Călătorim de mai bine de zece ani și, chiar dacă mai avem atât de multe de văzut, suntem bucuroși și recunoscători atunci când privim în urmă. Dar mai ales când, privind harta lumii și luând-o meridian cu meridian, ne năpădesc o mulțime de povești, care mai de care, din toate cele patru zări. Din Cabo da Roca până-n Myanmar, din Copenhaga până-n Gibraltar, din Thailanda noastră dragă până-n Zanzibar, ni se perindă prin fața ochilor experiențe neobișnuite, oameni fabuloși, care au lăsat urme adânci, locuri despre care nu am fi putut crede că există cu adevărat dacă nu le-am fi văzut.

Facem ce facem, dar o constantă a călătoriilor noastre din fiecare an ar fi o destinație la care nu credem să renunțăm prea curând – sau vreodată. România... Da, România, care-i mai mult decât acasă, e provocarea aceea supremă de a ne demonstra și nouă, dar și celor ce ne citesc, că minunății de locuri și de oameni se găsesc și aici. La tot pasul. Așa că în fiecare vară ne rezervăm câteva săptămâni de cutreierat de-a lungul și de-a latul țării ăsteia în care, vrem, nu vrem, ne avem rădăcinile, și de unde doar facem sărituri, mai mari sau mici, către destinații îndepărtate, exotice, și unde ne întoarcem mereu. Acolo unde ne e locul.

A devenit deja un joc al nostru ca, înainte de a porni în aventură, închidem ochii, punem degetul pe hartă și, unde-o vrea hazardul, acolo cu noi! Că-i țara asta frumoasă de la un capăt la altul, că poate am avut noroc, habar n-avem, dar un lucru este cert: hazardul acesta ne-a trimis în locuri de poveste până acum.

Țara Hațegului sau cum e să numeri stelele de pe cel mai frumos cer din lume. Am văzut mult cer de-a lungul timpului, dar unul ca aici, atât de intens și atât de luminat de miliarde de stele, parcă nu am văzut niciunde. E cerul de deasupra Parcului Național Grădiștea Muncelului – Cioclovina, unde-am descoperit o pensiune magică, retrasă, la care am ajuns străbătând un drum forestier de vreo opt kilometri. Ne-a fascinat cu munții, dealurile și traseele dimprejur, cu focul de tabără al copilăriei și cu o mâncare de te lingi pe degete, nu alta.

Traseul peșterilor din Apuseni
Și iată cum, tot punând degetul pe hartă, am ajuns și-n Țara Moților. Fără să ne-o fi propus neapărat, ne-am plimbat din peșteră în peșteră, căci sunt multe în zonă și toate de-a dreptul spectaculoase: Scărișoara, care adăpostește cel mai mare bloc de gheață subteran din lume, Ghețarul de la Vârtop, supranumit și Peștera Minunată, unde a fost descoperită cea mai veche urmă a omului de Neanderthal din România și Peștera Urșilor, unică în Europa, care pare să fi fost locuită de Ursul de Cavernă până acum vreo 17.000 de ani.

 

Prin satele săsești de pe Colinele Transilvaniei, la ceas de vară. Pe nepusă masă am ajuns într-o căsuță țărănească din Viscri, satul acela fermecător în care și prinții de peste mări și țări își umplu bateriile. Biserica Fortificată de aici nu-i de ratat, sub nicio formă, fiind o bijuterie din vremuri de demult, de prin secolul al XIII-lea, dar nici parada celor 300 de vaci ce se întorc în sat, în fiecare seară de vară, puțin după ora șapte, sub privirile curioșilor.

 

Oradea, oraș est-european cu aer occidental. Nu știm să mai fie vreun oraș de pe la noi care să ne fi impresionat atât de puternic cum ne-a impresionat Oradea. Să fi fost de vină centrul istoric, reabilitat în ultimii ani, cu clădiri superbe, verdeață, parcări și piste pentru biciclete? Sau poate băile termale din apropierea orașului? Ori poate,parcul de distracții acvatic unde ne-am bălăcit în voie și n-am ratat niciun tobogan? Orice să fi fost, Oradea este un oraș ca niciun altul.

Maramureșul de poveste sau cum ne-am cocoțat în căsuța din copac. Ce mai experiență a fost și aceasta, să ne cocoțăm în copac și să nu mai coborâm de-acolo cinci zile lungi și late! Sau, mă rog, să coborâm, preț de-o drumeție până-n satele învecinate, dar să ne întoarcem, seară de seară, pentru un somn la înălțime! De-aici, am ajuns și în Breb, un sat din nord, unde se-agață harta-n cui, unul dintre cele șapte care se găsesc de-a lungul Drumului Verde, din aria ecoturistică Mara-Cosău-Creasta Cocoșului. Un sat maramureșean autentic, cum rar mai întâlnești, chiar și pe la noi, și unde ne-am întoarce oricând.

Am călătorit mult și în România, dar încă nu suficient, și vrem, cu tot dinadinsul, să ținem evidența locurilor pe care le-am văzut, pentru ca, în orice clipă, să știm ce altele ne-așteaptă și unde ne-am mai duce încă o dată. Iar harta răzuibilă de la Mindblower pare să fi fost creată întocmai pentru așa ceva.

Este o hartă a României acoperită cu un strat auriu pe care îl poți răzui cu o monedă, așa cum făceai odinioară cu lozurile, în seara de Revelion, sperând să ai noroc tot anul. Ei bine, harta îți dezvăluie și ea comori, doar că unele care te îndeamnă să călătorești și să descoperi #RomâniaFromScratch, așa cum, poate, nu ai făcut-o până acum. Odată dezvăluite, detaliile geografice sunt foarte precise, așa că îți va fi ușor să te orientezi cu degetul pe hartă, urmând un drum sau cursul unui râu, iar legenda îți va fi și ea de mare ajutor.

 

Cum ești un mare iubitor de călătorii pe cont propriu și, deci, și al ofertelor de nerefuzat, ce ”trăiesc” de obicei foarte puțin, ești mereu pe fază, așa că fii și acum!

Cei de la Mindblower pun la bătaie o hartă răzuibilă, așa că fuga pe site-ul lor, că, poate, cine știe, vei fi tu acela ce o va câștiga și și-o va așeza pe un perete la loc de cinste. Sau poate o vei dărui prietenului tău călător, care-o va prețui cum se cuvine, și îi vei face o mare bucurie.

Ca să o poți câștiga, intră aici, în perioada 19-26 noiembrie, și spune, în câteva cuvinte, care este suvenirul care îți place cel mai mult dintr-o vacanță petrecută în România. Câștigătorul va fi ales prin tragere la sorți. Succes!

Noi, ce să zicem, abia așteptăm să ne punem pe răzuit și, cât de curând, să-nchidem din nou ochii, să punem degetul pe hartă și să vedem unde ne-o mai trimite destinul.

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.
Send this to a friend