Decembrie 2019, Scoţia. Asta a fost ultima noastră ieșire din ţară, după care a urmat pentru noi o perioadă tare interesantă. Echipa Aventurescu s-a mărit cu un mic membru, a venit peste noi pandemia, viața sociala ni s-a oprit în loc. Nu ne plângem, am avut ceva activitate şi acasă, dar tare dor ne-a fost să călătorim în afara ţării.

Am așteptat cu nerăbdare vaccinul, ne-am imunizat şi am început să ne facem planuri de călătorie. Din nou. Vara noastră a debutat aşadar în forță cu o vacanță de 10 zile în Thasos, insula iubită de majoritatea romanilor, care în vremurile ei de glorie era arhiplină de turiști şi voie bună. Noi am găsit doar voie bună, turiști nu prea. Dar ne-a plăcut asta. Am descoperit o insulă verde, cu plaje întinse, nisip fin, sate romantice şi preţuri mult mai mici decât ne așteptam. Toate doar pentru noi.

Am ales ca şi de data aceasta să pornim la drum cu mașina personală. Cum suntem obișnuiți cu drumurile lungi, am plecat din București noaptea pe la 2, să profităm de somnul de noapte al micuței Eva. La 12 eram deja pe insulă şi căutam o tavernă să ne potolim foamea. Buuun, hai să vedem ce recomandări avem pentru această insulă simpatică.

 

1. Unde am stat?

Ne-am stabilit reședința de vacanţă într-o căsuța de piatră, parte a unei ferme de pe malul mării, în localitatea Kinira. E o căsuță cu un dormitor (pat dublu, salteaua cam tare pentru gustul nostru) şi un mic living cu o chicinetă, masă pentru luat micul dejun şi baie privată, bineînțeles. Interiorul nu are ceva foarte special, e amenajată simplu, dar are ce îi trebuie. Piesa de rezistență la aceasta cazare e poziționarea.

Cocoțată pe deal, într-o oază de liniște şi verdeață, are vedere la mare, ba chiar şi o potecă ce coboară spre o micuță plajă privată, mărginită în dreapta de o pădurice. Doar închipuie-ţi cum e să dormi cu geamul deschis auzind discret pe fundal valurile mării si ciripit de păsărele în același timp. În curte, poți lua masa la umbra unui măslin, există șezlonguri şi câțiva pomi fructiferi din care ești invitat să te înfrupți (noi am găsit doar lămâile coapte).

Cazarea o găseşti aici. Îți recomandăm să verifici contul proprietarei, pentru că are mai multe studiouri de închiriat. Dacă stai aici, ai musai nevoie de mașină pentru a merge să iei masa (noi mergeam de obicei în Skala Potamia, la 10 minute distanță), iar la 5 minute găseşti una dintre cele mai frumoase plaje de pe insula: Paradise Beach.

Daca ajungi şi tu aici, să ne povestești cum ţi s-a părut.

2. Paradise Beach

După cum povesteam, am stat la 5 minute de minunăția asta. Dintre toate plajele pe care le-am văzut pe insulă, aceasta ne-a plăcut cel mai mult. A contribuit foarte mult şi faptul că am găsit-o liberă, eram noi trei şi încă vreo 4-5 turiști. Intrarea în mare e lină, ca la majoritatea plajelor de pe insulă, destul de lată, nisipul foarte fin, iar în zare se vede o insuliță verde, care-ţi dă senzaţia că ai fi în Lost.

La unul dintre capetele plajei erau amenajate șezlonguri şi umbrele, însă noi am preferat să stăm în capătul opus, la umbra stâncilor. Nu știm cum e plaja în plin sezon, dar acum, la început de iunie, era perfectă. Aaa, şi apa era deja călduță, bună pentru o scurta bălăceală.

 

3. Golden Beach

Aceasta este una dintre plajele preferate de turiști, în special de familiile cu copii şi pe bună dreptate: este extrem de curată, nisipul este foarte fin, intrarea în mare foarte lină (mergi până te plictisești ca sa ajungi la o oarecare adâncime). Plaja este amenajată foarte frumos, cu șezlonguri, umbrele şi palmieri. Pentru șezlonguri noi nu am plătit nimic, doar am comandat ceva de băut de la barul ce administra plaja.

4. Marble Beach

A fost o adevărată aventură să ajungem aici. Să începem prin a menţiona că pe insulă există două plaje cu pietricele de marmură, ambele vecine: Porto Vathy Marble Beach, care este amenajată (șezlonguri, umbrele, bar) şi Marble Beach, mai sălbatică.

Către ambele plaje există două drumuri: unul prin cariera de marmură (foarte dificil din cauza diferențelor mari de nivel, nu este asfaltat) pe care mașina noastră joasă nu a făcut faţă, iar altul, ceva mai accesibil, pe lângă coastă, tot neasfaltat, dar care, din păcate, când am fost noi era şi el deteriorat din cauza ploilor şi a camioanelor care circulau pe el.

Sperăm să-l mai repare până începe sezonul turistic în forță. Totuşi, recomandăm drumul pe lângă mare, nu cel prin cariera de marmură. Plajele sunt foarte frumoase, apa are un turcoaz deschis, datorită pietricelelor de un alb strălucitor, creând impresia că te afli într-un loc mult mai exotic.

5. Satul Theologos

Este o minunăție de loc, mai ales dacă ajungi pe acolo într-o perioadă liberă, în care să te bucuri de liniște, flori şi ciripitul păsărelelor insulare. Până în secolul trecut Theologos a fost cel mai important loc de pe insulă, fiind centrul economic şi politic din Thasos.

Poţi vizita bisericile Agia Paraskevi și Agios Dimitrios (1803) sau micile capele Panagouda și Archangelor, în stil bizantin, din 1430, unice în Macedonia de Est și Tracia. Nu poți pleca însă de aici fără să încerci vestitele preparate culinare locale, precum miel sau ied rotisat. Merită să te pierzi pe străduțe, admirând casele de piatră extrem de bine conservate.

6. Satul Panagia

Este unul dintre locurile noastre preferate de pe insulă. De ce ne-a intrat la inima așa de repede? Datorită pârâielor şi izvoarelor care curg prin tot satul. Practic, oriunde mergi, auzi un susur de apă curgătoare pe lângă străduțe sau chiar prin faţa caselor. Este un loc extrem de relaxant. Străduțele sunt abrupte, presărate cu căsuțe albe pline cu flori şi verdeață. Panagia a fost prima capitală a insulei, a fost întemeiat acum 300 de ani și este unul dintre punctele cele mai renumite de atracție ale insulei de smarald.

Nu poți părăsi Panagia fără o vizită la muzeul şi fabrica de ulei de măsline Sotirelis. Preţurile sunt foarte bune, iar produsele excelente. Ca şi în Theologos, şi aici găsești la taverne miel sau
ied rotisat foarte bune.

7. Beach Bar-ul La Scala

După ce vizitezi satele tradiționale, atât de bine conservate de zici că ești într-un muzeu sătesc, nu ai crede că pe insulă există şi un loc cu o arhitectură futuristă, mai pe lux, așa. Locul despre care vorbim se numește La Scala Beach.

Este o plajă privată, cu un bar amenajat într-un mare fel. Încă de la intrare, remarci factorul wow, dat de o construcție din lemn, un coridor care te duce spre barul de pe plaja cu palmieri foarte înalți, șezlonguri confortabile, perne şi o piscină care-ţi amintește de Bali.

Preturile sunt ceva mai mari aici, dar nici nu aveam alte așteptări la cum arata locul asta. Un cocktail costă 10 euro, iar pentru șezlonguri nu am plătit nimic. Am înțeles de la alţi aventurieri din comunitatea noastră că, în trecut, șezlongul aici costa 40 euro. Wow! Noi am avut norocul să îl găsim gratis, plătind doar consumația.

Din punctul nostru de vedere, acesta este un loc de neratat dacă ajungi pe insulă, pentru că nu oriunde găsești genul acesta de beach bar.

8. Tavernele Faros (din Kinira) şi Akrogiali (din Skala Potamia)

Am ajuns şi la capitolul mâncare. Nici nu îţi putem descrie ce poftă aveam de un souvlaki sau o caracatiță la grătar, după un an jumate de stat doar în București! Drept care, pe insulă, nu a fost zi să nu mergem la o tavernă şi să testăm câte ceva bun. Dintre toate, cel mai mult ne-au plăcut preparatele de la taverna Akrogiali, aflată pe plaja din Skala Potamia. Am încercat aici şi mâncarea tradițională, şi fructele de mare, şi peştele, caracatița, calamarul – ţi se topesc in gură.

A doua preferată în topul nostru este Taverna Faros, recomandare făcută de gazda noastră. Mâncarea tradițională grecească e fix ce trebuie aici, iar vederea de pe terasă e superbă. Taverna se află în Kinira, cocoțată pe o stancă, iar terasa e suspendată deasupra unui hău unde valurile mării se lovesc de bolovani. La ambele servirea e ireproșabilă, la sfârșit primești desert din partea casei, ca la toate tavernele din Thasos de altfel, iar pentru familiile cu copii există şi scăunele speciale.

9. Piscina naturală Giola

Una dintre atracțiile de top ale insulei, Giola este o fostă grotă aflată pe malul mării, al cărui acoperiș s-a prăbușit, formând o piscină naturală. Apa este mai caldă decât cea din mare, iar pentru că piscina naturală comunică cu marea, valurile îi împrospătează mereu apa. Cei aventuroși se pot arunca de pe stânci în apă, asta fiind şi distracția principală de aici. Atenție însă la aricii de mare, ce își duc veacul pe pereții piscinei.

Drumul până aici nu e foarte greu. Lași mașina în parcarea tavernei Giola, care costă 2 euro/mașină, şi de acolo o iei agale pe jos pe o poteca aproape inexistentă, urmărind săgețile vopsite de pe pietre ce indică direcția piscinei. Drumul pe jos durează cam 10-15 minute şi nu e pretabil pentru șlapi.

10. Mânăstirea Sfântului Arhanghel Mihail

Pe o stâncă abruptă pe malul mării se zărește Mânăstirea Sfântului Arhanghel Mihail. Sunt mai multe bisericuțe şi mânăstiri pe insulă, însă aceasta ne-a plăcut cel mai mult. Poziționarea este
fabuloasă, iar liniștea şi serenitatea de aici este cu adevărat ce îi trebuie unui om care vine să viziteze insula, după un an agitat şi plin de provocări.

Mânăstirea este o filială a Sfintei Mânăstiri Philotheos de pe Muntele Athos. Este cea mai mare şi cea mai faimoasă mănăstire din Thasos.

Data exactă a înființării ei este necunoscută, dar s-a găsit o referire la ea într-un document oficial din 1287. În 1835 a fost reparată, după arată şi inscripția de pe peretele vestic al mânăstirii. Chiar sub clădire, lângă mare, se află o peșteră cu apa sfințită.

Biserica mânăstirii are o vechime de 400 ani. Este o construcție veche, micuță, din piatră, zugrăvită în alb, cu acoperiș din piatră şi este singura care se poate vizita, mânăstirea din păcate, nu era deschisă publicului. Nu rata locul!

Pe lângă cele 10 recomandări de mai sus, ar mai fi alte câteva obiective : satul Kazaviti, plaja Trypiti, plaja Alikis, plaja Agios Ioannis, plaja privată de la Makriamos Bungalows, capitala Limenas (unde se găsesc urme ale civilizației antice, Poarta lui Zeus şi Hera, templul lui Artemis, Agora Antica, Acropolele din Thasos, muzeul de Arheologie).

Bineînțeles, la toate acestea se pot adaugă multe alte plaje drăguțe de pe coastă, dar şi stațiunile cochete care găzduiesc majoritatea turiștilor (Skala Potamia, Potos etc). Timp să ai!

Acest articol face parte din seria “Poveşti de călătorie”, un proiect susținut de Eurolife FFH Asigurări.

După cum ştii, noi nu pornim niciodată la drum fără o asigurare de călătorie. Pentru că am ales să mergem cu mașina, am optat pentru pachetul Echilibrat de la Eurolife FFH Asigurări, care conține şi asistența rutieră în țara de destinație, dar si cele tranzitate (pentru noi Bulgaria şi Grecia), dar şi acoperire Covid (în caz de îmbolnăvire înainte de plecare, cât şi cheltuielile cu tratamentul şi toate cele, în caz de îmbolnăvire la destinație).Toata treaba asta ne-a costat 164.43 lei (2 adulți şi un copil).

Daca optezi pentru rezervarea unei vacante din timp (cazare si transport) si vrei sa stai linistit, poti opta pentru pachetul Zen, care are si acoperire storno, pentru situația în care intervine ceva și nu mai poți pleca, inclusiv în caz de îmbolnăvire cu Covid înainte de plecare. Găsești mai multe detalii aici.

Îți recomandăm să nu pleci în nicio vacanță fără o asigurare de călătorie, mai ales în vremurile acestea. Prietenii de la Eurolife FFH ne oferă și un discount de 10% la asigurările de călătorie cu codul Aventurescu10,  toată vara. ?

Stai pe aproape, seria continuă şi cu alte poveşti vara aceasta!

 

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.