Maine poimaine se fac 2 luni de când ne-am luat rucsacii de câte 7 kg și ne-am relocat în Thailanda. O lună am petrecut-o în Chiang Mai. De ce o lună și de ce Chiang Mai? În Chiang Mai am mai fost în urmă cu 4 ani, pentru doar 5 zile.

Am vizitat noi atunci ce am putut, dar încă rămăseseră atât de multe de văzut, prețurile ni s-au părut mai mici decât în sud, internetul merge strună, sunt sute de cafenele unde poți lucra în liniște, turistic e, dar nu am văzut autocare pline cu grupuri cu șepci sau stegulețe, mai degrabă călători independenți, iar temperatura de 30 grade în decembrie-ianuarie a fost cireașa de pe tort.
Așa că, iată-ne aici, cutreierând străduțele, piețele și luând pulsul orașului. Ca orice serie de articole despre o destinație anume, începem cu lucrurile pe care ar trebui să le știi înainte să sări cu banu’ pe rezervări.

1.Chiang Mai a fost capitala fostului regat Lanna

Să începem cu câteva cuvinte despre oraș. Cu o populație de 160.000 de locuitori și alte câteva sute de expați, Chiang Mai este cel mai mare oraș din nordul Thailandei și a fost capitala regatului Lanna între anii 1296–1768. În decembrie 2017, Chiang Mai a fost declarat de UNESCO un „Oraș Creativ”. Asta nu este tot. În anul 2014, Tripadvisor a inclus orașul Chiang Mai în lista sa „25 Best Destinations in the World”. Vei vedea în următorul articol cu locuri de vizitat, de ce s-a aflat pe lista celor de la Tripadvisor.

 

2.Burning season sau Smoky Season

După multe laude la punctul 1, hai să vă prezentăm și prima bilă neagră. Fermierii thailandezi au o practică tradițională de ardere a pământului pentru a se pregăti pentru următoarea cultură. Aceasta este o normă pentru ei, fără a lua în considerare consecințele mai mari ce se răsfrâng nu numai asupra lor, dar și a întregii regiuni.

Chiang Mai este aflat într-o vale, înconjurat de dealuri și munți, fumul plutește deasupra văii și se stabilește în oraș. Nu există o dată anume când începe Marea Ardere, însă am tot citit că în martie-aprilie se resimte cel mai mult. Cert este că se termină înainte de festivalul Songkran. Noi am vizitat de două ori orașul în decembrie și ianuarie, a fost ok în perioada aceasta.

 

3. Mecca nomazilor digitali. Aici găsești cea mai mare comunitate din lume.

Printre principalele motive pentru care am ales să stăm mai mult într-un singur loc a fost și asta. Aici vin mii de străini și stau cu lunile într-unul dintre sutele de complexe rezidențiale din oraș. Internetul merge strună peste tot,  WiFi este diponibil în orice cafenea, ba chiar și prin oraș în anumite locuri (dacă ai un SIM local).

Ca idee, un studio pentru 2 persoane într-un complex nou cu pază, piscina și sala de fitness pleacă de la 300 euro pe lună. Am văzut prin tot orașul cafenele de unde poți lucra în liniște, dar și multe locuri consacrate ca workspace (Punspace, Eis Camp, Addicted to work etc). Revenim cu un articol dedicat cu recomandările noastre de aici pentru cine își dorește să se relocheze o perioadă cu jobul online în Chiang Mai.

Prin urmare, unde sunt mulți străini, găsești și diversitate la restaurante, evenimente și cam tot ce ai avea nevoie să duci o viață confortabilă departe de țară natală.

 

4. Chiang Mai se mândrește cu peste 300 de temple

Cum ajungi în centrul vechi, la fiecare colț de stradă, ba chiar mai des, vezi un templu. Cel mai interesant e că, fiecare templu are o frumusețe anume. Sunt strălucitoare, îngrijite, iar tentația de a intra la toate va fi destul de mare.

În cele 4 săptămâni petrecute în Chiang Mai, nu de puține ori am avut senzația „am mai fost pe aici”, însă templul era cu totul altul de fiecare dată. Cel mai vechi templu îl găsești în centru vechi și datează din secolul al 13-lea.

5. Bazarele de noapte

Fără doar sau poate, bazarele de noapte reprezintă unul dintre obiectivele principalele pentru care ar trebui să ajungi în Chiang Mai. Când auzi bazar de noapte, ai zice că tine toată noaptea, dar nu. Forfota începe pe la ora 5 după-amiaza, iar pe la 10-11 se dă stingerea.

Ai la dispoziție 4-5 ore să te plimbi pe străzile ticsite cu comercianți, artiști, bucătari de stradă, să-ți cumperi una alta (găsești șaluri cu 10 lei bucată, șalvari cu 10 lei, magneți de frigider cu 2-3 lei, picturi, sculpturi, genți și tot ce îți trece prin cap), să „deguști” tot felul de preparate tradiționale până nu mai poți, apoi te așezi frumos pe un scaun și la masaj cu tine! Jumătate de oră de masaj costa  8-10 lei, o oră 16-20 lei.

Nouă ne-a plăcut mai mult bazarul de sâmbătă seara (de lângă centrul vechi), pentru că este mai puțin aglomerat și am observat și prețuri ceva mai mici. În cel de duminică (din centrul orașului) trebuie să te înarmezi bine cu răbdare pentru că bazarul se întinde pe mai multe străzi și toate sunt pline ochi cu turiști, dar și localnici.

 

6. Unde te cazezi?

Pentru vizite scurte îți recomandăm să cauți cazare în zona centrului vechi (pătratul de pe hartă), pentru vizite mai lungi orientează-te spre zone mai liniștite sau mai puțin turistice. În centrul vechi se cazează majoritatea turiștilor ce stau 4-5 zile, tot în zona asta există și o stradă a hostelurilor unde găsești prețuri începând cu 5 euro pe noapte, dar și hoteluri de 3-4 stele.

Noi am optat pentru un complex rezidențial la poalele muntelui Doi Suthep în zona Suthep Road pe lângă universitatea Chiang Mai, dar am stat și în centrul vechi. În zona Nimman stai dacă vrei să nu dai toată ziua peste călători cu rucsaci în spate, dacă ai nevoie de spații de lucru liniștite să-ți poți face treaba, dacă vrei să cunoști și alți expați ce locuiesc în Chiang Mai și dacă îți plac restaurantele și barurile fandosite. Deci sunt 2 zone principale: centrul vechi și strada Nimman.

7. Transportul local

Ai la dispotiie tuk-tuk-ul, red Taxi (taxi impartit-songtaew- 20 baht cursa), taxi normal, Uber sau Grab, inchiriere de scuter (150-20 baht/zi), masina sau bicicleta.

Le-am testat aproape pe toate. Tot ce putem spune este că Red taxi si tuk-tuk-urile poluează aerul enorm și am preferat să apelăm la ele cât mai rar.

 

8. Cele mai frumoase atracții le găsești în afara orașului

Templul Doi Sutep, sanctuarele cu elefanti, Muntele Doi Inthanon, cel mai înalt vârf din Thailanda (zis și Acoperișul Thailandei), Royal Garden, White Temple și Black House în Chiang Rai, Cascadele lipicioase, Pai și multe, multe altele sunt bijuteriile din nordul Thailandei. La toate ajungi fie cu un scuter închiriat, fie cu excursii. Următorul articol va fi dedicat locurilor pe care le poți vizita în Chiang Mai.

 

9. Tips-ul, bacșiș

In zona asta a lumii, tipsul nu este la ordinea zilei. Dupa ce ți-ai plătit nota la restaurant, poți pleca fără să lași tips, nu se supără nimeni. În general, am mâncat la restaurante de familie, mici afaceri, așa că oricum banii cheltuiți se duc direct la micii afaceriști. Evident, dacă insiști să lași tips, o poți face liniștit.

 

10. Nu face plimbarea pe elefanți

De ce să nu călărești elefanții? Pentru că nici ei nu te călăresc pe tine! acum lăsând gluma la o parte, te poți bucura de compania lor și fără se te urci pe ei. Există excursii de jumătate de zi sau o zi întreagă la mici sanctuare cu elefanți. În funcție de cum îți negociezi excursia, poate costa de la 25 euro/persoană.

În câteva ore poți avea o super experiență ce o depășește cu mult pe cea a plimbării pe spinarea sărmanului animal: înveți limbajul elefanților, îi hrănești,  te joci cu ei, înveți să faci medicamente pentru elefanți, îi speli cu nămol, îi clătești cu apă în rău, apoi îi poți admira cum se joacă în mica lor piscină naturală.

La sfârșit primești și o masă, că e destul de obositor să speli ditamai elefantul. 🙂

Cam atât deocamdată. Urmează articolul cu locuri de vizitat în Chiang Mai. Dacă aveți și alte întrebări, vă stăm la dispoziție, cât încă avem informații proaspete! 🙂

Nu uita că ne poți urmări aventurile și pe Instagram unde publicăm aproape zilnic o poză din călătoriile noastre.

Citește și: 

Ce poți vizita în Chiang Mai și în împrejurimi

Recomandări de cazări și restaurante în Chiang Mai3 comentarii

  1. Super articol.
    Spuneai sa cautam cazare in zona patratului de pe harta, dar cred ca ai uitat sa uploadezi harta cu patratul desenat pe ea. 🙂

  2. Super articolul, plin de informatii utile. Astept cu nerabdare si articolul dedicat recomandarilor pt cei care doresc sa se relocheze temporar. Ma intereseaza in mod deosebit 🙂

Leave A Reply

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Trimite unui prieten