Scurt istoric: Odată cu vacanța noastră în Georgia, am descoperit foarte multe lucruri neașteptate despre această țară pe care, la drept vorbind, prea puțină lume o ia în considerare atunci când vine vorba de planificarea unui concediu. De pildă, știai că, în trecut, a existat un stat georgian, de est, care purta numele de Iberia și care a fost printre primele din lume unde creștinismul a fost îmbrățișat de populație?
Georgia este, așadar, o țară europeană din zona Caucazului, cu o istorie foarte veche de-a lungul căreia a trecut sub diverse stăpâniri, de la Imperiul Persan la mongoli și, mai târziu, la Uniunea Sovietică. În ciuda acestui trecut destul de tumultuos, Georgia este astăzi o țară prietenoasă, dar mai ales foarte permisivă cu toate tipurile de culturi, adunând laolaltă creștini, musulmani, evrei sau orice alte nații și religii or mai veni pe-aici.

Populația țării depășește cu puțin 4 milioane de locuitori, 1,5 milioane locuind doar în Tbilisi, capitala Georgiei. La granița cu Rusia, se află lanțul muntos Caucaz, cu vârfuri impresionante, de peste 5.000 de metri altitudine, cel mai înalt fiind Shkhara, din regiunea Svaneti, cu 5201 metri, urmat de vârful Janga 5059 de metri, tot din Svaneti si  Kazbegi, cu 5.047 de metri.

Lăsând la o parte relieful muntos, Georgia are în plus și deschidere la Marea Neagră, cel mai mare oraș de la țărmul acesteia fiind Batumi. Una dintre îndeletnicirile principale este producția de vin, acesta fiind foarte apreciat în toata lumea.

2. Cum se intră în țară, cu pașaport sau buletin?

Noi am intrat cu pașaportul, am primit o ștampilă și pe-aici ne-a fost drumul, întrucât pentru viză nu se plătește absolut nimic. De altfel, încă de pe aeroportul din Kutaisi ni s-a confirmat că formalitățile sunt simple, ba chiar că se poate intra și cu buletinul, după cum se poate vedea și pe site-ul MAE.

3. Comunicarea: nu se prea vorbește engleza

Din nefericire, comunicarea în limba engleză este destul de greoaie. Dacă, în schimb, ești cunoscător de limbă rusă, ai toate șansele să te descurci de minune, căci rusa este aici la putere. E adevărat că, până la urmă, într-un fel sau altul, am reușit să o scoatem la capăt în toate orașele, dar au fost momente când pur și simplu oamenii nu înțelegeau nici măcar un cuvânt în engleză, așa că de mare ajutor ne-au fost aplicațiile de traduceri de pe telefon (Google Translate e de mare angajament și ne-a scos din multe situații).

Până și ghizii din excursii sau de la diferite obiective vorbeau o engleză greu de înțeles, stâlcită, așa încât am fost nevoiți să depunem un efort considerabil de concentrare ca să înțelegem ce voiau să spună. Ca un exemplu de acest fel, mărunt, dar amuzant, răspunde la întrebarea: ”When do you want to go? Yesterday or tomorrow?” 🙂 .

4. Religia

Cum spuneam și ceva mai sus, statul georgian a fost printre primele din lume în care a fost adoptat creștinismul. Astăzi, o majoritate de peste 90% din populație este creștină. Cele mai multe obiective turistice din țară sunt biserici fortificate, chiar și steagul Georgiei fiind reprezentat de cruci. Cu adevărat impresionant este însă că, deși sunt un popor foarte credincios, georgienii au o deschidere surprinzătoare când vine vorba de alte religii, precum evrei sau musulmani.

De altfel, am văzut o mulțime de familii de musulmani tradiționali, cu femei ce purtau burka, dar și mulți ruși ce se delectau cu vinul georgian. 🙂

5. Mâncarea delicioasă

Una dintre suprizele foarte plăcute ale acestei vacanțe a fost cu siguranță bucătăria georgiană. Dac-ar fi să o descriem pe scurt, am spune că e o combinație delicioasă de mâncăruri bazate pe carne de vită sau, oaie marinată în tot felul condimente interesante.

Sincer, în cele 11 zile petrecute în Georgia, nu s-a întâmplat nici măcar o dată să dăm greș cu vreun fel de mâncare comandat, de la supele de ciuperci, pui sau miel, la vestita pâine tradițională coaptă în cuptor de lut sau la tocănițe și frigărui.

 

 

6. Prețuri

Din punctul nostru de vedere, Georgia este o țară ieftină – până la cazări, însă, despre care vom povesti imediat. Biletele de avion din București către Kutaisi costă, cel puțin deocamdată, între 20-50 de euro dus-întors, în timp ce transferurile între orașe pornesc de la 1-2 euro, depinzând, firește, de distanța parcursă. Altfel, am plătit pentru o călătorie cu autobuzul 2 lei, pentru tren 30 lei, pentru excursii organizate cu ghid aproximativ 50-60 lei de persoană, în timp ce o apă costă cam 1-2 lei, iar o supă 6-7.

Cazările sunt și ele ieftine, e adevărat, însă arată jalnic, după părerea noastră. Astfel, dacă vrei să ai parte de o cameră de hotel decentă, ar trebui să scoți din buzunar cel puțin 40 de euro pentru o noapte în cameră dublă.

Cum am făcut cu banii? simplu! ca de obicei am avut la noi 20-30 euro cash (merge și cu dolari). În rest, am retras numerar de pe card în moneda locală, nici nu a fost nevoie să folosim euro. Bancomatele de unde am scos banii au fost doar de la Bank of Georgia. Moneda națională este Lari georgian (GEL), iar un GEL este echivalentul a 1.6 lei.

7. Cazări

Cum spuneam și la punctul anterior, capitolul cazări ne-a dat ceva de furcă. Mai mult decât atât, în mai toate orașele în care am stat ne-am confruntat cu problema discrepanței  între ce se promite inițial și realitate. Dacă pe internet cazările sunt descrise ca fiind hoteluri, povestea fiind înfrumusețată cu poze reușite, ei bine, la fața locului te trezești într-un soi de guest house, fiind mici afaceri de familie. Vei spune că nu e neapărat o problemă, și poate că nici nu e, însă, oricum ai lua-o, descrierile sunt înșelătoare, așa că noi dăm o bilă neagră.

Asta ca să nu mai pomenim de faptul că mai toate cazările la prețuri decente, cuprinse între 30 și 35 de euro pe noapte, arată precum camera bunicii de acum niște zeci de ani, cu mobilier învechit și pereți roși. De aceea ziceam că, dacă vrei o cameră cât de cât decentă, ar trebui să fii dispus să plătești ceva mai mult, de la 40 până pe la 60 de euro pe noapte sau mai mult.

Bilele negre nu se opresc, însă, aici. Nici serviciile nu sunt strălucite, de la comunicarea greoaie în engleză la lipsa unei recepții cu informații utile pentru turiști și chiar a liniștii pe alocuri. E loc de mult mai bine și clar mai au de lucru, dar suntem curioși dacă printre cei ce au vizitat Georgia deja mai există astfel de experiențe, așa că ți-am fi recunoscători dacă le-ai împărtăși cu noi în secțiunea de comentarii.

 

8. Transferuri, drumuri

Am primit de multe ori această întrebare din partea voastră, dacă am închiriat sau nu mașină. Ei bine, am preferat să nu închiriem și să folosim transferurile oferite de georgieni, așa cum sunt ele, de la autobuze locale la trenuri –trebuia să și zburăm intern, dar planul s-a schimbat pe parcurs. Drumurile între orașele principale sunt destul de bune, n-avem ce zice, atâtea câte sunt.

Problema este însă numărul mic de drumuri – ca să ajungi, de pildă, din Tbilisi în zona Svaneti, trebuie să parcurgi cam 460 de kilometri, care s-ar traduce în aproximativ 8 ore de mers fără oprire, și asta pentru că drumul ocolește foarte mult. Fix aceeași problemă am avut-o și când ne gândeam să mergem în parcul național Tusheti, drumul fiind foarte anevoios.

Una peste alta, am ieșit bine ca timp și ca preț cu transferurile și excursiile organizate – vom detalia traseul într-un articol separat – și nici nu ne-am bătut capul cu condusul, ceea ce a fost o grijă în minus.

 

9. Diferențe mari între sărăcie și bogăție

Am spus din capul locului că Georgia este frumoasă, cu munții ei impunători, cu marea și mâncarea delicioasă, însă nu trebuie uitat că, totuși, majoritatea populației trăiește încă în sărăcie. Am văzut-o încă de pe drumul care leagă Kutaisi de Batumi și ni s-a tot dezvăluit de-a lungul vacanței.

La polul opus, Batumi este un oraș în plină ascensiune, cu centrul străjuit de zgârie-nori și cu piațetele cochete cu terase și restaurante. Parcă pentru a restabili cumva echilibrul și pentru a te aduce rapid cu picioarele pe pământ, pe lângă toate acestea mai sunt și blocurile vechi în care oamenii par că trăiesc de pe azi pe mâine.

A urmat apoi Tbilisi, capitala, care este un oraș de-a dreptul superb, dar care ascunde și el, la rândul lui, o față ceva mai tristă, cu clădiri dărăpănate și oameni ce trăiesc practic în niște ruine, cu familii de câte 2, 3 sau chiar 4 persoane, dacă nu și mai multe, locuind într-o cămăruță întunecată și sărăcăcioasă – după cum ne-a fost dat să vedem chiar în curtea interioară unde se afla hotelul în care am stat –, cu cerșetori aciuându-se pe lângă biserici și în centrul orașului.

E imposibil să nu te încerce o mulțime de sentimente contradictorii când ai în fața ochilor o astfel de imagine, dezolantă, și treci brusc la locurile extrem de frumoase, unele dintre ele chiar luxoase, la mașinile hibrid, când cei mai mulți georgieni conduc mașini foarte vechi, aduse la mâna a doua din Japonia, multe dintre ele fără anumite părți componente precum bara sau capota. Așa că sfatul nostru este să te pregătești de acasă și pentru așa ceva.

10. Bacșișul 

La majoritatea restaurantelor, dacă nu cumva chiar la toate, pe nota de plată apare o sumă în plus, în valoare de cel puțin 10% din total, care reprezintă taxa de servicii. Inițial, nici nu ne-am dat seama ce este, întrucât nota era scrisă în limba lor, dar mai târziu ne-am lămurit.

Așadar, dacă vezi separat o sumă pe care nu ți-o explici, de 10 până la 15%, să știi că nu mai este nevoie de bacșiș suplimentar. În excursii, ghizii au fost mai mult decât încântați când le-am lăsat 1-2 euro pentru efortul depus.

Cu bune și cu rele, Georgia a fost pentru noi o experiență diferită de tot ce am văzut anterior prin Europa, plăcută, din care am mai învățat câte ceva. Ne-au plăcut mult de tot peisajele din munți, vinul, mâncarea și ne-a impresionat felul în care se mișcă lucrurile, evoluția vizibilă, cel puțin în anumite zone ale țării.

La fel de adevărat este că nu e o destinație ușor de digerat – un exemplu în acest sens ar fi Borjomi, o rezervație naturală care găzduiește și câteva localități în care kitschul este la el acasă –, dar, dacă îți faci temele temeinic și nu pornești la drum cu așteptări prea mari, vei reuși să descoperi o țară minunată care îți va oferi povești de neuitat.

Citește și:

Descoperind Caucazul – Traseul nostru "do it yourself" prin Georgia
Ce poți vedea în Batumi, Georgia
Ce poți vedea în Tbilisi, Georgia
3 excursii pe care le poți face din Tbilisi

Buget de vacanță DIY – 11 zile prin Georgia11 comentarii

 1. Eu m-am indragostit de Georgia 🙂 am stat 2 nopti in Kutaisi la un fel de gazda si 5 nopti in Tbilisi, unde am avut inchiriat un apratament dragut cu 680 de lei 5 nopti, 2 persoane, in Liberty Square, Am luat day tour-uri de la Holidays In Georgia, am avut discount pentru ca am luat de la ei trei excursii, despre care by the way, am citit aici, pe blog. Am avut ghizi excelenti, am ascultat seara muzica in strada, am mancat, am baut vin. As mai merge in Georgia, eventual sa o leg cu Armenia. O tara frumoasa, cu oameni in regula .

 2. Georgia e o țară într-adevăr diferită de ceea ce vezi in Europa, o țară săracă cu un nivel de trai scazut, este o țară inca in proces de dezvoltare. Cu privire la cazare noi nu am avut discrepanțe, am rezervat prin booking doar apartamente care arătau exact ca in prezentare de pe site. O decizie buna sa nu închiriezi masina, transportul intre locații a fost ok ca pret ( aer conditionat in tren, nu si in microbuze), dar pe mine m-au speriat șoferii cu modul lor agresiv de condus. In orase am folosit aplicatiile de taxi Maxim (valabil pt Batumi si Kutaisi) si Yandex (valabil in Tbilisi) pe care le recomand, preturile afisate sunt cele reale si nu esti nevoit să achiti pe o cursă mai mult decat face. Mâncarea foarte buna si ieftina, berea si vinul la fel. Am intrat in tara cu buletinul, mai greu la iesit, pentru ca la intrare vameșul a notat greșit seria documentului si informatiile nu au coincis. Transportul din Kutaisi spre aeroport ne-a costat 17 Lari cu taxi comandat din aplicația Maxim (30 minute durata). Tren Tbilisi-Kutaisi 9 Lari(5 ore), microbuz Kutaisi-Batumi 10 lari(3 ore), Tren Batumi-Tbilisi 25 lari(5 ore).Per total, o țară frumoasa și saraca dar cu oameni simpli si cat se poate de normali.

 3. si eu abia ce m-am intors din Georgia: Kutaisi-Butami-Tbilisi la pontul vostru. Mare dezamagire Kutaisi, mizerie, nu prea sunt obiective de vazut . Geogieni inca nu au invatat cum e treaba cu turistii. Te dor mainile de la atata vorbit cu ei.. Am intilnit persoane care chiar se frustrau ca nu puteam sa ma ajute dar m-au luat de mana si m-au condus acolo unde aveam nevoie de ajung. multa saracie, multi cersatori si aici daca rogi pe cineva sa ti faca o poza trebuie sa faci selfie si cu el.. asa ca cine stie a cui gagica sunt eu in Georgia. Dar peste toate astea, intradevar Georgia este o experienta, o lectie de istorie pentru noi astia mai de generatie milineara sa vedem cum se traia in comunism… pentru 3 zile in Georgia cu avion, cazare, mincare si transport in tara am cheltuit insumat 550 RON.

 4. eu am fost anul trecut pentru 4 zile in Tbilisi si am fost usor socata de contraste- de la case darapanate, la super bulevarde si cladiri poleite:))
  privind cazarea, cred c am excelat la dezamagire, eu luandu-mi prin booking o camera single cu 90 euro/noapte, care s a dovedit a fi mare, noua, dar f galagioasa, cu mic dejun deplorabil( zona de luat masa era efectiv o bucatarie cu o tipa in papuci de casa care gatea), si care defapt nu era hotel!!! erau 4-5 camere intr o cladire, la etajul 6!!! sa nu mai zic ca shuttel-ul nu a venit si am luat taxi noaptea si plin de peripetii…all over mancarea a fost impresionanta si oamenii primitori, dar mult mai apasati de comunism decat noi…am zis ca mai merita o vizita totusi:))

 5. A, da, si am trecut granita cu buletinul, nu cu pasaportul. Putin mai greu, pentru ca pe buletinele noastre de Romania e pitita data nasterii si era mai greu de inteles pentru vamesi ce si cum. Asa ca daca aveti pasaport, e de preferat sa il luati.

 6. Tocmai m-am intors si eu din Georgia, am fost doar in Kutaisi. Este intr-adevar o destinatie ieftina – de ajuns in, de cazat si mancat. Mancarea excelenta, restaurante dragute si cu personalitate. La cazare am patit la fel ca voi, am crezut ca rezerv la un hotel, dar cand am ajuns era un guest house cu o camera modesta. Gazda nu prea stia engleza si nici sa umble cu Booking, am avut niste neintelegeri legate de pretul cazarii 😀

  Nu am inchiriat masina si ma bucur, pentru ca se conduce mai prost ca la noi – soferi agitati, neatenti si cred ca jumate din masini au volanul pe dreapta.

  Kutaisi nu e neaparat un oras de vizitat. Sau poate maxim o zi 🙂

  • Georgescu Viorel on

   Interesant , tentant ..dar nu am gasit nicaieri sfaturi cum sa ajungi de la aeroportul Kutaisi in oras ..sunt cca 20 km…si nu am gasit nici sfaturi de calatorie de la Kutaisi la Tibilisi…am luat bilete avion Bucuresti -Kutaisi si nu stiu daca sa raman in kutaisi 4 nopti sau sa le impart 2 in Kutaisi si 2 nopti Tibilisi ..Astept daca e cineva amabil sa imi dea un sfat…Multumesc

   • Cred ca poti sa iei direct de aici: https://www.p-airbus.com/ Dar au un chiosc si in aeroport, chiar la iesire. Eu am bifat ca vreau transfer cand am luat biletul de avion cu Wizz si cred ca daca zbori cu ei, poti sa adaugi optiunea asta.
    Apropo, la drumul dinspre oras spre aeroport eu nu am gasit locul de intalnire scris pe biletul de autobuz. Am intrebat oamenii pe acolo si pareau sa nu stie de vreun transfer de acolo. Asa ca sa intrebi in aeroport cand ajungi 🙂

   • Iar referitor la zilele petrecute acolo, nu am fost la Tbilisi, dar mi-au zis cativa localnici ca ar fi mult mai frumos ca in Kutaisi 🙂 Daca totusi vrei sa ramai in Kutaisi, sunt cateva obiective de vazut pe langa oras: pesterile Sataplia si Prometheus, manastirile Motsameta si Gelati – ele sunt ceva mai aproape, dar nu cred ca au transport in comun pana la ele. Poti sa iei taxi, la ei e destul de ieftin.

    Nici pentru Sataplia nu exista autobuz. Ai putea sa iei unul din vestul orasului pana intr-un sat si de acolo mai sunt 3km de mers pe jos. Eu am ales varianta asta si apoi am cam regretat, pentru ca e un drum in panta si m-a prins ploaia. 3km nu tocmai placuti 🙂 In rezervatie turul este ghidat, tine in jur de o ora si accesul pentru adulti este 15 GEL. Arata destul de interesant pe acolo, asa ca merita. Si aici iti recomand taxi, ar trebui sa fie in jur de 20 GEL dus-intors. Dar daca tot ai timp, cauta tururi la ambele pesteri care include transportul. Prometheus e mai mare si mai frumoasa, se pare. Din pacate, eu nu am ajuns la ea ca sa pot sa iti zic.

    Si as mai putea sa iti recomand un loc de mancat care mie mi-a placut tare mult. Paolo – e pe Strada Shota Rustaveli nr 5 🙂 Distractie placuta!

   • Salutare! gasesti bilete pe georgianbus.com. Sincer, nu ti-am recomanda Kutaisi,daca ai doar cateva zile la dispozitie, mai bine mergi direct in Tbilisi, un oras superb de unde poti face excursii de o zi in regiunea vinului Kakhetisau chiar sa vezi varful Kazbegi (peste 5000 metri), astfel vezi ce are Georgia mai bun. 🙂

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.
Send this to a friend