Cât de curând se vor face două luni de când ne-am luat rucsacurile de câte șapte kilograme în spate și ne-am relocat pentru scurtă vreme în Thailanda. O lună întreagă am petrecut-o numai în Chiang Mai. De ce o lună și de ce Chiang Mai? Ei bine, pentru că am mai fost aici în urmă cu patru ani, ne-a plăcut, dar nu am stat decât cinci zile.

Am vizitat noi atunci ce am putut, dar ne rămăseseră atât de multe de văzut, încât o nouă călătorie s-a impus. Pur și simplu. Unde mai pui că prețurile ni s-au părut mult mai mici decât în sud, internetul merge strună, sunt sute de cafenele unde poți lucra liniștit, este o zonă turistică, dar parcă nu la stadiul în care să vezi autocarele acelea tipice cu grupuri mari de turiști, toți cu aceleași șepci și stegulețe, aici ajungând mai degrabă călători independenți, iar temperatura de 30 de grade în decembrie-ianuarie a fost cireașa de pe tort.
Așa că iată-ne din nou aici, cutreierând străduțele, piețele locale și luând, cum am știut noi mai bine, pulsul orașului. Ca orice serie de articole despre o anume destinație, începem cu lucrurile pe care ar trebui să le știi înainte să sari să-ți faci toate rezervările de rigoare.

 

1.Chiang Mai a fost capitala fostului regat Lanna

Să începem, așadar, cu câteva cuvinte despre oraș. Cu o populație de 160.000 de locuitori și câteva sute de expați, Chiang Mai este cel mai mare oraș din nordul Thailandei, fiind capitala regatului Lanna între 1296 și 1768. În decembrie 2017, Chiang Mai a fost declarat de UNESCO un ”Oraș creativ”.

Dar asta nu este tot. În anul 2014, TripAdvisor a inclus orașul în lista sa ”25 Best Destinations in the World”. Vei vedea în următorul articol, în care povestim despre locurile pe care ar trebui să le vizitezi, și motivul pentru care s-a aflat în acest top.

 

2.Burning season sau Smoky Season

Ți se pare că l-am lăudat prea mult la punctul 1? Stai așa, că acum vine și prima bilă neagră. Fermierii thailandezi au o practică tradițională de ardere a pământului premergătoare culturii următoare, ce face parte din procesul de pregătire. Este un soi de normă pentru ei, fără a lua în considerare consecințele mai mari ce se răsfrâng nu numai asupra lor, dar și asupra întregii regiuni.

Chiang Mai este așezat într-o vale, înconjurat de dealuri și munți, așa că fumul plutește deasupra văii și se stabilește în oraș. Nu există o dată anume când începe Marea Ardere, însă am tot citit că în martie-aprilie fumul se resimte cel mai mult. Cert este că toată povestea ia sfârșit înainte de festivalul Songkran.

Noi am vizitat de două ori orașul în lunile decembrie și ianuarie și îți putem spune că a fost totul în regulă.

 

3. Mecca nomazilor digitali. Aici găsești cea mai mare comunitate din lume.

Printre principalele motive pentru care am ales să stăm mai mult într-un singur loc a fost și acesta. Aici vin mii de străini care stau cu lunile într-unul dintre sutele de complexuri rezidențiale din oraș. Internetul merge strună peste tot, Wi-Fi-ul este disponibil în orice cafenea, ba chiar și prin oraș, în anumite locuri, dacă ai un SIM local.

Ca idee, un studio pentru două persoane într-un complex nou cu pază, piscină și sală de fitness pleacă de la 300 de euro pe lună. Am văzut prin tot orașul cafenele de unde poți lucra în liniște, dar și o mulțime de locuri consacrate ca workspace, precum Punspace, Eis Camp, Addicted to work etc. Revenim, însă, cu un articol dedicat recomandărilor noastre de aici pentru oricine își dorește să se relocheze pentru o perioadă în Chiang Mai.

Prin urmare, unde sunt mulți străini, găsești și o mare diversitate de restaurante, evenimente și cam tot ce ți-ar trebui pentru a duce o viață confortabilă departe de țara natală.

 

4. Chiang Mai se mândrește cu peste 300 de temple

Cum ajungi în centrul vechi, la fiecare colț de stradă, ba chiar mai des de-atât, vezi un templu. Cel mai interesant este că, în ciuda numărului foarte mare de temple, fiecare are o frumusețe aparte. Toate sunt strălucitoare, îngrijite, iar tentația de a intra în fiecare va fi destul de mare.

În cele patru săptămâni petrecute în Chiang Mai, nu de puține ori am avut senzația că ”am mai fost pe-aici”, deși de fiecare dată templul era cu totul altul. Cel mai vechi, de pildă, se găsește în centrul vechi și datează dn secolul al XIII-lea.

5. Bazarele de noapte

Fără doar și poate, bazarele de noapte reprezintă unul dintre obiectivele principale pentru care ar trebui să ajungi aici. Când auzi ”bazar de noapte”, ai zice că ține toată noaptea, dar nu este chiar așa. Forfota începe pe la ora 5 după-amiaza, iar în jur de 10, hai 11, se dă stingerea.

Ai la dispoziție cam patru sau cinci ore să te plimbi pe străzile ticsite cu tot felul de comercianți, artiști, bucătari de stradă și să-ți cumperi câte ceva – găsești șaluri la 10 lei, șalvari tot la 10 lei, magneți de frigider la 2-3 lei, picturi, sculpturi, genți și tot ce îți poate trece prin cap. Poți, de asemenea, să faci o degustare de preparate tradiționale, dar genul acela de degustare ”până nu mai poți”, după care te așezi frumos pe un scaun și la masaj cu tine!

Jumătate de oră de masaj costă nu mai mult de 8-10 lei, iar o oră 16-20.

Nouă ne-a plăcut mult bazarul de sâmbătă seara, de lângă centrul vechi, pentru că este mai puțin aglomerat și are prețuri ceva mai mici. Dacă vrei să-l vizitezi și pe cel de duminică, din centrul orașului, ai face bine să te înarmezi cu răbdare, pentru că bazarul se întinde pe mai multe străzi și toate sunt pline ochi cu turiști, dar și cu localnici.

 

6. Unde te cazezi?

Pentru vizite scurte, noi îți recomandăm să cauți cazare în zona centrului vechi, pe care îl recunoști pe hartă foarte ușor, fiind un pătrat, dar pentru vizite mai lungi ar fi de preferat să te orientezi către zone mai liniștite sau mai puțin turistice.

În centrul vechi se cazează majoritatea turiștilor ce stau patru sau cinci zile, mai ales că aici există și o stradă cu numeroase hosteluri unde găsești prețuri începând cu 5 euro pe noapte, dar și hoteluri de 3-4 stele.

Noi am ales un complex rezidențial aflat la poalele muntelui Doi Suthep în zona Suthep Road, pe lângă Universitatea Chiang Mai, dar am stat și în centrul vechi. În zona Nimman stai doar dacă vrei să nu dai toată ziua peste călători cu rucsacul în spate, dacă ai nevoie de spații de lucru liniștite ca să-ți poți face treaba, dacă vrei să cunoști și alți expați ce locuiesc în Chiang Mai și dacă îți plac restaurantele și barurile fandosite. Carevasăzică, există două zone principale: centrul vechi și strada Nimman.

7. Transportul local

Ai la dispoziție o mulțime de variante, de la vestitul tuk-tuk, la Red Taxi (taxi împărțit – songtaew – la care o cursă este 20 baht), la taxi normal, Uber sau Grab și chiar la închirierea de scuter (care costă 150-200 baht pe zi), mașină sau bicicletă.

Le-am testat aproape pe toate, iar concluzia noastră este că Red Taxi și tuk-tuk-urile poluează aerul enorm, așa că am preferat să le folosim cât mai rar cu putință.

8. Cele mai frumoase atracții le găsești în afara orașului

Templul Doi Suthep, sanctuarele cu elefanți, muntele Doi Inthanon, cel mai înalt vârf din Thailanda (supranumit și Acoperișul Thailandei), Royal Garden, White Temple și Black House în Chiang Rai, Cascadele Lipicioase, Pai și multe, multe altele sunt doar câteva dintre bijuteriile din nordul Thailandei.

La toate poți ajunge cu ușurință cu un scuter închiriat sau cu excursii organizate. Următorul articol va fi dedicat locurilor pe care le poți vizita în Chiang Mai.

9. Bacșișul

În această parte a lumii, bacșișul nu este la ordinea zilei. După ce ți-ai plătit nota la restaurant, poți pleca liniștit fără să lași nimic în plus, iar nimeni nu se va supăra. În general, am mâncat la restaurante de familie, așa că oricum banii cheltuiți se duc direct la micii afaceriști. Evident, dacă insiști să lași bacșiș, oricât de mult sau de puțin ai vrea, o poți face liniștit.

 

10. Nu face plimbarea pe elefanți

De ce să nu călărești elefanții? Păi te călăresc ei pe tine ca să te-apuci și tu să li te urci în spinare? Lăsând gluma la o parte, te poți bucura de compania lor și fără să te urci pe ei. Există excursii de jumătate de zi sau chiar de o zi întreagă la mici sanctuare cu elefanți, care, în funcție de cum știi să negociezi, poate costa de la 25 de euro/persoană.

În câteva ore, poți avea parte de o super experiență, ce se prea poate să o depășească pe cea a plimbării pe spinarea sărmanului animal: înveți limbajul elefanților, îi hrănești, te joci cu ei, înveți să prepari medicamente pentru ei, îi speli cu nămol, îi clătești în râu, după care îi poți admira cum se joacă în mici piscine naturale.

La sfârșit, pentru cât de harnic și de conștiincios ai fost, primești și o masă, căci nu e treabă ușoară să speli ditamai elefantul. 🙂

Cam atât deocamdată. Urmează articolul în care vom povesti puțin despre locurile pe care le poți vizita în Chiang Mai. Dacă ai și alte întrebări, îți stăm la dispoziție, acum, cât încă avem informații proaspete 🙂

Nu uita că ne poți urmări aventurile și pe Instagram.

Citește și: 

Ce poți vizita în Chiang Mai și în împrejurimi

Recomandări de cazări și restaurante în Chiang Mai4 comentarii

  1. Super articolul, plin de informatii utile. Astept cu nerabdare si articolul dedicat recomandarilor pt cei care doresc sa se relocheze temporar. Ma intereseaza in mod deosebit 🙂

  2. Super articol.
    Spuneai sa cautam cazare in zona patratului de pe harta, dar cred ca ai uitat sa uploadezi harta cu patratul desenat pe ea. 🙂

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.
Send this to a friend