Berlin, iunie 2018. Butonăm telecomanda, fără chef, de vreo zece minute. Nu ne uităm la televizor de fel, dar, după ziua de azi, parcă prea lungă, ceva trebuie să ne scoată din starea în care ne aflăm. Am vrea să descoperim un oraș strălucitor și zâmbitor, măcar pe ecranul televizorului, departe de imaginea care ne bântuie după o incursiune amețitoare prin catacombele Berlinului. Dar nu pricepem mare lucru din ce spun oamenii ăștia. Rupem germană, sigur, cât să cerem un wurst și-o bere, dar cam atât.

Așa că hai mai bine un serial. E ritualul fiecărei seri, un soi de evadare ce ne scoate din lumea noastră și ne duce în unele de departe, fantastice, surprinzătoare. Încercăm HBO GO, că tot avem prima lună gratuită și citim peste tot că-s disponibile vreo 5000 de ore de conținut, de filme care mai de care, blockbustere și seriale. Și ”răsfoim” până ne aruncăm cu totul în povestea Berlinului pe care Craig, un ghid australian, ni l-a dezvăluit cu câteva ore în urmă.
Ku’Damm 56

. O trilogie fascinantă care urmărește destinul a trei surori și al mamei lor, la sfârșitul necruțătorului al Doilea Război Mondial, într-un Berlin ce renaște din propria-i cenușă, mai limpede, mai puternic și mai înfloritor ca oricând. Un Berlin în care femeile ce-au curățat și ridicat orașul imediat după război, cu propriile mâini, adunând peste 7,5 milioane de tone de moloz pe care l-au sortat, cărămidă cu cărămidă, spre a refolosi ce nu fusese distrus, și-au căutat drumul și identitatea așa cum au știut ele mai bine.

Este o imagine a Berlinului ridicat, în mare viteză, din nimic, purtând încă neputința din timpul războiului, ca mărturie a ceea ce a fost, cu străzi largi și clădiri gri, cu un bulevard Kurfürstendamm -  Ku’Damm, cum îi spun berlinezii – ce avea să devină în scurt timp un reper al vieții luxoase de aici, unde se afla școala de dans a familiei Schöllack. Povestea spusă de ghid în subteranul orașului s-a împletit perfect cu toate cadrele exterioare din serial, făcându-ne să ne dorim ca, în aventurile noastre prin Berlin, să-l privim din nou, dar cu alți ochi.

 

www.kaput-mag.com

Cam asta-i puterea fascinantă a filmelor, dar mai ales a serialelor, căci cu ele te întâlnești periodic, mult mai des, și, fix când nu ești atent, te prind într-un vârtej din care este greu să te salvezi. Așa cum ni s-a întâmplat cu niște ani în urmă cu Game of Thrones.

Câștigătorul GoT, de premii și de inimi, dar mai ales de public, cel mai mare public din istoria HBO. Public din care am făcut parte, de la primul episod. Și iată cum, urmărind lupta încrâncenată pentru Tronul de Fier, am ajuns să visăm cu ochii deschiși la o mulțime de peisaje spectaculoase, aproape ireale, despre care ne-am documentat și am aflat că, cel puțin parte din ele, ar fi fost filmate în Croația și Islanda.

Coasta croată, cu orașul medieval Dubrovnik și ale sale ziduri ce-l înconjoară pe o distanță de mai bine de doi kilometri, reprezentând King’s Landing, capitala tărâmului Westeros. Strada St. Dominic din centru și Ploče Gate, care se află la intrarea în partea veche a orașului. Superba catedrală St. Jacob din Sibenik, în rolul Băncii de Fier din Braavos sau  Parcul Național Krka, o oază cu lacuri, râuri și cascade, întruchipând Riverlands.

Ori misterioasa Islandă, de-un verde crud, aproape ireal, ce ne cheamă în Höfðabrekka, Munții Frostfang din film, ori în Parcul Național Thingvellir (Bloody Gate), parte a patrimoniului UNESCO, folosit ca loc unde s-a dat o bătălie cruntă între Brienne of Tarth și Hound.

Tot astfel, avem în plan Napoli. Urmărind Gomora, care înfățișează în cele mai mici detalii lupta dintre clanurile mafiote din Napoli, dar și din interiorul lor, pentru putere și bani.  Am ajuns să punem pe lista noastră orașul italian care, deși cunoscut și vizitat în mod obișnuit de români, ne-a scăpat până acum.

Povestea este cu atât mai fascinantă cu cât serialul a fost filmat chiar în orașul în care se petrece acțiunea, Napoli, fiind folosite Scampia, o suburbie, și centrul acestuia. Scampia înconjoară orașul și este partea gri, întunecată și săracă, în antiteză cu centrul, mult mai colorat și mai viu, cu străduțele lungi și înguste, tipice centrelor vechi ale orașelor europene.

Și, dacă tot vom ajunge aici, căci o vom face, nu vom rata nici L’Antica Pizzeria da Michele, care, datând din 1870, este una dintre cele mai vechi și mai pline de istorie din Italia, comercializând doar două tipuri de pizza, așa cum se făcea ea pe vremuri.

 

www.paginatre.it

mindmeeting.org

Rămânând în Italia, de data aceasta în Vaticanul religios și impunător, trecem la Tânărul papă. Recreând scene ce au în prim-plan Vaticanul, nici măcar una dintre ele nu a fost filmată aici, întrucât echipa nu a primit permisiunea de a filma în interiorul Vaticanului sau al reședinței de vară a Papei, castelul Gandolfo.

Aceasta s-a dovedit a fi, în definitiv, marea provocare, de a recrea în studio Capela Sixtină, fațada Bazilicii Sf. Petru, Bazilica Sf. Marcu, Sala Regia sau Biblioteca Vaticanului. Altfel, pentru tot ce a ținut de exterior, Roma s-a dovedit a fi un înlocuitor perfect, cu Villa Doria Pamphili în locul Castelului Gandolfo, Villa Medici pentru cadrele cu grădini, Villa Lante sau Palatul Venezia, cu ale sale holuri reprezentând pasajele din Vatican. Așa încât, deși am mai vizitat orașul de câteva ori, recunoaștem că, fie și pentru a merge pe urmele lui Pius al XIII-lea, și parcă tot am mai da o fugă până la Roma.

Una peste alta, serialele pe care le urmărim nu sunt doar mici călătorii imaginare în spațiu și timp, în viața unor personaje care ni se dezvăluie în toată splendoarea lor, ci, totodată, căi prin care descoperim lumea de dincolo de noi, o lume reală cu locuri ce se vor descoperite și despre care, poate, nu avem cum altfel afla.

De aceea, HBO GO este o variantă prin care ne potolim setea filme bune, iar mai nou și de călătorii. Și poate fi și pentru tine o sursă inepuizabilă de idei de vacanță, mai ales că, iată, există și posibilitatea ca, timp de o lună, să încerci gratuit și să te bucuri de cele 5000 de ore de conținut despre care spuneam la început. Abonamentul lunar este de 19,99 RON. Mai mult, nici măcar nu ai nevoie de un abonament TV sau de telefonie care să aibă deja opțiunea de vizionare HBO GO și nici de hârțogăraie inutilă, fiind de ajuns să intri pe site și să te abonezi. După cum, dacă vrei să renunți, poți renunța oricând la abonament, tot pe site.

Pentru noi, ce călătorim des și pentru perioade destul de lungi de timp care ne țin departe de casă, este o soluție binevenită, pentru că, de oriunde ne-am afla în Uniunea Europeană, ne putem petrece în continuare serile așa cum ne-am obișnuit: cu un film bun și inspirându-ne pentru următoarele noastre aventuri. Așa că treci la treabă: abonează-te și tu, beneficiază de luna gratuită și pune-te pe văzut filme, căci nu se știe niciodată de unde sare următoarea destinație de vacanță!Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.
Send this to a friend