabil, mulți dintre cei ce ne citesc au făcut deja o escapadă la Roma cu o astfel de ocazie. Și asta pentru că, în primul rând, este o destinație accesibilă, iar atmosfera orașului îți face șederea cu mult mai frumoasă.

La tot pasul ai înghețată artizanală, paste, pizza, te poți plimba cu bicicleta dublă prin Villa Borghese și poți admira priveliștea minunată a întregii Rome. Ingrediente care îți pot condimenta aniversarea fără a fi nevoit să scoți prea mulți bani din buzunar.

10. Cu prietenii mei, elefanții

Dintotdeauna am fost fascinați de elefanți. Au o privire atât de blândă încât cu greu le poți rezista, iar după jumătate de zi petrecută la un sanctuar de elefanți, clar te îndrăgostești iremediabil. Și nici nu poți uita o astfel de experiență prea ușor. Cei mai mulți elefanți din sanctuarele acestea au fost salvați de la circ ori de la oameni ce îi foloseau pentru a distra turiștii dornici să vadă un animal sălbatic dând spectacole sau neopunând prea mare rezistență când li se urcă în spinare pentru o plimbare mai altfel.

Printre ei, și pui rămași fără părinți. Oricum ar fi, sunt cu toții încântați să intri cu ei în apă, să îi masezi cu nămol, pentru ca mai apoi să-i speli bine și să îi hrănești.

Animalul se simte răsfățat și parcă ceva mai fericit. De ce zicem noi că este mult mai bine să alegi o astfel de experiență în detrimentul unei excursii călare pe elefant? Am scris  mai pe îndelete despre acest subiect aici.

Cam asta este lista noastră cu zece experiențe pe care le-am trăit noi până acum sărbătorindu-ne zilele de naștere. Tu, de pildă, ce ai făcut acum zece ani de ziua ta? 🙂

 

Nu uita că aventurile noastre sunt și pe Instagram, așa că ne poți urmări și acolo ! 🙂
13 comentarii

 1. Calmuc Alexandra on

  Acum 10 ani,de ziua mea am făcut un mic tur prin Europa: Ungaria, Austria, Germania, Franța, Spania,Portugalia. 😁

  • Aerodromul din Clinceni cu TNT Brothers, 950 lei/persoana salt in tandem cu poze si filmare. Se poate si mai ieftin daca gasesti voucher cu cateva luni inainte.

 2. Interesant ,,,mi-ar placea si mie sa calatoresc de ziua mea …dar….sunt nascuta in decembrie , asa,,,,pe la sfatsit si ori ninge si nu pleaca nici un avion ori nu am cum sa-mi iau concediu ,,,

  • Buna, Dana! incearca sa te uiti la destinatii mai calde: cu Roma, Malta sau Dubai nu ai cum sa dai gres in decembrie si poti ajunge cu un buget rezonabil.

 3. Foarte fain articol si foarte fain tot ceea ce faceti voi pe-aici, bigup! Anul trecut i-am vizitat pe Autocross Arena la Bucuresti pentru o experienta de rally pe track-ul lor, de ziua prietenului meu. Best gift (so far) for a petrolhead, ii recomand cu drag! 😁

 4. Foarte frumos articolul si foarte util, nu mi-o luati in nume de rau, dar va rog nu mai puneti virgula intre subiect si predicat. (prima propozitie de la punctul 1).

 5. Buna, exista alta metoda de a ajunge la tiroliana din Malta in afara de scuter?

  multumesc si distractie maxima in Tailanda!

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.
Send this to a friend