Ne-am dorit mult să vizităm Copenhaga. Sincer, însă, ne-a luat ceva timp să ne facem curaj, și asta pentru că mai toate cunoștințele noastre, care fuseseră deja acolo, ne-au cam speriat spunându-ne cât de scump e. Ca atare, ne-au sfătuit să pregătim un buget generos, căci altfel nu se poate, însă experiența de la fața locului ne-a arătat că lucrurile nu stau chiar așa.

Te întrebi cum am făcut, nu-i așa? Păi, în primul rând, am alocat niște timp pentru a scormoni pe internet după cea mai corectă informație referitoare la cazare, mâncare și locuri de vizitat.
Ne-am făcut temele cum trebuie și am reușit să găsim prin Airbnb o cameră într-un apartament cochet, undeva într-o clădire clasică, foarte aproape de centru, în cartierul Frederiksberg.

În felul acesta, am rezolvat o problemă adiacentă, transportul, pentru că, fiind aproape de centru, am mers mai mult pe jos, iar asta a însemnat o economie serioasă în această direcție. De altfel, la transportul în comun nu am apelat decât de vreo două ori.

În ce privește mâncarea, nici aceasta nu a fost exagerat de scumpă. Bine, dacă am fi mâncat zilnic la restaurante mai fandosite, ca să le spunem așa, atunci gaura în buget ar fi fost considerabilă. Noi, însă, am ales să mâncăm, la restaurante arăbești, am încercat și varianta locală de mâncare ”de stradă”, vestiții cârnați danezi sau sandvișurile delicioase, am cumpărat și mâncare tradițională de la magazine unde se găsea mâncare gătită pentru acasă.

Mai mult decât atât, în toate cele patru zile petrecute în capitala Danemarcei, am făcut un tur al orașului în care am inclus numai activități și obiective pentru care nu am fost nevoiți să plătim nimic.

Astfel, spre uimirea noastră, ne-am întors acasă cu ceva bani rămași din bugetul alocat acestei vacanțe. Concluzia este simplă, aceea că, până la urmă, Copenhaga trebuie să rămână pe lista oricărui turist, fără a ne lăsa speriați de prețurile ridicate din nordul continentului, deoarece, după cum se va putea vedea, orașul poate fi vizitat și cu un buget mai modest.

Dar hai să luăm pe rând obiectivele despre care am pomenit și pe care le poți vedea fără a scoate niciun ban din buzunar, fără însă a face vreun compromis în ce privește explorarea orașului. Dimpotrivă, te vei putea bucura de frumusețea lui fără nicio restricție.

Atâta doar, dacă ai, totuși, un buget mai măricel, clar nu trebuie să ratezi parcul de distracții Tivoli, cel mai vechi astfel de parc din lume.

1.Mica Sirenă

Este unul dintre cele mai cunoscute personaje din basmele legendarului scriitor danez Hans Christian Andersen. Statuia ce-i poartă numele se află în parcul Churchill, cocoțată în vârful unei stânci rotunde în urmă cu aproape 100 de ani. Statuia nu ni s-a părut foarte interesantă, deși celebră sigur e, având în vederea mulțimea de oameni nerăbdători să se pozeze în preajma ei, dar drumul până la ea este fermecător.

Am ajuns aici după o lungă plimbare pe jos, am traversat parcuri, străduțe din zone rezidențiale, și am găsit, cum spuneam, puhoi de oameni. În total contrast cu însăși statuia, care este de dimensiuni ceva mai mici.

 

2. Kastellet (Citadela Frederikshavn)

Fortăreață istorică, construită în formă de stea în secolul al XVII-lea și perfect conservată de-a lungul timpului, păstrându-și forma intactă până în ziua de azi, aceasta se află în apropierea parcului Langelinie. Priveliștea de care ai parte aici, asupra portului și a întregului oraș, este impresionantă.

În plus, poți admira și comorile militare aflate aici. Programul de vizitare începe zilnic la ora 6 și se încheie la 22.

 

kastellet1

3. Kobenhavns Radhus

Primăria orașului este una dintre clădirile emblematice ale orașului. Pornindu-se, ca sursă de inspirație, de la planurile unei clădiri din Siena, Italia, Kobenhavns Radhus a fost inaugurată în anul 1905, după aproape 13 ani de muncă. Este impunătoare și datorită turnului său cu ceas, înalt de 105 metri, dar și datorită unui ceas astronomic adăpostit în interior și alcătuit din peste 14.000 de părți. Primăria poate fi vizitată în intervalul 10:00-15:00.

 

4. Muzeul Național – Nationalmuseet

Este un muzeu absolut minunat, care nouă ne-a plăcut mult de tot, nu numai pentru că este complet și complex, dar și datorită expozițiilor din epoci diferite, îndepărtate – de piatră, de fier, era vikingilor –, dar și datorită celor ce dezvăluie istoria modernă a Danemarcei. Complexitatea acestui muzeu este și motivul pentru care îți trebuie cel puțin jumătate de zi pentru a-l explora. Programul de vizitare, de marți până duminică, este între 10:00-17:00.

Update iunie 2018. Între timp la Muzeul Național s-a introdus taxă de intrare pentru adulți (85 coroane daneze). Găsești mai multe informații aici.

 

5. Muzeul Ny Carlsberg Glyptotek

Clădirea care adăpostește acest muzeu a fost desemnată ca fiind una dintre cele mai elegante din lume. Aici vei putea găsi colecții de artă antică provenind din civilizații diferite, de la cea greacă, cea egipteană la cele romană și etruscă, dar și capodopere franțuzești. Mai mult, tot aici se află și o colecție impresionantă de picturi ale unor pictori celebri precum Monet, Sisley sau Pissaro. În fiecare marți, toți cei interesați pot beneficia de intrare gratuită. Găsești mai multe informații aici.

 

carlsberg

6. Schimbarea gărzii la Castelul Amalienborg

În daneză se numește ”vagtparade” și are loc în fiecare zi, la prânz, urmând un traseu de la Castelul Rosenborg, de pe strada Gothersgade, și până la Castelul Amalienborg. Se zice chiar că schimbarea gărzii de aici este mult mai spectaculoasă decât cea din Londra.

 

Royal_Danish_Life_Guard's_Military_Band

7. Strøget

Este recunoscută ca fiind cea mai lungă stradă de shopping din Europa, măsurând 1,1 km de magazine unde poți găsi de toate, de la haine și suveniruri la mâncare. Deși nu suntem mari amatori de cumpărături, în ultimele ore din Copenhaga, ne-am clătit ochii prin magazine tematice, cu produse legate de era vikingilor, dar și prin cele cu haine. Ca bonus, ține minte că aici poți găsi și mâncare la prețuri foarte, foarte bune.

 

8. Orașul liber – Christiania

Enclavă hipiotă a Danemarcei, Christiania este, de fapt, un cartier al capitalei care se guvernează singur, dând ca exemplu stilul de viață liber, destul de nonconformist, ce-i drept. Plimbându-te pe aleile ce seamănă mai degrabă cu ulițele unui sătuc, cu case întreținut cu tot felul de obiecte reciclate, cu grădini în care oamenii cultivă legume, chiar și cu un atelier de tâmplărie și fierărie, vei putea petrece o zi întreagă pe-aici. Site-ul oficial al acestui oraș liber îți pune la dispoziție un ghid turistic, inclusiv în limba engleză, pe care îl poți consulta înainte de a porni la drum: christiania.org.

 

9. Portul Nyhavn

Ca în multe alte porturi din întreaga lume, și aici vei găsi o mulțime de terase, diferența fiind că prețurile sunt destul de piperate. Ce ai putea să faci, în schimb, ar fi să cumperi o bere de la supermarket și să o savurezi pe marginea de lemn din jurul canalului. Este mult mai ieftin așa, iar senzația nu se schimbă cu nimic, cu atât mai mult cu cât este chiar un obicei al danezilor, al tinerilor cu precădere.

 

10. Parcul multicultural Superkilen

Supranumit de arhitecți ”parcul parcurilor”, este alcătuit din trei domenii principale, distincte: Piața Roșie, Piața Neagră și un Parc Verde. Voluntarii implicați în crearea Superkilen au călătorit în întreaga lume cu scopul de a strânge tot felul de obiecte tradiționale, reprezentative pentru identitatea țărilor de unde le-au adus. Și, ca să fie totul foarte limpede și pentru turiști, lângă fiecare exponat a fost amplasată câte o plăcuță explicativă menită să descrie în detaliu proveniența și utilitatea fiecăruia.Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Send this to a friend