În 3 ani de Aventurescu și vreo zece, cu totul, de călătorit de-a lungul și de-a latul pământului, am învățat multe. Despre noi, în primul rând, ca oameni, dar mai ales despre ceea ce am devenit, călători, și despre cum ar fi mai potrivit să ne planificăm vacanțele în așa fel încât să ne surprindă, că ăsta-i farmecul lor, la urma urmei, dar să nu ne lase niciodată un gust amar.

Se mai întâmplă și accidente, firește, dar lecțiile de pe urmă se adaugă la ceea ce știam deja și ne asigură că următoarele călătorii vor fi și mai și.
Și, dacă în urmă cu zece ani mergeam mult mai mult pe instinct, căci de!, abia ne descopeream apetitul pentru vacanțe, ei bine, azi, lucrurile sunt cu mult mai simple. Avem, în primul rând, o oarecare experiență de partea noastră, dar și o mulțime de surse de încredere la care apelăm ori de câte ori avem nevoie.

Mastercard a lansat o campanie pentru pasionații de călătorii și ne-au invitat să împărtășim cu tine micile secrete care fac ca aventurile noastre să fie unele pe cinste. Ne-am pus pe treabă și iată ce a ieșit.

 

1. Unde itinerar de neuitat nu e, nici călătoria nu-i ca la carte

Să ne-nțelegem din capul locului: și-acum, după atâția ani și mii de kilometri parcurși, nu pornim la drum, într-o vacanță do-it-yourself, decât după o documentare în prealabil. Din mai multe surse. La final, notăm tot ce e musai de văzut – de ținut minte, că astfel de locuri, de obicei, ne aduc laolaltă cu un puhoi de turiști și în bătaia unui mănunchi orbitor de blițuri – pentru ca, mai apoi, să citim și despre locurile mai puțin cunoscute turiștilor amatori.

Pentru noi, au făcut minuni de-a lungul timpului Lonely Planet, deja o biblie pentru orice pasionat de călătorii, TripAdvisor, ale cărui recenzii ne-a ajutat mult, câteva bloguri de specialitate, dar și grupuri de pe Facebook, unde se adună localnici și turiști deopotrivă și fac schimb de păreri, sfaturi, mici descoperiri. Un astfel de exemplu ar fi Bali Travel Forum, pe care l-am „exploatat” atunci când am pus la punct detaliile experienței noastre balineze.

Acum urmează, însă, partea ceva mai complicată, pentru că, asemenea unui puzzle, încercăm să punem cap la cap toate locurile și obiectivele pe care ne-am dori să le vedem și să realizăm, cum ne pricepem mai bine, un traseu ideal. Sigur că, de multe ori, se întâmplă să avem de parcurs distanțe mari, dar ne-am obișnuit să folosim transportul în comun, ba chiar ne și place, pentru că e una dintre căile cele mai la îndemână prin care să luăm pulsul locului.

Astfel, pentru legăturile între orașe folosim fie rome2rio.com, fie goeuro.com, iar când ni se pare anapoda așa ori anevoios, închiriem, pur și simplu, o mașină prin momondo.com, din categoria „închirieri mașini”.

Ca exemplu, ca să vezi că lucrurile chiar funcționează, am construit acum niște ani, pe vremea când Aventurescu nici nu exista, un traseu de vis de trei săptămâni, ce a pornit din București în vremea sărbătorilor de iarnă, urmând un popas de trei nopți în Dubai, un altul, tot de trei nopți, în Bangkok, apoi vreo cinci nopți adunate în Chiang Mai și Chiang Rai, alte șapte în Krabi, la plajă, pentru ca la întoarcere să mai petrecem o noapte în agitația capitalei Thailandei.

2. Cu modul incognito, s-ar putea să obții rezervări ceva mai avantajoase

Deși e o teorie controversată ce nu a fost dovedită întru totul până acum, cel puțin, nu oficial, un sâmbure de adevăr tot trebuie să existe în faptul că o căutare mai „la adăpost” s-ar putea să te scutească de niște bani în plus.

Ideea este că, la orice căutare, există acele fișiere de tip cookies – și nu, nu sunt prăjiturele, deși ar fi fost bine să fie – care te urmăresc din umbră, astfel încât companiile aeriene, agențiile de turism sau site-urile de rezervări precum Booking știu exact ce îți dorești, țin minte și, la următoarea încercare, îți măresc prețul.

Ca atare, dacă doar cercetezi piața și nu ești hotărât, dar, mai ales, dacă știi că ai să revii asupra aceleiași căutări, folosește-te de acest mod incognito pentru căutări, căci rău nu are cum să-ți facă.

3. Nu uita, atunci când faci bagajele, că pleci în vacanță, nu te muți definitiv din țară

Poate că râzi, dar știi bine că, măcar o dată în viață, cu toții am căzut în păcatul ăsta, de a căra nu doar întreg șifonierul, ci tot apartamentul și încă ceva în plus după noi. Și-i firesc, căci fără unele lucruri nu se poate, pur și simplu, în timp ce altele sunt pentru orice eventualitate, că nu poți ști niciodată ce se poate întâmpla.

Și, iată cum te trezești împingând valiza cu genunchiul ca să poți trage fermoarul, dar mai ales cum alergi cu el prin aeroport, și nu alergi parcă plutind, ci greoi, târând după tine întreg șifonierul. Imaginează-ți acum că nici nu ai zbor direct către paradisul unde vrei să ajungi și în program mai ai și o escală. De vis, nu-i așa?

În timp, noi ne-am lepădat, ușor-ușor, de acest obicei și-am devenit extrem de eficienți când vine vorba despre bagaj. Într-atât de eficienți încât, și te rugăm să te așezi, căci o să ți se pară science fiction ce zicem noi aici, am plecat în Asia, pentru patru luni, cu câte un rucsac de 20 de litri fiecare. Îhîm! 20 de litri. Dintr-acelea mititele, pe care le iei la o ieșire în natură, pentru o apă și ceva de ronțăit. Și gândește-te că, pe lângă haine, fără de care chiar nu se poate, cosmetice, cât să fie, și o trusă cu medicamente de bază, am mai avut și laptopuri, aparat foto și încărcătoare.

În rest, dacă s-a întâmplat să avem nevoie de ceva ce nu am avut cu noi, am cumpărat de acolo, iar dacă ni s-a stricat vreo haină, pur și simplu am aruncat-o și am înlocuit-o cu altceva.

Nu știm cum funcționează lucrurile în cazul vacanțelor cu copiii, căci nu avem încă unul, dar, din ce am mai auzit în jur, și acolo povestea poate fi mult simplificată. Dacă e voință.

4. Tu știi ce beneficii are cardul tău?

Oriunde ai pleca și orice card ai avea, asigură-te că știi foarte bine ce poate face cardul tău. Noi, de pildă, în majoritatea călătoriilor, plecăm la drum cu gândul că, atât cât se poate, și de obicei se poate, vom plăti preponderent cu cardul și mai puțin cu bani lichizi. De altfel, se întâmplă de de multe ori ca nici măcar să nu avem la noi cash, iar dacă totuși avem, să fie o sumă foarte mică.

Experiența ne-a arătat că, cel puțin în Europa, te poți descurca minunat cu cardul și, cu mici excepții  poți plăti cu cardul peste tot.

Nu mai vorbim despre cazare, care reprezintă de cele mai multe ori procentul cel mai mare din bugetul fiecărei vacanțe și pe care preferăm să o plătim așa. Atâta doar, avem în minte niște lucruri foarte simple: știm exact numărul maxim de plăți zilnice sau, pentru cazuri excepționale, cel de retrageri.

Un alt obicei ar fi ca, înainte de vacanțele din afara Europei, să anunțăm banca de plecarea noastră, în așa fel încât sistemele de securitate să fie activate, iar băncii să nu i se pară suspecte tranzacții de prin Bali sau Zanzibar. Și, pentru orice eventualitate, plecăm mereu cu un al doilea card la noi.

Practic, cardul ne-a scutit până acum de o grijă în plus, aceea a banilor lichizi pe care trebuie mereu să îi pui bine sau pe care să-i împarți prin mai multe buzunare, portofele, genți, așa fel încât, dacă pierzi o sumă, măcar să nu fie toată suma.  Ideea este că, dacă totuși avem nevoie de cash, mergem la o bancă de încredere și scoatem, în moneda locală, cât ne trebuie, iar lucrul ăsta a fost posibil și-n țări precum Georgia, Myanmar sau Zanzibar.

Iar cireașa de pe tort, la finalul vacanței, dacă ești curios pe ce s-au dus banii, poți oricând avea acces la toate plățile, lucru imposibil în caz contrar – asta dacă nu cumva ai o memorie teribilă și poți ține minte, până la ultimul bănuț, ce ai făcut și pe unde.

În plus, noi îți sugerăm să verifici dacă există și alte beneficii ale cardului tău, despre care poate nu știi, cum ar fi, de pildă, să îți ofere intrare gratuită la unele lounge-uri în aeroport sau chiar asigurări de călătorie.

 

5. Că-i bilă albă, că e neagră, tu spune-le și altora despre experiența ta

Să nu ți se pară neînsemnat, că nu e! Știm bine că se mai întâmplă ca recenziile și notele pe care le lăsăm în urma noastră să aibă o doză de subiectivism care să nu fie 100% relevant pentru ceilalți, dar tot ajută.

Dacă pe tine te deranjează zgomotul în mod deosebit și povestești cum se auzea și ce șopteau cei din camera alăturată de hotel, s-ar putea să îi ajuți pe cei care se feresc, la fel ca tine, de zgomot. Celorlalți, care nu dau doi bani pe treaba asta, că dorm și în cântec de fanfară, nici n-o să le pese că tu nu ai închis un ochi o săptămână-ntreagă, așa că vor trece cu vederea comentariul tău. Deci treaba asta este despre câștig, oricum ai privi lucrurile.

De multe ori, și, cumva, e și firesc să fie așa, cel puțin într-o oarecare măsură, realitatea este mult înfrumusețată. Devine, însă, problematic, atunci când aproape că nu recunoști locul din poze și realizezi că a fost doar o capcană în care, neștiutor, ai căzut. Un exemplu de acest fel este piața plutitoare din Bangkok, Damnoem Saduak, celebră, de altfel, care a devenit o veritabilă capcană pentru turiști și pe care noi am evitat-o, alegând, în schimb, piața plutitoare Amphawa, mult mai liberă și mai ieftină.

Așa că, după cum spune englezul, rate and review!

Poate că nu este mereu ușor să planifici o vacanță perfectă, dar, împărtășind din experiențele noastre, putem ajunge să ne bucurăm de la un capăt la altul și să spunem, la întoarcerea acasă, că am avut parte de cea mai frumoasă vacanță cu putință.

Va urma! 🙂Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.
Send this to a friend