Călătorim în lumea largă, cât vedem cu ochii, și ne place teribil, dar parcă nicicând nu-i bucuria mai mare ca atunci când descoperim locuri de poveste la noi în țară. Și cum am bătut și România-n lung și-n lat de-a lungul timpului, avem deja niște preferințe foarte clare pe care ți le recomandăm cu drag.

Nu suntem protagoniștii vreunui film cu prinți și prințese, nici nu ne tragem din familii de viță nobilă, însă așa ne dăm în vânt după castele, de parcă în altă viață într-unul am trăit. Așadar, nu are cum sa lipsească din capul de listă Castelul Corvinilor din Hunedoara. Datând din secolul al XV-lea și ridicat sub conducerea lui Ioan de Hunedoara, castelul este astăzi una dintre clădirile gotice emblematice din România.

În curtea castelului, se află o capelă, dar și o fântână adâncă de 30 de metri, aceasta din urmă fiind săpată la rugămintea lui Ioan de Hunedoara de trei prizonieri turci, în schimbul libertății lor.

Aceștia au muncit din greu, însă Ioan de Hunedoara nu a mai apucat să-și țină cuvântul dat, motiv pentru care se spune că pe zidul fântânii sunt scrijelite cuvintele ”Apă ai, inima n-ai”.

O altă cetate de poveste este Cetatea Țărănească din Saschiz, ridicată de către populația sașă în secolul al XIV-lea, foarte aproape de localitatea căreia îi și poartă numele. Cetatea, cu cele șase turnuri ale sale, un heleșteu și o fântână despre care se spune că ar fi legată cu satul printr-un tunel subteran, a avut un destin destul de nefericit, căci, după strămutarea populației sașe în urma celui de-al Doilea Război Mondial, a fost lăsată în paragină. Abia după anii 2000 a renăscut, atunci când, cu ajutorul voluntarilor, a fost refăcut drumul care duce la cetate.

Astăzi ea poate fi vizitată după un urcuș de vreo 40 minute pe o potecuță. Acolo vei găsi o priveliște minunată asupra localității Saschiz, natura ce pune stăpânire ușor și sigur pe construcție, dar și o liniște deplină.

Confundându-se cu centrul istoric al orașului cu același nume, Cetatea Sighișoara a fost construită de coloniștii sași în secolul al XII-lea. Detaliul care o diferențiază de alte asemenea cetăți este faptul că este locuită și în zilele noastre.

Înconjurată de un zid lung de aproape un kilometru, cetatea a avut inițial 14 turnuri, fiecare ridicat de către o breaslă care îi dădea și numele, dar nu toate au reușit să supraviețuiască, ci doar 9 dintre ele. Fără doar și poate, cel mai impunător este turnul cu ceas, cu care orașul se și mândrește, având o înălțime de 64 de metri. Astăzi, Cetatea Sighișoara se regăsește pe lista monumentelor protejate de UNESCO.

Sighișoara este orașul nostru preferat din România. Nu doar datorită atmosferei medievale ce încă o poți simți în oraș,  ci și datorită localnicilor deloc grăbiți  și a amintirilor frumoase ce ne leagă de festivalul "Sighișoara Medievală" (are loc în fiecare an în ultima săptămână din iulie).

An de an ne găseai acolo îmbrăcați straie de domniță și de cavaler, plimbându-ne nestingheriți prin cetate și ascultându-l cu admirație pe toboșarul cetății. Dacă încă nu ai vizitat minunăția asta de cetate din România, ar cam trebui să o pui pe listă neapărat. Am zis! 🙂

Dar ce-ai zice de o plimbare cu un tren, zis și Mocăniță, ce circulă pe o cale ferată îngustă pe Valea Vaserului? Aceasta este una dintre cele mai cunoscute mocănițe din țară, având un traseu care pornește din Vișeu de Sus și merge de-a lungul Văii Vaserului până la stația Comanu. Fiind un tren industrial tractat de o locomotivă cu aburi este protejat la nivel european, ca parte a Parcului Natural ”Munții Maramureșului”.

Mocănița de pe Valea Vaserului parcurge 60 de kilometri spectaculoși, trecând printr-o zonă împădurită de-o sălbăticie răvășitoare, cu văi superbe, porțiuni înguste de defileu și tuneluri.

Ultimul pe listă, Castelul Iulia Hașdeu din Câmpina are o poveste ceva mai tristă, fiind ridicat în cinstea fiicei lui Bogdan Petriceicu Hașdeu, Iulia, care a murit la o vârstă foarte fragedă, de numai 16 ani. Se spune că acesta a devenit refugiul scriitorului, unde practica ședințe de spritism prin intermediul cărora încerca să ia legătura cu fiica sa.

Castelul este împânzit cu portretele membrilor familiei Hașdeu și cu tot soiul de obiecte ale acestora, fiind considerat unul dintre puținele temple spiritiste din lume.

Am mai avea pe lista scurtă pentru următoarele călătorii prin România: Castelul de Lut "Valea Zânelor", comuna Ciocănești din Bucovina cu casele sale încondeitate și Tunelul Dragostei din Caraș-Severin.  Tu ce recomandări mai ai?

Descopera selectia noastra de cazari inedite in Romania si alege din cele peste 200 optiuni!4 comentarii

  1. Noi am fost cazati la Casa Dives, jud. Alba, undeva la 5 km de A1 Sibiu-Deva si am vizitate in 4 zile, ziua 1 Transalpina, ziua 2 Castelul Corvinilor si Cetatea Devei, ziua 3 Cetatea Alba Carolina, Salina Turda si Cetatea Calnic, ziua 4 in drum spre casa am fost la Sighisoara. In acest top puteti inscrie Salina Turda, Transalpina sau Cetatea Alba Carolina.

  2. Casa Olarului din Baia Sprie, Maramures. daca sunteti in drum spre Valea Vaserului. si comuna Breb, Maramures, tot spre drumul spre Barsana/ Viseu.

    • Multumim pentru recomandari, Dan. Chiar am vizitat si satul Breb saptamana trecuta, Casa Olarului ne-a scapat, n-am stiut de ea :(.

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Send this to a friend