Când vine vorba să conturăm ideea unei vacanțe pe continent, în locuri despre care se vorbește la tot pasul, e una, dar să punem la cale o vacanță exotică, la mii de kilometri și multe ore de zbor depărtare de casă, e cu totul și cu totul altceva.

Cu toate astea, când ni se perindă prin fața ochilor fotografii ireale, cu ape limpezi și întinderi de nisip de toate culorile, parcă se mai animă spiritele și lucrurile încep să curgă. Așa s-a întâmplat și cu Zanzibar, minunea de arhipelag de lângă coasta est africană unde luxul opulent conviețuiește cu simplitatea stilului de viață al zanzibarienilor.
Dacă ar fi să rezumăm întreaga noastră călătorie la doar trei motive pentru care nimeni nu trebuie să rateze o asemenea experiență, acestea ar fi: bucătăria locală, plajele superbe și cultura zanzibariană.

Bucătăria locală. Fiind o insulă a condimentelor - de altfel, economia Zanzibarului se bazează pe cultivarea unei varietăți de mirodenii precum ghimbir, cuișoare, scorțișoară, cardamon, piper -, și având numeroase influențe ale popoarelor ce s-au perindat pe aici, am găsit pe insulă un adevărat paradis culinar.

Am încercat tot ce s-a putut încerca și putem spune că mâncarea este delicioasă, cu arome exotice, orientale și indiene. De incercat neapărat curry cu caracatiță, fructe de mare pe grătar condimentate cu mirodenii locale, supa de pește sau pizza zanzibariană.

Plajele. Incredibil de frumoase, și nu o spunem doar noi, ci, dimpotrivă, o mulțime de turiști care au ajuns prin părțile acestea. Sunt întinderi nesfârșite de nisip alb și fin, de te dor ochii privindu-l, cu palmieri ce străjuiesc țărmurile și oferă umbra atât de prețioasă în zilele în care de la primele ore ale dimineții sunt deja 30 de grade, iar apa e turcoaz și limpede. În plus, apropierea de ecuator oferă și experiența inedită a fluxului și refluxului.

E fascinant să urmărești retragerea matinală a apei, până la 2 kilometri, moment în care localnicii dau năvală, în căutare de pești, scoici și alte minunății rămase în urma apei, pentru ca după-amiaza să revină de parcă nici n-ar fi plecat.

 

Cultura locului. Trecerea de la peisajele paradisiace, ce mai că-ți taie răsuflarea, la satele rudimentare, sunt două contraste atât de puternice ce fac parte din farmecul locului. Poți observa cum localnicii îngrijesc zilnic fermele de alge din largul mării, cum pescarii scot la licitație marfa proaspăt adusă din ocean sau cum fiecare om se bucură atât de mult de valuri, de soare și de locul cu care au fost înzestrați. Unde mai pui că oamenii sunt mereu zâmbitori și își deschid larg brațele pentru a-i primi pe turiști în acest univers al lor în care timpul curge lent, într-un ritm pe care ai face bine să ți-l însușești de la început. Vei vedea cum, de îndată ce nu mai forfotești, vei câștiga timpul de partea ta și, odată cu el, acea libertate ce te încarcă cu energie cât ai clipi.

 

Citește și :

Zanzibar, paradisul cel sărac
10 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să mergi în Zanzibar
Recomandare cazare in paradis: Miramont Retreat Zanzibar
Buget de vacanta do-it-yourself: 12 zile exotice în Zanzibar3 comentarii

  1. Din pacate sunt si aspecte negative de luat in seama….spre exemplu ca nu te poti bucura de plajele f frumoase din cauza localilor care pur si simplu incearca sa iti vândă orice…iti doresti macar o clipă de liniște dar e un miracol sa găsești 5 minute fără ,,companie,,…in rest insula e superba…mâncarea la fel…plaje incredibile…păcat că e locuită:)

    • ZDROBA VALERIA IOANA on

      Localnicii nu vin in resorturi si pe plajele private ale acestora. Daca mergi in oras (Stone town), ca doar nu faci atata drum doar sa stai la hotel, desigur ca vei intalni localnici care doresc sa-ti vanda cate ceva. Oamenii sunt saraci dar super ok, cel putin asa am intalnit eu. Plaja, nisipul si oceanul sunt ceva de vis, mancarea locala este deosebita si fresh. Intr-un singur cuvant – spendid !!!

    • Buna, Florian! Cred ca experienta fiecaruia depinde si de zona unde se cazeaza sau perioada in care merge (in plin sezon sau in extrasezon). Noi nu am intalnit aceasta problema in Matemwe de exemplu. In Nungwi erau intr-adevar multi localnici ce se plimbau pe plaja, insa testand 2 locuri am inteles ca nu trebuie sa generalizam. Despre aspectele negative am scris in articolul acesta : https://aventurescu.ro/zanzibar-paradisul-cel-sarac/

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.
Send this to a friend