Bratislava a fost capitala Ungariei din 1536 până în 1784, iar urmele acestui fapt se reflectă inclusiv în arhitectura orașului vechi. Clădiri vesele, fanteziste, în stilul baroc și rococo sunt de găsit acolo la tot pasul. În vreme ce Viena și Budapesta au înflorit în timpul dublei monarhii în secolul al XIX-lea, Bratislava (numită anterior Pressburg de austrieci) a rămas cumva în umbra lor. Mai puţin cunoscută şi mai puţin atrăgătoare pentru turiştii ce ajung astăzi în această zonă a Europei, capitala actuală a Slovaciei şi-a luat numele de Cenuşăreasa Europei.

Dunărea desparte Bratislava în două, atât geografic, cât şi istoric. În partea de nord, se află oraşul vechi Stare Mesto, cu bisericile, catedrala, castelul, primaria şi aerul medieval. În sud, se întinde orașul nou, presărat cu simboluri aparţinând epocii comuniste.

Noi am ajuns în oraş pe calea apei şi am vizitat doar partea de nord. Păi, cum altfel e mai frumos să te bucuri de o capitală aşezată pe malurile Dunării, decât navigând uşor, uşor spre ea? Portul se află foarte aproape de centru, aşa încât ne-a fost accesibil să ajungem acolo şi să-i luam la picior străduţele vechi ca să descoperim ce are Bratislava mai frumos.

Să vedem, deci, cu ce se mândreşte capitala Slovaciei şi ce ne-a plăcut nouă cel mai mult din această aventură de o zi.

  1. Centrul Vechi din Bratislava: Poarta, Turnul lui Mihail şi statuile 

Centrul vechi din Bratislava este un loc plin de culoare, cu străduţe pavate, ce ne-a dus imediat cu gândul la Sighişoara noastră. Găseşti puzderie de cafenele, mici restaurante, toate aflate în clădiri cu iz medieval şi preţuri foarte accesibile.

Plimbarea pe străduţele din centru te poartă în cele din urmă la Poarta şi Turnul lui Mihail, cel mai fotografiat loc din capitala Slovaciei.

Poarta Michael este simbolul oraşului şi singura poartă păstrată intactă dintre fortificaţiile medievale. Turnul alb cu acoperiş verde poate fi şi el vizitat. Se urcă pe nişte trepte înguste, iar la fiecare etaj ai de admirat mici expoziţii de arme din perioada medievală. Ultimul etaj dezvăluie o privelişte fabuloasă asupra oraşului.

Tot în centrul vechi vei găsi şi celebrele statui din bronz, ce fac din capitala Slovaciei un loc tare simpatic. Poţi porni în căutarea acestor comori urbane pentru a-ţi imortaliza vizita în Bratislava într-un mod unic şi haios.

- Cum intri în centrul vechi, îl vei vedea pe Cumil, omul din bronz care iese dintr-o gură de canal.

- Paparazzi este altă vedetă a Bratislavei, ascunsă după un colţ de clădire gata să fotografieze turiştii curioşi.

- Schone Naci este singura statuie din argint şi singura care reprezintă o persoană reală. Numele său original a fost Ignac Lamar și a locuit în Bratislava.

- Pe soldatul Napoleon îl găseşti chiar lânga primărie, unde te aşteaptă să faci o poză cu el.

- La 5 minute de mers pe jos de orașul vechi (pe strada Obchodná) mai găseşti o statuie simpatică: două fete ce se sprijină pe o cutie poştală, într-o pauză de la skateboarding. Partea şi mai simpatică e că acea căsuță poștală este cât se poate de reală, deci funcţională.

  1. Castelul Bratislava (Hrad) 

Dacă, la fel ca noi, ai ocazia să ajungi la Bratislava pe Dunăre, primul lucru pe care îl vei zări de departe este castelul alb şi frumos, cocoţat semeţ pe un deal, ca un veritabil paznic al urbei.

Este o bijuterie a orașului, devenită unul dintre simbolurile Slovaciei. Castelul oferă o excelentă panoramă asupra Bratislavei, iar atunci când vremea este favorabilă, se poate vedea de acolo Austria și Ungaria. Are 4 turnuri (unul în fiecare colț) și o curte cu o fântână adâncă de 80 de metri.

Castelul Hrad, cum îi mai spun localnicii, a fost construit în secolul al XII-lea. În anul 1811, a suferit un incendiu devastator, însă a fost reconstruit între anii 1954-1968. Astăzi, el adăposteşte Muzeul de Istorie şi Muzeul Naţional, dar este şi gazda mai multor concerte şi festivaluri, ce se desfăşoară în fosta capelă din spatele castelului, acolo unde se află şi o sală de concerte.

Taxa de vizitare este 10 euro, dacă vrei să vezi şi expoziţiile. Plimbarea prin grădinile sale este însă gratuită, ceea ce poate fi suficient, dacă nu eşti un împătimit al artei.

  1. Celebrul pod peste Dunăre şi resturantul în formă de OZN

Most SNP se spune că ar fi cel mai lung pod suspendat pe cabluri din lume cu un singur stâlp (sau turn), înalt de 84.6 m. Dacă dispui de mai mult timp şi un buget mai generos, nu e de ratat nici structura în formă de farfurie zburătoare situată în partea superioară a turnului, unde se află restaurantul UFO.. Nu oriunde ai ocazia să te poţi lăuda că ai luat prânzul sau cina la înălţime, într-o farfurie zburătoare!

  1. Catedrala Sfântul Martin

Catedrala Sf. Martin este cea mai veche şi importantă biserică a Bratislavei. Este construită în stil neo-gotic (1311-1452) şi localizată în centrul vechi al oraşului.

În perioada 1563-1830, catedrala a devenit locul în care aveau loc încoronările regale ale  Ungariei. 11 regi şi regine i-au calcat pragul de-a lungul timpului.

Programul de vizitare îl găseşti aici.

  1. Biserica Albastră

Ascunsă printre blocuri comuniste, puţin mai departe de buricul oraşului, bisericuţa asta s-a clasat în topul nostru personal al celor mai interesante locuri din Bratislava. Drept care, te sfătuim şi pe tine să îi acorzi timp şi atenţie.

Construită în anul 1913, în stil Art Nouveau, construcţia aminteşte de frumuseţile arhitecturale ale lui Gaudi.

Într-o zi însorită, ca cea de care am avut noi parte, biserica are aceeași culoare ca cerul. Fațada este albastră, mozaicurile sunt albastre, acoperişul este albastru. Totul, inclusiv interiorul său, este vopsit în nuanțe de albastru.

Din păcate pentru noi, biserica era închisă când am ajuns la ea, iar interiorul l-am putut admira doar prin geamul de la intrare. Poate tu ai mai mult noroc.

  1. Castelul Devín

Dacă ai mai mult timp, e de văzut şi Castelul Devín, chiar dacă practic din el au rămas doar nişte ruine. Se află la 10 km de Bratislava.

Castelul Devin a devenit sit al Patrimoniului Naţional în 1961. Astăzi, castelul este parte a muzeului oraşului Bratislava, unde vei găsi o expoziţie arheologică cu artefacte descoperite în zonă şi date despre istoria de excavare.

Taxa de vizitare este de 4 euro.

  1. Palatul Grassalkovich

Este reşedinţa oficială a preşedintelui Slovaciei.

Construit în anul 1760 de arhitectul Anton Mayerhofer pentru un mare nobil maghiar,  clădirea a devenit ulterior un centru al vieţii muzicale din Pozsony/ Pressburg. De altfel, unele dintre operele lui Joseph Haydn au avut premiera aici.

Palatul se mândreşte şi cu imensa sa gradină în stil francez, astăzi parc public şi oaza de verdeaţă din mijlocul oraşului, deopotrivă pentru localnici şi turişti.

Intrarea în Palat nu este permisă, dar grădinile sunt deschise publicului, gratuit.

  1. Promenada pe malul Dunării

Nu-i mod mai bun de a încheia plimbarea prin Bratislava decât cu o pauză binemeritată la una dintre cafenelele de pe malurile Dunării.

Locul este neaşteptat de frumos. Slovacii au amenajat de-a lungul Dunarii o adevărată oază de relaxare: o alee de promenadă chiar pe lângă fluviu, un părculeţ unde să poposeşti să admiri Dunărea, o zonă cu terase faine, muzica chill şi oameni zâmbitori.

Bratislava e unul dintre oraşele care ne-a întrecut aşteptările. Cu centrul său vechi cochet, atmosfera relaxantă şi preţurile accesibile, capitala Slovaciei ni se pare absolut demnă de o escapadă europeană şi ar fi nedrept să o ocoleşti.

Noi am avut ocazia să ne bucurăm de ea cu ajutorul partenerilor noştri Croaziere.co. Experienţa a făcut parte dintr-o croazieră fluvială ce ne-a plimbat de-a lungul Dunării prin Budapesta, Viena şi Bratislava.

Dacă optezi pentru varianta unui city break, din Viena poți face o excursie de o zi in Bratislava. Drumul dintre cele două capitale durează in jur de o oră și îl poți parcurge cu tren, autobuz sau chiar pe Dunăre cu vaporașul. Găsesți mai multe detalii aici.

 

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.
Send this to a friend