Insula zeilor, insula celor o mie de temple, insula iubirii, insula cu zeci de denumiri, tocmai pentru că este un loc atât de special și pentru că ne inspiră. Cam asta este Bali, dac-ar fi să o definim în cuvinte puține. Am stat aici trei săptămâni, dar nu ne-a fost de-ajuns. De ar fi fost, în schimb, trei luni, ei bine, da, ar fi fost altceva.

Și-i firesc, căci nici n-am apucat să ne acomodăm, să înțelegem stilul de viață al localnicilor, să nu mai băgăm în seamă zgomotul naturii, nici cântecul neobosit al cocoșilor, nici sunetele templelor sau mirosul permanent de bețișoare parfumate, că a și venit momentul întoarcerii acasă.
Și pentru că timpul este întotdeauna limitat, am încercat să restrângem la numai opt lista cu lucruri pe care trebuie neapărat să le încerci dacă ajungi în Bali. Să vedem care sunt!

1.Masaj

Musai trebuie să începi astfel. Sunt sute de spa-uri de-a lungul insulei, iar prețurile sunt pentru toate buzunarele. Ca atare, dacă îți place genul ăsta de răsfăț, îți recomandăm să faci masaj cât de des cu putință, mai ales că pentru 40-50 de minute poți ajunge să plătești începând cu 50.000 de rupii indoneziene, adică aproximativ 12 lei.

În Legian, de pildă, obiceiul era ca o localnică să vină chiar la piscina hotelului și să-și ofere serviciile de maseuză chiar acolo, pe șezlong, după ce ne răcoream în piscină.

bali travel tips and advice

2. Mănâncă Mie Goreng și Nasi Goreng

Ambele sunt preparate tradiționale indoneziene, nu foarte condimentate, din cel mult două sau trei ingrediente. Cu toate astea, sunt delicioase și foarte ieftine, având în vedere că pentru o porție ajungi să dai de la 13.000 de rupii, adică în jur de 4 lei.

Am scris, de altfel, într-un articol anterior despre locurile unde am mâncat pe insulă la prețuri rezonabile.

 

mie goreng

Mie Goreng servit la o terasă de la Tegalalalng

3. Mergi la dansuri tradiționale balineze la un templu hindus

Crede-ne pe cuvânt, asta chiar este o experiență extraordinară! Pentru 80.000 de rupii (echivalentul a 24 de lei- preț valabil în ianuarie 2016), cât costă biletul, vei petrece două ore într-un templu hindus unde vei avea parte de un adevărat spectacol: muzică live cântată la instrumente a căror proveniență ne este străină – sincer, nici denumirile nu ne sunt deloc familiare – și pe ritmurile căreia dansatori profesioniști te vor purta prin tradiția balineză.

În centrul orașului Ubud se găsesc cele mai multe astfel de temple, care își deschid porțile turiștilor și le oferă o bucățică din tradiția lor.

 

dansuri balineze

Dansuri tradiționale la un templu în Ubud

4. Vizitează terasele de orez

Ce ar fi, oare, Bali fără terasele de orez? Sunt foarte multe locuri de genul ăsta pe insulă, cele mai vizitate de către turiști fiind cele de lângă Ubud, Tegalalang. Te poți aventura, dacă vrei, și pe potecile ce delimitează terasele, dar musai să fii atent la taxele pe care ți le vor cere localnicii. Pentru că ți le vor cere.

O altă variantă de plimbare de-a lungul teraselor ar fi și în Ubud, mai exact Campuhan Ridge Walk, iar despre aceasta am povestit pe larg aici.

terasa

5. Surf

Poate nu știi, dar Bali este un hub al surferilor. Poate că nu o avea plaje chiar ca în Thailanda, dar valurile sunt de toată frumusețea. Iar în zonele cu plajă, găsești la tot pasul centre de unde poți închiria plăci de surf, după cum și localnicii care practică acest sport și care sunt și dispuși să te învețe, contra cost, firește, sunt numeroși.

Noi am avut placă de surf de la hotelul unde am fost cazați și am încercat să fim autodidacți. Până am plecat acasă, am învățat să ne urcăm pe val cu placa, dar asta după suficient de multe căzături și tot atâtea guri de apă înghițite cu forța. 🙂

 

surf bali

Plaja din Legian

6. Infinity pool. Sau o piscină mare, cel puțin

Despre Bali se spune că ar avea cele mai frumoase infinity pools din lume. Totuși, dacă bugetul nu-ți permite o cazare care să aibă și genul ăsta de piscină, încearcă să te orientezi către una care să aibă măcar o piscină mare.

Crede-ne că, după o zi întreagă, fierbinte pe alocuri, de cutreierat insula, după câteva ore de luptă cu placa de surf, nimic nu e mai frumos decât să lenevești în piscina cu apă călduță, privind luna și stelele. Sau bine, poate doar masajul despre care povesteam mai sus.

Viceroy-Bali-Main-pool-daytime-1200x801

piscina bali

Piscina de la hotelul nostru din Legian

7. Bețișoare parfumate

Fă ce și cum știi tu, dar nu cumva să pleci acasă fără să înghesui în bagaj și niște bețișoare parfumate. Alături de ofrandele făcute de localnici, aceste bețișoare sunt, cumva, o marcă proprie a insulei. Miresemele sunt de tot felul, fiind confecționate din plante chiar pe insulă, iar cele din fragipani sunt demențiale.

Un loc unde poți găsi cât de multe bețișoare vrei, de toate soiurile și de toate mărimile, ba chiar la prețuri foarte bune, ar fi Ubud Market, unde îți poți exersa și talentul de negociator. Dacă-l ai. Altfel, un alt loc de unde le poți cumpăra ar fi Pandawa Music Center, doar că aici nu e nevoie să negociezi. Este la fel de bogat în soiuri de bețișoare, dar găsești aici și instrumente muzicale, statuete și multe alte suveniruri la prețuri foarte bune.

 

betisoare

Zeul Ganesha cu ofrande și bețișoare parfumate în curtea gazdei noastre din Ubud

8. Yoga

Eat Pray Love l-ai văzut? Dacă da, află că bătrânul Ketut chiar există și nu doar că există, dar locuiește în Ubud.  Sunt multe locuri pe insulă unde te poți înscrie la cursuri de yoga și de meditație, dar noi recomandăm cu drag Ubud Yoga House, un centru mic, ascuns de ochii curioși ai turiștilor.

Imaginează-ți cam cum arată locul ăsta, fiind așezat în mijlocul teraselor de orez, mărginit pe o parte de pădurea tropicală.

Citește și:

Ce poți face cu un buget redus în Ubud, Bali
6 locuri unde am mâncat foarte bine și ieftin in Bali, Indonezia3 comentarii

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.
Send this to a friend