După ce sărbătorile de iarnă ale ultimilor doi ani ne-au prins în Asia, iată că, anul acesta, în luna decembrie (2016) nu mai punem în bagaje haine subțiri de vară, costume de baie și ochelari de soare, ci împachetăm, în concordanță cu vremea, haine groase, polare și mănuși, pentru o vizită în Amsterdam.




S-a ivit o ocazie nemaipomenită de a merge într-o croazieră fluvială pe râul Rin cu cei de la Croaziere.co și Amawaterways, îmbarcarea fiind din Amsterdam. De aceea, am hotărât să plecăm din România cu două zile mai devreme pentru a putea vizita pe îndelete capitala Olandei.

Nu avea să fie prima noastră experiență în Amsterdam, întrucât mai fuseserăm o dată în 2009, și nici orașul nu s-a schimbat radical de atunci, dar, cu toate acestea, a fost la fel de încântător și de data aceasta și nu ne-am plictisit nici măcar o secundă.

 

Cum am ajuns în Amsterdam?

Am achiziționat biletele de avion pentru ruta București-Bruxelles Charleroi cu doar 8 euro pe sens/persoană (doar dus, căci debarcarea a avut loc în Basel), apoi bilete de autobuz de la aeroportul Charleroi până la gara centrală din Bruxelles care ne-au costat încă 14 euro/persoană, pentru ca, din Bruxelles, să luăm autobuzul Oui Bus spre Amsterdam, pentru încă 15 euro/persoană, durata călătoriei fiind de aproape trei ore.

ăcând un calcul, pentru distanța București-Amsterdam am plătit 37 euro/persoană, adică un total de 74 euro pentru două persoane.

Unde am dormit?

Ori de câte ori vizitezi un oraș scump, cazarea este foarte importantă, deoarece îți poate afecta considerabil bugetul. Am căutat un hotel care să fie situat în centru sau cât se poate de aproape de centru și care să aibă în vecinătate cel puțin un supermarket, dacă nu și o piață. Așa am găsit hotelul Max, localizat chiar lângă un Lidl, dar și lângă o stradă pietonală unde se ținea un  târg cu haine și cu mâncăruri delicioase, evident și mult mai ieftine decât în alte părți. În plus, hotelul se află la aproximativ 15-20 de minute de mers pe jos de centru, așa că nici pe transportul în comun nu am plătit nimic.

Pentru două nopți într-o cameră twin cu baie privată am plătit 95 euro. Ce-i drept, camera a fost micuță și avea doar strictul necesar, însă, mai important decât orice altceva, a fost cald, curat și liniște. Cu toate astea, nota pe care o are pe Booking este sub 7, deci, până la urmă, depinde foarte mult de preferințele și așteptările fiecăruia. Noi, de pildă, am fost foarte mulțumiți și recomandăm mai departe acest hotel.

Cât despre cea de-a treia noapte, pe-aceasta am petrecut-o pe vasul de croazieră, însă acestei experiențe îi vom dedica un articol separat

 

Hotel Max se află aproape de Heineken Experience și la 15-20 min. de mers pe jos față de piața Dam

 

Cameră twin cu baie privată la Hotel Max

Cât ne-a costat mâncarea

Nici mâncarea nu a făcut ravagii în buget. În toate cele trei zile, am scos din buzunar în jur de 100 de euro. Pentru micul dejun, a fost simplu, ne-am aprovizionat bine de la Lidl și am mâncat pe săturate. La prânz, mâncam cartofi prăjiți – fie vorba între noi, delicioși–, o porție cu sos fiind între 3 și 5 euro, sau niște vafe cu ciocolată și căpșuni pentru care dădeam alți 4-5 euro.

Seara, ne opream de obicei la un restaurant arăbesc pentru un kebab, falafel (meniul era între 6 și 10 euro) sau mergeam la târgul de lângă hotel unde mâncam pe săturate tot felul de specialități locale sau internaționale.

Așadar, sfatul nostru ar fi să încercați să găsiți un târg stradal unde să existe și standuri cu mâncare, aceasta fiind de cele mai multe ori și bună, și gustoasă, și ieftină.

 

Produse tradiționale din pește

 

Hering marinat servit cu ceapă și murături - 2.5 euro

 

Sucuri naturale - 1 euro

 

Degustare de produse tradiționale - gratis

 

Cartofi prăjiți cu cârnat tradițional - 5 euro

 

Coadă la cartofi prăjiți 🙂

 

Sendviș cu pui și sosuri - 3 euro

Ce am văzut în Amsterdam

Pe lângă lista cu obiective gratuite pentru care am făcut un articol separat, ce-am mai făcut în plus a fost să ne plimbăm cu vaporașul pe canale. O astfel de excursie costă 15 euro, dar noi am avut-o inclusă în itinerariul croazierei.

 

Sigur, bugetul se poate modifica în funcție de preferințe, de cât și ce obișnuiește să mănânce fiecare, de comoditate (noi, de exemplu, am mers doar pe jos, dar există și varianta închirierii unei biciclete) și de cât este dispus fiecare să plătească pentru intrările la muzee.

 

Cele mai cunoscute muzee din Amsterdam sunt:

Rijksmuseum sau Muzeul Național al Țărilor de Jos – intrarea costă 17,5 euro. Mai multe detalii sunt disponibile aici.

Madame Tussauds- biletele pornesc de la 17 euro dacă se achiziținează online. Mai multe detalii găsiți aici.

Casa Anne Frank – intrarea costă 9 euro. Mai multe detalii găsiți aici.

Casa Muzeu Rembrandt  - intrarea costă 13 euro. Mai multe detalii găsiți aici.

Muzeul Van Gogh – intrarea costă 17 euro. Mai multe detalii găsiți aici.

Heineken Experience – intrarea costă 16 euro. Mai multe detalii găsiți aici.

Un lucru bine cunoscut în întreaga lume este că prostituția este legală și reglementată în Amsterdam, astfel încât celebrul cartier Red Light a devenit o atracție turistică recunoscută la nivel global. Mai mult, anumite droguri ușoare sunt tolerate.

O negresă cu canabis, de pildă, adică un brownie, costă 7,55 euro, un gram de canabis între 6 și 15 euro, în funcție de renume, dar și de cât de puternic este, o țigară deja rulată într-un coffeeshop 5 euro. Pe de altă parte, fii cu băgare de seamă, căci în coffeeshopuri, paradoxal, fumatul de țigări obișnuite este strict interzis.

 

Negresă cu hașiș

 

Coffeeshop

Una peste alta, bugetul acestui city break de trei zile în Amsterdam a fost de aproximativ 300 de euro pentru două persoane, incluzând aici transportul (doar dus), cazarea, mâncarea și alte mici cheltuieli. Recapitulând, el a fost compus din:

Transport (doar dus) pentru două persoane: 74 euro

Cazare două nopți pentru două persoane: 95 euro

Mâncare, tot pentru două persoane: 100 euro

Alte cheltuieli: 30 euro


Citește și:

Top 15 locuri si activitati gratuite in Amsterdam
13 curiozități pe care trebuie să le știi despre Amsterdam



4 comentarii

  1. La 8 euro biletul de avion probabil e fara bagaj de cala. Am gasit multe oferte cu preturi f avantajoase, dar daca adaugam bagajul…

    • Pentru 2-3 zile la ce iti trebuie bagaj de cala? Pijamale, un schimb, periuta de dinti si cosmetice, aparatul foto si aia e.

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Send this to a friend