În luna aprilie a lui 2019 am avut parte de o aventură americană fix ca în filme. Totul a început cu o ofertă la un zbor de care am profitat în 2018 și cu ideea năstrușnică de a ne căsători la Las Vegas. De aici până la un road trip de zile mari a mai fost doar un pas. Am povestit anterior despre traseul pe care l-am pus cap la cap, iar în acest articol vom povesti despre cea mai ”dureroasă” parte a unei călătorii: bugetul.
Ca să te pregătești sufletește de la început, îți spunem că pentru noi a fost cea mai scumpă călătorie de două săptămâni de până acum. 🙂
Zbor
După cum spuneam, în august 2018 ne-a ieșit în cale o promoție KLM la zborurile către Las Vegas, iar promoția spunea cam așa: 400 de euro o călătorie dus-întors. De persoană, desigur. Urmărind chiar și astăzi zborurile, crede-ne, am ieșit foarte bine cu un asemenea preț. Anul acesta, de pildă, nu am mai găsit zboruri care să scadă sub pragul de 700, chiar 800 de euro. Am zburat cu Tarom până la Amsterdam, iar de acolo cu Delta. Mâncarea a fost foarte bună, iar serviciile de calitate, deci începutul aventurii americane a fost unul promițător.
Cazări
Patru nopți le-am petrecut la Las Vegas. Am preferat să rămânem mai mult aici ca să ne putem acomoda cu fusul orar. Am ales un hotel cu mic dejun, dar nu pe Strip, ci într-o zonă mai liniștită, la vreo 20 de minute de mers pe jos până la intrarea pe bulevardul principal. Hotelul se numește Embassy Suites by Hilton Convention Center Las Vegas, are un autobuz gratuit care te duce în mijlocul nebuniei, mic dejun inclus și, ceea ce ne-a și plăcut cel mai mult, între 6:30-8:30, este inclus în prețul camerei Happy Hour. Ce înseamnă asta? Că în intervalul orar respectiv poți comanda de la bar ce băutură vrei - cocktail, bere, chiar și gustări. Ba și de câte ori vrei. Pentru o noapte de cazare am scos din buzunar 129 de euro, astfel că, în total, am plătit aici 516 euro.
Au urmat două nopți în Flagstaff. Aici, am stat la hotelul Days Inn by Wyndham Flagstaff I-40 și am plătit 48 de euro/noapte. În acest preț, am avut și micul dejun inclus, dar și parcarea. Camera a fost foarte curată și liniștită, patul extrem de confortabil, iar localizarea a fost și ea bună, fiind aproape de câteva restaurante locale. Așadar, totalul pentru două nopți a fost de 96 de euro.
Mai apoi, o noapte în Bullhead City, în deșertul Mojave. În drum spre Los Angeles, ne-am oprit o noapte la hotelul Days Inn by Wyndham Bullhead City, unde am mai scos din buzunar 67 de euro, cu mic dejun și parcare incluse.
Patru nopți în Los Angeles. În Los Angeles, am putea spune că am avut cea mai frumoasă cazare. Am nimerit un hotel nou-nouț, cu un design foarte frumos, cu un pat extrem de confortabil și, un lucru foarte important pentru noi, localizat excelent. Hotelul se numește Lexen Hotel – North Hollywood Near Universal Studios și se află în cartierul North Hollywood, vizavi de un parc. La doi pași, există un supermarket și câteva diner-e la care poți lua cina la prețuri decente. Camera ne-a costat 120 de euro/noapte, preț în care ai și un mic dejun inclus, ce-i drept cam sărăcăcios. În total, am cheltuit aici 480 de euro.
Două nopți în Ridgecrest. Iată-ne din nou în mijlocul deșertului. De data aceasta, în orășelul Ridgecrest, punct strategic în vizitarea Parcului Național Sequoia. Cazându-ne aici, nici nu ne-am îndepărtat prea mult de direcția Las Vegas, unde trebuia să ne întoarcem pentru zborul spre casă. Am stat la hotelul Clarion Inn Ridgecrest, pentru care am plătit 75 de euro/noapte, deci un total de 150 de euro. Nici de data aceasta nu am fost dezamăgiți, căci am găsit camera curată, liniștită, cu paturi confortabile. Și, bineînțeles, am avut și mic dejun, dimineața.
Ultima noapte, în apropiere de aeroportul Las Vegas. Ne-am cazat la hotelul Club de Soleil All-Suite Resort, care nu a fost chiar ce speram să fie. Totuși, ținând cont de faptul că a fost o alegere pentru o noapte, fiind practic în tranzit, am trecut mai ușor peste micile nemulțumiri. Camera a costat 61 de euro.
În total, cazările pentru 14 nopți, toate cu mic dejun și parcare incluse, ne-au costat 1.380 de euro.
Închiriere mașină, benzină, parcări
Am ajuns și la capitolul unde am primit cele mai multe întrebări din partea cititorilor noștri, așa că vom detalia puțin. După pățania din Miami, când ne-am trezit la centrul de închiriere că trebuie să plătim aproape dublu față de ce știam noi, iată-ne în Las Vegas cu temele mult mai bine făcute. Am rezervat un Ford Mustang decapotabil prin arguscarhire.com de la Sixt. Am ales o asigurare full care să acopere și asistența rutieră, respectiv remorcarea, scutirea de daune în caz de accident și alte nebunii. Astfel, pentru 11 zile, mașina a costat 950 de euro și, spre marea noastră surprindere, am primit un Ford nou-nouț, model din 2019, cu doar câțiva kilometri la bord.
Mare atenție! Pentru închirierea mașinii, trebuie să ai neapărat card de credit, iar cardul trebuie să fie pe numele șoferului. La centrul de ridicare, tipa de la Sixt încerca să ne convingă să mai facem nu știu ce asigurare care includea aceleași lucruri pe care le bifaserăm noi de acasă. Am zis pas și bine am făcut. Una peste alta, citește cu atenție toate detaliile, dar nu acolo, la fața locului, ci acasă, în liniște, când faci rezervările.
Spre marea noastră bucurie, cei 950 de euro pe care i-am plătit de acasă au fost și singurii bani pe care i-am dat pentru închirerea mașinii. Nu am mai avut conturi ascunse. Garanția a fost de 200 de dolari, dar suma ne-a fost imediat deblocată, de îndată ce am returnat mașina.
Altfel, mai fii atent la ceva! Dacă vrei Ford Mustang, cum am vrut noi, fii pregătit să-l alimentezi, căci consumă benzină, nu se joacă. Este o mașinuță de 300 de cai, care uruie foarte frumos, dar care vine și cu prețul ei. Pe benzină, așadar, s-au mai dus 320 de dolari pentru toți cei 3.500 de kilometri parcurși în toată vacanța, în condițiile în care mașina consumă cam 10%, iar galonul de benzină costă în medie 3,5 dolari.
La capitolul parcări, pe majoritatea le-am plătit în Los Angeles: 10 dolari pe zi parcarea la hotel (în total, 40 de dolari) și 30 de dolari parcările pe stradă, la Studiourile Universal, la Venice Beach. În total, am plătit 70 de dolari.
Total pentru transport: 1.300 de euro.
Mâncare
La toate hotelurile am avut micul dejun inclus, așa că, cel puțin pentru dimineață, am scăpat de o grijă. În general, am mâncat la restaurante de tip diner, restaurantele americane pe care sigur le știi și tu, cu separeu și băncuțe. Pentru o masă decentă, cu burger sau steak de vită, garnitură, poate și ceva desert, am lăsat cam 20 de dolari/persoană. Cu mici excepții, desigur, când am fost nevoiți să plătim ceva mai mult. La suma asta mai adaugi și băutura. Altfel, să ai mereu apă, gustări, fructe.
Și notează așa: restaurantul Denny’s, pe care îl găsești în mai toate orașele, și Peggy Sue’s 50’s Diner, din California, de lângă Calico Ghost Town, care sunt geniale. Amândouă.
Astfel, în toate cele 14 zile, pe mâncare s-au mai dus vreo 700 de euro pentru amândoi.
Obiective turistice
Barajul Hoover, lângă Las Vegas – 5 dolari parcarea pentru mașină
Canionul Antilopei (Lower Antelope) – 54 dolari/persoană, deci 108 dolari pentru amândoi. Rezervarea trebuie făcută online, altfel nu ai cum să intri în canion.
Horsehoe Bend – 10 dolari costă parcarea pentru o mașină mică
Marele Canion (Grand Canyon) – 35 dolari costă parcarea pentru o mașină mică
Parcul Național Joshua Tree – 30 dolari
Parcul Național Sequoia – gratis, dacă intri pe drumul despre care am povestit aici. Dacă alegi intrarea principală de la Info Point, taxa de intrare este de 30 de dolari.
Parcul Național Death Valley – 30 dolari
Studiourile Universal din Los Angeles – 115 dolari/persoană, deci 230 dolari pentru amândoi
Muzeul Morții – 15 dolari/persoană, deci 30 dolari pentru amândoi
Orașul-fantomă Calico – 8 dolari/persoană plus încă 3 pentru a intra în mină, deci 22 de dolari pentru amândoi
Orașul-fantomă Randsburg – gratis
Bine de știut! Poți opta și pentru un pass care costă 80 de dolari și ai intrările asigurate pentru majoritatea Parcurilor Naționale. Mai multe detalii despre el găsești aici.
Total intrări la obiective: 498 de dolari (aproximativ 440 de euro)
Alte cheltuieli – 540 de euro
Aici intră micile bucurii pe care și le oferă fiecare în mod diferit. Noi am investit în câteva suveniruri care au costat vreo 20 de dolari și în bucuria pe care am avut-o în cazinourile din Las Vegas, unde, ce-i drept, am pierdut niște bani. Nu râde, dar să fi fost vreo 60 de dolari.
Încărcarea cartelei de internet de la T-Mobile a mai costat și ea 25 de dolari, dar ține cont că aveam cartela deja cumpărată din Florida, astfel că acum nu a fost nevoie decât de încărcare.
La această sumă, noi am adăugat și ceremonia din Las Vegas, cu Elvis cu tot, care a costat 500 de dolari, venind la pachet cu limuzină, poze, filmare, buchet de flori (pachetul trei).
Trăgând linie, bugetul pentru două persoane pentru un astfel de road trip în America ne-a dus la 5162 euro.
Recapitulare – două persoane, două săptămâni, 5.162 de euro
- Bilete de avion – 800 de euro
- Cazări pentru 14 nopți– 1.380 de euro
- Mașină + benzină + parcări – 1.300 de euro
- Mâncare – 700 de euro
- Intrări la obiective – 442 de euro
- Alte cheltuieli – 540 de euro
Dacă nu ai viză, adaugă la suma asta încă 160 de dolari/persoană. Din fericire, noi o aveam deja, căci mai fuseserăm o dată, chiar recent, în Statele Unite. Dacă o primești, te poți folosi de ea (de regulă) zece ani pentru a călători spre Tărâmul Făgăduinței.
Unde mai poți face economie?
- Bineînțeles că la mașină. Se poate și la jumătate de preț, însă și experiența tot la jumătate este. Mustang-ul nostru din Las Vegas ne va rămâne multă vreme în minte, datorită confortului, sunetului motorului, vântului ce adie ușor prin păr atunci când mergi cu ea decapotată. Și crede-ne, toate astea au meritat toți banii.
- La cazări. Poți opta pentru celebrele moteluri pe care le vezi mereu în filme și pe care le găsești la tot pasul, fiind și mai ieftine decât hotelurile unde am stat noi.
- Cumperi abonamentul pentru rezervații naturale, dar numai dacă ai în plan să vizitezi mai mult de trei. Aruncă un ochi și la zilele când intrările sunt gratuite. Noi am fost pe aproape, de pildă, să prindem intrare gratuită la Marele Canion, dar n-a fost să fie.
- Nu arunci cu banii în stânga și în dreapta în cazinourile din Las Vegas. Totuși, zicem noi, și asta este o experiență de povestit nepoților, dar numai dacă ești echilibrat și nu ajungi să spargi toți banii de vacanță într-o singură seară.
- Renunți la ceremonia cu Elvis, cu toate că noi o recomandăm oricărui cuplu care vrea să-și creeze o amintire frumoasă în Orașul Păcatelor. 😀
5 comentarii
Alin on
Raluca Dragomir on
AlIna C on
AlIna C on
Alexandru Duncea on
Comentariul a fost trimis.Pentru Mustangul inchiriat, exista vreo varianta cu mai putine asigurari incluse si cu o garantie oprita pe card mai mare? Intreb in ideea de a reduce costul inchirierii per total, mi se pare ciudat sa coste masina mai mult decat biletele de avion :))
Cum ati platit benzina la benzinarii? Cardurile europene nu ne-au fost de nici un folos, chit ca erau Visa, Mastercard, embosate, de credit, dar si de debit, toata gama de carduri…Intotdeauna trebuia sa merg in benzinarie, la casier, sa fac un prepaid de x dolari la pompa y, astfel incat aceasta sa fie deblocata si sotul sa poata alimenta masina la pompa… ca atare niciodata nu am putut sa facem un ‘’plin’’ ca lumea, ca sa nu mai zic ca am gasit si benzinarii inchise dupa o anumita ora, in zone destul de izolate prin Death Valley. Mi-ar fi de folos sa stiu cum v-ati descurcat, daca exista o solutie, in vederea road tripurilor viitoare prin US… cu siguranta ma voi intoarce! Multumesc!
@Raluca, culmea, am platit doar cu cardurile :). Am avut Revolut (Master) in care am creat cont de dolari, iar unde nu mergea, plateam cu ING card- Visa Classic Euro, am folosit foarte putin cash in cele 2 saptamani. ING a mers peste tot, Revolut nu a mers la toate benzinariile. Noi faceam plinul in orasele in care ne stabileam bazele, in general dimineata inainte sa pornim la drum, ca sa stam linistiti, iar toata ziua umblam cu masina prin Parcuri Nationale. Chiar daca plateam in avans o suma mai mare decat era plinul de fapt, aceasta era restituita.
Salutare! Rezervarile cazarilor le-am facut de acasa cu 2-3 luni inainte de plecare, iar masina cu 1 luna inainte.
Salutare si la cat mai multe articole despre aceasta vacanta!
Cu cat timp inainte ati facut rezervarea masinii? Iar rezervarile la cazarile din micile orase s-au facut la fata locului sau cu ceva timp inainte?