Dacă ar fi să rezumăm orice ghid al oricărei capitale europene, sigur ne-am opri la muzee, clădiri elegante, cu istorie, sau turnuri înalte care oferă priveliști splendide. Berlin, însă, este puțin diferit față de orice capitală de pe continent, pentru că Berlin nu este doar despre a fotografia clădiri și poduri, ci mai degrabă despre a trăi într-un oraș al artei de orice fel, în care tinerii și mai ales cei cu spirit artistic sunt cei care dau tonul.




La sfârșitul lui iunie 2018, ne-am întors dintr-o a doua vizită în acest oraș care pe noi ne-a cucerit încă de prima oară, așa încât, iată, i-am mai dedicat acum vreo cinci zile. Am încercat ca de data aceasta să descoperim puțin din misterele lui, dar și locuri, cafenele ce ies din tiparul cu care ne-au obișnuit orașele bătrânului continent. Ca atare, iată care sunt recomandările noastre:

1. Catacombele din Berlin

Începem cu ele pentru că ne-au impresionat cel mai mult, dezvăluindu-ne o mulțime de povești ale Berlinului de dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial, în care acesta era pregătit minuțios, iar propaganda își făcea treaba în liniște, din timpul lui, când orașul a fost distrus, iar populația încerca să răzbească după posibilități, dar mai ales de după, atunci când cei rămași în viață, mai ales femeile berlineze, au trebuit să se adune și ajute la renașterea orașului.

Imaginează-ți numai o lume subterană unde mii de oameni s-au ascuns de bombardamente, înghesuindu-se și respirându-și unii altora aerul, bătându-se pe numai zece toalete și nemișcându-se cu orele dintr-un loc de teamă să nu și-l piardă. Imaginează-ți femei adunând 7,5 milioane de tone de moloz, sortându-l cu propriile mâini, în încercarea disperată de a refolosi tot ce nu fusese distrus.

Berlinul are o mulțime de povești, iar tururile acestea sunt, pe cuvânt, tulburătoare. De aceea, credem cu tărie că niciun city break în Berlin nu ar trebui să se încheie fără un tur al catacombelor.

Prețul unui tur pornește de la 12 euro. Dacă vrei să citești mai multe despre ele, aici ai toate detaliile.

2. Muzeul spionajului

Considerat a fi capitala spionajului în timpul Războiului Rece, Berlin ascunde și astăzi o mulțime de secrete, iar dacă ești curios, poți afla o parte dintre tehnicile folosite vizitând acest muzeu.

Muzeul se află în Potsdamer Platz, iar intrarea costă 12 euro. Găsești aici mai multe detalii.

3. Stația de Spioni, Teufelsberg

Nu este tocmai accesibilă, dar vânătorii de mistere vor fi răsplătiți odată ce ajung pe Dealul Diavolului, unde stă cocoțată stația și unde este abandonată de pe la începutul anilor ’90. Ce este foarte interesant este că acest deal a fost creat de mâna omului, imediat după război, din tone de gunoaie și moloz strâns de prin tot orașul odată cu instalarea păcii, astăzi acoperite de o pădure.

Practic, această pădure a îngropat cumva tot ceea ce a însemnat rămășițele vechiului Berlin.

Stația poate fi vizitată de miercuri până duminică de la 8 dimineața la 8 seara – lunea și marțea este închisă publicului – după un urcuș de cam o oră prin pădure.

4. Cafeneaua Silent Green (Mars) din incinta unui crematoriu

Nu ar fi Berlin dacă nu ar avea tot felul de cafenele inedite. Tot rătăcind pe străzi, am ajuns la Silent Green, o cafenea localizată, ține-te bine, în incinta unui crematoriu, a cărei terasă are o vedere, cum să-i spunem, liniștitoare, către... cimitir.

Am stat aici preț de o bere și o prăjitură, ne-am bucurat de liniște, fix cât să ne avântăm iar în zumzetul orașului, la doar niște străzi distanță.

5. Restaurantul într-un vechi autobuz

Nu foarte departe de cafeneaua despre care am povestit mai sus am găsit un restaurant încropit într-un vechi autobuz, Café Pförtner, pe numele lui, în cartierul Wedding. Arată foarte bine înăuntru, este inedit, dar prețurile la mâncare sunt pe măsură.

Sincer, nu ne-am îndurat să dăm 15 euro de persoană pentru un prânz gourmet, așa că am mai băut o bere și ne-am luat tălpășița. Sigur, dacă dispui de un buget mai mare, îl poți lua în considerare și pentru masă, mai ales că pe TripAdvisor sunt numai cuvinte de laudă.

6. Natur-Park Schöneberger Südgelände

În trecut, aici exista o gară care astăzi este un veritabil parc natural. Te poți plimba preț de cel puțin o oră și poți vedea vechile garnituri de trenuri peste care a crescut în timp o vegetație bogată. În total, plimbarea ajunge la vreo oră și jumătate, poate chiar două, mai ales că, înainte de a intra în parc, poți arunca o privire și prin cartierul de vizavi, unde sunt mici case de vacanță ale nemților, împrejmuite de garduri acoperite de flori și iederă.

Străduțele înguste de aici mai că te fac să crezi că nu mai ești în Berlin, ci undeva pe o insulă îndepărtată.

Intrarea în parc costă 1 euro.

7. Pista aeroportului Tempelhof

Ți-am mai povestit despre ea într-un articol anterior, dar o readucem în discuție pentru că este unul dintre locurile noastre preferate din Berlin. Amenajat pe locul unui fost aeroport, parcul este un loc de recreere pentru care berlinezii au cam avut de luptat cu autoritățile.

Inițial, acest spațiu aparținea armatei, fiind locul unde se țineau paradele și exercițiile militare, pentru ca sfâșiturile de săptămână și sărbătorile naționale să prindă populația aici, pentru a-și petrece timpul liber. Ulterior a fost construit aeroportul, dar acesta, în 2008, a fost închis.

A fost momentul în care orașul și-a făcut vocea auzită, revedincând cele peste 300 de hectare de pământ, ceea ce face ca astăzi, berlinezii și turiștii deopotrivă să se plimbe aici cu bicicletele, să facă picnicuri, antrenamente cu parapanta sau o mulțime de alte activități în aer liber.

8. Monster Kabinett și gangul ascuns

Este un fel de casă a groazei, rezultatul imaginației unui artist din care s-au născut niște monștri din fiare. Nu îți recomandăm să participi la spectacol neapărat, ci mai degrabă să ajungi în piațeta unde este el așezat, o piațetă ascunsă.

Ajungi aici intrând din strada principală, Rostenhaler, pe un gang. Dacă vrei să fii sigur că nu te rătăcești, pune locul "Monster Kabinett" pe Google Maps sau orice altă aplicație folosești și te va duce direct acolo. Poți să bei liniștit o bere, la una dintre terase, înconjurat fiind de o mulțime de graffiti pictate pe pereții curții interioare.

Nouă ne-a plăcut mult aici, mai ales că senzația unui Berlin autentic este foarte puternică. Intrarea la Monster Kabinett costă 8 euro.

9. Burgermeister

Ți l-am mai recomandat în trecut și nu putem să nu-l amintim și acum, căci l-am verificat din nou și, fie vorba între noi, nu s-a schimbat nimic. Mâncarea este în continuare delicioasă. Burgermeister se află în cartierul Kreuzberg, iar punctul de lucru este într-o fostă toaletă publică așezată sub un pod.

Din ce am auzit, este cel mai căutat loc de burgeri din oraș și pe bună dreptate, mai ales dacă îi însoțești cu o porție de chilli cheese fries. În plus, nici nu este foarte scump, un burger fiind nu mai mult de 4-5 euro.

După ce iei prânzul sau cina aici, te poți apoi retrage la una dintre numeroasele berării din cartier, asta ca să închei apoteotic o masă pe cinste. Atenție, însă, locul ăsta clar nu este recomandat celor ce sunt la dietă pentru că, pur și simplu, nu se vor putea abține!

10. Spätkauf

Din ce am văzut noi, cel mai autentic mod de a-ți petrece timpul în Berlin este la o bere cumpărată de la magazin, în mijlocul străzii. Nu există cartier fără aceste Spatkauf (magazine non stop) de unde poți cumpăra în special băutură foarte ieftină (la 1-1,5 euro comparativ cu 3-5 euro cât ar costa la o terasă).

Noi am avut norocul să vizităm orașul fix în perioada când echipa de fotbal a Germaniei a jucat la Mondiale, așa că am trăit și noi, alături de localnici, bucuria victoriilor, dar și drama descalificării, când toată lumea a ieșit pe străzi.

11. Deck 5 Sky beach

Despre locul acesta nu putem spune decât că este minunat. Se află la etajul al șaptelea al mallului Schönhause Allee Arcaden, în cartierul Prenzlauerberg, cartier unde am și fost cazați, și îți dă impresia că ești la mare. Sigur, ar fi minunat dacă Berlinul s-ar bucura și de ceva mai multe grade în termometre, căci sfârșitul de iunie, la 15-16 grade, nu este tocmai ceea ce se cheamă vară.

Se pare că ar fi cel mai înalt rooftop bar din Berlin. Noi am ajuns aici într-o seară când era și o petrecere, așa că am plătit vreo 5 euro pentru intrare, dar, oricum ar fi, tu trece-l pe listă, pentru că merită.

12. Yaam Beach

Era pe lista noastră, dar cum vremea nu a fost chiar prietenoasă, nu am mai și ajuns aici. Din ce am citit, este un loc foarte draguț, care ne-a fost recomandat și de niște cunoștințe, așa că rămâne pe listă pentru data viitoare. Dacă, însă, tu ai noroc de vreme mai bună și ajungi, spune-ne și nouă cum a fost.

Altfel, ia zi, tu ce locuri interesante ai descoperit în Berlin? Cu siguranță ne vom mai face drum până acolo, mai ales că prețurile zborurilor sunt foarte bune, și asta pentru că, de pildă, vrem încă un tur prin catacombe și, firește, să descoperim terase și restaurante noi, cu tot felul de specificuri.

Nu de alta, dar nu știm pentru alții cum a fost, dar pentru noi Berlinul a însemnat și mâncare foarte bună. 🙂

 

Nu uita să citești și:
Ce poți face în Berlin: 10 locuri și activități
Cum e să locuiești în Berlin: interviu cu Tedi



Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Send this to a friend