Nu de mult am dat peste un cuplu de călători pasionați ce au ieșit din zona de confort și s-au aventurat în America de Sud, America Centrala sau Asia. Ne asemănăm atat de mult, încât și bugetele la vacanțe exotice le avem aproape la fel.

Și pentru că lumea călătoriilor este una frumoasă și plină de inspirație, am vrea să împărtășim și cu voi un traseu minunat pe care Anda și Ionuț l-au făcut în Brazilia cu un buget incredibil.
Mai departe îi lasam pe cei doi să vă povestească pe îndelete.

Hey! Suntem Anda și Ionuț, doi tineri de 28 de ani pe care între 9 dimineața și 6 seara îi găsești în birourile din Pipera. Ei bine, asta nu ne împiedică să ne urmăm pasiunea de a călători singuri ori cu prietenii în destinații îndepărtate sau să povestim experiențele noastre pe Travelship.ro.

Pasiunea se traduce de multe ori în nenumărate căutări și scenarii ale excursiilor noastre, navigări infinite pe alte bloguri de călătorii ori alerte setate cu cel puțin șase luni înainte pentru zboruri. Marea mulțumire? Călătorii complete, cu experiențe pentru o viață, cu un buget maxim de 1.500 de euro de persoană pentru două săptămâni.

 

Primul pas către vacanța în Brazilia

Dar să vă povestim cum am ajuns în Brazilia. Era o zi geroasă de februarie prin Bucureștiul supraaglomerat, când în Inbox-ul plin de emailuri a intrat și un mesaj care avea să ne entuziasmeze pentru cel puțin șase luni. Era o ofertă cu 349 de euro de euro zbor dus-întors București-Rio de Janeiro pentru luna iunie. Nu am stat prea mult pe gânduri, două ore mai târziu noi și încă 3 prieteni aveam deja biletele cu numele nostru. Știam că astfel de oferte nu stau să ne aștepte.

 

Cum am planificat excursia

Ce poți vizita în Brazilia în două săptămâni și un pic? Grea întrebare, Brazilia este a cincea țară a lumii. Și ca populație și ca suprafață. Iar când vine vorba de obiective, localnicii spun, mai în glumă, mai în serios, că “Dumnezeu a fost brazilian” pentru că a strâns atâtea frumuseți într-un singur loc.

Ne doream bineînțeles să ne răsfățăm pe Copacabana la un pahar de caipirinha și să vizităm Rio de Janeiro - “orașul zeilor” pentru cel puțin șase zile.

O zi plină voiam să o petrecem la cascada Iguazu, una dintre cele șapte minuni ale naturii, cea care se spune că o pune în umbră chiar și pe megacunoscuta cascadă Niagara.

De plaje á la Caraibe și istorie colonială aveam să ne bucurăm pe Coasta Verde a Braziliei, fâșia de-a lungul Oceanului Atlantic dintre Rio de Janeiro și Sao Paolo. Micile orășele Paraty și Angra dos Reis urmau să ne ofere toate cele de mai sus.

Megalopolisul Sao Paolo era pe harta noastră pentru dorința de “a ne pierde” în al treilea cel mai mare oraș al lumii, supranumit și New York-ul Americii de Sud.

De pe vremea desenelor animate cu Tarzan și a documentarelor de pe Discovery Channel din generală, visam să ajungem și noi odată în junglă. Urma o mare aventură, nu aveam de gând să explorăm jungla câteva ore, ci chiar să dormim aici o noapte.

Cu ce experiențe ne-am întors din vacanță?

Viața bate filmul, iar călătoria în Brazilia a fost cu multe peste planul de acasă. E foarte greu să enumerăm câte o experiență din fiecare loc, dar dacă ar fi să alegem...

În Rio de Janeiro, la o înălțime de 600 de metri, cu pădurea deasă și plaja la orizont, am avut câteva secunde în care nu am mai simțit pământul sub picioare și am strâns din dinți până când am reușit să plutim cu paraglidingul deasupra orașului.  Prima dată a aterizat Ionuț, care mă aștepta cu o pânză gigantică pe care era scris un mesaj.

De emoții, nu am reușit să mă dumiresc decât atunci când s-a așezat în genunchi și mi-a întins un inel. A fost un moment de adrenalină și fericire maximă, așa că am sărbătorit cum se cuvine apoi pe Copacabana.

În Trinidade, un orășel parcă rupt din poveștile cu pirați, am ajuns pe o plajă pustie cum doar din filme ne imaginam că poate exista. Bărcuțe colorate, pădurea tropicală coborând până pe nisipul fin și marea albastră cât vezi cu ochii. Dar asta nu e tot, după ce ne-am săturat de bălăceală și de ecoul vocilor noastre, am plecat în explorarea locului prin pădurea deasă și nu ne-am oprit până nu am descoperit un alt loc de poveste: piscinele naturale Cachadaco. Greu de uitat acea zi!

Totuși, cea mai neobișnuită și mult așteptată experiență din Brazilia au fost cele 2 zile petrecute în jungla amazoniană, în mijlocul sălbăticiei. Iar în mijlocul sălbăticiei nu e chiar ușor de ajuns: zbor de câteva mii de kilometri între Rio de Janeiro și Manaus, mers cu barca pe Rio Negro, off-road cu duba lui Scooby Doo printre ultimele urme de civilizație și apoi, fiind sezonul inundat, iar cu barca slalom printre vârfurile copacilor din junglă. Aici ne așteptau câteva căbănuțe de lemn unde urma să ne petrecem noaptea.

Credeți că a mai contat oboseala acumulată pe drum? Nici vorbă, experiențele prin junglă nu se compară cu nimic: pescuit de piranha, pregătirea mesei cu farinha la o familie de localnici, trecking în junglă cu ghidul nostru Billy - un adevărat om al junglei ce putea mirosi delfinii de la sute de metri sau urca în copac după maimuțe în timp record, vânătoare de aligatori noaptea.

Oboseala nu a învins nici când s-a lăsat întunericul, căci natura nu doarme noaptea, iar omul a uitat de ceva vreme cum e să doarmă în mijlocul naturii:)).

 

Și totul cu un buget de 1.500 de euro de persoană

Pentru că am rezervat totul din timp (cu 4-5 luni înainte), am făcut căutări multiple pe cele mai bune site-uri de rezervări și am citit zeci de bloguri și ghiduri, am reușit să scoatem toată vacanța într-un buget de 1.500 de euro de persoană (toate cheltuielile incluse).

Când vine vorba de buget, matematică de bază ne e prietenă: 700 de euro au costat în total zborurile (dus-întors Bucuresti-Rio și cele 4 zboruri interne), 300 de euro s-au dus pe cazări (hoteluri – nu de 5, nici de 4 stele dacă vă întrebați  🙂 sau apartamente prin AirBnB) și 500 de euro, bani de cheltuială.

 

Sfaturi pentru aventuroși!

1. Siguranța apare pe buzele multora atunci când este vorba de vacanță în Brazilia, mai ales dacă e pe cont propriu. În timpul petrecut aici am avut parte de suficiente interacțiuni cu localnicii, am folosit mijloacele de transport în comun sau ne-am plimbat la pas, chiar și printr-o favelă din Rio – asta nu era planificată :)). Putem spune însă că nu am avut parte de niciun fel de incident. Dacă respectați regulile de bun simț, în cel mai rău caz puteți rămâne fără banii de buzunar pentru ziua respectivă.

Reguli de bun simț înseamnă să nu fiți ostentativi și să nu luați cu voi bani cash mai mulți decât necesarul pentru o zi sau obiecte de valoare.

2. Vă recomandăm să mergeți în Brazilia în lunile mai-iunie, când pe aici e iarnă, adică temperaturi suportabile de 25-27 de grade, turiști mai puțini, prețuri mai mici, precipitații mai rare și sezonul inundat în junglă – numai bun pentru a o explora cu banca.3

3.Transport: Distanțele în Brazilia sunt enorme și dacă vreți să ajungeți la cascada Iguazu, junglă, Rio sau Sao Paolo, e clar că trebuie să luați un avion. Vă sfătuim să îl rezervați cu minim 3 luni înainte pentru că pe aici nu zboară vreun Ryanair sau AirAsia.

În rest, pe distanțe mai mici (de exemplu Rio-Sao Paolo pe Coasta Verde a Braziliei), autocarele ultra-moderne sunt de bază și vă puteți baza pe ele la un preț ok.

 

Să ne auzim cu bine, la cât mai multe călătorii! 🙂3 comentarii

  1. Am fost si eu in 2012 e superb…Vroiam sa intreb,acum mergem in februarie mai multi,unul dintre ei…nu are 2 degete la mana.multe state daca au scanator de amprente la intrare in tara cer certificat….in brazilia cum e cu procedura de intrare?cu pasaport romanesc bineinteles.merci.

  2. claudiueduard75 on

    Superbă descriere! Mai ales că am fost și eu pe acolo. Să mai scrieți și poate facem un schimb de impresii de prin lume adunate și înapoi la lume date! Și, cine știe, poate și niște ieșiri împreună.

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.
Send this to a friend