Iordania este o destinație scumpă. Am văzut asta pe pielea noastră. Dacă vrei să-ți faci o idee despre cât costă o vacanță de 7 zile în condiții decente în care poți vedea capitala, una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne, Petra, deșertul Wadi Rum cu peisajele sale parcă desprinse de pe lună și Marea Moartă, cel mai adânc lac hipersalin și țărmul cu altitudinea cea mai joasă de pe glob, aruncă un ochi pe articolul ce urmează.

Biletele de avion

Anul acesta Tarom ne-a răsfățat de 3 ori cu promoții la bilete de avion. Prima a fost în martie. Inițial, planul era să mergem în Iran, însă flexibilitatea este foarte importantă pentru noi. Fără să stăm prea mult pe gânduri, am schimbat Iran-ul cu Iordania. Costul biletelor a fost de 184 euro pentru amândoi, în loc de cel puțin 500 euro cât sunt în mod normal. Buun. Din martie până în noiembrie am avut timp destul să punem la cale întreg planul și itinerariul.

 

Transportul intern

Pentru că orarul de zbor către Amman nu este unul chiar ideal, am ajuns în toiul nopții în aeroportul din Amman. După câteva discuții scurte cu 2-3 șoferi, am căzut la înțelegere pentru un taxi la 20 dinari (24 euro) până la hotelul nostru din Amman.

Înainte să plecăm din Amman, am luat în primire mașina închiriată pe rentalcars.com, pentru următoarele 6 zile.  Mașina a costat 220 euro pentru 6 zile. În această sumă a fost inclusă și o asigurare de tip full insurance, ca să stăm liniștiți în caz de zgârieturi, accident sau dacă este furată.

Dacă ești mai curajos, costul închirierii poate fi ceva mai mic fără acest tip de asigurare. Am avut un Peugeot 301 sedan, cutie automată, confortabil, ne-am făcut treaba cu el.

Pe benzină s-au mai dus 40 dinari (aprox. 50 euro). Un litru de benzină în Iordania costă aproximativ 1 euro. Am mers mai bine de 700 km cu mașina. Taxe de autostradă nu există, deci pentru transport am scos din buzunar în total 294 euro, respectiv 147 de persoană.

Cazare

Vacanța a început în Amman, la hotelul Villa Dia, pe care îl recomandăm cu drag. Aici am plătit 88 euro pentru 2 nopți cu mic-dejun. Hotelul se afla într-o zonă rezidențială, arătă cochet, este curat, patul foarte confortabil. Se află la 20-30 minute de mers pe jos de buricul târgului, iar micul-dejun îl primești în cameră. 🙂

Următoarele 2 nopți le-am petrecut în localitatea Wadi Musa, cea mai apropiată de Petra. Am ales să stăm la Sharah Mountains, un hotel drăguț localizat în centru. Până în Petra mergeam pe jos 20-30 minute, pentru noi a fost ok, însă dacă vrei să stai mai aproape de rezervație, există hoteluri la distanțe mai mici.

Tariful a fost de 84 euro pentru cele 2 nopți cu mic-dejun inclus. Camera a fost deasemenea foarte curată, liniștită, pat confortabil. Exact ce aveam nevoie pentru a ne odihni după multe ore de mers pe jos.

Am ajuns la mijlocul vacanței deja. Drumul ne-a purtat mai departe spre deșertul Wadi Rum. Aici nu e treabă ușoară să îți alegi un camping. Sunt sute de camping-uri, majoritatea cu note bune, la prețuri începând de la 10-15 euro pe noapte până la 250-300 euro în corturile tip bulă transparentă prin care vezi cerul.

După căutări îndelungate, am rezervat o noapte la Salem Camp unde am avut mic-dejun și cină în stil beduin  pentru 54 euro, amândoi. A meritat toți banii. Tabăra e așezată la poalele unor stânci pe care te poți cățăra să vezi apusul sau răsăritul, e foarte curată, are sala de mese (un cort mai mare), baie comună cu dușuri, zona pentru relaxare în jurul focului de tabără, mâncarea delicioasă și multă, oameni minunați. Recomandăm.

Ultimele 2 nopți le-am rezervat pentru relaxare. Ne gândeam la un pat confortabil, bălăceala în mare, piscină, așa că am optat pentru Marea Moartă. Hotelul la care am stat se numește Ramada Dead Sea Resort. Camerele sunt murdare și vechi, paturile nu sunt așa confortabile, așa că nu recomandăm. E pierdere de bani. Are totuși un plus, plaja privată la Marea Moartă, iar bălăceala a fost nemaipomenită, urmată de un tratament  gratuit cu nămol. Pentru 2 nopți de cazare cu mic-dejun inclus am plătit 180 euro. Se putea și mai ieftin dacă rezervam mai din timp, dar hotărârea de a sta la Marea Moartă am luat-o cu 2 zile înainte de plecare.

Etapa cazării ne-a golit conturile cu încă 406 euro, 203 euro de persoană.

 

Camera din Amman la Villa Dia

Camera din Wadi Musa (Petra) la Sharah Mountains

Salem Camp în deșertul Wadi Rum

Terasa cu vedere la Marea Moartă la Ramada

Mâncare

La toate cazările am avut mic-dejun în prețul camerei, în deșert am avut și cina inclusă, așa că în restul zilelor am mai servit în general cina la un restaurant, apă de la supermarket, sucuri naturale, cafele și niște prăjituri. Pentru d-ale gurii s-au mai dus în jur de 150 dinari pentru amândoi (180 euro), deci 90 euro de persoană.

 

Mic-dejun adus în cameră la Villa Dia 🙂

 

Salate și supă de linte la Sand Stone Restaurant, Petra

Mâncare gătită în stil berber la Salem Camp

Ultimul prânz în Iordania, Madaba

Alte cheltuieli

Viza Iordania: 80 dinari pentru amândoi (100 euro), plătită la aeroport (există ATM și exchange)

Cartela cu internet : 12 dinari (14 euro)

Bilet de intrare în Cetate în Amman: 6 dinari pentru 2 perosoane (7 euro)

Bilet intrare Petra by Night: 34 dinari 2 bilete (40 euro)

Bilet intrare Petra pe timpul zilei: 100 dinari + comision la plata cu cardul (135 euro)

Intrare în rezervația Wadi Rum: 10 dinari pentru amândoi (12 euro)

Excursie de 3 ore cu jeep-ul prin deșert, aproximativ 40 dinari pentru amândoi (50 euro). Există și un tur de 1 oră jumătate, mai ieftin, însă vezi mai puține atracții.

Suveniruri : 5 magneți de frigider la 2 dinari și  2 ornamente cu cămile la 7 dinari, luate de la Petra. O eșarfă la 3 dinari și încă 13 dinari lăsați în Madaba la un magazin pe alte suveniruri pentru nepoți și părinți. Total suveniruri: 25 dinari (aprox. 30 euro). Și uite cum se duc banii pe prostii. 🙂

În total, pentru alte cheltuieli am scos din buzunar încă 386 euro, deci 193 euro de persoană.

 

Recapitulare prețuri pentru o singură persoană:

– Transport București – Amman (dus-întors cu Tarom) : 92 euro

– Transport intern Iordania (taxi, mașină închiriată, benzină) : 147 euro

– Cazare (6 nopti la hoteluri de 3-4 stele și 1 noapte la cort): 203 euro

– Mâncare și băuturi: 90 euro

– Alte cheltuieli (viză, intrari obiective turistice, suveniruri): 193 euro

 

Total: 725 euro de persoană

Nu știm cu ți se pare ție, însă nouă ni se pare destul de mult. Iordania a fost probabil cea mai scumpă țară în care am fost până acum. Cazările, mâncarea, intrările la Petra, serviciile, toate au fost destul de scumpe. Per total, Iordania este o experiență ce trebuie trăită măcar o dată in viață, oricât ar costa. Asta e, nu ne mai schimbăm telefoanele anul acesta. 🙂

 

Cum poți economisi bani?

Căută oferte la închirierea mașinilor, se poate și mai puțin decât am plătit noi dacă rezervi din timp, poți opta și pentru o asigurare mai ieftină.

Achiziționează  pachetul Jordan Pass (viza+intrare Petra+intrare deșert).

Așteaptă ofertele Tarom pentru zboruri către Amman sau ofertele Wizzair pentru zborurile către Eilat. La Marea Moartă evită hotelul Ramada. Cu câteva căutări din timp, cu siguranța vei găsi prețuri accesibile la hoteluri mai curate.

 

Citeste și:

10 lucruri pe care trebuie să le știi dacă mergi în Iordania

Pe urmele beduinilor: traseul nostru „do it yourself” prin Iordania4 comentarii

  1. De la ce companie ati inchirat masina la aeroport? V-au blocat o anumita suma de bani pe cardul de credit chiar daca aveati asigurare full insurance? Multumesc.

Leave A Reply

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Trimite unui prieten