Lucrurile bune și cu adevărat frumoase vin de multe ori întâmplător. Nu plănuiserăm, atunci când am ajuns în Bali a doua oară (în februarie 2018), să facem vreo expediție într-o orezărie anume.
Asta pentru că, la vizita anterioară, am avut ocazia să vedem cu ochii noștri terasele de orez etajate, în onduleuri aproape perfecte, cu verdele acela crud, celebru deja în întreaga lume și nelipsit din vederile-suvenir. Fuseserăm în Tegalalang și ne-am convins că minunile există, în ciuda forfotei amețitoare, specifice oricărui loc vizitat de toți turiștii ajunși în zonă.
Și, totuși, cazarea pe care am ales-o a doua oară a venit la pachet cu o surpriză pentru care suntem de-a dreptul recunoscători, căci undeva foarte aproape începea un traseu prin terasele de orez din Ubud. Ieșind într-una dintre zile să explorăm împrejurimile, am descoperit din întâmplare o potecă de vreo patru kilometri ce se afundă până hăt departe, în mijlocul teraselor.
Campuhan Ridge Walk pe numele ei. Tot mergând, am ajuns să ne ”rătăcim” preț de câteva ore bune într-o călătorie despre care, să fim sinceri, nu am citit în niciun ghid. Și am tot mers, și ne-am clătit privirile, și ne-am încărcat cu prospețimea verdelui și cu bucuria că astfel de terase există cu adevărat pe pământ. Traseul îl gasești aici.
Pe la mijlocul drumului, la o bifurcație, dacă o iei la stânga, vei avea parte de o surpriză și mai mare, căci vei coborî într-un canion spectaculos, acoperit de junglă, ceea ce va aduce un plus de adrenalină micii tale excursii. Altfel, poți urmări agricultorii la treabă, văzând cam câtă dăruire și conștiinciozitate pun aceștia la bătaie într-o muncă ce le asigură traiul.
În plus, am asistat și la activitățile de întreținere a teraselor, ba chiar am avut și timp, dar și acea libertate de a privi nestingheriți ”ingineria” ce stă la baza construirii lor, respectiv a canalelor cu apă ce mențin umiditatea solului.
De-a lungul întregii poteci, îți poți trage sufletul din loc în loc, la una dintre cafenelele ridicate în mijlocul teraselor, poți merge la un centru de yoga, spa sau poți admira în voie operele artiștilor locului, pictori sau sculptori, în micile ateliere cu vânzare.
Cert e că traseul, pe care-l poți face cu ușurință ”la picior”, este accesibil oricui se cazează în Ubud și își dorește o excursie altfel. Ce îl face de neratat este tocmai faptul că nu îl vei găsi în ghidurile tradiționale despre Bali și că, tocmai de aceea, este și aerisit. Vei fi tu în mijlocul unor terase de orez, accesorizate doar din loc în loc cu ateliere, cafenele și căsuțe.
Pe curând, Bali!
Hai cu noi și pe Instagram să descoperim locuri inedite împreună.
Nu uita să citești și:
Ce poți face cu un buget redus în Ubud, Bali
6 locuri unde am mâncat foarte bine și ieftin în Bali, Indonezia
5 excursii ieșite din comun pe care să le faci în Bali
2 comentarii
Nicol on
AlIna C on
Comentariul a fost trimis.Tare frumos…și descrierea chiar te îndeamnă să vizitezi locurile!
Multumim! sa fie de folos! 🙂