În ultima vreme, Marocul a devenit o destinație din ce în ce mai la îndemâna turiștilor români, existând o variantă de zbor, la Ryanair, cu o legătură simplă în Milano. Astfel, cu puțin peste 100 de euro putem avea parte de o vacanță pe cinste.
Totuși, nu uita că nu trebuie să te lași purtat de val, oricât de tentant ar suna oferta, și să îți faci temele înainte de a te aventura în a plănui o vacanță în Maroc, pentru că prețurile și prezentările spectaculose te pot păcăli destul de ușor.
Și, când spunem asta, n-o facem decât din dorința ca măcar tu să eviți unele mici piedici pe care noi înșine nu le-am evitat și despre care ne-ar fi plăcut să știm înainte de aventura noastră de două săptămâni prin Maroc, care, ca orice aventură, a avut de toate: și bune, și rele.
Tocmai de aceea am zis că ar fi bine să punem pe hârtie cele mai importante aspecte pe care ar trebui să le știi atunci când îți organizezi o astfel de vacanță, punând cumva accent pe cele mai puțin plăcute. Și asta pentru că nimeni nu-și dorește, ca ceva, orice, să îi umbrească bucuria de a explora o țară atât de frumoasă și de specială, cu o cultură aparte, cu atât de multă istorie și cu peisaje incredibile.
1. Evită perioada Ramadanului.
Primul pas, așadar. Înainte să faci toate rezervările necesare, verifică în ce perioadă are loc Ramadanul și, pe cât posibil, încearcă să eviți zilele acelea. În felul acesta, te vei putea bucura de experiența culturală, dar și culinară completă pe care Marocul ți-o poate oferi.
2. Transportul este haotic!
Și când spunem haotic, să știi că fix așa e. Toată lumea circulă cum poate și pe unde apucă, fie că vorbim de pietoni, fie de căruțe cu măgari, cămile, ba chiar mobre sau mașini. Într-un astfel de trafic, mare atenție pe unde ai de gând să traversezi pentru că nici măcar trecerile de pietoni nu sunt cele mai sigure pentru a putea trece pe partea cealaltă a drumului.
- Mâncarea este absolut delicioasă!
O, da! Mâncarea chiar este delicioasă. Nici nu contează pe unde mănânci, că-i în piața Jemaa el-Fnaa din Marrakech sau într-un restaurant cochet din Fez, ba chiar din Casablanca.
Altfel, nu rata tajine, un amestec de legume și cărnuri pregătite cu tot felul de mirodenii și coapte în vase de lut, pe cărbuni. Am zis deja că mâncarea este de-li-cioa-să? Am zis!
4. Standardele marocane la cazare nu sunt deloc ca în Europa!
Ca să fim corecți, credem că trei stele în Maroc corespund uneia singure, poate chiar două – cu indulgență – în Europa. Iar ca un sfat prietenesc, așteaptă-te ca băile să nu strălucească de curățenie chiar dacă urmează să te cazezi la un hotel de 3 stele. Asta ca să nu fii dezamăgit, nu de alta!
5. Mare atenție la ghizii particulari!
Nu sună tocmai bine, știm, dar ăsta este adevărul: localnicii sunt într-o continuă vânătoare de turiști. Da, vânătoare, deși le lipsește arma. Altfel, te acostează în plină stradă tot soiul de oameni, nerăbdători să-ți facă un tur al orașului, contra unei sume de bani, nu așa, oricum, și nu te aștepta să-ți ceară chiar o sumă modică. Ba dimpotrivă.
Din ce am înțeles noi, este un fenomen de amploare în Maroc, iar autoritățile din Marrakech duc o veritabilă luptă pentru a-l stopa și, din fericire, începe să cam dea roade.
6. Marocul este o țară musulmană.
Nu că nu știai deja acest lucru, dar ține-l și minte, mai ales când, la patru sau cinci dimineața, moscheile din întregul oraș încep să răsune pentru a chema credincioșii la rugăciune.
De altfel, pentru cine nu a mai văzut așa ceva vreodată, este o experiență chiar frumoasă. În plus, dacă vrei să și admiri priveliștea, nu uita ca, în semn de respect, să fii și îmbrăcat adecvat.
- Bazarul din Marrakech este unul dintre cele mai mari din lume!
Cea mai importantă regulă când pleci într-o aventură în bazar: pleacă la drum cu o geantă goală, ca să ai ce umple! Apoi, firește, înarmează-te cu răbdare – pentru negocieri, dar și pentru a face față tuturor comercianților care vor vrea să-ți vândă ceva, orice – și cu încălțări comode.
Păi da, comode să fie, că pe străduțele întortocheate ale bazarului din Medina, Marrakech, te poți plimba și zile întregi fără să te plictisești. Vei găsi aici tot ce vrei (și ce nu vrei): mirodenii, șaluri, încălțăminte, genți, ulei de argan, veioze cu motive orientale și multe, multe altele.
Și, dacă te pricepi cât de cât la negociere, dă-i bătaie! E posibil să scoți niște prețuri nemaipomenite, pornind, ce-i drept, de multe ori, de la prețuri exagerate.
8. Gare de Voyageurs!
Dacă transpotul intern este haotic, ei bine, cel ce face legătura între principalele orașe este chiar foarte bun. Noi am călătorit prin toată țara cu autobuzul. În fiecare mare oraș există câte o autogară de unde poți lua autobuze la prețuri mici, flota fiind chiar generoasă, cu vehicule confortabile și noi.
Și, dacă ai vreo temere, să știi că noi nu ne-am simțit în niciun moment în pericol, ba mai mult, experiența de a călători alături de localnici a fost de neegalat.
- Atenție la apă!
Sfatul nostru este să alegi mereu apa îmbuteliată, să te speli pe mâini cât mai des și să deschizi bine ochii atunci când cumperi băuturi cu gheață. O spunem din experiență, căci noi am pățit-o cu un suc de portocale. Proaspăt! Așa că fii prevăzător și ia la tine niște pastile pentru stomac. 🙂
- Viză și vaccin!
În primul rând, românii nu plătesc pentru a primi viza ce le permite să intre pe teritoriul regatului. La graniță, după ce completezi în prealabil un formular simplu în care precizezi clar motivul vizitei, ți se ștampilează pașaportul. Cât despre vaccin, sistemul tău imunitar este mai mult decât suficient, așa că nu e nevoie de nicio măsură suplimentară.
11. În Maroc, totul se negociază!
A fost și pentru noi un șoc, pe cuvânt, să vedem cum, inclusiv pentru o sticlă cu apă de la magazin sau, pregătește-te, pentru un bilet de autobuz, a trebuit să negociem. Dar se pare că acesta este obiceiul locului și ar fi bine să te conformezi.
Totuși, de la un punct încolo, poate deveni destul de obositor, căci marocanii chiar vor face tot ce le stă în putere să scoată de la tine cât mai mulți bani.
21 de comentarii
Anca on
AlIna C on
Dorina on
Mariela Geo on
Mihai on
Mariela Geo on
Radu on
_The One Who Wonderz on
Liliana on
Taw on
Vlad on
Vlad on
Stefan on
_The One Who Wonderz on
_The One Who Wonderz on
Andreia Cretulescu on
Alina Grama on
Titus on
_The One Who Wonderz on
A Traveler and Adventurer_ on
Vidru Ben on
Comentariul a fost trimis.Buna seara! Ati avut reteta (tradusa in limba franceza) pentru medicamentele luate in bagaje?
Buna, Anca! n-am avut nicio retata tradusa. Am avut cateva medicamente de baza, nu cine stie ce.
Poți să îmi spui mai detaliat unde trebuie luata viza la granița? Când cobori din avion sau unde mai exact?
Acolo puteti schimba la hotel fara n8ci o probl.
Sint firme de transport ieftine si f bune.Daca sinteti mai multi inchiriati Daciile noastre cu 7 l9curi.
Buna! Voi merge in Maroc in februarie. Am doua intrebari:
1. In ce moneda sa luam banii? euro sau dolari? Adica, ce este mai usor sa schimbam si unde este indicat sa schimbam?
2. Cu ce sa calatorim dintr-un oras in altul? Cu trenul sau autobuzul?
Multumesc mult de sfaturile pe care le postati.
O tara minunata!
In cele 12 zile cit am calatorit in Maroc nu ne am simtit nici o secunda in pericol.
Oameni minunati.amabili.mincare excelenta.
Legat de curatenie…intrati in spatele blocurilor si la noi.e la fel.
Am mincat de oriunde cu atentie si nu am patit nimic.
Mergeti linistiti va fi minunat.
Vin cu o intrebare: Este nevoie sa fim casatoriti ca sa ne putem caza la un hotel sau pe air bnb fara prea multa tevatura? Eu lucrez in Maroc momentan insa sunt intr-o zona rurala, fara obiective turistice. As vrea sa o aduc si pe prietena mea ca sa econosim un bilet de avion si sa mergem undeva gen Fes sau Casablanca, intrucat mie imi plateste compania biletele dus/intors, insa din ce inteleg de la localnici trebuie sa fim casatoriti sau trebuie sa „negociem” pe sub mana din cauza ca este tara musulmana. Ce stiti despre asta? Multumesc
Buna, Radu! nu am intampinat aceasta problema si nici noi nu suntem casatoriti. Am stat fara probleme si in Casablanca si in Marrakech. Cazarile le-am rezervat la fata locului in functie de cum aratau camerele si nimeni nu ne-a spus nimic, am avut doar camere duble. 🙂
Sunt incantata de ofertele voastre …felicitari ! V – am votat , desi nu calatoresc prea mult din Romania pentru ca lucrez in Italia. Din 2013 insa , am mers in fiecare an in Maroc. Este o tara extraordinar de frumoasa si cine merge o data …revine . Pentru cine vrea sa faca o excursie in desert , ( daca – mi permiteti o sugestie ) in piata Djama ElFna sunt cateva agentii care organizeaza aceste excursii , Merzouga – Oarzazat – Ait benhadou – magnifice. Se doarme o noapte in desert in corturi …se face foc de tabara …se pleaca dimineata cu masini de teren pentru a vedea rasaritul de soare . Este fantastic …Pentru cei care iubesc ” traditionalul ” va recomand hotelurile Riad , care desi nu sunt luxoase , sunt foarte pitoresti si mai putin costisitoare . Eu mi – am luat deja biletul pentru februarie – martie..De data aceasta ma asteapta …nord Maroc .
A scumpit Ryanair biletele spre Maroc, in 2016 era o destinație accesibilă,acum nu prea…
Ziceau la un moment dat cei de la Wizzair ca o sa introduca in vara 2018 o cursa Romania-Maroc…, eu astept
Dirhamii se cumpara din Romania? Au bancile? Sau in tara de escala? Sau schimbi euro in dirhami in Maroc?
Salutare!
Cand ma uit pe site-ul ryanair, preturile dinspre marrakech sunt afisate intr-o moneda prescurtata dhs…pe de alta parte insa nu gasesc aceasta prescurtare pe site-urile de convertire valuta..
Presupun ca sunt dirhami, dar gasesc doua feluri de dirhami.
Sa calculezi cu dirhamii marocani nu?
noi folosim xe.com pentru converisii
http://www.xe.com/currencyconverter/convert/?Amount=1&From=MAD&To=EUR
Nu am putea da vreun sfat legat de calatoria cu copiii, pentru ca nu am calatorit cu copii. Noi nu ne-am simtit in primejdie, doar ca localnicii sunt prea insistenti si agasanti de cele mai multe ori in a-ti vinde diferite lucruri sau servicii.
Este potrivit si pentru o vacanta cu copiii? Nu foarte mici, 10 ani? Este safe?
Noi am fost in februarie cu un baietel de 5 ani si a fost super ok.Este o tara linistita.Vom reveni cu siguranta.
In Maroc se poate intra cu pașaport temporar?
http://aventurescu.ro/harta-vizelor-aventurescu/?location=ma
Salutare! Noi am avut pasaport simplu electronic atunci cand am calatorit in Maroc. De regula, pasaportul trebuie sa aiba valabilitate minim 6 luni, insa la granita se poate refuza intrarea cetatenilor romani posesori de pasapoarte temporare. Recomandam folosirea pasaportului simplu electronic.
Perfect adevarat, si eu am fost pe cont propriu cu un grup de prieteni , doua saptamani .
Ca un pont, daca aterizati la Fes, asteptati sa faceti cumparaturile la Marrakech, e mai ieftin , dealtfel pentru pretentiosi (desi e monument Unesco) in bazarul din Fes e mai greu de „suportat” mirosurile pestilentiale .
Mie unul mi-a placut…am si stat in Medina vre-o doua nopti .