De ceva ani încoace, avem o regulă a noastră, de la care încercăm să nu ne abatem în nicio vară, aceea de a face cel puțin un traseu prin frumoasa noastră Românie. De ce vara? Păi pentru că, de regulă, mai toată lumea își îndreaptă atenția către zonele cu plajă, fie pe la noi, pe-aici, fie la greci sau la turci, așa încât multe zone din țară sunt mai libere, numa’ bune de străbătut în tihnă.
Un alt motiv demn de a fi luat în seamă ar fi prețurile. Nu e nicio noutate în faptul că peste tot prin Europa prețurile explodează, pur și simplu, în iulie și august, iar noi preferăm ca aceeași sumă pe care am cheltui-o pentru o vacanță de cinci zile într-o zonă aglomerată să o dăm pentru una mai lungă, schimbând însă destinația.
Astfel, anul acesta am plecat la drum, prin țară, pentru vreo zece zile, având planificate două baze care ne-au permis să explorăm în voie, dar să ne și relaxăm: una în Maramureș și cealaltă în Cluj.
Spre rușinea noastră, am ajuns la Cluj de mai multe ori până acum, dar de fiecare dată în trecere, nelăsându-ne răgazul de a-l explora așa cum merită. Iată-ne, deci, în august, veniți cu gândul foarte îndrăzneț de a ne lua revanșa într-un city break de cinci zile în care să vedem tot ce am ratat anterior.
Dar hai mai bine să-ți povestim cam ce am văzut pe-aici, căci ne-a plăcut mult de tot și îți recomandăm din toată inima să iei în calcul orașul pentru un city break, fie el și ceva mai scurt, de două sau trei zile.
În primul rând, ar trebui să știi că este supranumit și Orașul evenimentelor – Inima Transilvaniei, fiind un oraș multicultural și plin de diversitate. Se pare că, potrivit Centrului de Consultanță și Cercetare în Domeniul Culturii, este și orașul cu cea mai mare vitalitate culturală urbană din România. În plus, este un oraș vibrant, cu o viață de noapte intensă, mândrindu-se cu o multitudine de evenimente, din cele mai variate domenii.
Festivaluri cunoscute au loc an de an la Cluj, precum TIFF, Untold, Electric Castle, Jazz in the Park, festivaluri care au primit recunoaștere internațională și care au devenit în timp veritabile branduri ale orașului. De altfel, în city break-ul nostru am nimerit și la Festivalul Zilelor Maghiare, unde ne-am bucurat de muzică, de mâncare multă și foarte bună, de degustări de vin și multe alte activități de sărbătoare.
Pe lângă toate astea, Clujul este cunoscut și ca Silicon Valley-ul Europei, datorită numărului mare de programatori de succes ce lucrează aici, fiind, în egală măsură, și un important hub al nomazilor digitali de pe continent, întrucât există numeroase cafenele de unde poți lucra, evenimente, dar și o gamă largă de cazări pentru toate buzunarele.
Ce e de văzut pe-aici:
1. Piața Muzeului – cea mai veche piață a orașului, formată din clădiri cu arhitectură gotică și barocă, precum și din situri arheologice romane și transformată în zonă pietonală.
Aici poți vedea Biserica Franciscană și Mănăstirea Franciscană, Obeliscul Carolina, primul monument laic al orașului, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și Casa Matia Corvin, un alt monument emblematic.
2. Piața Unirii - Asemenea Pieței Muzeului, Piața Unirii se mândrește cu unele dintre cele mai importante ansambluri arhitectonice gotice, baroce și neo-baroce din Transilvania: Biserica Romano-Catolică Sf. Mihail, Muzeul de Artă, Muzeul Farmaciei, pe care nu am mai apucat să-l vizităm, statuia lui Matia Corvin, Strada în oglindă și vechile palate nobiliare.
3. Grădina Botanică - Fondată în anul 1872 și considerată astăzi muzeul național, Grădina Botanică este una dintre primele, cele mai mari și cele mai complexe astfel de grădini din sud-estul Europei. Întinzându-se pe o suprafață de 14 hectare, are ca principale atracții grădina japoneză, grădina romană, serele cu plante tropicale și ecuatoriale.
Poți pierde cu ușurință vreo două ore pe-aici, plimbându-te sau relaxându-te pe o băncuță, la umbră. La intrare, am dat și peste un tonomat ce făcea suc proaspăt de portocale, binevenit într-o zi călduroasă de vară și mai ales în mijlocul naturii.
4. Cetățuia - De fapt, Cetățuia este un parc situat la o altitudine de 405 metri, de mici dimensiuni, ce-i drept, cu vedere asupra orașului, deci nu este deloc de ocolit.
Dacă ajungi în zonă, n-ar trebui să ratezi nici Ceainăria Samsara, unde, pe timpul verii, este deschisă o terasă ce arată într-un mare fel – zici că ești în Bali, nu alta! –, deși nici interiorul nu e de ici, de colo. Ceva mai jos se află și restaurantul Samsara, unde se servește mâncare vegetariană, pe care nu l-am testat, dar care ne-a fost recomandat de foarte multă lume.
5. Turnul Croitorilor - Turnul face parte din vechiul zid de apărare al orașului, care înconjura în vremuri de demult o suprafață de 45 hectare, cât măsura cetatea, și este unul dintre puținele care s-au păstrat într-o stare foarte bună până în zilele noastre (practic, turnul este astăzi intact).
În fața lui, se află statuia lui Baba Novac, generalul lui Mihai Viteazul care a fost tras în țeapă în anul 1601 și al cărui trup a fost expus în apropierea bastionului.
6. Biserica Reformată - Este una dintre cele mai masive construcții gotice din întreaga Transilvanie, având mai degrabă aspectul unei cetăți. Aici se organizează periodic tot felul de concerte și evenimente.
7. Zidurile Cetății pe strada Potaissa – Cetatea Mare din Evul Mediu - După cum spuneam încă de la început, am avut norocul să prindem Clujul în haine de sărbătoare, derulându-se fix în acea periodă Festivalul Zilelor Maghiare. De-a lungul străzii de lângă zidurile cetății era așa-numita ”Stradă a Vinului”, unde, imaginează-ți, se înșirau standuri cu o mulțime de soiuri de vinuri pentru degustări.
E lesne de înțeles că am rămas cu o impresie foarte bună despre acest loc. 🙂
8. Restaurante și terase
Gastronomia clujeană este, la drept vorbind, printre cele mai ofertante, îmbinând tradiția culinară românească din Transilvania cu cele maghiară și germană.
O legendă spune că, întors dintr-o campanie militară, Matia Corvin a poposit într-o casă modestă, unde a fost servit cu cel mai bun preparat pe care l-a mâncat vreodată, așa că acesta a devenit în timp cel mai cunoscut fel de mâncare din zonă, cunoscut sub numele de Varză à la Cluj.
Nu ne dăm noi în vânt după varza aceasta renumită, însă, ca să fim cinstiți, nu am dat greș cu niciun fel de mâncare pe care l-am cumpărat aici, fie că a fost o ciorbă de burtă, fie cârnați, fie mămăligă sau deserturi.
Altfel, suntem amândoi iubitori de bere, așa că am testat câteva locuri despre care am aflat noi că ar avea bere bună, dar și câteva restaurante unde se mănăncă bine, așa că putem aminti:
- Klausen Burger, primul sky bar din Cluj, unde ar trebui să încerci să ajungi la apus, pentru un adevărat spectacol la înălțime.
- Fabrica de bere Ursus – Fabrica din Cluj este printre primele fabrici de bere deținute de Ursus Breweries. Ursul este încă din secolul al XIX-lea emblema berii fabricate la Cluj, mai precis din 1878, an în care a și început istoria modernă a fabricii de bere. Îți recomandăm să încerci berea URSUS nefiltrată, creată special pentru Cluj.
- Restaurantul Vărzărie. Cum ne-am cazat în imediata apropiere a restaurantului, i-am călcat pragul în repetate rânduri, nu doar pentru prețurile foarte bune, dar mai ales pentru mâncarea gustoasă și personalul minunat.
Alte localuri pe care să le iei în calcul: Boema, Enigma, Livada, Zama, ceainaria Samsara

Exact ce trebuie într-o seară de august 🙂

Klausen Burger
9. Pădurea Hoia-Baciu
Localizată la marginea orașului, pădurea este un loc ce ne-a devenit foarte drag, fiind unul dintre cele mai interesante locuri din lume, cu arbori contorsionați, tulpini împletite, unele crescute în unghiuri de 90 de grade, în mijloc adăpostindu-se o poieniță perfect rotundă unde nu crește nimic, nici măcar un copac, nici măcar un arbust. Surprinzător, nu am găsit această pădure în niciun ghid turistic și nu prea pricepem de ce.
Supranumită și Triunghiul Bermudelor din România, pădurea pare să fi luat numele de Hoia Baciu de la un cioban care și-ar fi pierdut 200 de oi în acest loc. Legenda spune că tot căutându-le, a reușit să înainteze până în Poiana Rotundă, dar din momentul acela nu a mai fost văzut niciodată. Despre copaci se zice că ar fi sufletele celor ce și-au pierdut viața în pădure.
Așadar, dacă vrei să explorezi și tu pădurea, poți face o drumeție de o oră și jumătate, dus-întors, pe cărarea ce duce către Poiana Rotundă. Dacă îți setezi locul pe GPS, Google Maps te va duce direct acolo, așa că nu prea ai șanse să te rătăcești.
În drum spre punctul de plecare, poți face un mic popas și lângă un tren părăsit pe o șină dezafectată, asta în cazul în care vrei să ai parte și de o ședință foto ”bântuită”.
Update 2019: am fost atenționați de către un cititor că mulți tineri au fost electrocutați încercând să urce în acest tren. Așadar, sfatul nostru este să fiți precauți. Noi nu am urcat în tren, am dat un mic ocol, am făcut câteva poze și cam atât.
10. Salina Turda
A devenit celebră în ultimii ani în România, așa că ne este greu să credem că mai e cineva care să nu fi auzit de ea. Ca să nu mai vorbim că are și o poveste interesantă, trecând de la statutul de salină de renume a Transilvaniei, la începuturi, la o decădere neașteptată datorată concurenței, salina de la Ocna Mureș. Paradoxal, abia cel de-Al Doilea Război Mondial a readus-o în memoria colectivă, fiind folosită ca adăpost antiaerian.
După 1950, doar o parte a galeriei era folosită ca depozit de brânzeturi, mai precis primii 500 de metri, pentru ca, în 1992, să fie redeschisă publicului. Succesul adevărat l-a cunoscut abia începând cu ianuarie 2010, când, după doi ani de lucrări intense, salina a fost modernizată și reamenajată prin intermediul unui program PHARE.
Ce-i drept, salina nu este chiar în Cluj, dar, dacă ești în vizită cu mașina personală, poți da o fugă și până aici, ținând cont că se află la numai 35 de kilometri de oraș. Dacă ai ceva condiție fizică, poți coborî chiar 13 etaje în subteran.
Noi ne-am aventurat și le-am și urcat, și asta pentru că ar fi trebuit să așteptăm prea mult la lifturi, unde coada era interminabilă. Intrarea costă 30 de lei de persoană.
După cele cinci zile petrecute în Cluj, vă spunem cu mâna pe inimă că orașul este minunat! E perfect pentru pentru o escapadă de câteva zile sau de ce nu, pentru o relocare :).
De la terasele și restaurantele cochete, la o plimbare pe străduțele din centru, până la drumeția prin pădurea Hoia-Baciu de care să-ți aduci aminte toată viața, Clujul ar trebui să se afle și pe lista ta cu orașe de vizitat în viitorul apropiat.

Până și Chuck Norris a trecut pe aici. Tu când ajungi în Cluj? 🙂
Descopera selectia noastra de cazari inedite in Romania si alege din cele peste 200 optiuni!
3 comentarii
Lolydemetria on
Maria on
PREDA FLORENTINA on
Comentariul a fost trimis.Am călătorit din București la Cluj cu o mașină închiriată de la Premium Rent https://www.premiumrent.ro/, Am ales o Skoda Karoq Automat, iar pentru o perioadă de 3 zile am plătit 20 de euro. Consider că este un raport preț-calitate excelent. A fost o experiență pe cinste, iar Clujul…superb ca întotdeauna.
Superb! Este un oras plin de viata cu oamenii primitori si prietenosi. M-am mutat de curand in el si abia astept sa-i explorez fiecare coltisor. Nu doar orasul este frumos ci si imprejurimile. Daca ajungeti in Cluj si stati cateva zile, va recomand acest site https://cluj.com/ unde veti gasi toate informatiile necesare de la cazare, masa pana la ce sa vezi si ce sa faci.
Sfaturi utile, superoferte! Bravoo!!!