Oslo este, fără dar și poate unul dintre cele mai scumpe orașe din Europa, alături de Reykjavik, Helsinki și Geneva, însă dacă ai în plan o mică escapadă în capitala Norvegiei, există câteva activități pe care le poți face fără să scoți vreun ban din buzunar.

Din România există zboruri către Oslo pe ambele aeroporturi, însă recomandarea noastră este să zbori pe aeroportul Gardamoen, fiind mult mai aproape de oraș, iar transferul de la aeroport este bineînțeles mult mai ieftin. Blue Air are zboruri directe către aeroportul Gardamoen.

Revenind la cum poți vizita Oslo cu bani puțini, trebuie să știi că unele dintre cele mai frumoase atracții din Oslo, sunt chiar gratuite. Dacă nu ai un buget foarte mare, aruncă un ochi pe lista noastră de mai jos.

1. Parcurile Vigelandsparken și Ekbergparken

Vigelandsparken este probabil cea mai vizitată atracție a orașului, fiind gratuită. Dar de ce se înghesuie peste 1 milion de vizitatori anual în acest loc?  Parcul are peste 200 de sculpturi semnate de Gustav Vigeland, totodată fiind și cel mai mare parc cu sculpturi din lume, creat de o singură persoană.

Aici vei avea de admirat statui, poduri, precum și structuri mai mari, toate transformând acest parc într-o veritabilă operă de artă, de care norvegienii sunt foarte mândri.

 

Sursa foto: Pinterest

Sursa foto: Pinterest

Sursa foto: nordicvisitor.com

Și dacă tot suntem la capitolul parcuri și artă, nu rata nici Ekbergparken. Un parc ce găzduiește zeci de opere de artă din toată lumea. Pe lângă sculpturi, aici ai parte, gratuit bineînțeles, de vederi panoramice asupra capitalei Norvegiei.

 

Sursa foto: Pinterest

Sursa foto: visitnorway.com

Topul nostru a început direct cu 2 parcuri, e lesne de înțeles, că este ceva de mers pe jos, așadar, nu-ți uita încălțămintea comodă acasă. Mai urmează și altele. 🙂

 

2. Fortareața Akershus

Pasionat sau nu de istorie, fortăreața Akerhaus ar trebui să fie pe lista ta în caz că vizitezi Oslo. Așezate strategic pe malul fiordului Oslo, castelul și fortăreața au deservit de-a lungul timpului drept protecție împotriva inamicilor, închisoare, reședința regală sau centru administrativ.

Astăzi, fortăreața găzduiește evenimente importante precum concerte și ceremonii, dar și Muzeul Forțelor Armate Norvegiene, toate au intrare gratuită. Vizitarea castelului se plătește, 100 coroane norvegiene (aprox. 10 euro).

3. Muzee cu intrare gratuită

Până acum, nu am întâlnit nici o capitală europeană fără intrare gratuită la unele muzee, așadar, nici Oslo nu face excepție. Iată lista noastră cu 5 muzee pe care le poți vizita gratuit și chiar merită, pentru că nu îți vor afecta în nici un fel bugetul.

 • Intercultural Museum. Aici îți poți face o idee despre istoria imigrației în Norvegia și cum a afectat aceasta schimbările culturale pe care le putem vedea și astazi.
 • Labour museum. Muzeul muncii ni se pare cel mai interesant, pentru că poți vedea unde trăiau muncitorii, dar și fabricile unde își puneau în practică îndeletnicirile.

  Sursa foto: visitnorway.com

 • Museum of Oslo. Ar fi păcat să vizitezi orașul Oslo, fără să treci pragul și propriului muzeu, pentru a descoperi cum s-a dezvoltat așezarea de-alungul timpului. Povestea muzeului te plimbă prin istorie cu ajutorul fotografiilor și al picturilor, explicate cu ajutorul unui ghid audio. Aici poți testa și aplicația de realitate augumentata ” Detectivul orașului”. Hai că sună interesant!  Mai ales că poți beneficia de aceasta experiență gratuit.
 • National Gallery. Dacă ești pasionat de artă, încearcă să-ți organizezi city break-ul in Oslo într-o perioadă a săptămanii care să cuprindă si ziua de joi, pentru că în această zi poți intra gratuit la Galeria Națională. În restul zilelor intrarea este 100 coroane, iar cu Oslo Pass este tot gratuită.
 • National Museum – Architecture. Dacă tot ajungi joi în Oslo, pune și Muzeul arhitecturii pe lista ta.  Intrarea este gratuită în fiecare joi, așadar, poți profita de acest lucru, ca să admiri opera de artă a celor mai mari arhitecți ai Norvegiei, Christian H. Grosch și Sverre Fehn, o combinație tare interesantă de clasic cu modern.

  Sursa foto: joshuamings.com

  Sursa foto: joshuamings.com

 

5. Faimoasa primărie din Oslo

Mai rar întâlnești o instituție a statului care să organizeze expoziții de artă și vernisaje, așa cum se întâmplă cu primăria din Oslo. Pe lângă statutul de clădire administrativă, primăria din Oslo găzduiește frecvent expoziții și vernisaje și o dată pe an (pe 10 decembrie mai exact), ceremonia de decernare a premiului Nobel, la care participă  și Casa Regală.

Dar ce poți vedea gratuit aici? Picturi murale, mobilier istoric, opere de artă, statui ce spun povești despre mitologia nordică. Primăria, fără exagerare, este ca un templu pentru Norvegia și cetățenii săi. În curând, poate vedem și în România așa ceva.

 

Sursa foto: pinterest

Foto: expedia.com

 

6. Ziua națională a Norvegiei

Pe data de 17 mai, străzile sunt luate cu asalt de norvegieni în costume tradiționale, fluturând steagul Norvegiei, o adevărată paradă la care merită să asiști. Bineînțeles, că nu te costă nimic să te bucuri alături de ei și să sărbătorești ziua Norvegiei. Ia în calcul această zi, dacă ai în plan organizarea unui city break în Oslo la primăvară.

 

Sursa foto: visitoslo.com

7. Catedrala din Oslo

Am vizitat multe catedrale până acum și fără exagerare, toate sunt impresionante. Nu trebuie să fii o persoană religioasă ca să te lași impresionat de grandoarea unei catedrale și atmosfera încărcată cu istorie.
Este una dintre cele mai importante clădiri din Oslo și datează din secolul XVII, suferind mai multe transformări, atât arhitecturale cât și de stil, trecând de la gotic la baroc.

Catedrala găzduiește și o orgă ce este folosită mai mult în lunile de vară, însă participarea la aceste evenimente nu este gratuită. În schimb, catedrala se poate vizita zilnic, gratuit.

 

Foto: visitnorway.com

 

8. Podul Aker și zona pietonală cu restaurante și magazine

Dacă mai devreme vorbeam despre expoziții de artă și arhitectură, merită să adaugi pe lista ta și zona podului Aker, cel mai vizitat loc din Oslo. Faimos atât pentru multele instalații artistice, cât și pentru cele 30 baruri și restaurante și multele magazine semnate de designeri. Nu se dă nimic gratuit, însă să te plimbi prin zonă nu te costă nimic.

 

Foto: © Tomasz Majewski

Foto: travelchannel.com

9.  Turul gratuit al orașului

Practicat și în alte capitale europene, turul gratuit al orașului are loc zilnic, începând cu ora 10:00, fie ploaie, fie zăpadă. E o ocazie foarte bună să descoperi lucruri noi de la localnici, lucruri ce probabil nu le găsești pe internet.

Turul gratuit te va plimba pe lângă marile atracții ale orașului, printre care Opera de Stat, Teatrul Național, Primăria și Podul Aker. Turul este în limba engleză. Mai multe informații găsești aici.

 

Foto: livinginanotherlanguage.com

Foto: VisitOSLO/Leif-Harald Ruud

10. Casa Operei și vederea panoramică

Să umbli pe acoperișurile clădirilor poate părea o nebunie, interzisă în unele țări. În Oslo însă, ești încurajat să te plimbi pe acoperișul clădirii Operei, fiind deasemenea, gratuit. Clădirea cu acoperișul din marmură, este semnată de 3 mari artiști norvegieni și a fost gândită de la bun început pentru a fi călcată în picioare, la propriu.

Pe lângă experiența de a umbla liber și gratis pe acoperișul unei clădiri importante, de pe acoperiș poți observa fiordul și centrul orașului, deci merită să petreci puțin timp aici, măcar preț de câteva fotografii. Nu te costă nimic. Pe tot parcursul anului, Casa Operei găzduiește din când în când, mai multe evenimente în aer liber. Un alt motiv să nu ratezi Casa Operei.

 

Foto: birdseyepix.com/Christopher Hagelund.

Sursa foto: visitnorway.com

11. Grădinile Palatului regal și schimbarea gărzilor

Și cum multe lucruri sunt anapoda la norvegieni, nici grădinile Palatului Regal nu fac excepție. Cum sună faptul că la mijlocul anilor ’60, aici își petreceau timpul hipioții din Oslo? Astăzi, parcul din jurul Palatului este folosit de localnicii orașului, dar și de turiști deopotrivă, pentru recreere.

În grădini se intră gratuit, ca de altfel ca în majroitatea orașelor europene unde există Palat Regal (un alt exemplu ar fi grădinile de la Palatul Schonbrunn din Viena). Sfatul nostru este să încerci să ajungi aici în jurul prânzului, pentru ca la 1.30 poți vedea și schimbarea gărzilor.

 

Sursa foto: norwaytravelguide.no

Sursa foto: expedia.com

 

Sursa foto: use-it.unginfo.oslo.no

 

Acum că am văzut că îți poți umple cu ușurință 2-3 zile de city break cu activități gratuite, cum rămâne cu celelalte detalii organizatorice, precum cazare și bilete de avion? Nimic mai simplu.

Dacă te-ai hotărât să vizitezi Oslo, te sfătuim să arunci un ochi pe site-ul Blue Air. Cele mai bune prețuri le-am găsit începând cu luna aprilie la 360 lei dus-întors, dar și în luna mai. Dacă mai prinzi și o promoție, ieși și mai ieftin. Transferuri de la aeroport către centrul orașului sunt la fiecare 10-20 minute (trenuri sau autobuze) începând cu 8 euro/sens.

 

 

Cazare? No problem! Apelează cu încredere la Airbnb. Subsemnații folosesc cazările prin Airbnb cam în toate orașele scumpe. Și nu oricum, căutăm cazări în centrul orașului, astfel putem economisi până la jumătate banii cheltuiți pe cazări, dar și pe transportul public. Banii economisiți îi poți folosi pentru bugetul pentru mâncare sau de ce nu, pentru un alt bilet de avion.

Acestea fiind spuse, parcă nu mai pare atât de scump să vizitezi unul dintre cele mai scumpe orașe din lume, nu? 🙂

 

Adaugă un comentariu

error: Content is protected !!

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Trimite unui prieten