E ușor să te gândești că toate paradisurile tropicale au în comun factorul exotic, respectiv plajele, apa și vegetația luxuriantă și tropicală, însă diferențele culturale fac din fiecare destinație o experiență unică.

Prin diferențele culturale, îți propunem să descoperi 5 destinații tropicale, unice. Reprezintă topul nostru și am ajuns deja în 3 dintre ele.
1. Thailanda

Te obișnuiești  să zâmbești mai des, la orice pas sau aproape în orice situație.

Punem Thailanda pe primul loc, pentru că este prima destinație exotică în care am pășit. Este în același timp și prima țară ce ne-a introdus în adevărata atmosferă a călătoritului și ne-a pus față în față cu o civilizație total diferită față de ceea ce experimentasem până atunci.

 

smilinig-people

Sursa foto: angelictravels.com

De ce trebuie să ajungi neapărat în Thailanda?

Pentru că oamenii îți zâmbesc la tot pasul: la intrare în metroul din Bangkok, în templele budiste sau la tarabele cu mâncare de pe stradă. Pentru că prețurile sunt mici și te poți descurca și cu un buget redus, însă poți cheltui și mii de euro dacă ai dare de mână. Pentru că thailandezii sunt foarte prietenoși și onești.

Te apropii de natură și de oameni într-un fel ce te ajută să te reinventezi ca persoana și să devii un om mai bun.

În Thailanda îți trebuie puțin timp să te obișnuiești cu diferențele culturale, însă odată obișnuit, devii o parte a locului, observi mult mai multe decat înainte și devii mai deschis la nou.

După ce te obișnuiești cu fusul orar si clima, te poți aventura și scufunda în minunățiile Thailandei, de la jungla din nord, pitorescul Chiang Mai sau templul alb din Chiang Rai, cosmopolitul Bangkok și vechea capitală Ayutthaya la plajele din Krabi, Ko Samui, Ko Phi Phi și numeroasele insule, mai puțin descoperite de turiști.

bamboo island

Peisajele incredibile, sanctuarele cu elefanți, plajele cu nisip alb, apa turcoaz și stâncile ancestrale acoperite cu verdeață, ce ies din mijlocul mării, sunt numai câteva dintre motivele pentru care îți recomandăm o vacanță în Thailanda, țara zâmbetelor.

 

Scriind despre Thailanda, inevitabil ne aducem aminte și de mâncare.

Thailanda este apreciată și recunoscută la nivel mondial pentru cultura culinară. Însă te lăsăm să descoperi și îți recomandăm să începi cu tăițeii "Pad thai" ce ne-au cucerit. În diverse combinații, cu pui, cu creveți sau fără carne, nu poți da greș. Ca desert, incearcă "Mango sticky rice" și stinge setea cu apă de cocos dintr-o nucă proaspăt despicată.

 

Taitei Pad Thai

Taitei Pad Thai

 

Nu e o minciună să-ți spunem că dacă îți petreci sărbătorile de iarnă în Thailanda îți va fi puțin mai greu să duci dorul sarmalelor sau piftiei de acasă.

 

Sursa foto: boredpanda.com

Sursa foto: boredpanda.com

 

2. Bali, Indonezia

Este imposibil să pleci de pe insulă fără să iei cu tine (în suflet) o bucățică din Bali.

Spunem Bali dintr-o răsuflare in topul nostru, pentru că nici un loc pe Pământ nu mai este la fel. E drept că trebuie să fii pregătit pentru experiența culturală și aglomerație: turismul e în floare și insula este foarte vizitată.

Afacerile din turism sunt și ele foarte dezvoltate și la orice pas, însă dacă te abați puțin de la străzile principale vei găsi foarte multă vegetație luxuriantă, valuri grozave tocmai bune să le călărești cu o placă de surf, multe culturi de cafea și ceai, terase de orez parcă modificate cu Photoshop și nu în ultimul rand, un aspect ce merită menționat, oamenii, majoritatea locuitorilor fiind hindu.

 

Pura Ulun Danu Bratan, Bali.

Pura Ulun Danu Bratan, Bali

Bali este un loc special datorită atmosferei și a spiritualității ce poate fi observată la orice pas. Ziua se aud sunetele instrumentelor din templele hindu, femeile lucreaza dis-de-dimineață la ofrandele aduse zeitaților, pe care le așează pe trotuar, în fața caselor, restaurantelor, în temple, pe scutere, mașini sau în magazinele de suveniruri.

Practic vei vedea ofrande peste tot, împreună cu bețișoarele parfumate aprinse. Și e frumos! Chiar dacă riști să dai peste ele în mijlocul străzii.

 

Terase de orez

Terase de orez, Tegalalang, Ubud

 

Insula miroase a bețișoare parfumate și a flori de frangipani.

Devii ușor dependent de atmosfera creată de mirosul insulei și cu siguranță vei cumpăra multe bețișoare parfumate. La plecare din Bali, am cumpărat o geantă de voiaj ca să aducem zeci de pachete cu bețișoare parfumate acasă, strict pentru uz personal.

De atunci, aproape în fiecare zi putem crea puțină atmosferă balineză la noi in casă.

betisoare-parfumate

Natura este la ea acasă și ești binevenit in vizită.

În Bali vei vedea păsări și animale de tot felul: dimineața când răsare soarele, cântecul a zeci de păsări te trezesc vrei nu vrei, seara în piscină ai șanse să vezi și un luwac (ciutac de palmier sau pisica indoneziană) care îți dă târcoale.

Sunt doar puține dintre multele motive pe care ți le putem da ca să vizitezi Bali.

bali-ofrande

3. Madagascar

Chemarea aventurii, relaxării și a marilor descoperiri.

Să spui că pleci într-o aventură în Madagascar ar fi cuvintele mai potrivite decât vacanță sau călătorie. Iubitorilor de animale le va fi imposibil să stea locului datorită faunei bogate ce își are lăcașul în paduri tropicale cu vegetație luxuriantă.

Madagascarul este mediul natural pentru 5% din speciile de animale.

madagascar

80% din flora și fauna insulei se regăsește doar aici.

Când nu descoperi frumusețile naturale din Madagascar, te poți orienta spre a înțelege cultura și istoria deosebită  a țării și a poporului Malagasy. Fostă colonie franceză, locuită azi de coloniști indonezieni și africani, având și mai multe influențe de la popoarele din orient, Madagascar este o națiune diversă cu o cultură mixtă, lucru ce face din această insulă un loc unic pe Pământ, ce merită descoperit și înțeles.

Am mai zis că pe insulă sunt mulți lemurieni extrem de simpatici?

madagascar

Trebuie să adăugăm că descoperind insula, inevitabil ți se face foame. Poți încerca o friptură de baracuda sau un kebab de creveți. Iar după masă poți savura (în cantități moderate) un pahar de rom Malagasy cu aromă de scorțișoară sau ghimbir.

Romul este și băutura tradițională în Madagascar, obținută din fermentarea trestiei de zahăr. Romul face parte și din multe obiceiuri și ritualuri de pe insulă.

 

madagascar-food

Sursa foto: andilanaresort

 

Să pierzi noțiunea timpului descoperind Madagascar ar putea fi o experiență memorabilă. 

Poate fi epuizant să descoperi insula și uneori meriți o pauza și puțin răsfăț. Madagascar are cei mai mulți kilometri de plajă cu nisip din Africa și, bineînțeles, dacă vrei să te simți ca Robinson Crusoe, poți lua o barcă spre insulițele din apropiere, poți căuta plaje ascunse sau pur și simplu poți petrece toată ziua pe plajă sau la unul dintre numeroasele resort-uri.

Astăzi, Madagascar este destinația ideală pentru aventurieri, cupluri, îndrăgostiți în luna de miere sau exploratori.

madagascar-beach

Noi nu am ajuns încă în Madagascar, însă dacă printr-o minune ni s-ar oferi șansa să plecăm la noapte sau mâine dimineață, nu am ezita nici un moment. Iubim animalele, natura și plajele, însa cel mai mult iubim experiența de a decoperi o cultură nouă și cât mai diferită.

Când să mergi în Madagascar?

Madagascar se bucură de temperaturi tropicale tot timpul anului, astfel poti vizita insula aproape tot timpul anului cu excepție perioada ianuarie-martie, fiind sezonul ciclonurilor, perioadă când plouă destul de mult. Să-ți petreci sărbătorile de iarnă în Madagascar este o alegere excelentă.

4. Zanzibar

Să înțelegem: zanzibarii nu sunt tanzanieni și invers.

Arhipelagul Zanzibar este un ținut semi-autonom ce se află la doar 35km de coasta Tanzaniei și este o destinație tropicală ce câștigă din ce în ce mai mulți fani și călători nu doar datorită resorturilor de lux și a plajelor parcă scoase din cărțile poștale, dar și pentru activitățile marine și experiența culturală unică.

 

zanzibarx3

Sursa foto: itaka.pl

Zanzibar a fost cândva colonie portugheză, apoi sultanat al Omanului, protectorat al Marii Britanii și într-un final câștigându-și independența in 1963. Istoria Zanzibarului a format de-a lungul timpului o cultură aparte și interesantă.

Stone Town, capitala Zanzibarului a fost inclusă în patrimoniul UNESCO în anul 2000, iar orașul în sine, este un labirint, însă localnicii sunt prietenoși și nu ezită să te ajute. Pentru o experiență memorabilă, te poți pierde puțin pe străduțele orașului.

 

zanzibar-stone-town

Sursa foto: kipunjiheritage-tours.org

 

Viața insulară merge încet ...și e bine.

În Zanzibar mergi să te relaxezi și pentru o perioadă să pierzi noțiunea timpului, să uiți de tine, să te pierzi puțin ca într-un final să te resincronizezi. Lucrurile se mișcă încet în Zanzibar, iar alteori par că stau pe loc, spre exemplu, poți aștepta și o oră pentru o masă la restaurant, însă va merita din plin, iar mâncarea va fi delicioasă.

Și mereu ajungem la mâncare.

Cultura culinară în Zanzibar are influențe arabe, indiene, chinezești și portugheze, iar faptul că arhipelagul este supranumit "Insulele condimentelor" îți poate pune la încercare imaginația privind combinațiile culinare posibile. Poți încerca nucșoară, scorțișoară și vanilie direct de la sursă.

Printre altele, poți încerca caracatița cu curry sau supa cu lapte de cocos.

 

zanzibar-food

Sursa foto: zff.or.tz

Cand sa mergi in Zanzibar?

Cea mai buna perioadă să mergi în Zanzibar este între iunie și octombrie, dar și în perioada sărbătorilor de iarnă, noiembrie-decembrie, astfel fiind o destinație foarte atractivă să-ți petreci Revelionul.

 

5. Aruba, Caraibe

De ce Aruba? Pentru că este cea mai însorită insulă din Caraibe, 20% din insula este parc național, iar din punct de vedere etnic, are cea mai diversă populație. Poate fi greu de crezut că o insulă cu doar 100 mii de locuitori este împarțită în peste 90 naționalități și grupuri etnice, însă totodată arubanezii își mențin o identitate națională.

 

aruba-carnival

Sursa foto: allinvillas.com

Să-ți spunem doar că Aruba este un paradis tropical cu plaje cu nisip alb și fin ca făina, ape turcoaz, ar fi banal și o subapreciere.  Aruba este de asemenea și un paradis al scufundărilor printre epave.

 

aruba-beach

Sursa foto: Werner Bertsch/4Corners Images

Ce este de apreciat cel mai mult, este faptul că în ciuda diferențelor etnice, toți locuitorii se înțeleg de minune. Arubanezii se mândresc cu cel mai ridicat nivel de trai din Caraibe, iar aspectul multicultural și ospitalitatea oamenilor aduc tot mai multi turiști an de an.

 

Flamingos enjoying the beach in Aruba.

Sursa foto: saraquiriconi.com

Da, în Aruba există și o plajă privată cu flamingo roz.

Iar dacă vei ajunge în Aruba în perioada martie-noiembrie, vei putea vedea și puii de broaște țestoase cum eclozează și o iau "la fugă" pe plajă spre mare.

Acesta ar fi topul nostru pentru 5 destinații exotice în care trebuie să ajungem în urmatorii ani și sperăm să te inspire și pe tine.Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.
Send this to a friend