Astăzi ne-a tot bântuit un gând: să-ți dăm un motiv cât se poate de întemeiat pentru care ai putea ca, măcar câteodată, să-ți rezervi un bilet de avion cu o escală mai mare. Așa că ne-am pus pe treabă și am încropit o listă cu cinci orașe de legătură pe care le poți vizita fără să scoți niciun ban din buzunar, atâta timp cât escala este lungă.

Sunt câteva companii aeriene și aeroporturi care oferă tururi gratuite dacă tranzitezi orașul respectiv preț de câteva ore. Și, dacă tot te afli în situația unei astfel de escale, nu ar fi o șansă minunată să îți îmbogățești portofoliul cu încă un oraș, pe lângă destinația finală? Ba bine că ar fi!
1. Istanbul, Turcia

Chiar de curând am ajutat câteva persoane cu informația aceasta, așa că topul nostru nu putea să nu înceapă cu Turkish Airlines, companie care pune la dispoziție un tur gratuit al orașului Istanbul.

Firește că trebuie să îndeplinești câteva condiții pentru a putea beneficia de tur, iar acestea ar fi următoarele: zborul să fie operat de Turkish Airlines, să ai o escală de la 6 la 24 de ore în Istanbul și să zbori pe aeroportul Istanbul Atatürk. Dacă te încadrezi întru totul, tot ce trebuie să faci este să te prezinți la ghișeul Hotel Desk, de lângă Starbucks, cu o jumătate de oră înainte de începerea turului.

Turul include transferul de la și înapoi la aeroport, ghidul care te însoțește și masa. Și toate sunt gratuite. Și iată cum te poți bucura de ospitalitatea turcilor fără ca măcar să-ți fi propus, căci drumul tău era, de fapt, către Indonezia, de pildă. Toate informațiile de care ai nevoie, despre orar, itinerar etc., sunt disponibile pe site-ul oficial al turului.

2.  Doha, Qatar

Update iunie 2018. Turul orașului Doha nu mai este oferit gratis de către compania aeriană, costând în prezent 40 QAR, adică 11 euro.

Începând cu luna decembrie 2017, echipa Aventurescu și-a mutat birourile pe tărâmuri asiatice. Prima oprire: două luni în Thailanda. Cum am ajuns aici? Cu Qatar, desigur, bucurându-ne, la fel ca mulți alți români, de noua rută București – Chiang Mai, via Doha. Și, de parcă răsfățul de care ai parte în timpul zborului nu ar fi de-ajuns, Qatar Airways îți oferă și un tur gratuit al orașului Doha. Noi nu am apelat încă la tur, dar ne-am pus în gând să facem cumva să profităm și noi de mica excursie în viitorul apropiat.

Condițiile, pentru că trebuie, nu-i așa, să existe și niște condiții, sunt următoarele: zborul să fie operat de Qatar Airways, escala să fie de la 5 la 12 ore în Doha și să zbori pe aeroportul Hamad international.

Te încadrezi și aici? Numa’ bine! Fuga la ”Doha City Tour Desk” și rezervă-ți un loc la unul dintre cele patru tururi disponibile. Durata unui tur este de aproximativ trei ore și îți dă ocazia să vizitezi unele dintre cele mai importante obiective ale orașului. În tur sunt incluse transportul, un ghid vorbitor de limbă engleză și viză gratuită – treaba cu viza se aplică tuturor naționalităților care au, în mod normal, nevoie de ea, dar pentru români nu este cazul. Găsești toate informațiile necesare, despre orar și itinerar, pe site-ul oficial.

3. Singapore

În acest caz, turul este oferit de aeroportul Changi, nu de o companie aeriană anume. Ai ocazia să vizitezi orașul preț de două ore, cât să-ți faci o idee despre cum arată și ce oferă și să te hotărăști dacă vrei să te întorci aici pentru un city break cel puțin. J

Condițiile sunt următoarele: să tranzitezi aeroportul Changi și să ai o escală între 5,5 și 24 de ore în Singapore. Ar fi nevoie și de viză, dar, din nou, nu este cazul românilor.

Tururile pot fi rezervate de la terminalele 2 și 3. În caz că ajungi la un alt terminal, te sfătuim să cauți cel mai apropiat ghișeu de informații pentru îndrumări. În funcție de perioada în care călătorești, poți opta pentru unul dintre cele două tururi oferite: Heritage Tour sau City Sights Tour, ambele având o durată de două ore și jumătate. Găsești orarul și itinerarul fiecăruia dintre cele două tururi pe site-ul oficial al aeroportului.

4. Taipei, Taiwan

Dacă vreun vânt te aduce și prin inima Asiei și ai o escală mai mare în Taipei, poți descoperi orașul într-o jumătate de zi, în cadrul unui tur gratuit oferit de aeroport.

Desigur, pentru a beneficia de el trebuie să îndeplinești următoarele condiții: să tranzitezi Taiwan Taoyuan International Airport, să ai o escală între 7 și 24 de ore în Taipei și să ai viză (iarăși, românii nu au nevoie de viză).

Tururile pot fi rezervate de la terminalele 2 și 3. La fel ca în Singapore, în funcție de perioada în care te afli în tranzit, poți alege fie turul de dimineață, fie cel de după-amiază. Mai mult, ce trebuie să știi este că grupurile au o limită de maximum 18 persoane și nu poți participa decât la un singur tur. Aici găsești informații legate de orar, itinerar și indicații despre locul unde poți face rezervarea.

5. Salt Lake City, Utah, SUA

Călătorești prin Statele Unite? Ei bine, cu o escală de câteva ore în Utah, Salt Lake City, poți vizita Temple Square gratuit. Se pare că este singurul aeroport american de unde poți porni într-un astfel de tur – pentru care să nu plătești nimic, adică.

Condițiile sunt următoarele: să tranzitezi Salt Lake City International Airport, să ai o escală de cel puțin două ore în Salt Lake City și să ai viză (se presupune că, dacă te afli pe teritoriul SUA, o ai oricum).

Turul este oferit de către Biserica Jesus Christ of Latter-Day Saints. La terminalele 1 și 2 cauți biroul de informații și soliciți broșura cu itinerarul și cu orarul autobuzului gratuit ce pleacă de la aeroport spre Temple Square. În mod normal, există un autobuz ce pleacă în fiecare oră. Trebuie să mai ții cont de faptul că nu ai unde să îți lași bagajul la aeroport cât ești plecat în tur, iar în autobuz nu ai voie cu genți sau trollere foarte mari. Mai multe informații găsești aici.Un comentariu

  1. Turul de Istanbul nu ni s-a acordat. Escala noastra era de 12 ore chiar. Cei de la desk ne au spus ca trebuia sa i anuntam.sa facem o programare in prealabil.oricum…ne au trimis la plimbare urât……

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.
Send this to a friend