După cum îți spuneam în articolele precedente, am decis să ne facem baza în Tbilisi pentru 5 zile, astfel am putut vizita și împrejurimile. A fost o decizie înțeleaptă, pentru că am reușit să facem 3 excursii în care am vizitat o groază de locuri interesante.




Excursiile le-am rezervat în Tbilisi la agenția Chita-Travel și pentru că le-am luat pe toate trei de la ei, ne-au făcut și o mică reducere, astfel am plătit 120 Gel de persoană (aprox. 195 lei).

Agenția o găsești în Tbilisi aici, fix lângă o cafenea, iar site-ul oficial aici. Sfatul nostru e să negociezi la fața locului dacă vrei să mergi în mai multe excursii.

1. Excursie de o zi, Gori și Mskheta

Această excursie ne-a dat ocazia să descoperim puțin din istoria Georgiei și din religia pe care acest popor o iubește atât de mult. Am plecat de dimineață pe la 9,  ne-am plimbat toată ziua, iar seara ne-am întors în Tbilisi la fix pentru a intra în atmosfera veselă a orașului iluminat în fel și chip. Excursia a costat 40 de Gel de persoană și a cuprins:

- Muzeul lui Stalin. Pentru cine nu știe, află acum : Stalin s-a născut în Georgia! pe numele său adevărat Ioseb Jugashvili, Stalin, fiind numele de scenă, acesta s-a născut în orășelul Gori. În sine, orașul nu e mare lucru, însă muzeul ridicat în cinstea "marelui conducător" e musai de văzut. Intrarea la muzeu mai costă 10 Gel, pe lângă costul excursiei. Aici, am fost preluați de un ghid în limba engleză, ce ne-a plimbat puțin prin istore.

Atmosfera din muzeu e apăsătoare, comunistă, însă am aflat lucruri interesante, cum că Stalin nu voia să apară nicodată în public sau în presă, cu defecte, totul era retușat până la cel mai mic detaliu. Muzeul deține până și căsuța în care s-a născut Stalin, dar și trenul personal cu care a călătorit începând cu 1941.

Poți urca în tren gratuit, dacă vrei să-ți mai povestească ghidul câte ceva, mai scoți din buzunar 5 Gel  ( nu recomandăm, mare lucru nu e de aflat). În muzeu nu se vorbește însă deloc despre ororile acțiunilor lui (ne așteptam să aflăm câte ceva și despre asta, dar nimic...).

- Uplistsikhe, un oraș în peșteri ce aduce foarte mult cu Cappadocia, Turcia. Nu foarte departe de Gori,

următoarea oprire ne-a făcut să spunem un mare WOW. Așa ceva mai văzusem acum un an în Cappadocia: o vale aridă, cu formațiuni și case în peșteri. Habar nu aveam că au și georgienii așa ceva.

Cu mii de ani în urmă, orașul reprezenta unul dintre cele mai importante centre politice, religioase și culturale. Pe aici s-au perindat și regii Georgiei, locuri precum camerele de întâlnire, zonele de relaxare sau dormitoarele, toate săpate în stâncă pot fi vizitate de turiști. Și aici există taxă de intrare de 7 Gel de persoană.

Biserica Jvari și locul unde se întâlnesc două râuri de culori diferite. Pe scurt, Jvari înseamnă Mănăstirea Crucii, iar istoria ei începe prin anii 585 cu o cruce înfiptă în pământ, în jurul căreia s-a construit biserica. În interiorul bisericii există și astăzi o cruce imensă în mijloc, însă am înțeles de la ghid că nu ar fi cea care a stat la baza construcției.

Am văzut biserica, am văzut crucea, însă cel mai mult ne-a plăcut peisajul de afară. Mănăstirea e cocoțată pe un deal, astfel ai o panoramă minunată asupra orașului Mskheta, dar și asupra confluenței a două râuri: Mtkhvari și Aragvi.

Mtskheta. Nu departe de Tbilisi, se află Mtskheta, fosta capitală a Georgiei. Străduțele orașului sunt tare frumoase, îngrijite, împodobite cu terase și buticuri cochete, de altfel, am înțeles de la ghid, că aici ar locui acum doar georgienii înstăriți. După o scurtă plimbare prin oraș, am intrat în cea mai mare bisercă văzută în Georgia: Catedrala Svetitskhoveli, ce face parte din patrimoniul UNESCO.

Legenda spune că în biserică sunt îngropate hainele lui Isus, iar undeva într-o încăpere a bisericii se află expusă o bucățică din lemnul crucii pe care a fost răstignit Isus. Are o istorie interesantă, așa că te sfătuim să ajungi aici cu un ghid vorbitor de engleză.

2. Excursie de o zi prin regiunea vinului, Kakheti

Dacă nu știai, Georgia este cunoscută în întreaga lume pentru vinul său de calitate. Noi zicem că este păcat să ajungi aici și să nu te abați puțin de la drumul tău, prin regiunea Kakheti, cea mai bogată, de altfel, din țară. Din Tbilisi am rezervat o excursie de o zi ce avea să ne plimbe pe-aici, cât să ne facem o idee despre locurile unde se naște vinul acesta atât de bun.

Excursia ne-a costat tot 40 de lari de persoană, la care s-au adăugat prânzul și intrarea la crama Khareba (20 GEL amândoi, căci am optat pentru un bilet de 15 lari, cu degustare, și unul de 5 lari, fără degustare).

- Turul a început în forță, cu o degustare de vin și puțin coniac georgian care a avut loc la o fabrică industrială.

- A urmat apoi mănăstirea Bodbe, un loc extrem de important pentru georgieni, întrucât aici este îngropat sfântul Nino, omul care a sosit aici din Cappadocia, aducând creștinismul în mijlocul acestui popor.

- După un prânz copios, ne-am îndreptat din nou spre crama Khareba, de această dată tradițională, unde am degustat niște vin obținut prin procesul tradițional. Multe dintre vinurile de aici sunt premiate cu medalii de aur în toată lumea, ceea ce face întreaga experiență cu atât mai atrăgătoare.

- Am continuat cu o scurtă vizită a orășelului Sighnaghi, cel mai romantic oraș al Georgiei, o bijuterie arhitecturală ce seamănă foarte bine cu Sighișoara noastră. Atâta doar, acest oraș are și un mare zid, de vreo cinci kilometri lungime, cunoscut în rândul turiștilor și ca Marele zid georgian.

- Excursia de o zi s-a încheiat cu un mic tur al orașului Telavi, capitala regiunii.

3. Excursie de o zi spre Kazbegi din lanțul muntos Caucaz

Tot o excursie de o zi a fost și cea care ne-a dezvăluit această regiune SUPERBĂ, despre care nu putem spune decât atât, și știm că nu-i suficient, că îți dă impresia că, pur și simplu, te-ai strecurat cumva într-un tablou montan fără cusur. Pe scurt, turul a costat tot 40 de lari de persoană și a decurs cam așa:

- Traseul trece pe autostrada militară ce face legătura cu Rusia din timpuri străvechi, când rușii o foloseau ca punct de trecere a armatei în luptele cu turcii, de unde și denumirea. În forma de astăzi, ea a fost începută în anul 1799.

- Prima oprire, biserica fortificată Ananuri. Am mai spus-o anterior și o repetăm: Georgia se mândrește cu trei lucruri mari și late, adică munții, vinul și bisericile. Așadar, nicio excursie nu-și întregește farmecul dacă nu trece și pe la o biserică fortificată. Este situată foarte aproape de râul Araqvi, care oferă vederi spectaculoase.

- Urmează mai apoi râul în două culori. Nu foarte departe de obiectivul menționat mai sus, autobuzul a oprit pentru a ne putea delecta cu această minune a naturii: este, practic, confluența a două râuri, unul tulbure, celălalt foarte limpede, formând împreună un râu în două culori. Pentru noi a fost o experiență unică, întrucât n-am mai văzut niciodată acest fenomen, darămite atât de vizibil cu ochiul liber.

- Am oprit și la monumentul prieteniei georgiano-rus din Gudauri. Iarăși, ți-am mai spus, nu-i așa, că georgienii și rușii sunt prieteni vechi și bun, așa încât în 1983 au construit un ditamai monumentul, cocoțat pe vârful muntelui, undeva între stațiunea de schi Gudauri și trecerea Jvari, cu vedere la Valea Diavolului din munții Caucazului. În interiorul monumentului se găsesc picturi ce descriu scene din istoria georgiano-rusă de-a dreptul impresionante.

- A urmat apoi Cascada Narzan, care seamănă foarte mult cu Cascadele Lipicioase din Chiang Mai, din nordul Thailandei.

- Ultimele, dar nu cele din urmă, vârful Kazbegi pe fundal și mănăstirea Trinity din Gerget. Una dintre cele mai spectaculoase priveliști ni s-a arătat chiar aici, căci vârful Kazbek este al treilea din Georgia, cu puțin peste 5.000 de metri.

Din localitatea Stepantsminda, la 1.470 de metri, ne-am mutat în mașini 4x4, cu care am urcat la Gergeti Trinity Church, situată la 2.170 metri, de unde se poate vedea și fabulosul vârf încă acoperit cu zăpadă. Pentru acest drum am mai scos din buzunar 15 GEL de persoană.

Să ne fie de bine! 🙂

Citește și:

10 lucruri pe care ar trebui să le știi dacă plănuiești o vacanță în Georgia
Descoperind Caucazul – Traseul nostru "do it yourself" prin Georgia
Ce poți vedea în Batumi, Georgia
Ce poți vedea în Tbilisi, Georgia

Buget de vacanță DIY – 11 zile prin Georgia

 



Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Send this to a friend