În fiecare an încercăm să descoperim o particică din țara asta frumoasă, iar anul acesta i l-am dedicat Țării Hațegului și orașelor vecine, Huedoara și Deva.

Țara Hațegului este una dintre microregiunile cele mai bogate din România din punct de vedere istoric: aici se găsesc câteva dintre cele mai importante monumente de arhitectură și arheologie din țară.

Știați că în Țara Hațegului sunt dealuri cu terase verzi, ce seamănă perfect cu terasele de orez din Bali? Tot ce trebuie sa faci, este să te urci in mașină sau pe motocicletă si să te pierzi prin regiune, printre dealuri și văi și sigur iți vor apărea în cale.

Am încercat să restrangem lista la 10 locuri pe care trebuie neapărat sa le vezi in zona asta:

 

1.Sarmizegetusa Regia și Ulpia Traiana

Ar fi păcat să călătorim prin toată lumea, să vedem ruinele antice din Atena, Roma sau Malta. dar să nu fi văzut și urmele  civilizației romane și dacice din România. Aici, în Țara Hațegului sunt la tot pasul situri și monumente de epocă dacică și romană și nu costă foarte mult să le vizitezi. La Ulpia Traiana biletul de intrare costă 5 lei/persoană și 15 lei taxa foto.

 

ulpia-traiana

ulpia-traiana-2

 

2. Zimbri și centrul de vizitare de la Armeniș

Zimbrul european este cel mai mare mamifer terestru sălbatic de pe continent. În România a fost vânat excesiv de oameni până când, în cele din urmă a dispărut din sălbăticie, în 1790. După mai bine de 200 de ani, WWF România în parteneriat cu Rewilding Europe au demarat proiectul de reintroducere a zimbrului în sălbăticia din Carpați. Astăzi puteți merge la Centrul de vizitare din Armeniș, unul dintre cele mai inovatoare centre din Europa unde puteți afla foarte multe lucruri despre zimbri, prin holograme, jocuri interactive și nu costă absolut nimic. Mai multe informații găsiți pe siteul WWF.

 

Sursa: ghidvideoturistic.ro

Sursa: ghidvideoturistic.ro

Sursa: prwave.ro

 

3. Castelul Corvinilor din Hunedoara

Ați vazut poze cu castelele din Valea Loarei, Franța sau castelele din Bavaria, Germania? Avem și noi cu ce ne mândri! Iar unul dintre cele mai frumoase castele pe care le-am vazut până acum este in Hunedoara, Castelul Corvinilor! Arată exact ca in poveștile cu prințese: măreț, cu multe turnuri, un râu de jur împrejur peste care se așează impunător un pod imens ce duce spre poarta castelui. Taxa de vizitare a castelului este măricică, 45 lei/persoană, însă castelul este cu adevărat spectaculos!

 

castelul-corvinilor

castelul-corvinilor-2

 

4. Cetatea Devei

Dacă ai fost la Castelul Corvnilor și crezi că nimic nu te mai poate uimi, atunci trebuie neapărat să ajungi și până în Deva să-i vezi cetatea. Este cocoțată în vârful muntelui, dar pâna acolo poți urca cu telecabina care costă vreo 5 lei urcarea. Noi am ales să coborâm de la cetate pe jos și bine am facut: drumul spre oraș este înțesat cu pădure și case cochete cum nu ai crede că poți vedea în Deva! Cetatea se vede din tot orașul, iar la intrare are un mesaj foarte emoționant. Este considerată una din cele mai importante fortificații medievale din Transilvania.

 

ceatea-devei-2 cetatea-devei-1 vedere-din-cetatea-devei

 

5. Biserica fortificată de la Densuș

Locul acesta trebuie neapărat trecut in lista de vizitat, chiar dacă nu ești religios sau pasionat de istorie. Poți sta pe banca de lângă bisericuță doar să te odihnești puțin și să asculți liniștea. Originea și data construcției bisericii sunt controversate. Conform unor opinii, a fost la început un templu roman al Zeului Marte, transformat în biserică în sec. 12-13.

 

biserica-densus

 

6. Mănăstirea Prislop

Mulți au auzit de mănăstire datorită Părintelui Arsenie Boca. Este o adevărată încântare să faci o plimbare pe ulițele presărate cu flori din curtea mănăstirii. Cel mai bine e să vizitezi Mănăstirea când nu sunt sărbători sau ocazii speciale, să nu prinzi marea de oameni care se îmbulzesc, astfel își pierde din farmec și liniște. Din păcate fotografiatul este interzis și nu am putut face poze.

 

7. Geoparcul Dinozaurilor

Vă vine a crede că acum 70 de milioane de ani Ţara Haţegului era parte dintr-o insulă tropicală din Oceanul Thetys unde trăiau dinozauri? Dinozaurii pitici din Depresiunea Hațeg sunt unici în lume. Sunt mai multe puncte de vizitare precum Expoziția de balauri, dragoni și dinozauri sau Casa Vulcanilor. Mai multe informații despre centre și orar găsiți aici.

 

img_0680mic

Sursa: hateggeoparc.ro

 

8. Muzeul Satului Hațegan Peșteana

Se află în Comuna Densuș. Muzeul este de fapt o căsuță veche din lemn care se măndrește cu treptele sale din piatră antică romană. Proprietarul, nenea Antonică a facut din pasiunea sa pentru tradițiile zonei, o veritabilă colecție de obiecte din lumea satului.

 

muzeul-satului-hategan

 

9. Măgura Uroiului

Este de fapt un deal imens. Nu pare cine știe ce văzându-l în poze pe internet, însă dacă ajungi în zonă o să-l observi de la mare depărtare cu siguranță. Dealul s-a format ca urmare a activităților vulcanice intense din zonă, în urmă cu milioane de ani. Aici se fac aici concursuri, dar și cursuri și plimbari pentru pasionații de parapantă.

 

magura-uroiului

 

10. Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina cu așezările etnografice autentice din Platforma Luncanilor

Locul perfect pentru a găsi cazare în sătucurile din parc, pentru a face trasee prin pădure, pe crestele munților, peșteri, chei, dar și un tur al așezărilor etnografice.

 

parc-naturac-cioclovna

Pe lăngă toate cele de mai sus, am descoperit o cazare chiar in mijlocul naturii la prețuri foarte bune, cu mâncare delicioasă. Am scris mai multe despre Pensiunea Dacica aici, iar pe siteul pensiunii gasiți și lista cu toate atracțiile din zonă. In plus, proprietarii pensiunii organizează și excursii și trasee in zonă, cu multe informații despre istoria locului, geografie și cam tot ce trebuie să știi despre țara noastră frumoasă.

Citeste si:

Pensiunea Dacica din Tara Hategului, un loc de miliarde de stele

10 locuri pe care nu trebuie le ratezi in Maramures

 

 

Adaugă un comentariu

error: Content is protected !!

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Trimite unui prieten