Iată că a venit vremea să-ți povestim puțin despre o zonă a Spaniei de care noi ne-am îndrăgostit recent, Costa Blanca. Ar fi poate nedrept să spunem că depășește orice alt loc din Spania, pentru că toată țara este extrem de frumoasă, dar, totuși, plaje ca aici sincer nu am mai văzut pe nicăieri.

De altfel, Costa Blanca chiar este recunoscută în Europa pentru plajele sale, amenajate la standarde dintre cele mai înalte, cu temperaturi mai mult decât prietenoase, de care turiștii se pot bucura din aprilie-mai până târziu, spre octombrie și chiar noiembrie.
Costa Blanca se întinde pe o lungime de aproape 200 de kilometri de-a lungul țărmului sud-estic al Spaniei, aparținând de provincia Alicante. Industria turistică este foarte dezvoltată, an de an călcându-i pragul milioane de turiști în căutare de distracție și bălăceală, dar și de frumuseți ale naturii.

Patru zile am petrecut pe coastă și am avut timp suficient ca să vizităm trei localități: Alicante, Villajoyosa și Benidorm. Înainte de a-ți povesti pe îndelete despre fiecare și de a-ți arăta niște poze, cât să îți faci o idee despre locurile astea, trebuie să știi că transportul din zonă te va lăsa cu gura căscată.

Pe noi, cel puțin, ne-a impresionat. Imaginează-ți, așadar, că, pentru a vizita orașele de pe coastă, spaniolii au construit o linie de tramvai ușor, de-a lungul țărmului, care nici nu costă foarte mult – o călătorie este puțin peste 2 euro, prețul variind în funcție de cât de îndepărtată este localitatea de destinație. Dar hai să pornim la drum:

 

1. Alicante

Despre Alicante ți-am mai povestit și în acest articol, așa că ți-ai făcut deja o idee despre ce se poate face în oraș. Cum spuneam și în articolul dedicat, el reprezintă poarta de intrare în Costa Blanca, așa încât există deja zboruri directe până aici, cu Wizzair, atât din București, cât și din Cluj.

Nu știm dacă mai are sens să mai pomenim despre plaje, oh, despre plajele cu nisip fin și palmieri înalți, cu baldachine și cu steagul albastru arborat mândru, ocrotite, parcă, de sus, de pe munte, de impunătorul castel Santa Barbara.

Pentru noi, cei ce ne-am găsit căminul în foste orașe comuniste, cu atât de mult gri, Alicante pare să fie definiția cuvântului exotic, cu munte și mare deopotrivă. În plus, de aici poți face excursii de o zi pe insula Tabarca, recunoscută în rândul iubitorilor de snorkeling, sau la peșterile Canelobre.

2. Villajoyosa

Este locul care ne-a plăcut cel mai mult în această vacanță. Poate și pentru că nu a fost deloc aglomerat, străduțele mai mult libere (mai ales că na, spaniolii nu se prea abat de la regula foarte strictă a siestei zilnice), clădirile care mai de care mai colorate și mai vesele, iar plaja orașului, ce să mai, de vis. Noi am prins o zi senină, cu soare puternic, iar apa mării era de un turcoaz perfect, îmbrăcând plaja cu nisip extrem de fin care din loc în loc era împodobită cu pâlcuri de câte șapte-opt palmieri.

Ai fi zis că suntem în Caraibe, nu alta! Noi am ales să vizităm La Platja Centre, dar orașul găzduiește în jur de trei kilometri de plaje, așa că ai de unde alege.

Deși nu am prins acest eveniment, se pare că nici festivalul local, Moros i Cristians, nu este de ratat. Acesta are loc la sfârșitul lunii iulie și a fost declarat festival internațional de interes turistic, celebrând de fapt sosirea unei bărci cu pirați berberi care a fost respinsă de populația orașului.

Te rugăm noi, fă-ți drum până la Villajoyosa dacă ajungi prin zonă, iar noi îți promitem solemn să nu-ți pară rău deloc! Unde mai pui că biletul de tramvai din Alicante a fost 4,2 euro dus-întors, iar stația la care trebuie să cobori, La Villa Joyosa, este imediat următoarea după stația intitulată sugestiv Paradis.

 

3. Benidorm

Suntem convinși că mulți dintre voi au auzit deja de acest oraș, fiind foarte popular în rândul turiștilor ce aleg Costa Blanca. Am stat și noi la plajă în Benidorm într-una dintre zile, cu promisiunea fermă că ne vom întoarce cât de curând, pentru o perioadă mai lungă.

Cunoscut ca Manhattan-ul Spaniei, orașul este mult mai dezvoltat decât te-ai aștepta, cu zgârie-nori așezați pe faleză, cu șosele pentru biciclete și o faleză în valuri, ca să se asorteze perfect cu marea. Că tot am pomenit de zgârie-nori, se pare că în Benidorm se găsește cel mai înalt hotel din Europa, Grand Hotel Bali, care are nici mai mult, nici mai puțin de 52 de etaje.

Orașul are și trei plaje principale ce însumează aproximativ cinci kilometri de nisip fin scăldat de apele Mediteranei: Levante (Răsăritul Soarelui), Poniente (Apusul Soarelui) și Mal Pas, toate lăudându-se cu steagul albastru despre care ți-am tot povestit în articolele anterioare.

Și, ca să fie imaginea completă, trebuie să știi că, în plin sezon estival, adică în lunile iulie și august, viața de noapte este ca la ea acasă în Benidorm, căci cluburile și barurile tapas sunt la mare modă aici. Ca să nu mai vorbim de faptul că există și patru parcuri de distracție, trei aquapark-uri (Mundomar, Aqualandia și Aqua Natura) și unul terestru (Terra Mitica).

Dar stai așa! Să nu uităm și de Balcon Mediterraneo, locul perfect pentru o panoramă dumnezeiască, de unde poți vedea plajele lungi și zgârie-norii ce le străjuiesc.

Sună într-un fel, nu-i așa, dar crede-ne pe cuvânt că Benidorm chiar merită o vizită în incursiunea ta, cu atât mai mult cu cât oamenii sunt foarte prietenoși și ospitalieri, serviciile oferite sunt de o calitate ireproșabilă, iar plajele de-a dreptul superbe. Dovadă sunt cele câteva milioane de turiști ce vin anual aici.

Biletul de tramvai din Alicante a costat 6,40 euro pentru o călătorie dus-întors și e rost de cam o oră de mers de-a lungul coastei, timp în care poți admira și alte localități din Costa Blanca.

4. Altea

Și uite cum, deși aveam și Altea pe listă, nu am reușit să mai și ajungem aici, așa că rămâne în continuare o dorință a noastră pe care, sperăm noi, o vom îndeplini data viitoare când ne întoarcem în Benidorm. Și asta pentru că, după culorile explozive din Villajoyosa și zgârie-norii din Benidorm, parcă ar merge și o localitate în totalitate albă, cu o singură pată de culoare, albastrul Mediteranei.

Altea se află într-un golf, la adăpostul munților, dar asta nu înseamnă că duce lipsă de vestitele plaje late cu nisip fin și cu palmieri înalți. Cum Benidorm este la o distanță de aproximativ 10 kilometri, dacă ajungi în zonă și ai la dispoziție ceva mai multe zile decât am avut noi, ar fi păcat să nu îi faci o vizită.

5. Calpe

Așezat ceva mai sus de Altea, Calpe este încă una dintre acele atracții pe care nu trebuie să le ratezi în Costa Blanca, iar motivele ar fi mai multe. În primul rând, ceea ce face ca acest oraș, care este și port în același timp, să fie diferit este faptul că o parte din el face parte din Parcul Natural Penyal d’Ifac, care, pare-se, este cel mai mic din întreaga Spanie, dacă nu și de pe continent, cu o suprafață de 45 de hectare.

În centrul lui, se află o stâncă înaltă de 332 de metri, denumită chiar Ifac – fenicienii, în schimb, o numeau Stânca Nordului, pentru a o deosebi de una din sud, asemănătoare, Stânca din Gibraltar -  care formează două golfuri largi, unde se practică sporturi acvatice.

Fiind adăpost pentru numeroase specii foarte rare de plante, care nici nu se mai întâlnesc în alte regiuni, dar și de animale, cu siguranță iubitorii de natură vor avea ce vedea în acest parc, dar, în egală măsură, vor trebui să fie cu atât mai precauți cu cât aceste viețuitoare și întreg mediul lor sunt protejate prin lege.

Nu știm dacă te-am convins sau nu, dar nouă ne-a plăcut atât de mult Costa Blanca încât am promis solemn că ne vom întoarce nu numai pentru că, de pildă, visăm la un concediu ceva mai lung în Benidorm, dar și pentru că ne-au mai rămas destule obiective și activități în zonă pe care am vrea să le încercăm. Și suntem convinși că mai sunt ascunse o mulțime de alte bunătăți despre care încă nu am aflat, dar care cel mai probabil ne vor face să ne dorim chiar și o a treia vacanță în zonă.

Nu uita că ne poți urmări aventurile și pe Instagram.

Citește și:

6 locuri pe care să nu le ratezi în Alicante

 3 comentarii

  1. Va recomand sa vizitați Las Fuentes del Algar. O succesiune de cascade cu zona pt scăldat. E la 15 km de Altea. De vizitat ar fi și oraselele/satele din zona(în munți); în mod special va recomand sa întrați în magazinele cu suveniruri care sunt cu totul altceva fata de suvenirurile vândute în zona plajelor. Multe dintre acestea se pretează pt home decor și nu le veți găsi în alta parte. Bani sa fie pt ca aveți de unde alege și unele sunt chiar scumpe. Spor la vizitat!

  2. Buna, Georgiana! Am avut baza in Alicante 4 nopti. Tramvaiul merge de-a lungul marii prin toate localitatile. Alte 4 nopti am stat in Valencia.

  3. Georgiana Rusu on

    Buna. In ce oras ati stat?Ma intereseaza cum v-ati deplasa dintrun loc in altul (am vazut doar din Alicante ca ari luat tramvaiul).Multumeac mult

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.