Da, Malta! Fă bine și gândește-te și la o vacanță în această țărișoară din mijlocul Mediteranei, pentru că va merita fiecare minut! Este o țară superbă, dar, cam ca în orice altă situație, de altfel, trebuie să știi câteva lucruri despre cum merg lucrurile pe aici. Asta ca să fii pe deplin informat atunci când îți organizezi vacanța și planifici bugetul. În plus, ține cont și de faptul că Malta este de fapt compusă din șase insule diferite: Malta, Gozo, Comino, Cominotto, Filfla și St. Paul (ultimele trei fiind nelocuite).

Iată, așadar, cam ce ar trebui să știi dacă visezi la o vacanță aici.

 
1. Și extrasezonul este o opțiune foarte bună

Nu ți-am tot spus noi de atâtea ori, că, în extrasezon, cam pentru orice destinație, prețurile biletelor de avion, dar și ale cazării sunt mult mai mici? În plus, în funcție de luna pe care o alegi, temperaturile pot fi încă foarte ridicate.

Noi, de pildă, am fost la sfârșitul lunii noiembrie, iar vacanța noastră poate fi descrisă astfel: tarife foarte mici la bilete de avion, la cazare la hotel de 4 stele și la închirierea scuterului (sau mașinii, după preferințe), zile cu 22 de grade și soare pe cer. Un exemplu de vacanță propusă de noi la doar 93 de euro de persoană poți vedea aici.

malta1

2. Transportul public este foarte lent

Înainte de a pleca, toate site-urile și blogurile de travel recomandau achiziționarea unui abonament de 20 de euro, recomandare bazată pe o rețea de autobuze foarte dezvoltată în Malta, însă nicăieri nu am găsit pontul că poți pierde ore întregi așteptând în stație. Localnicii circulă în marea lor majoritate cu mașinile personale, iar statul în stații îi îngrozește.

Sunt mașini care circulă din oră în oră, așa că, dacă vrei să ajungi din punctul A în punctul B și trebuie să iei două autobuze, riști să faci cu totul câteva ore. Într-o minivacanță de trei zile, nu apuci să vezi mai mult de trei, hai patru obiective, pentru că mare parte a timpului ți-o petreci aștepând în stații. Acesta este motivul pentru care îți recomandăm să închiriezi o mașină sau, dacă ai experiență pe două roți, un scuter.

Scuterul este chiar mai avantajos, pentru că te deplasezi foarte ușor, îl poți parca aproape oriunde, costă mult mai puțin și poți ajunge la mult mai multe obiective într-un timp mai scurt.

Altfel, mai multe detalii despre transportul din Malta sunt disponibile aici.

3. Limba oficială în Malta este engleza, iar mașinile circulă pe partea stângă

Malta este un loc cu un trecut tumultuos și cu o istorie foarte bogată. Insulele au fost râvnite de-a lungul timpului de mulți cuceritori, de la popoarele arabe, care au pus întâi și întâi ochii pe ele, la Imperiul Roman sau chiar la ultimii veniți, britanicii, înainte de Independență.

Aceștia din urmă au lăsat ca moștenire limba engleză, circulația pe partea stângă a drumului, dar și anumite influențe culinare.

malta_circula-pe-stanga

 

4. Drumurile sunt la fel sau poate ceva mai proaste decât cele din România

În sfârșit, și asta chiar nu e vreo bucurie, am ajuns într-un stat al Uniunii Europene care să aibă șosele mai proaste decât noi. Drumurile au gropi, crăpături, mici valuri, dar nu te speria: se poate circula destul de bine, mai ales cu experiența pe care o avem noi! 🙂

 

5. Umiditatea este ridicată

Chiar dacă temperaturile nu sunt foarte mari, de 20 până la cel mult 30 de grade, umiditatea se simte peste tot, inclusiv în clădiri. Localnicii au probleme în perioadele ploioase, când hainele spălate, de pildă, nu se usucă din cauza aerului foarte umed.

 

6. Mâncarea tradițională

Nu te aștepta să gasești foarte multă mâncare tradițională, și, oricum, nu la tot pasul. Am fost dezamăgiți că o insulă din Mediterana nu are un specific sănătos și variat, așa cum au cele mai multe. Maltezii se mândresc, totuși, cu iepurele crescut local, gătit ori cu paste, ori cu usturoi și vin, cu peștele, care este destul de scump, caracatița cu usturoi și câteva tipuri de brânzeturi.

Mâncarea tradițională este scumpă, porțiile pornind de pe la 13-15 euro și ajungând chiar la 20-30 de euro de persoană. O cină cu mâncare tradițională costă, așadar, cel puțin 60-70 de euro pentru două persoane, și asta în extrasezon. Imaginează-ți că în perioada de vârf prețurile sunt cu totul altele.

malta-food-rabbit

În afara celor enumerate mai sus, găsești la tot pasul burgeri, paste, pizza, faimosul mic dejun englezesc cu multe chestii prăjite, gogoși, produse de patiserie și plăcinte.

malta-patiserie-preturi

7. Locurile de parcare

Cum numărul mașinilor de pe insulă este foarte mare, se întâmplă câteodată să apară și problema parcării. Din ce ne-a povestit o localnică, poți parca aproape oriunde, câtă vreme nu există linia galbenă. Cum ai depășit această linie, cum te trezești cu o amendă de 24 de euro.

Și nu e de joacă! Poliția nu stă la discuții, așa că, vrând, nevrând, vei ajunge să plătești amenda.

 

8. Prețurile diferă foarte mult! Încearcă piața mai întâi!

Dacă vrei să mănânci undeva sau să închiriezi o mașină, verifică mai întâi 4-5 locuri diferite. Spre exemplu, când am închiriat scuterul, ne cereau într-un prim centru 60 de euro pentru două zile, într-un altul 50, pentru ca, în final, să închiriem cu 30 de euro pentru două zile de la un alt centru ce se afla la nu mai mult de două străduțe depărtare.

Carevasăzică, la jumătate de preț. Dar asta pentru că știam care este prețul real și am continuat să căutăm. Probabil că ar fi fost chiar mai ieftin dacă am fi rezervat din timp de pe internet.

Într-un mod similar am ales să procedăm și cu locurile unde am mâncat, dar și cu suvenirurile.

9. Mâncarea este destul de scumpă

Sfatul nostru ar fi să îți rezervi cazare la un hotel care are și micul dejun inclus, căci acesta îți poate salva bugetul. Nouă, de exemplu, ni l-a cam salvat! Și știi cum? Păi am mâncat bine și sănătos dimineața, mai apoi, în timpul zilei ne-am rezumat la un suc, o bere sau niște produse de patiserie, și ne-a rămas să mâncăm zdravăn tocmai seara, la cină.

Prețurile la restaurante sunt destul de mari, așa că rar vei găsi locuri unde să mănânci pe săturate cu 10 euro de persoană. Cum ajungi să plătești cam 50-60 de euro pe zi doar pe mâncare, concluzia clar nu va fi că ai avut parte de un city break ieftin.

 

10. Câteva zile nu sunt  de ajuns pentru a vizita Malta, pentru că sunt de fapt trei insule

Dacă îți propui să vezi tot, dar absolut tot în doar trei sau patru zile, crede-ne că nu prea ai șanse! În Malta sunt atât de multe obiective de văzut că nici măcar o săptămână întreagă nu ți-ar ajunge.

De la clădirile foarte vechi la cetăți, domuri, catedrale, la templele megalitice, străduțele Valletei, la plaje, peisaje sălbatice, stânci săpate în mare și stațiuni turistice, toate te vor fermeca.

20161128_144144

Citește și:

Cum am vizitat Malta în 3 zile și cât ne-a costat vacanța

Top 10 obiective gratuite în MaltaLeave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Send this to a friend