Dacă te gândești la o vacanță în această țărișoară din mijlocul Mediteranei, bine faci!

Malta este compusă de fapt din 3 insule: Malta, Gozo și Comino. Este o țară superbă, însă trebuie să știi câteva lucruri despre cum merg lucrurile pe aici, înainte să-ți organizezi vacanța și să planifici bugetul.

 

1.Mergi în extrasezon

Tarifele la biletele de avion și cazare sunt mult mai mici in extrasezon. In funcție de luna în care mergi, temperaturile sunt încă ridicate. Noi am fost la sfârșitul lunii noiembrie și am prins tarife foarte mici la bilete de avion, cazare la hotel de 4 stele și la închiriere scuter (sau mașină), zile cu 22 grade și soarele pe cer. Un exemplu de vacanță propusă de noi la doar 93 Eur/ pers poți vedea aici.

malta1

2. Transportul public este foarte lent

Înainte să plecam, pe toate site-urile și blogurile de travel am găsit recomandarea achiziționării abonamentului de 20 euro pentru că în Malta există o rețea de autobuze foarte dezvoltată, însă nu am găsit pe nicaieri pontul că poți pierde ore întregi așteptând în stație. Aproape toți localnicii au mașini personale, iar statul în stații îi îngrozește. Unele mașini circulă din oră în oră, așa că, dacă vrei să ajungi de la punctul A la punctul B și trebuie să iei 2 autobuze, riști să faci și câteva ore. Într-o mini-vacanță de 3 zile nu apuci să vezi decat vreo 3 – 4 obiective, restul timpului astepți în stații. Noi îți recomandăm să închiriezi o mașină sau dacă ai experiență pe 2 roți, un scuter e perfect: te deplasezi ușor, îl parchezi oriunde, costă mai puțin și poti ajunge la mult mai multe obiective într-un timp mai scurt. Mai multe detalii despre transportul in Malta găsești aici.

3. Limba oficiala în Malta este engleza și mașinile circulă pe partea stângă

Malta este un loc cu un trecut tumultos și o istorie bogată. Insulele au fost râvnite de mulți cuceritori: mai întâi au fost popoarele arabe, apoi Imperiul Roman, iar ultimii, înainte de Independență au fost britanicii. În urma lor au lăsat limba engleză, circulația pe partea stângă și influențele culinare.

malta_circula-pe-stanga

 

4. Drumurile sunt la fel sau poate puțin mai proaste decât cele din România

În sfârșit am ajuns într-un stat din UE, mai dezvoltat, dar care are șosele mai proaste decât noi. Drumurile au gropi, crăpături și valuri mici, dar nu vă speriați, pentru că se poate circula destul de bine pe ele, că doar suntem obișnuiți. 🙂

 

5. Umiditatea este ridicată

Chiar dacă afară sunt 20-30 de grade, umiditatea se simte în clădiri. Localnicii au probleme în perioadele ploioase, cănd hainele spălate nu se usuca, iar aerul este foarte umed.

 

6. Mâncarea tradițională

Nu te aștepta să găsești prea multă măncare tradițonală la tot pasul. Am fost puțin dezamăgiți ca o insulă din Mediterană nu are un specific sănatos și variat. Maltezii se mândresc cu iepure crescut local, gătit ori cu paste, ori cu usturoi și vin, cu pește, care este destul de scump, caracatiță cu usturoi și câteva tipuri de brânzeturi.

Mâncarea tradițională este scumpă, porțiile pornesc de la 13-15 euro și pot ajunge până la 20-30 euro/persoană. O cină cu mâncare tradițională costă cel puțin  60-70 euro pentru 2 persoane și asta în extrasezon. În perioada de vârf, prețurile se mai schimbă.

malta-food-rabbit

În afară de cele enumerate mai sus, găsești la tot pasul burgeri, paste, pizza, mic-dejun englezesc cu multe chestii prăjite, gogoși, produse de patiserie și plăcinte.

malta-patiserie-preturi

7. Locurile de parcare

Pentru că sunt multe mașini pe insulă, câteodată apare și problema parcării. Din câte am înțeles de la o localnică, poți parca aproape oriunde nu este linia galbenă. Cum ai lasat mașina pe linia galbena, te trezești cu o amendă de 24 euro. Poliția nu stă la discutii și vrei nu vrei vei plăti amenda.

 

8. Prețurile diferă foarte mult! Încearcă piața mai întâi!

Dacă vrei să mănânci undeva sau să îți închiriezi o mașina, verifică mai întâi 4-5 locuri diferite. Spre exemplu, la închirierea scuterului în primul centru de inchirieri ne cereau 60 de euro pentru 2 zile, în altul 50, iar noi am închiriat cu 30 de euro pentru 2 zile de la un alt centru ce se afla 2 străduțe mai departe.

Deci la jumătate de preț, pentru că știam tariful real și am continuat să căutăm. Probabil, dacă am fi rezervat din timp de pe internet, ar fi fost și mai ieftin. La fel am procedat și cu suvenirurile sau cu locurile unde mâncam.

9. Mâncarea este destul de scumpă

Sfatul nostru este să îți rezervi hotel ce are  mic-dejun inclus. Mic-dejunul ne-a salvat bugetul! Mănânci sănătos dimineața, în timpul zilei alegi un suc, o bere sau o patiserie și mai mănânci abia seara la cina.

Tarifele la restaurante sunt destul de mari, rar găsești locuri unde poți mânca pe săturate cu 10 euro de persoană, iar dacă ajungi să plătești 50-60 euro pe zi pe mancare, nu mai poți zice că ai fost într-un city break ieftin.

 

10. Câteva zile nu sunt de ajuns pentru a vizita Malta, pentru că sunt de fapt 3 insule

Dacă te gândești ca în 3-4 zile reușești să vezi tot, te înșeli! În Malta sunt atât de multe obiective de văzut, încât nici o săptămâna nu îți va ajunge. De la clădiri arhaice, cetăți, domuri, catedrale, temple megalitice, străduțele Valletei până la plaje, peisaje salbatice, stânci săpate de mare, stațiuni turistice și multe altele, Malta te va fermeca!

20161128_144144

Citește și:

Cum am vizitat Malta în 3 zile și cât ne-a costat vacanța

Top 10 obiective gratuite în Malta

 

Caută zboruri si cazare in Malta

Adaugă un comentariu

error: Content is protected !!

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Trimite unui prieten