Ca să ajungem în Bali, am făcut o escală la Milano, unde am aterizat dimineața devreme. Știind că avem următorul zbor abia pe seară, am decis să ne plimbăm puțin prin oraș, cât să luăm prânzul și să mai admirăm un pic Domul.
O surpriză plăcută a fost apariția unei specialități ciudățele, dar clar de încercat, în meniurile fast food-urilor: pizza cu garnitură de cartofi prăjiți, cu care, de altfel, am și încheiat experiența culinară europeană din această călătorie.
În Ubud am ajuns puțin după ora 2:00 AM, după ce schimbaserăm deja trei avioane, unul în Milano, unul în Istanbul și ultimul în Jakarta. Sincer, nici nu am simțit când am ajuns la destinație, în Bali, căci zborul cu Turkish Airlines de aproape 14 ore între Istanbul și Jakarta a fost extrem de comod, iar mâncarea foarte bună, cel puțin pentru o masă în avion.
Fără a avea mari pretenții de cunoscători ai artei culinare sau măcar ai recenziilor de restaurant, putem totuși să detaliem pe unde și ce am mâncat bun, dar mai ales cam cât de ieftin, în condițiile în care în Bali, dacă nu ești atent, poți ajunge să plătești pentru o masă la fel ca într-un oraș european.
Dar să începem cu începutul, deci cu Ubud.
1. Warung River View
Destul de confuzi după zboruri, și multe, și lungi, primul restaurant unde ne-am oprit să mâncăm a fost Warung River View, pe strada principală, Jalan Raya Ubud 23, imediat după Ubud Palace. Restaurantul este o surpriză totală, fiind așezat într-o grădină suspendată. Vegetația luxuriantă te învăluie la propriu, iar râul, deși nu se vede, se aude susurând din orice colț te-ai afla. Una peste alta, locul este foarte liniștit și merită să ajungi aici nu numai pentru a lua masa, ci, în definitiv, pentru a descoperi o bucățică de natură.
La Warung River View am mâncat pentru prima dată tăieței prăjiți, Mie goreng, la 30-35.000 de rupii o porție, însemnând aproximativ 2 euro, și budincă de orez negru la 30-35.000 de rupii. O bere Bintang mică este tot în jur de 30.000 de rupii. Concluzionând, mâncarea este decentă spre bună, însă așezarea restaurantului este cea care face toți banii. Probabil că acesta este și motivul pentru care restaurantul este un pic mai scump.
Poți vedea meniul aici, dar ține cont că este valabil pentru anul 2016.
2. Warung Ijo
La Ijo am mâncat aproape zilnic din ziua în care am ajuns în Ubud și până am plecat mai departe, spre Kuta. De cele mai multe ori, am luat aici micul dejun, dar s-a întâmplat să ne oprim și pentru prânz. Restaurantul se află pe Jl. Raya Ubud No. 35, Ubud.
Mâncarea este cu specific indonezian și este mereu proaspătă, fiind gătită în fiecare dimineață. Atenție, însă, dacă ajungi după prânz, sunt șanse mari să nu mai găsești nimic din bufetul pregătit.
Cum spuneam, bufetul este pregătit dimineața și îți poți alege dintr-o varietate de sortimente tradiționale, o farfurie plină, care să sature și cel mai mare gurmand, putând ajunge la 20.000 de rupii, adică în jur de 1,5 euro. Dacă ne întrebi pe noi, sigur nu vei putea mânca tot din farfurie, însă, dacă poți și mai vrei, poți comanda inclusiv din meniu, cu precizarea că prețurile sunt puțin mai mari.
La Ijo, pe lângă aproape zilnicul Mie Goreng, la 13.000 de rupii porția, deci aproximativ 80 de cenți, am încercat o mulțime de alte preparate (probabil că tot meniul): Ayam Asam Anis, un pui prăjit cu sos dulce-acrișor, la 15.000 de rupii (în jur de 1 euro), Soto Ayam, o supă de pui, Gado-Gado, care era un amestec de legume, Cap-Cap, tot un amestec de legume, doar că în sos, și Sate Ayam, pui cu sos de alune.
În ce privește băuturile, acestea sunt între 4.000 și 9.000 de rupii (30-60 de cenți) și, pe lângă tradiționalele Coca Cola și Fanta, găsești și fresh-uri de guava, ananas, papaya, mango și alte câteva fructe de care nu am mai auzit niciodată.
Decorul restaurantului nu te va da pe spate, dar cu siguranță se mănâncă ieftin la Ijo, dar și foarte bine, chiar mai bine decât la multe alte restaurante selecte din zonă, afirmație susținută și de recenziile de pe TripAdvisor sau Lonely Planet. Altfel, este genul de loc unde vei găsi și localnici la masă, nu doar turiști.
Dacă ești curios să vezi meniul, aruncă o privire aici. Nu uita, însă, că și acesta este valabil pentru 2016.
3. Warung Mangga Madu
Warung Mangga Madu este o terasă plină de verdeață, ascunsă de zgomotul străzii, în apropierea intersecției mari dintre Raya Ubud și Raya Angong, unde faci stânga spre Tegalalang.
După câteva zile de tăieței și supă de pui, vrei, nu vrei, ți se face poftă, ba chiar dor de mâncarea de acasă. Sau măcar mai din vest, așa, numa’ să fie. Chit că-s celebrii cartofi prăjiți lângă un șnițel sau un piept de pui la grătar.
Ei bine, aici vei găsi și astfel de preparate, dar nu numai, căci, desigur, mâncărurile tradiționale indoneziene și eventualele combinații sunt nelipsite.
Atâta doar, prețurile nu mai sunt chiar ca la Ijo, așa încât o masă te poate duce ușor la 5 sau 6 euro de persoană. Dar când ți-e poftă, ce mai contează? Unde mai pui că oricum mâncarea este bună spre foarte bună, atât cea tradițională, cât și preparatele vestice, iar porțiile sunt decente.
Și că tot vorbeam de mâncarea mai ca acasă, recomandăm șnițelul de pui cu garnitură de orez, legume și sos tartar.
4. Teras Padi Cafe
Am ajuns, iată, la restaurantul cu cea mai frumoasă priveliște, cel puțin dintre toate cele pe care le-am frecventat noi în Bali. Teras Padi Cafe se află în Tegalalang, fix în fața teraselor de orez, după cum le spune și numele.
Fie vorba între noi, nu este chiar genul de loc unde să mergi înfometat, și asta pentru că prețurile sunt mult mai mari – cam ca pe măsura priveliștii –, însă recomandăm Teras Padi Cafe pentru o gustare, o nucă de cocos sau, de ce nu, pentru o bere rece și, clar, pentru a admira terasele. Altfel, mâncarea este bună, însă servirea poate să dureze destul de mult.
Te-am făcut curios? Iată meniul aici.
5. Umah Pizza
Acesta este unul dintre restaurantele din Ubud unde am mâncat mâncare gătită cu mult simț de răspundere. Mare atenție, însă, că de multe ori trebuie să stai la coadă ca să se elibereze o masă. Mâncarea este foarte bună, iar prețurile accesibile, așa încât sute de turiști se înghesuie în fiecare zi să prindă o masă aici.
Am încercat câte puțin din toate, și mâncare tradițională, dar și câteva preparate internaționale, precum pizza, cu care chiar se mândresc, șnițel sau ruladă de pui, toate delicioase. Și-apoi, dacă te gândești că am dat 1,5 euro pentru o pizza, parcă nici nu e chiar așa de mult, nu-i așa?
Restaurantul îl găsești aici.
Plecând din Ubud, ajungem în Legian, unde am avut parte de următoarele experiențe:
6. Warung Totemo
În Legian, sunt nenumăraye warung-uri cu un aer aparte, cochete, însă asta nu înseamnă că în oricare vei ajunge vei mânca și bine. Totemo, de pildă, l-am găsit foarte greu și se află undeva între Kuta și Legian, pe strada Benesari 30.
Este o stradă destul de aglomerată, indiferent de oră, plină de scutere, de mașini, de pietoni, unii pe lângă alții, într-un oarecare haos.
De regulă, am mâncat la Totemo la cină, după plajă și surf, atunci când ne lovea foamea cel mai rău, după o zi întreagă de stat la soare.
Mâncarea este bună spre foarte bună, porțiile generoase, însă vederea nu este chiar așa spectaculoasă ca la Tegalalang, însă, dacă mergi la etaj, lucrurile se îmbunătățesc considerabil față de parter
Am mâncat aici Mie Goreng Totemo, la 30.000 de rupii porția (aproximativ 2 euro), Chicken Honey Chilli, piept de pui la grătar cu sos de chilli și miere, la 43.000 de rupii o porție (aproximativ 3 euro). Însă ce ne-a impresionat cu adevărat la Totemo a fost un steak de vită foarte, foarte bun. Noi am încercat din meniu Australian sirloin și Australian tenderloin, ambele la câte 60.000 de rupii, adică în jur de 4 euro.
Steak-ul avea în jur de 200 de grame și era mereu însoțit de cartofi prăjiți, legume ușor fripte și un sos la alegere (piper, usturoi cu unt și gravy). Pe lângă variantele de import din Australia, am încercat și Bali tenderloin steak, însă nu a fost la fel de fraged ca sortimentele australiene. Una peste alta, ne-a plăcut, cu atât mai mult cu cât nu oriunde în Bali poți nimeri un steak care să fie și bun, și la un preț decent.
Dacă sună bine ce am povestit noi, aruncă un ochi și pe meniu, s-ar putea să-ți placă și mai mult
7. Warung Kampung
Kampung este un restaurant în Legian, destul de ascuns, aflându-se în spatele unor clădiri de pe strada Melasti. Cum vii dinspre plajă pe Jalan Melasti, apare pe partea dreaptă un gang care te va duce fix la Warung Kampung.
Am mâncat decent aici, însă nimic nu ne-a dat pe spate în mod deosebit. În afară de nelipsitele Nasi Goreng și Mie Goreng, fie simplu, fie cu ou, la 12-16.000 de rupii porția (aproximativ 1 euro), o să mai găsești pui sau pește prăjit cu sos de chilli, adică Ayam Goreng Lalapan, la 18.000 rupii o porție (în jur de 1,2 euro). Mâncarea, ce-i drept, este mereu proaspătă, însă porțiile sunt decente spre mici.
Nouă, de pildă, ne-a fost greu să ne săturăm dintr-o porție și, de obicei, când mâncam la prânz la Kampung, în trei, cel mult patru ore ni se făcea foame și mâncam iar. 🙂
Warung Kampung poate fi o idee bună pentru prânz, în drum spre sau dinspre plajă, cu atât mai mult cu cât terasa este aerisită și nici nu este gălăgie, cum ar fi pe un bulevard aglomerat.
Iată și meniul de aici, în caz că ești curios.
Citește și:
Ce poti face cu un buget redus in Ubud, Bali