Săptămâna trecută am facut un mic traseu de 6 zile prin Colinele Transilvaniei. De foarte mult timp ne doream să ajungem și în vestitul sat săsesc Viscri, iar ultimele zile de vară au fost un motiv numa’ bun să plecăm la drum de țară.

Pe uliță în Viscri

Traseul a fost următorul: București-Sighișoara-Mediaș-Alma Vii-Biertan- Cloașterf- Saschiz- Viscri-București. Despre minunata căsuță țărănească în care am fost cazați în Viscri îți povestim în curand într-un articol dedicat. După cele 3 zile petrecute în Viscri am tras linie si am făcut o mică listă cu experiențele pe care trebuie musai să le încerci. Cu siguranță nu vei regreta daca pui pe lista ta de călătorii și Viscri, așadar, să începem:

1. Biserica Fortificată

Este o adevarata bijuterie în Transilvania medievală. Biserica a fost construită în secolul al XIII-lea în locul unei foste biserici romane. Clădirea este înconjurată de ziduri de apărare, două turnuri, două bastioane, iar din 1999 face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Dintre toate bisericile fortificate văzute în zonă, aceasta ne-a placut cel mai mult.

Pentru o taxă de intrare de 8 lei/persoană poți vizita un muzeu cu obiecte populare din zonă, curtea interioară, zidurile de apărare, dar și bisericuța. De aici poți urca în turn pe o scară interioara foarte mică și întunecată. Odată ajuns în vărful turnului ai o vedere minunată asupra regiunii ce înconjoară satul.

 

Intrarea în cetate

Prin curtea interioară

Muzeul cu obiecte populare

Biserica veche

Scara ce duce în vârful turnului

Vedere din turn

2. Cazare într-o casă săsească

Nu are rost să mergi în Viscri dacă nu te cazezi într-o căsuță țărănească. Ai de unde alege. În ultimii ani tot mai mulți străini, dar și români au investit în zonă, iar cazările arata impecabil. Toate pensiunile au denumirea Viscri și numarul la care se află.

Prețurile nu sunt chiar de 60 lei pe noapte, ba chiar pornesc de undeva de la 250 lei/camera dublă, însă pentru o experiență de o noapte sau două, măcar o dată în viață se poate face și un compromis la buget. Până la urmă stai într-un sat celebru, în care are casă și Prințul Charles. 🙂

 

La Viscri 32 ești însoțit tot timpul de cele 3 rațe, locuitori permanenți ai bătăturii

Noi am fost cazați la Viscri 32, o căsuță fix ca în povești, cu tot confortul necesar, iar detaliile ne-au dat pe spate: o recondiționare căreia nu ai ce să-i reproșezi.

Proprietarii sunt un cuplu de tineri de la oraș ce au renunțat la viața confortabilă din capitală, în schimbul unei căsuțe săsești cu 2 camere și a unei șure, ce astăzi este singurul resturant-șură din zonă.

 

Bucătărioara și zona de luat masa

Camera în care am stat noi

Am tras cu ochiul și la vecinii din camera alăturată- patul dublu

Am tras cu ochiul și la vecinii din camera alăturată- patul țărănesc

3 . Prânz la Restaurantul din Șură

Acum că am ajuns și la capitolul mâncare, ce ai zice de o supă cremoasă de roșii dulci din Viscri și Băleni cu ardei copt pe plită, dichisită cu busuioc și smântână sau de cartofii ciobanului cu telemea maturată, odihnite la cuptor cu cârnat țărănesc de porc? Toate acestea servite de o localnică simpatică din sat în restaurantul șură sau în gradina-livadă din spatele șurei?

Restaurantul-șură este clar un obiectiv ce trebuie inclus în orice ghid turistic din Viscri, iar mancarea este dumnezeiasca. Aici nu este vorba doar despre mâncare, ci și despre detalii și pasiune. Mara, avocat de profesie, unul dintre proprietarii pensiunii Viscri 32, s-a hotarat să-și puna sorțul de bucătăreasă și tare bine se descurcă. Încă visăm la tarta aia cu fructe de pădure, pe care nu o vom uita niciodată.

 

Barn Restaurant

Cam așa se așteaptă mesenii in Restaurantul-Șură 🙂

Supă cremă de roșii. Mmmmmm!

Tarta viselor 🙂

4. Parada celor 300 de vaci de la apusul soarelui, în deschidere cu turma de capre.

Acum că am trecut în revistă celebra Biserică Fortificată, unde ar trebui să te cazezi, foamea ți-ai astâmpărat-o, urmează spectacolul. Toată lumea care are bunici sau alte rude pe la țară, știe că vaca pleacă dimineața la păscut și se întoarce seara singură. Și noi știam asta, ba chiar am copilărit printre cârduri de gâște, rațe și alte orătănii pe bătătură, dar ce am vazut în Viscri a fost peste așteptări.

În fiecare zi (în august), nu mai târziu de ora 19.15 toți tăranii, dar și turiștii deopotrivă, ies în fața porții pentru a întâmpina vacile. Satul are nu mai puțin de 300 de vaci. Parada este deschisă de un grup de capre (vreo 20-30) ce intră în fugă primele pe ulița principală, apoi, preț de vreo 30 minute trec agale cele aproximativ 300 de vaci de toate culorile, mărimile și rasele. Satul vuiește de oameni și animale, iar noi am cam uitat de grijile noastre de orășeni.

 

Caprele grăbite se îndreaptă cu viteză spre casă

Vacile si turiștii 🙂

5. Plimbare prin sat

Ieși din casă și dă o tură prin sat. Fă poze, salută localnicii, apoi așează-te pe un bolovan sub un mar de pe marginea drumului și privește viața la sat preț de câteva minute, că noi, românii încă o avem. Să o iubim și să ne mândrim cu ea. Cu siguranță te va încărca cu energie pozitivă.

 

La pas prin sat

La pas prin sat

La pas prin sat

La pas prin sat

6. Plimbare cu bicicleta pe pistele off-road

La mare moda prin zona Colinelor Transilvaniei este să faci trasee cu bicicleta. Poți închiria o bicicletă de la una din pensiunile din sat și pornește într-o aventură pe dealuri. Pista de biciclete traversează nouă sate, dar și orașul Sighișoara. Cea mai mare parte a traseului trece prin pădure.

 

Sursa foto: blog.hotelguru.ro

PS. Uite aici și harta satului.

Leave A Reply

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Trimite unui prieten