Pentru cei mai mulți dintre noi, vara înseamnă plajă. Înseamnă odihna de după un an greu de muncă, înseamnă evadare, libertate, ba chiar încetinirea ritmului. Dar vine toamna, care ne prinde cu forțe proaspete și o luăm de la capăt, inclusiv cu descoperirea lumii.
Așa că iată cinci idei de city break pentru luna septembrie în cinci dintre cele mai frumoase orașe europene.Nu știm ce cauți. Poate La Rambla, mereu animată, până târziu în noapte, cu mii de oameni plimbându-se zilnic în susul și în josul ei, separând Cartierul Gotic de El Raval. Ori poate priveliștea spectaculoasă de pe Montjuïc, cu vechea fortăreață cocoțată-n vârful ei.

Sau poate ești pe urmele lui Gaudí, cu ale lui Palau Güell, Parc Güell, La Pedrera sau Casa Batlló ori, de ce nu, veritabil microbist care visează cu ochii deschiși la gazonul de pe Camp Nou. Sau poate ești doar un pofticios ce așteaptă cu sufletul la gură o porție binemeritată de tapas. Oricum ar fi, Barcelona ți le oferă pe toate.

Și ajungem, iată, la vecina de peninsulă, Lisabona. Mult mai accesibilă în ultimii ani, capitala Portugaliei are de toate: clădiri istorice impresionante, dar și căsuțe colorate și vesele, mâncare excelentă – fructele de mare ca fructele de mare, dar încearcă și celebrele tarte tradiționale pasteis de nata –, tramvaiul vintage ce urcă și coboară pe dealurile orașului, nelipsit din pozele turiștilor, și oameni calzi, ca soarele de pe aici.

Dacă, în schimb, vrei să simți pe pielea ta acel dolce far niente tipic italienesc, poate ar trebui să iei în considerare Roma. În doar câteva zile, vei putea vedea obiectivele importante, urmând, calea istoriei vechi și glorioase a acestor locuri, de la Piazza San Pietro și Fontana di Trevi la Piazza di Spagna și Castelul Sant’Angelo.

Dar, ca o recomandare ceva mai lumească, treci pragul unei gelaterii – sunt atât de multe că s-ar putea să depășești doza recomandată de înghețată.

Facem ce facem, și tot despre mâncare vorbim. Și-n Nürnberg îți poți ferici stomacul așa cum se cuvine, cu cârnații vestiți în întreaga lume și cu berea pe care o găsești din belșug în numeroasele berării ce împânzesc orașul. Bine ai venit în Bavaria!

Altfel, fiind o așezare veche, cu o istorie tumultuoasă, ba chiar ajungând să fie distrus aproape în întregime în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Nürnberg a renăscut și oferă azi turiștilor o mulțime de clădiri și monumente cu o arhitectură impresionantă.

Dacă o luăm mai spre nord, ajungem în Copenhaga, capitala frumoasă a Danemarcei unde, vei descoperi un oraș prietenos, colorat și liniștit.

De la Mica Sirenă, cocoțată pe o stâncă din portul Langelinie, la Kastellet, o fortăreață în formă de stea, la clădirea primăriei, Kobenhavns Radhus, cu turnul ei cu ceas înalt de 105 metri, la numeroasele muzee sau chiar la Christiania, orașul liber, destul de libertin și controversat, împânzit de manifestări artistice de tot felul.

Așadar, tu ce alegi?Un comentariu

  1. Cred ca ar trebui sa recomandam si in functie de pretul biletului de avion in perioada aia, se pare ca ar fi cat de cat acceptabile ca si pret Italia, Belgia si Suedia.

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.
Send this to a friend