După ce am povestit puțin despre traseul nostru prin Georgia, a sosit momentul să vedem cam cât costă un astfel de traseu, organizat pe cont propriu. Vacanța noastră a durat unsprezece zile, timp în care am încercat să vizităm mai multe zone din țară, dar, cumva, fără să pară că este un maraton, așa încât am rezervat câteva zile și pentru relaxare.

ZBOR

Când s-a anunțat noua rută Wizz Air către Kutaisi, nu am stat prea mult pe gânduri și am rezervat biletele la prețuri, firește, foarte bune: 30 de euro de persoană, pentru o călătorie dus-întors, cu Wizz Discount aplicat. Entuziasmul nostru a fost cu atât mai mare cu cât urma să fim parte a zborului inaugural București-Kutaisi, iar zborurile inaugurale sunt de obicei o experiență aparte.

 

Bine am venit în Kutaisi!

CAZARE

Cum spuneam, am petrecut unsprezece nopți în Georgia, în trei locuri diferite, și le-am împărțit după cum urmează:

2 nopți în Batumi, într-un studio la etajul al 18-lea al unui zgârie-nori, pentru care am scos din buzunar 80 de euro. Poți găsi studioul aici.

5 nopți în Tbilisi, la un guesthouse liniștit de pe strada Gabriel Sandukiani care ne-a costat 56 euro pe noapte pentru o cameră dublă, având inclus micul-dejun, dar și cafea, ceai, apă la discreție. În total, pentru cele 5 nopți am dat 278 euro.

Cazarea asta ne-a dezamăgit un pic, dar nu din cauza curățeniei sau a liniștii, ci din cauza prezentării înșelătoare de pe Booking. În primul rând, părea să fie hotel, iar camera ceva mai mare, dar în realitate am dat de o vilă cu patru camere. Mai mult, am luat micul-dejun la parterul casei, lângă bucătărie, într-un soi de cameră de zi. Asta ca să nu mai vorbim de faptul că vila se afla într-o curte comună cu alte câteva camere înghesuite în care își duceau viața de zi cu zi mai multe familii, chiar amărâte.

Sigur, dacă nu ai pretenții de hotel de 4 stele, camerele sunt curate, paturile confortabile și este și multă liniște, ceea ce pentru noi a fost perfect, mai ales după câteva zile destul de agitate. Guesthouse-ul îl poți rezerva de aici.

4 nopți în rezervația Borjomi. Aici, am plătit 30 de euro pe noapte tot pentru un guesthouse, curat și foarte aproape de centrul stațiunii. Așadar, 120 de euro pentru cele 4 nopți, însă, dac-ar fi să o luăm de la capăt, probabil că am evita rezervația pentru că nu este deloc ceea ce pare să fie în prezentările de pe internet. Mai mult decât atât, la noi, în Apuseni, de pildă, găsești locuri cu mult mai frumoase, așa că noi nu o recomandăm deloc.
 

Rezumând, cele 11 nopți de cazare în Georgia ne-au costat 486 de euro împreună, deci 243 de euro de persoană.

 

Cazarea din Batumi

Cazarea din Tbilisi

TRANSPORT INTERN

De la bun început am decis că nu vrem să închiriem mașină și că vom apela la transportul în comun, iar acum putem spune că bine am făcut.

Transferul de la aeroportul din Kutaisi până în Batumi a costat 20 Gel/persoană și l-am rezervat foarte ușor, online, de aici, existând însă și varianta de a-l rezerva direct din aeroport, pentru exact același preț.

În Batumi, s-a întâmplat să folosim taxiul de vreo trei ori: o dată la sosire, pentru a ajunge la hotel, o dată când am plecat spre gară și încă o dată când ne-a prins ploaia în centru. În total, am plătit pentru cele trei curse 25 Gel, adică aproximativ 13 Gel de persoană.

Din Batumi am plecat spre Tbilisi cu trenul, biletele la clasa a doua fiind 25 Gel de persoană.

În Tbilisi, din același motiv de ploaie torențială la ceas de seară, am fost nevoiți să folosim taxiul, pe care l-am luat din centru, și ne-a costat 10 Gel cursa, deci 5 de persoană. Apoi, la plecare, am mers spre autogara Didube cu metroul, așa că am cumpărat un card de 2 Gel și l-am încărcat cu două călătorii de câte 0,5 Gel, astfel că, per total, am călătorit cu 1,5 Gel de persoană.

Autobuzul care ne-a dus din Tbilisi în Borjomi a costat și el fabuloasa sumă de 7 Gel de persoană. Ajunși aici, am zis că nu ar fi rău dacă am vedea și stațiunea de schi Bakuriani, localizată ceva mai sus, pe munte, așa că am luat un autobuz local care ne-a costat 4,5 Gel pentru o călătorie dus-întors.

În ultima zi, am negociat cu un taximetrist pentru a ne duce direct la aeroport și am reușit să scoatem suma de 105 Gel, comparativ cu cei 150 pe care ni-i cerea inițial. Deci 52 Gel de persoană.

Așadar, transportul intern a costat în total 128 Gel de persoană, ceea ce înseamnă cam 44 euro.

 

Trenul cu care am mers din Batumi în Tbilisi

Autobuz local din rezervația Borjomi & metroul din Tbilisi

MÂNCARE

Aici trebuie menționat de la bun început că, în fara celor cinci zile în care am avut mic-dejun inclus în Tbilisi, am mâncat doar la restaurante și, sincer, nu am prea ținut cont ca restaurantele să fie musai connvenabile sau chiar ieftine.

Am testat, în schimb, cam tot ce se putea testa în materie de mâncare tradițională, am băut mult vin georgian, bere la terase, mai ales pe malul mării, în Batumi, apoi în buricul orașului, în Tbilisi, restaurante recomandate pe TripAdvisor, și restaurante locale în excursii. De altfel, mâncarea este foarte ieftină în Georgia, așa că am ieșit chiar foarte bine cu banii, iar în plus ne-am și întors cu o experiență culinară la superlativ.

Am cheltuit pe mâncare 168 de euro împreună, în toate cele 11 zile, adică 84 euro de persoană.

 

Tocăniță cu vițel și mirodenii locale

Găluști tradiționale- Khinkali

ALTE CHELTUIELI

În această categorie intră cartelele cu internet, excursiile și intrările plătite la muzee sau crame. Excursiile le-am negociat, dar asta pentru că le-am cumpărat pe toate de la aceeași agenție, și am plătit astfel:

- Excursie Gori + Mtscheta, 40 Gel, la care se adaugă 15 Gel intrare la muzeul lui Stalin plus trenul personal, încă 7 Gel intrarea în Orașul săpat în peșteri, Uplistsikhe. În total, excursia a costat 62 Gel de persoană.

- Excursie în regiunea Kakheti, 40 Gel, plus încă 10 Gel intrarea cu degustare de vin la crama tradițională Khareba. În total, 50 Gel de persoană.

- Excursie în Kazbegi, tot 40 Gel, plus încă 15 Gel pentru mașinile 4x4 care ne-au dus până la 2170 metri altitudine, la Gergeti Trinity Church. În total, 55 Gel de persoană.

Pe lângă excursii, am cheltuit pe nelipsiții magneți de frigider 9 Gel, pentru 3 bucăți, plus încă 1 Gel pe care l-am dat unui comerciant ca să ne lase să facem poze cu vestitele căciuli din lână de oaie.

Cum trebuie să fim mereu conectați, că asta ne e munca, a trebuit să ne cumpărăm și câte un SIM local de internet (Geocell + Magticom) de câte 15 Gel de persoană, care ne-a pus la dispoziție internet la discreție pe toată durata șederii noastre în Georgia.

În total, aceste cheltuieli diverse au ajuns la încă 187 Gel de persoană, adică aproape 65 de euro.

 

Prețuri de listă pentru excursiile din Tbilisi

 

Recapitulând, cheltuielile aferente celor 11 zile prin Georgia au fost de 466 euro de persoană.

  • Zbor – 30 euro
  • Cazări – 243 euro
  • Transport intern – 44 euro
  • Mâncare – 84 euro
  • Alte cheltuieli (excursii, suveniruri, SIM internet) – 65 euro

Unde zicem noi că ai putea face economii ca să ieși mai ieftin ar fi la cazări, dar, odată cu prețul, ar trebui să scazi un pic și așteptările, atât în ceea ce privește calitatea, cât și confortul, asta dacă nu ții morțiș să ai liniște și un pat în care chiar să te odihnești.

În rest, Georgia ni s-a părut o țară accesibilă, pe care o recomandăm oricui are spirit de aventură și își dorește să iasă din zona de confort, ceea ce îi va dezvălui și o altă față a Europei.

Citește și:
10 lucruri pe care ar trebui să le știi dacă plănuiești o vacanță în Georgia
Ce poți vedea în Batumi, Georgia
Ce poți vedea în Tbilisi, Georgia
3 excursii pe care le poți face din Tbilisi

Descoperind Caucazul – Traseul nostru „do it yourself” prin GeorgiaUn comentariu

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Send this to a friend