Vacanța, mai ales când se întâmplă o dată pe an, este prilejul perfect pentru a te răsfăța și pentru a-ți face de cap cum poate nu o faci în viața de zi cu zi. Iar asta poate să însemne orice: să vizitezi locuri la care doar ai îndrăznit să visezi, să te cazezi la cât mai multe stele, să mănânci tot felul de preparate sofisticate pe care nu stă nimeni să le gătească acasă, să nu-ți refuzi niciun capriciu.
Sigur, sună a vacanță ideală, dar, chiar și-atunci când ești mai cumpătat și nu arunci cu banii în stânga și în dreapta, poți avea parte de zile de neuitat.

Și-apoi, când te gândești că orice economie poate duce la o nouă vacanță, clar n-ar strica să-ncerci să economisești ori de câte ori ai ocazia. Chiar și-n vacanță. Așa cum o facem și noi. Iar în cele ce urmează îți vom povesti la ce suntem atenți atunci când plecăm într-o nouă călătorie, fără a ne afecta în vreun fel starea de bine din vacanță.

 

1. Așa cum am mai povestit și altădată, obișnuim să călătorim cu bagaj de mână.

Să ne înțelegem, nu și cu bagaj de mână, ci doar cu bagaj de mână. Poate că sună a poveste, dar nu e. Am călătorit așa și în Asia, anul trecut, când am luat la rând Thailanda, Myanmar și Laos, și în Belgia, pentru trei zile de iarnă, ba chiar și-n recenta vacanță în Caraibe și Miami, de aproximativ o lună. Și de fiecare dată, ne-a fost suficient. Fără să tăiem de pe listă nimic din ce ne-ar trebui în mod obișnuit, de la haine și cosmetice la laptopuri, încărcătoare și trusa cu medicamente. Și totul în câte un rucsac de 20 de litri care ne încape în avion sub scaunul din față.

 

2. Rezervări timpurii.

Cine obișnuiește să călătorească este familiarizat deja cu noțiunea de early booking. Și asta pentru că, achiziționate din timp, biletele de avion pot avea prețuri extrem de avantajoase. Așa, de pildă, am cumpărat și noi, în septembrie 2018, biletele de avion pentru vacanța pe care urmează să o facem în Statele Unite, în aprilie, anul acesta.

Un alt exemplu ar fi Zanzibar, bilete cumparate în februarie pentru septembrie (acum vreo doi ani). Jumătate de an poate face adevărate minuni pentru buzunarul călătorului.

3. Folosim servicii precum Bonusway.

Aici, vorbim despre un serviciu de cashback prin care călătorul cumpără și primește bani înapoi. Cum asta? Păi simplu: intră pe bonusway.ro și cumpără de la diferite magazine online prin intermediul său, pentru ca, mai apoi, să primească înapoi un procent din suma cheltuită. Ceea ce, în timp, poate fi o afacere, pentru că banii îi intră în contul Bonusway și se strâng. Ba chiar pot fi transferați pe card din momentul în care se adună cel puțin 50 de lei.

Există o mulțime de magazine online din sfera călătoriilor pe Bonusway, precum Booking, care are, de pildă, un bonus de până la 4%, Airbnb, Lufthansa sau Rental Cars. Ca să îți faci o idee, iată mai jos lista tuturor magazinelor de profil ce sunt disponibile în prezent pe Bonusway:

În plus, ceea ce face și mai faină ideea unui astfel de serviciu este cât de simplu poți ajunge să te bucuri de bonus, în doar trei pași:

1. Te înregistrezi pe bonusway.ro,
2. Alegi magazinul de unde vrei să faci cumpărături,
3. Rezervi sau plasezi comanda.

La final, câștigul este clar de partea călătorului, căci procentul indicat încă de la început este adăugat în contul Bonusway. Sună bine, nu-i așa? Și, ca să fie și mai tentantă povestea, află că poți primi 10 lei dacă intri pe site și plasezi prima ta comandă aici.

4. Rezervări la obiective turistice.

Fie că vorbim despre rezervările făcute online, care sunt de obicei mai avantajoase, fie despre achiziționarea unor abonamente, fie despre vizitarea obiectivelor turistice în zilele când intrarea este gratuită, ei bine, toate acestea sunt modalități de a economisi fără a face rabat de la absolut nimic.

De pildă, biletele pentru Sagrada Familia din Barcelona sunt mai ieftine dacă le cumperi online decât de la fața locului, nemaipunând la socoteală că economisești și timpul pe care l-ai petrece stând la coadă. Tot așa, pentru Atena, există un abonament de 30 de euro care include intrări la șapte obiective dintre cele mai cunoscute și care este valabil cinci zile consecutive. Sau, pentru Iordania, există Jordan Pass, care include și viza și intrări la principalele obiective turistice, dar și diferite reduceri.

Demne de luat în seamă sunt și zilele când intrările la anumite obiective sunt gratuite, lucru de care am profitat atunci când am vizitat Ny Carlsberg Glyptotek, un muzeu de artă din Copenhaga, dar și muzee din Barcelona, Roma sau Viena.

Și dacă tot am ajuns aici, pare-se că, în curând, adică pe 20 aprilie, oricare dintre cele peste 400 de parcuri naționale din Statele Unite poate fi vizitat gratuit, așa că, dacă ești prin preajma vreunuia și te tentează, e o șansă de care ai putea profita, pentru că de obicei taxele de intrare sunt destul de mari.

 

 

5. Street food și mici restaurante de familie.

În acest caz, nu numai prețurile mult mai mici ne-au făcut cu ochiul de-a lungul timpului, ci și gustul extraordinar de bun, autentic, al mâncării gătite astfel. Nouă ne place mâncarea chinezească de fel, dar nu ratăm aproape niciodată nici mâncarea tradițională. Oricum ar fi, astfel de locuri se găsesc la tot pasul peste tot în lume.

Așa, de pildă, ne-am înfruptat din tot soiul de bunătăți într-o piață din Amsterdam, aflată la o aruncătură de băț de hotelul unde eram cazați, sau am mâncat poate cel mai bun burger la Burgermeister, amenajat sub un pod din Berlin, pe locul unei foste toalete publice.

De neuitat sunt și sandvișurile cu cârnați sau tocănițele pe care le-am cumpărat în Copenhaga de la supermarket, și sardinele la grătar, la 4-5 euro, pe care le-am mâncat pe plajă, în Malaga, sau mâncarea fabuloasă, de pe stradă, din Thailanda și Laos.

Toate acestea sunt pentru noi mici trucuri care ne ajută să punem deoparte bani, care de cele mai multe ori sunt depuși în contul viitoarelor călătorii. Și niciodată, dar absolut niciodată nu am simțit că vreo vacanță a noastră a avut de suferit din cauza vreunuia dintre ele.

Tu ce trucuri pentru a economisi mai folosești in vacanță?

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.
Send this to a friend