Atunci când călătorim, ne place să căutăm și locuri mai puțin obișnuite sau activități mai inedite pe care am putea să le facem în zona respectivă. Așa am dat peste o grămadă de locuri mai ciudate și pe „insula zeilor”, Bali. Dacă sunteți amatori de excursii puțin ieșite din comun, bine ați venit în club, poate ați vrea sa aruncați o privire și pe lista noastră de mai jos!

 

1. Avionul părăsit de lângă Denpasar 

Fie că ești cazat în Ubud sau în zonele cu plaja ale insulei, mica excursie poate fi una interesantă. Avionul se află în spatele unei curți. Când mergi dinspre Denpasar spre Ubud, treci pe lângă un Dunkin Donuts și aleea imediat următoare duce spre avion. Noi am ajuns aici cu GPS-ul și am folosit aplicația Sygic ce ne-a condus fix până în curtea unde se află avionul. Poți intra fără probleme în curte, să-ti faci poze și să analizezi îndeaproape un Boeing 737. Inițial, avionul a fost cumpărat pentru a fi transformat în restaurant, însă planurile nu s-au finalizat și de atunci zace părăsit aici. Ar mai fi un avion părăsit pe insula, lângă Pandawa Beach, la care însă nu am mai reușit să ajungem.

 

2. Taman Festival, parcul de distracții părăsit după deschidere 

Un loc foarte interesant învaluit de mult mister. O afacere încheiată de guvern și un om de afaceri indonezian. Parcul a fost deschis in 1997, iar în anul 2000 a fost închis, de atunci zace părăsit. Ar fi două variante cu motivele închiderii: unul că proprietarul ar fi murit sau din motive financiare. Localnicii cred că locul este acum locuit de spirite pierdute.

Complexul Taman Festival este aproape de zona Sanur Beach. Ca să ajungem aici a trebuit sa plătim 3 rânduri de taxe: prima taxa este la intrare în stațiune, a doua pentru parcarea scuterului și a treia, cam exagerată, la intrare în complex. Cu toate că este un loc părăsit, localnicii profită din plin că este un loc foarte căutat de turiști și au pus 2-3 paznici la intrare pentru a solicita taxă. Nu costă foarte mult, doar câțiva lei (nu ne mai aducem aminte exact cât), iar dacă tot ajungi acolo e păcat să te oprească o simplă taxă… sau 3.

Cafenele, restaurante, teatru, zone de relaxare, chiar și câteva animale, precum crocodili și broaște țestoase, au fost lăsate în urmă, iar acum, natura a pus stăpânire pe clădiri, alei, construind un peisaj dezolant și misterios.

3.Cimitirul tribului Trunyan din Kintamani

Este un loc macabru unde sunt lăsați să se odihnească pe vecie locuitorii străvechi balinezi.

Insula Bali este o insula hindusă din arhipeleagul Indoneziei într-o mare a culturii musulmane. În cultura hindusă, după moartea unui om, balinezii asistă la o ceremonie în care trupul fără viață este incinerat. Nu și în cazul tribului Trunyan din sudul lacului Batur, lângă vulcanul Kintamani, care conform credinței lor, trupul nu este nici îngropat, nici incinerat, ci este lăsat la umbra unui copac frumos mirositor pe nume „taru menyan”, nu înainte de a trece prin ritualul spălarii cu apă de ploaie. Corpul este protejat de o cușcă improvizată din bețe de bambus, pentru a nu fi sfâșiat de animalele sălbatice. Este lasat acolo până când forța naturii, în special vântul, îl descompune, apoi craniul este plasat pe un altar de piatră în formă de scări, situat la aproximativ 500 de metri nord de Banjar Kubanului, un loc special în care se poate ajunge doar cu barca. 

Această practică străveche datează din Neolitic, de la secta Agama Bayu, una dintre cele șase secte religios-spirituale, cele mai importante secte ce au dominat Bali în perioada  pre-hindusa.  Agama Bayu se închinau în principal la stele și vânt .

Nu recomandăm excursia celor slabi de inima, însa dacă ești curios să afli despre cultura mistică din Bali, este un loc de neratat.

 

4. Satul surzilor

Satul Bengkala se află lângă Singaraja, în nordul insulei. Majoritatea locuitorilor sunt surzi și comunică prin limbajul „kata kolok”, un limbaj unic pe insulă. De aproximativ 7 generații, aici se nasc copii cu deficiențe de auz, însa acest lucru nu i-a împiedicat să-și trăiască viața. Persoanele cu deficiențe de auz din sat se exprimă folosind forme culturale speciale, cum ar fi dansul surd și artele marțiale. Sătenii se roagă, deasemenea, la un zeu surd.

Institutul Max Planck pentru Psiholingvistică (MPI) și Institutul Internațional pentru Studiul Limbajului semnelor au arhivat peste 100 de ore de date video Kata Kolok. Acestea  sunt accesibile și on-line ( www.mpi.nl).

 

5. Goa Peteng, peștera întunecată

Se află în apropierea complexului hotelier Ayana Resort and Spa în Jimbaran, pe un teren agricol deținut de o persoană privată.  Dupa 10-15 minute de mers prin peșteră decorată cu stalagnite  se ajunge la o piscină cu apă dulce despre care legendele spun ca într-o noapte cu lună plină, lumina lunii va arăta intrarea catre o camera ascunsă.

Adaugă un comentariu

error: Content is protected !!

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Trimite unui prieten