Am început zilele trecute, la invitația Mastercard, să facem o listă cu mici trucuri, să le spunem așa, care să ne țină vacanțele departe de toate acele dezechilibre ce pot apărea din tot felul de motive. Din neatenție, din nerăbdarea de a porni la drum mai repede, ori chiar din cauza relaxării depline, care, uneori, ne amorțește simțurile și ne face să fim vulnerabili.

Continuăm, așadar, cu încă cinci sfaturi pentru o vacanță reușită, completând micul nostru tratat al vacanței fără cusur.
1. Asigură-te că toată aparatura de care dispui are bateria încărcată la maximum

Vrem sau nu vrem, ne place să recunoaștem sau nu, suntem dependenți de tot felul de mici aparate care ne fac viața mai ușoară, dar care, uneori, ne și dau mari bătăi de cap. Asta pentru că, din păcate, nu s-au inventat încă telefoanele, laptopurile sau aparatele de fotografiat ale căror baterii să reziste o veșnicie sau, cel puțin, să se încarce singure în timp ce le folosești.

Tocmai de aceea o mică parte a ritualului nostru din fiecare seară, de dinainte de culcare, este acesta: conectarea tuturor aparatelor la o sursă de curent. În felul acesta, dimineața avem totul la îndemână, gata pentru a imortaliza aventurile de peste zi.

Acum serios, imaginează-ți cum ar fi să zbori cu balonul deasupra Cappadociei, fix când soarele binevoiește să apară, iar tu, vrând să imortalizezi un răsărit cum n-ai să mai vezi prea curând, realizezi că telefonul tău stă să ”se ducă la culcare”, iar aparatul foto nu-i nici el mai breaz. Mai nou, ca să fim și mai la adăpost, avem la noi și o baterie externă pentru telefoane, dar și un încărcător, pentru că, de multe ori, în timpul unui popas la un restaurant sau la o cafenea, profităm și încărcăm ce și cât de mult putem.

2. Experimentează mereu lucruri noi

Din punctul nostru de vedere, cam asta este esența călătoriilor. Luăm lumea la picior, cunoaștem oameni, culturi, civilizații, analizăm ce fac alții, împrumutăm și noi ce ni se potrivește, dar, dincolo de toate astea, esențial este noul. Doar în acest fel vacanța îți va rămâne întipărită în minte și în suflet și o vei putea povesti în orice moment, cu lux de amănunte, de parcă ar fi fost ieri.

În fiecare vacanță, așadar, căutăm experiențe noi, fie că e vorba despre zborul cu balonul, o tiroliană de pe o stâncă pe alta, fie că-i o masă la un restaurant unde sunt servite preparate despre care n-am mai auzit sau pe care nu le-am mai testat,  o noapte petrecută într-un cort în mijlocul deșertului, un parc de distracții sau un festival, sau chiar o ceremonie aparte. Oricum ar fi, nu spunem nu niciodată experiențelor.

3. Fii generos!

Din capul locului, să se înțeleagă bine un lucru: nu încurajăm consumerismul și nici nu o vom face vreodată. Dimpotrivă, vom fi mereu primii care să îndemne la cumpătare. Totuși, generozitatea turistului față de localnici, mai ales față de cei ce își câștigă pâinea din turism sau din diverse meșteșuguri, are ceva nobil în ea.

Ca atare, dacă tot vrei să cumperi niște suveniruri, de pildă, nu mai bine arunci o privire la ce pun pe tarabă oamenii locului în loc să arunci banii pe tot felul de produse importate, făcute pe bandă rulantă într-o fabrică din cine știe ce colțișor al lumii?

Noi încercăm, pe cât de mult posibil, să răsplătim, dacă se poate spune așa, ospitalitatea localnicilor, arătându-ne interesul față de ceea ce iese din mâinile lor și, de multe ori, cumpărând mici suveniruri. Unde mai pui că, s-a întâmplat ca și în cele mai neașteptate locuri, precum, de pildă, o mică fabrică de procesare a lotusului, a bumbacului și a mătăsii de lângă lacul Inle, Myanmar, să putem plăti cu cardul, ceea ce a făcut lucrurile și foarte simple, și rapide.

Iar dacă se-ntâmplă să mergi în excursii organizate cu ghid local, de ce să nu îi lași și omului de o cafea? Mai ales dacă face treabă bună, iar la sfârșit tu pleci de-acolo mai bogat și mai luminat. Nu cred să fi-ntâlnit până acum vreun om care să nu se fi bucurat de bacșișul lăsat, fie el cât de mic, după o zi de muncă deloc ușoară cu străini de tot felul.

Nouă, de pildă, ni s-a întâmplat recent, în Georgia, să avem parte de un ghid simpatic într-o excursie pe care am făcut-o în Kakheti, ținutul vinului, ghid care ne-a fost și șofer, și partener de discuții, și gazdă. Ne-a povestit, printre altele, cum, cu niște ani în urmă, plecase la muncă în Grecia, sperând să câștige ceva mai mult, însă dorul de casă, de copii, dar și de țară l-au făcut să se întoarcă și să încerce să-și crească copiii acasă.

Acum, face pe ghidul și se străduiește ca turiștii care-i ascultă poveștile să se simtă bine și să primească toate informațiile de care au nevoie. Când, la sfârșit, i-am dat niște bănuți, așa s-a bucurat de abia-și putea controla zâmbetul cât toată fața. Ceea ce ne-a făcut și pe noi să zâmbim.

4. Încearcă să călătorești mereu în siguranță

Știm, o să spui că puțină adrenalină n-a stricat niciodată nimănui. Sigur că da, dar reține cuvântul magic: puțină. Vacanțele sunt făcute pentru a ne deconecta de la viața uneori obositoare și pentru a ne încărca, într-un fel sau altul, bateriile. Nicidecum nu trebuie să însemne bătăi de cap. De aceea, încercăm, pe cât posibil, să nu ne lăsăm duși de val într-atât încât să ni se dea vacanța peste cap.

De aceea, nu uităm niciodată câteva reguli de bază:

- Nu plecăm niciodată la drum, cel puțin nu în afara Europei, fără o asigurare de călătorie. Nu trebuie să te coste o avere, ci, dimpotrivă, poate fi și cea mai ieftină, dar să fie. Asigurările pornesc de la 20 de lei, prețul depinzând de câteva criterii, precum perioada, destinația sau vârsta.

- Ca o măsură de siguranță în plus, am ales să ne protejăm rucsacurile cu câte un lacăt cu cifru. Nu că am fi paranoici, dar ar fi teribil să ne trezim la un moment dat fără laptopuri.

- Avem mare grijă de documentele personale. Nu lăsăm niciodată pașaportul garanție pentru nimic, ci mereu o copie. În plus, avem mereu toate documentele scanate online.

- Nu plecăm nici fără o mică trusă cu medicamente. Nu vorbim despre o farmacie întreagă, ci despre câteva pastile de bază: pentru stomac, pentru răceală, pentru dureri de cap, de gât, cărbuni și niște plasturi.

- Mare grijă pe unde te aventurezi! Sigur că, uneori, să te abați de la poteca bătătorită de alții înaintea ta poate fi începutul unei frumoase aventuri, dar nu întotdeauna. Fii mereu cu ochii în patru și, mai ales, fii prevăzător. Iar dacă, de pildă, există atenționări de vreme rea, nu face pe viteazul pe trasee, de munte sau nu, cu dificultate ridicată.

- Asigură-te că măcar o persoană din anturajul tău, prieten sau rudă, știe itinerarul tău. Știi vorba aia, că paza bună trece primejdia rea? Ei bine, nu strică deloc ca, înainte de a pleca, să informezi un apropiat cu privire la planurile tale.

5.  Oferă o pauză telefonului tău

Știm. Pare să fie o misiune imposibilă în zilele noastre, când totul se învârte în jurul telefonului, de la a ține legătura cu oameni dragi, cu colegi de serviciu, care, culmea, fix în vacanțele tale au cea mai mare nevoie de tine, cu banca, în caz că ai nevoie de asistență, cu cei de la hotelurile pe unde urmează să te cazezi, la a căuta un taxi, un restaurant cu recenzii dintre cele mai bune sau vreun târg local, și, sigur, la a face fotografii la foc automat.

Știm, motive sunt multe. Fix așa telefonul a devenit o extensie a omului obișnuit, în viața lui de zi cu zi, nu doar a călătorului, dar parcă, în călătorii, găsești și mai multe motive ca să nu te desparți de el.

Noi ți-am sugera ca, măcar din când în când, să încerci și asta. Să-l pui deoparte, măcar pe modul silențios, dacă știi că nu ai putea să-l închizi de tot nici în ruptul capului, și să-l verifici, să zicem, doar o dată pe zi. Ori, eventual, să-l folosești pentru poze, dacă nu obișnuiești să cari după tine și un aparat de fotografiat. Vei avea o surpriză plăcută.

Pe de o parte, s-ar putea să te bucuri mai mult de ce e în jur, de oameni și de locuri, lucru care vine la pachet cu o liniște prețioasă, iar pe de alta ai să descoperi că nimic nu arde dacă tu nu ești conectat 24 de ore din 24.

Una peste alta, nu este chiar complicat să ne bucurăm de o vacanță de la un capăt la altul fără niciun fel de neplăceri, însă de un pic de bunăvoință și de atenție din partea călătorului, tot e nevoie. Așa că ia aminte și fă din vacanțele tale rai!

Citește și:

10 sfaturi pentru o vacanță reușită (partea I)Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.
Send this to a friend