La invitația celor de la Blue Air, în luna mai am ajuns și în Oradea. Inițial, am fost uimiți că au ales ca destinație tocmai acest oraș, nu știam exact cu ce frumuseți se mândrește. Cu ocazia asta am aterizat și pe cea mai nouă pistă de avioane din România. 🙂

Am petrecut 3 zile pline, ne-am bălăcit în ape termale, în parcuri de distracție, am vizitat obiectivele turistice, am învațat și puțină istorie, ne-am bucurat privirile și papilele gustative la Street Food Festival și ne-am întors acasă cu promisiunea că vom reveni cât de curând la Oradea, să o gustăm mai pe-ndelete, că tare mult ne-a placut.

După mica noastră incursiune am făcut o listă musai de vizitat, iar dacă Oradea nu e pe lista ta de city break-uri îți recomandăm să arunci o privire pe lista de mai jos, sigur te vei răzgândi.

1. Piața Unirii

Aici este centrul istoric al orașului cu cea mai mare concentrație de clădiri istorice, majoritatea dintre ele recondiționate deja sau în curs de reabilitare. Centrul istoric este aproape intact, scăpat de demolarile din timpul regimului comunist, așa că primăria s-a pus pe treaba: au reușit să atraga cele mai multe fonduri europene în comparație cu celelalte orașe ale României și chiar se vede asta. În Piața Unirii avea loc și Street Food Festival, o surpriză foarte plăcută.

Clădiri lucrate cu simț de răspundere și bun-gust, verdeață, parcări, evenimente, piste pentru biciclete, un oraș pentru oameni. Da da, suntem în România!

 

Palatul vulturului negru

Relaxare la Street Food Festival

Relaxare si un burger delicios la Street Food Festival

Castelul Brutarilor de la Street Food Festival

Aventurescu a rămas și în Oradea 🙂

 

2. Vedere din Turnul Primăriei

Intrarea costă 5 lei pentru adulți și 3 lei pentru studenți. Ce mai mare provocare sunt scarile. Îți trebuie ceva condiție fizică, însă răsplata va fi pe măsură. De sus poți vedea tot centrul istoric și îți poți face o idee despre cât de verde e orașul. La etajul 1 vei da peste mecanismul orologului  „ceasul mamă”, ce începe să cânte la ore fixe „Marșul lui Iancu”. Oradea devine din ce în ce mai interesantă.

3. Sinagoga Zion

Este cea mai mare sinagogă neologă din România și a fost reabilitată pe bani europeni, bineînțeles.  A fost construită in 1878 cu influențe ale stilului maur și poate găzdui mai bine de 1000 de persoane odată. Acum, sinagoga servește drept centru cultural, unde se organizează tot felul de evenimente.

4. Complexul Baroc și Catedrala Romano-Catolică

Ansamblu de clădiri construite pe parcursul a 100 de ani. Catedrala  este pur și simplu o bijuterie la interior. Este cea mai mare biserică barocă din România și din sud-estul Europei.

5. Casa Darvas La Roche

Era în programul de vizitat, însă, din păcate nu am mai mai avut timp să ajungem și la ea, un motiv în plus pentru care ne vom întoarce. Este o clădire reprezentativă stilului art noveau, construcția fiind inspirată direct din arta vieneză. Casa Darvas La Roche este una dintre bijuteriile cele mai de preț ale Oradei și o atracție unică în zona Transilvaniei.

 

6. Strada Republicii

Este o stradă pietonală, unde oradenii și turiștii își beau în tihnă cafeluța la una din multele terase aflate la parterul clădirilor istorice. După câteva ore de vizitat muzeele, cetatea, urcatul în turn, aici e locul perfect să te retragi pentru o pauză, prânz sau cină.

7. Cetatea Oradei

Să lăsăm puțin în urmă construcțiile moderne și să ne întoarcem în timp în perioada medievală. Cetatea Oradei a fost reabilitată complet după ce ani de zile a zăcut ca o ruină de nerecunoscut. În turul cetații, care arată impecabil, poți vedea fresce, statui intrigante (grifoni, unicorni, elefanți), un scaun de tortură, chiar și un fost localnic al cetății.

Tot aici poți face o plimbare prin parcul dentrologic al cetății, amenajat la baza zidurilor. Pentru cei interesați, recomandăm să aruncați o privire la Hotel Cetate, aflat într-o clădire istorică, în interiorul zidurilor cetății. Cu siguranță o noapte sau două vor fi o experiență frumoasa pentru pasionații de istorie și nu numai.

 

Intrarea in curtea cetății

Localnicul permanent al cetății

Atelier de țesătorie în incinta cetății

Parcul dentrologic

 

8. Vedere panoramică asupra Oradei de pe Dealul Ciuperca 

A fost consolidat de curând, pentru că anul trecut era pe aproape să fie distrus de alunecările de teren. Este cel mai înalt punct din oraș. De aici poți vedea Oradea cea verde în toată splendoarea ei, iar un apus de soare pe fundal ar completa perfect peisajul.

9. Băile Felix

Nu sunt chiar în Oradea, dar poți ajunge foarte repede aici. Merită!

Primele izvoare termale au fost descoperite prin anul 1200, iar de atunci oamenii s-au folosit intens de beneficiile apei termale. Băile Felix au primit Medalia de Aur la Expoziția Universală de la Berlin în 1896 pentru calitatea apelor termale.

Am avut ocazia să ne relxăm și să încercăm pe pielea noastră efectele apei în piscina cu apă termală de la aqua park-ul din Complex President. Tarifele pornesc de la 25 lei.

PS. Aici găsești și primul complex balnear de 5 stele din Romania: Lotus Therm, care arată MINUNAT.

10. Aquapark Nymphaea

După un city break în care ai avut parte de istorie și cultură, e momentul și pentru distracție. Mai întâi să-ți spunem că aqua park-ul este o investiție a primăriei, localizat chiar lângă Double Tree by Hilton pe malul Crișului Repede, fiind unul dintre cele mai mari parcuri din această regiune a Europei. Vei fi surprins cu siguranță de calitate și atenția la detalii.

Totul strălucește de curațenie, toboganele sunt din belșug, ai la dispozițe piscine în aer liber, piscină cu apă caldă în interior, saune, baie turcească, jacuzzi. Bineînțeles că am testat toate toboganele puse în funcțiune și îți recomandăm să-ti aloci cateva ore și pentru această experiență. Intrarea costă 50 lei, iar prosoapele și halatele se plătesc separat.

Dacă nici tu nu știai despre aceste locuri și ți-am stârnit interesul, aruncă o privire la biletele de avion, pentru că prețurile sunt foarte convenabile. Dă-i o șansă României să-ți demonstreze că merită să o vizitezi la fel de mult ca pe celelalte țări europene. Nu uita că în perioada 7-9 iulie va avea loc Festivalul Medieval Oradea.

Mulțumim Blue Air și gazdelor din Oradea pentru această experiență neașteptat de frumoasă!

 

Foto credit: Călin Stan

Un comentariu

  1. Sunt oradeanca si in numele tuturor oradenilor, draga „aventurierule”, iti multumim pentru frumoasele vorbe 🙂 si va mai asteptam cu drag, oricand la orice ora, cu bratele deschise 🙂
    P.s. : Sper ca nu ai/ati ratat o masa copioasa la restaurantul Cyrano (Str. Republicii) 🙂

Adaugă un comentariu

error: Content is protected !!

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Trimite unui prieten