Am tot primit întrebări în ultima perioadă despre cazări inedite de pe la noi.  În ultimii ani am reușit chiar să descoperim câteva comori, pe care le recomandăm cu dragă inimă oricând și oricui. Vezi selectia noastra cu peste 200 de cazari inedite in Romania.

Sigur, sunt cazări ceva mai exclusiviste și vin la pachet și cu un preț mai mare, dar precizăm din capul locului că experiența poate fi cu greu egalată. Vorbim, așadar, despre locuri care ies în evidență atât prin design, cât și prin calitate, pentru că numai astfel turistul poate avea parte de tot confortul, chiar dacă, să spunem, cazarea este o căsuță țărănească sau chiar un castel vechi de 200 de ani.

Așadar, dacă nu știi cum să-ți impresionezi persoana dragă sau dacă, pur și simplu, ești în căutarea unei experiențe de câteva zile în România, fii sigur că nu vei da greș cu niciunul dintre aceste locuri.
 

1. Cazare într-un fost hambar așezat pe vârful dealului

Proaspăt întorși dintr-o călătorie de patru luni prin Asia, singurul lucru la care mai tânjeam, în afara unei ciorbe ca acasă, era aerul de munte, tare, din munții noștri, în ciripitul păsărilor și verdele Carpaților. Ne-am pus rapid pe scormonit pe AirBnb și am dat peste un hambar vechi de mai bine de 200 de ani, ce astăzi primește turiști din toată Europa. Căsuța este cocoțată pe un deal cu vedere la Bran în satul Predeluț, ajungându-se la ea urmând un drum forestier de vreo doi kilometri.

Are o cameră cu pat dublu extrem de confortabil, o baie cu duș, living și o bucătărie utilată cu tot ce îți trebuie ca să stai nu câteva zile, ci câteva săptămâni. Ce ne-a fermecat pe noi, însă, au fost sobițele. Sigur, casa are și calorifere, așa că, dacă te știi comod, le bagi în priză și gata, ai căldură. Dar, dacă ai posibilitatea să te gospodărești singur, să dai drumul la sobă și să stai seara, fără să faci nimic, la un pahar de vin, privind lemnele și ascultându-le cum trosnesc, de ce să n-o faci?  Într-una dintre seri am pus și niște cartofi la copt, în sobă, și ne-a ieșit o bunătate.

Asta se întâmpla prin aprilie 2018. Ține cont că pot sta până la patru persoane în casuță – două în dormitor și alte două în living, unde se află o canapea extensibilă. Nici vecini nu prea sunt: fix lângă, se află o altă casă, probabil tot de vacanță, unde nu am văzut pe nimeni, iar puțin mai sus, casa unei familii de bucureșteni ce au ales să se relocheze. Din când în când, însă, poți primi vizita neașteptată a cățelului prietenos al vecinilor, a pisicii din sat sau a căprioarelor din pădure.

Căsuța poate fi găsită aici și costă 190 lei/noapte.

 

2. Casa săsească de la Viscri și restaurantul-șură

Despre Viscri 32 am mai povestit anterior, aici, așa că nu are cum să lipsească din topul nostru. Mara și Alexu ne sunt prieteni, iar ce au reușit să facă ei acolo este absolut minunat.

În anul 2015, când au găsit acest sat mic și relativ îndepărtat, dincolo de drumurile principale, plin cu case saxone tradiționale, cu țărani autentici, cu cele 300 de vaci, cu biserica veche ce datează din secolul al XII-lea (Unesco World Heritage Sit) și cu aerul atât de curat, au simțit pe loc o legătură și au luat decizia de a-și vinde proprietățile din București spre a deveni viscrieni cu acte în regulă.

Casa în care am stat noi are doar două camere, fiecare cu baie privată și paturi extrem de confortabile, însă cireașa de pe tort o reprezintă detaliile. În plus, căsuța a fost restaurată de către cei doi, păstrând elemente originale, în așa fel încât turistul care îi calcă pragul să simtă măcar un pic din atmosfera săsească a vremurilor de demult.

În ograda casei găsești și Șura Albă, un restaurant de toată frumusețea, amplasat în fosta șură a casei originale. Ce ne-a rămas nouă pentru totdeauna în minte a fost mâncarea gătită de Mara, pe care din când în când o savuram în livada din spatele șurei.

Cei doi se mândresc cu faptul că produsele din care se gătește aici sunt locale: smântâna de la nea Costel din Crit, dovlecei de la vecinul Romică, dulceață de ardei iute de la Saschiz. Sincer, fără nici cea mai mică urmă de exagerare, întreaga unitate de cazare este o experiență în sine.

Pensiunea o găsești aici, iar noaptea de cazarea costă 60 de euro/cameră.

3. Cazare într-un castel

În urmă cu vreo trei ani, am stat într-un castel timp de două nopți și a fost o experiență pe cinste. Am scris, de altfel, în detaliu despre Castel Daniel și aici.

Ca în exemplul de la Viscri, și aici vorbim despre o familie de tineri din București, familia Racz, cea care deține castelul, foști corporatiști cărora le-a venit ideea de a schimba casa din capitală pe un castel din Covasna. Satul Tălișoara, mai precis. Un castel din secolul al XVII-lea, recondiționat, unde te poți caza și trăi exact așa cum o făceau familiile nobile odinioară.

Castelul are doar opt camere și a aparținut în trecut unei familii de nobili secui ce nu făcea parte chiar din pătura cea mai înstărită a vremii. Ba dimpotrivă, se pare că familia de nobili avea venituri mai degrabă medii. Chiar dacă nu pare, clădirea chiar este considerată un castel, ceva mai mic, ce-i drept.

Nicio cameră nu seamănă una cu cealaltă, paturile sunt confortabile, așternuturile de calitate, iar băile extraordinar de frumoase, desprinse parcă din filmele cu prinți și prințese. Noi am dormit în Camera Poarta Castelului de la parter. Mâncarea este de asemenea o experiență extraordinară, mai ales că este servită în sala de mese, o sală care are fresce pe pereți, iar din când în când sunt organizate și seri artistocratice cu muzică medievală și dans, dar și tururi ale castelului la lumina lumânării. Bu hu hu!

Tarifele pornesc de la 80 de euro pe noapte pentru o cameră dublă și ajung până la 110 euro, preț în care ai inclus și micul dejun. Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul oficial sau pe Booking.

 

4. Cazare în mijlocul unui domeniu de 500 de hectare

Cei ce ne urmăresc de ceva timp își pot aduce aminte de concursul nostru aniversar de acum doi ani, în care unul dintre cele trei premii oferite a fost o experiență de două nopți în domeniul Mikes din satul Zăbala, Covasna. Ei bine, am făcut ce am făcut și în vara lui 2018 am ajuns și noi aici, pentru un sfârșit de săptămână. Și, sincer, arată mult mai bine în realitate.

Fiind o familie de secui cu o istorie foarte veche în Transilvania, aceasta a deținut de-a lungul timpului mai multe proprietăți în zonă și s-a confruntat, de la un punct încolo, cu multe rigori ale vremurilor comuniste, la la închisoare la exil și chiar la tortură.

Astăzi, a rămas în picioare, purtând pe umerii săi istoria atât de veche și de grea, pe alocuri, castelul Zabola. Datând din secolul al XV-lea, este construit pe ceea ce a rămas dintr-o fostă clădire fortificată ce a ars în timpul războiului de eliberare a Transilvaniei.

Vorbim despre un domeniu cu o suprafață de 500 de hectare, două lacuri și patru iazuri de pescuit, dar, pe lângă acestea, domeniul privat include și o pădure, iar căprioarele, veverițele sau orice alte viețuitoare se plimbă nestingherit de-a lungul domeniului. Chiar în primele ore când am ajuns, o căprioară și-a făcut apariția la câțiva metri de noi.

Domeniul are mai multe unități de cazare. Noi am stat în camera roșie din ”The Machine House”, care este de-a dreptul superbă, cu pat înalt, șemineu și cadă fix în mijlocul încăperii. Micul dejun este inclus în preț, dar noi îți recomandăm să iei și cina tot aici. Vara, de pildă, poți mânca în grădină, la lumina lumânărilor, cu Edith Piaf pe fundal, ca în timpurile vechi. Serviciile sunt de calitate, iar personalul este foarte atent la nevoile tale, astfel încât să te simți fix ca boierii ce au locuit odinioară acolo.

Apropo, pe un deal aparținând aceluiași domeniu, se poate vedea de la depărtare și castelul în care încă trăiește familia Mikes. Am stat trei zile aici, fără să ieșim din ”ogradă”, am făcut plimbări pe jos, am luat biciclete, gratuit, și am făcut o tură prin pădure până la un jacuzzi din mijlocul naturii, am citit pe malul lacului, astfel că ne-am încărcat pe deplin bateriile. Pe lângă toate acestea, poți alege și excursii organizate, plimbări pe cal sau o tură până la observatorul de urși (pentru că da, au și așa ceva).

O cameră porneșe de la 80 euro/noapte și găsești mai multe detalii pe site-ul oficial sau peBooking.

5. Cazare în căsuța din copac

Rețeta: se iau două bucăți de plimbăreți sătui de gălăgie și de mulți oameni, doi plopi, o căsuță cocoțată între ei, o terasă cu două hamace, și ea tot sus, un râu mare și zgomotos în imediata apropiere și două veverițe afurisite ce trăiesc în cei doi plopi. Rezultatul? Doi oameni super fericiți. Cam așa sună rețeta noastră.

Căsuța se numește Cuibul Vulturilor și aparține Pensiunii Lupilor, care deține mult teren în zona Moisei, Maramureș. Nu e chiar ruptă de civilizație, însă, cel puțin în împrejurimi, nu sunt vecini deloc. Doar într-o parte, dacă nu ți-e cu supărare, curge râul Vișeu.

Căsuța are un pat dublu foarte confortabil, o baie cu duș (cu apă caldă, desigur, și tot ce ți-ai mai putea dori), un frigider (în care ne trezeam în fiecare dimineață cu câte ceva de-ale gurii chiar dacă în prețul camerei nu aveam micul dejun inclus), o măsuță cu cafetieră și ceaiuri. Căsuța mai are și o mică mansardă pentru care trebuie să urci câteva scări, și tot sus se află și o canapea. Partea și mai interesantă este că prin casă trec, la propriu, crengile copacilor, iar pe terasă există o măsuță cu scaune și două hamace. Internetul merge foarte bine, așa că noi am putut lucra în voie și din copac. A fost de vis!

Am stat aici cinci nopți, iar proprietarul ne-a povestit că înaintea noastră s-au cazat niște elvețieni, un cuplu mai precis, care și-au făcut provizii serioase, iar cinci zile nu au coborât deloc din copac. Credem și noi! Pe lângă faptul că e relaxant, simți, întru totul, că te rupi de lume cu adevărat. Atâta doar: în același loc își duce traiul și o familie de veverițe foarte matinale, așa că, în fiecare dimineață, la răsăritul soarelui, era o ronțăială în casă, ceva de nedescris. Totuși, cu trei bătăi în perete, vecinele se opreau. Cam ca la bloc, când te-apucă bătutul în țeavă ca să oprești bormașina de sâmbătă dimineață.

Căsuța poate fi găsită aici și costă 70 euro/noapte.

Pe lista noastră se mai află și o căsuță sub forma unui dom, aflată în Izvoarele, județul Prahova, unde sperăm să ajungem anul acesta și despre care îți vom povesti la momentul potrivit. Fii sincer: știai că avem așa ceva în România?

În altă ordine de idei, dacă ai testat și tu astfel de cazări, mai altfel, te rugăm să ne lași recomandarea ta într-un comentariu. Anul abia a început și suntem nerăbdători să descoperim locuri noi. Cum spuneam, lista rămâne deschisă, așa că actualizăm cât de curând articolul cu noi cazări testate în prealabil.

Descopera selectia noastra de cazari inedite in Romania si alege din cele peste 200 optiuni!

12 comentarii

  1. Mai sunt: căutați Domeniul Drăgași, în Drăgășani, sus pe Dealul Viilor – e splendid, mâncarea excelentă și vinul bun.
    Tot pe lista conacelir cu degustări de vin am fost și la Conacul dintre vii, din Urlați. Nu au bucătărie, așa că trebuie să negociați meniul dinainte. Casa e superbă, degustarea de vin se face într-o pivniță imensă, cu un sommelier, și se poate vizita Conacul Bellu care e la 15 minute de mers pe jos și care e un muzeul formidabil de frumos.

    • Am dat si noi anul trecut peste Conacul Drahneilor, dar din pacate ne-a fost imposibil sa ne facem rezervare. Am incercat de 3 ori sa rezervam si prin formularul de pe site si telefonic si nu ni s-a confirmat. Dar tot raul spre bine, pentru ca ne-am reorientat si am mai cautat si asa am ajuns sa descoperim casuta din copac din Moisei. 🙂

  2. Acum 3 ani am petrecut un Revelion intr-o locatie deosebita, Complexul Casa Traditionala (Casa Mare, Casa de la Stele si Casa cu Dud) – catunul Runcuri din Satul Rosia, Muntii Padurea Craiului.

  3. Multumim pentru recomandari!
    As adauga pe lista si o cazare la Conacul Domnitei Ralu din Chitorani, Bucov (pe langa Ploiesti) 🙂

  4. Sunt superbe! Acest gen de locatii reprezinta o nisa buna pentru dezvoltarea turismului rural din Romania. Astfel, poate se stopeaza si distrugerea satelor si se pune in valoare patrimoniul cultural. Am mai gasit astfel de proiecte pe http://www.wildventure.ro. Ei sunt axati strict pe asa ceva.

  5. Abraham Verona on

    Incredibil…da nu stiam ca exista aceste locuri in Romania… Va multumesc ca existati si asa descoperim frumusetile tarii noastre…

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Send this to a friend