Nicio călătorie nu este pentru noi așa cum trebuie să fie dacă, pe lângă obișnuitele obiective turistice, pe care nu ar trebui să le ratăm sub nicio formă, nu am strecura locuri și activități inedite care nu sunt la îndemâna oricui și pentru care trebuie să scormonim un pic. Exact așa, scormonind, am dat peste o grămadă de astfel de experiențe și în ”insula zeilor”, Bali.
Dacă ești amator de excursii măcar un pic ieșite din comun, bine ai venit în clubul nostru! Și, cu această ocazie, te invităm să arunci o privire și pe lista de mai jos, poate, cine știe, îți face și ție ceva cu ochiul.
1. Avionul părăsit de lângă Denpasar
Nu are importanță unde ești cazat, că în Ubud, că în zonele cu plajă, că mica excursie se poate dovedi a fi extrem de interesantă. Avionul se află în spatele unei curți și ajungi la el destul de simplu: mergând dinspre Denpasar spre Ubud, treci pe lângă un Dunkin Donuts, iar aleea imediat următoare te duce la avion. Noi am folosit GPS-ul ca să ajungem la el și am folosit aplicația Sygic, care ne-a ghidat la fix, până în curtea unde se odihnește avionul de atâta timp.
Se poate intra fără niciun fel de probleme în curte și poți face câte poze vrei acestui Boeing 737 care, ori cel puțin așa se spune, a fost cumpărat inițial pentru a fi transformat în restaurant. Planurile însă nu s-au finalizat, așa că zace părăsit aici, spre bucuria turiștilor.
Cică ar mai fi un avion părăsit pe insulă, undeva lângă Pandawa Beach, dar la acesta nu am mai apucat să ajungem.
2. Taman Festival, parcul de distracții părăsit după deschidere
Și am ajuns la al doilea loc de pe listă, unul învăluit în mister. Ce începuse ca o afacere promițătoare, încheiată între guvern și un om de afaceri indozian, s-a concretizat într-un parc de distracții inaugurat în anul 1997, pentru ca, în anul 2000, să fie închis fără prea multe explicații. Circulă, ce-i drept, două variante legate de motivele închiderii. Una ar fi că proprietarul ar fi murit, iar cealaltă ar avea legătură cu partea financiară. Oricare ar fi adevărul, parcul este de atunci în paragină, iar localnicii cred cu tărie că în prezent este locuit de spirite pierdute.
Complexul Taman Festival este foarte aproape de zona Sanur Beach. Ca să ajungem aici, a trebuit să plătim trei rânduri de taxe (!): prima este la intrarea în stațiune, a doua pentru parcarea scuterului, iar a treia, exagerată, după părerea noastră, la intrarea în complex. Deși este un loc părăsit, localnicii profită din plin de faptul că turiștii au început să-l caute, așa încât, mai nou, doi-trei paznici stau mereu la intrare și solicită curioșilor plata acestei taxe.
Ca să fim cinstiți, suma nu a fost deloc mare, fiind vorba de doar câțiva lei (nici nu mai știm exact cam cât a fost), dar dacă tot ajungi acolo e păcat să te oprească o simplă taxă. Sau trei, câte-or fi fost.
Ce a rămas în urmă? Ei bine, cafenele, restaurante, un teatru, numeroase zone de relaxare, chiar și câteva statui crocodili și broaște țestoase. Acum, natura a pus stăpânire pe clădiri, pe alei, iar peisajul este dezolant și misterios.
3.Cimitirul tribului Trunyan din Kintamani
Avionul părăsit a fost cum a fost. Parcul de distracții, și el. Dar acest cimitir este chiar un loc macabru unde se odihnesc pe vecie străvechii locuitori balinezi. Insula Bali este o insulă hindusă din arhipelagul Indoneziei înconjurată, practic, de cultura musulmană. În cultura balineză, după moartea unui om, balinezii asistă la o ceremonie în care trupul fără viață este incinerat. Ei bine, nu și în cazul tribului Trunyan, din sudul lacului Batur, de lângă vulcanul Kintamani.
Conform tradiției de aici, trupul nu este nici îngropat, nici incinerat, ci lăsat la umbra unui copac frumos mirositor, pe nume ”taru menyan”, dar nu înainte de a trece prin ritualul spălării cu apă de ploaie.
Cum ți se pare până aici? Încă te ții bine? Stai numai să auzi mai departe! Corpul este așezat într-o cușcă improvizată din bețe de bambus, pentru a fi protejat de animalele sălbatice care l-ar putea sfâșia. Practic, este lăsat așa, la umbra copacului, până ce forța naturii – vântul, cu precădere – îl descompune. Apoi, craniul este așezat pe un altar de piatră în formă de scări, undeva la 500 de metri nord de Banjar Kubanului, acesta fiind un loc special unde se poate ajunge doar cu barca.
Practica este una străveche și datează din Neolitic, de la secta Agama Bayu, una dintre cele șase secte religios-spirituale, cele mai importante, de altfel, care au dominat Bali în perioada pre-hindusă. Cei din Agama Bayu se închinau în principal stelelor și vântului.
Sub nicio formă nu recomandăm excursia celor slabi de înger, dar dacă ești curios să afli mai multe despre cultura mistică balineză, crede-ne că este un loc de neratat.
4. Satul surzilor
Bengkala, satul surzilor, se află lângă Singaraja, în nordul insulei și poartă acest nume pentru că majoritatea locuitorilor sunt surzi. Ei comunică prin limbajul ”kata kolok”, un limbaj unic pe insulă. Se pare că, de aproximativ șapte generații, aici se nasc copii cu deficiențe de auz, lucru care nu i-a împiedicat să-și trăiască viața așa cum ar trebui. Locuitorii surzi ai satului se exprimă folosind forme culturale speciale, precum dansul surd sau artele marțiale. Ba chiar se și roagă la un zeu surd.
Institutul Max Planck pentru Psiholingvistică (MPI) și Institutul Internațional pentru Studiul Limbajului Semnelor au arhivat peste 100 de ore de date video Kata Kolok, care sunt disponibile și online (www.mpi.nl).
5. Goa Peteng, peștera întunecată
Peștera se află în apropierea complexului hotelier Ayana Resort and Spa în Jimbaran, pe un teren agricol ce aparține unei persoane private. După 10-15 minute de mers prin peștera decorată atât de frumos cu stalagmite, se ajunge la o piscină cu apă dulce. Există o legendă care spune că, într-o noapte cu lună plină, aici se va arăta, în lumina strălucitoare a lunii, intrarea către o cameră ascunsă.
Fii cu băgare de seamă, însă, că, pentru a parcurge peștera îți trebuie echipament special (încălțăminte, lanterne etc).
Acum, c-am ajuns la final, zi-ne cum ți s-a părut! Te încumeți să bifezi și tu toate cele cinci puncte de mai sus ori ba?
4 comentarii
Catalin on
C.I. on
AlIna C on
C.I. on
Comentariul a fost trimis.Aventurosilor va iubesc 😍
Buna ziua,
Foarte utile informatiile Dumneavostra, va multumim. Noi plecam in Bali in data de 17 aprilie (2019).
Puteti va rog sa imi spuneti unde se gasesc cele doua statui care se tin de mana si care se afla in background-ul acestui articol „5 excursii ieșite din comun pe care să le faci în Bali”? Va multumesc anticipat. Csilla
Buna! poza este facuta la Taman Festival. Statuile sunt chiar la intrare.
Merci!