Oslo este, fără doar și poate, unul dintre cele mai scumpe orașe din Europa, făcând parte dintr-un grup exclusivist alături de Reykjavik, Helsinki și Geneva, însă dacă plănuiești o mică escapadă în capitala Norvegiei, există câteva activități pe care le poți face fără a fi nevoit să scoți vreun ban din buzunar.




Există două aeroporturi în Oslo, iar din România poți găsi zboruri către ambele. Recomandarea noastră, însă, ar fi să optezi pentru curse care aterizează pe Gardamoen, acesta fiind mult mai aproape de oraș, ceea ce face ca și transferul de la aeroport să fie mult mai ieftin. Blue Air, de pildă, are zboruri directe către acest aeroport. Revenind la cum poți vizita Oslo cu bani puțini, trebuie să știi că unele dintre cele mai frumoase atracții de aici sunt chiar gratuite.

Așadar, dacă nu vrei să aloci un buget foarte mare, aruncă un ochi pe lista de mai jos.

1. Parcurile Vigelandsparken și Ekbergparken

Vigelandsparken este, zicem noi, dar nu numai noi, una dintre cele mai vizitate atracții ale orașului. Faptul că accesul este gratuit s-ar putea să conteze foarte mult. Totuși, lăsând la o parte acest aspect, trebuie să fie mai mult de-atât pentru ca peste un milion de vizitatori să se înghesuie anual în acest loc. Ei bine, parcul are peste 200 de sculpturi semnate de Gustav Vigeland, astfel că Vigelandsparken este și cel mai mare parc cu sculpturi din lume, toate fiind create de una și aceeași persoană.

Astfel, aici vei putea admira nu doar statui, ci și poduri, structuri mai mari și mai impunătoare, parcul devenind, până la urmă, o veritabilă operă de artă el însuși, de care norvegienii sunt mândri nevoie mare.

 

Sursa foto: Pinterest

Sursa foto: Pinterest

Sursa foto: nordicvisitor.com

Dacă tot suntem la capitolul parcuri și artă, nici Ekbergparken nu e de ratat întrucât găzduiește zeci de opere de artă din întreaga lume. Ceea ce îl diferențiază, însă, de alte parcuri, este faptul că, pe lângă sculpturi, poți avea parte, tot gratuit, și de vederi panoramice asupra capitalei Norvegiei.

 

Sursa foto: Pinterest

Sursa foto: visitnorway.com

Nouă ne place să mergem pe jos și nu refuzăm mai niciodată o plimbare, oricât de lungă ar fi ea, așa încât nici în Oslo nu ne-am abătut de la obicei. Nu-i de mirare, așadar, că am început topul cu două parcuri.

Nu uita, însă, ce înseamnă asta. E lesne de înțeles că vei avea destul de mult de mers pe jos și tocmai de aceea te sfătuim să nu îți uiți încălțămintea comodă acasă, mai ales că mai urmează și alte parcuri.

 

2. Fortareața Akershus

Nu-i musai să fii pasionat de istorie ca să ai pe lista ta fortăreața Akershus, deși, dacă ești, s-ar putea să fii cu atât mai bucuros. Fortăreața, care este mai degrabă un castel, este așezată strategic pe malul fiordului Oslo și a fost de-a lungul timpului nu doar scut în calea inamicilor, ci și închisoare, reședință regală sau centru administrativ.

Astăzi, fortăreața găzduiește evenimente importante precum concerte și ceremonii, dar și Muzeul Forțelor Armate Norvegiene. De reținut că atât pentru evenimente, cât și pentru a vizita muzeul, nu se plătește absolut nimic. Doar vizitarea castelului costă 100 de coroane norvegiene, adică aproximativ 10 euro.

3. Muzee cu intrare gratuită

Până acum, nu am întâlnit nicio capitală europeană care să nu aibă cel puțin câteva muzee cu intrare gratuită, așa că nici Oslo nu face excepție de la regulă. Iată, deci, cele cinci muzee pe care le recomandăm pentru o vizită gratuită și care chiar merită să îți sacrifici timpul, cu atât mai mult cu cât nici nu-ți vor afecta în vreun fel bugetul.

- Intercultural Museum. Acest muzeu povestește istoria imigrației în Norvegia și felul în care aceasta a afectat societatea din punct de vedere cultural, aducând în prim-plan schimbările la care asistăm astăzi, localnici și turiști deopotrivă.

- Labour museum. Muzeul muncii ni se pare cel mai interesant, pentru că ne arată nu doar cum și unde trăiau muncitorii de-a lungul istoriei, dar și fabricile unde își puneau în practică abilitățile la diverse îndeletniciri.

 

Sursa foto: visitnorway.com

- Museum of Oslo. Ar fi păcat să vizitezi Oslo fără să treci pragul muzeului dedicat orașului. Este cea mai simplă cale pentru a descoperi cum s-a dezvoltat așezarea de-a lungul timpului, într-o poveste care te plimbă prin istorie prin intermediul fotografiilor și al picturilor, explicate cu ajutorul unui ghid audio. Tot aici poți testa și aplicația de realitate augmentată, ”Detectivul orașului”. Nu-i așa că sună din ce în ce mai bine?

- National Gallery.Dacă ești pasionat de artă, fă în așa fel încât city break-ul tău să includă o zi de joi, când poți intra gratuit în Galeria Națională. În restul zilelor, intrarea este 100 de coroane, în timp ce cu Oslo Pass este gratuită.

- National Museum - Architecture. Dacă tot ai ajuns aici, hai și la Muzeul Arhitecturii! Intrarea este gratuită tot în zilele de joi și îți oferă ocazia de a admira operele de artă ale celor mai mari arhitecți norvegieni precum Christian H. Grosch și Sverre Fehn, o combinație foarte interesantă de clasic și modern.

 

Sursa foto: joshuamings.com

Sursa foto: joshuamings.com

 

5. Faimoasa primărie din Oslo

Nu știm cât de des se întâmplă asta în alte părți ale lumii, dar cert este că noi n-am prea auzit de vreo altă instituție care să se apropie cât de cât de primăria din Oslo, care este extrem de implicată în organizarea de expoziții de artă și vernisaje.

Aceasta înseamnă că avem de-a face nu numai cu o clădire cu rol administrativ în viața orașului, ci și cu rol de promotor al culturii, găzduind frecvent expoziții și vernisaje și, o dată pe an, mai precis pe 10 decembrie, ceremonia de decernare a premiului Nobel, la care participă și Casa Regală.

Dacă ești curios ce poți vedea gratuit aici, află că sunt o mulțime de picturi murale, mobilier istoric, opere de artă, statui, toate spunând câte puțin din poveștile mitologiei nordice. Fără să exagerăm câtuși de puțin, putem spune că primăria orașului Oslo este pentru Norvegia și pentru cetățenii săi ca un templu. Nu ne rămâne decât să sperăm ca și în România să vedem așa ceva cât de curând.

 

Sursa foto: pinterest

Foto: expedia.com

 

6. Ziua națională a Norvegiei

Pe data de 17 mai, străzile sunt luate cu asalt de către norvegienii îmbrăcați ca de sărbătoare, în costume tradiționale, fluturând frenetic steagul Norvegiei, într-o paradă veritabilă la care merită să asiști. Firește că nu te costă nimic să te bucuri alături de ei și să sărbătorești ziua Norvegiei.

Nu trebuie decât să reții această zi dacă plănuiești să organizezi un city break în Oslo în primăvara viitoare.

 

Sursa foto: visitoslo.com

7. Catedrala din Oslo

Nici nu mai știm numărul catedralelor pe care le-am vizitat până acum și, dacă ar fi să privim înapoi la fiecare dintre ele, trebuie să recunoaștem că toate au fost impresionante. Nici măcar nu trebuie să fii foarte religios de felul tău pentru a ți se tăia respirația în fața grandorii unei catedrale și a atmosferei încărcate de istorie.

Catedrala din Oslo este una dintre cele mai importante clădiri din oraș și datează din secolul al XVII-lea, suferind o serie de transformări radicale, atât arhitecturale, cât și de stil, trecând de la gotic la baroc.

Catedrala găzduiește și o orgă ce este folosită cu precădere în lunile de vară. Atâta doar, la aceste evenimente participarea nu este gratuită. În schimb, catedrala poate fi vizitată zilnic, fără a impune vreo taxă de intrare.

 

Foto: visitnorway.com

 

8. Podul Aker și zona pietonală cu restaurante și magazine

Dacă tot vorbeam mai devreme despre expoziții de artă și arhitectură, merită să adaugi pe listă și zona podului Aker, cel mai vizitat pod din Oslo. Podul a devenit faimos pentru numeroasele instalații artistice amplasate în jurul lui, dar și pentru cele aproximativ 30 de baruri și restaurante, respectiv pentru magazinele semnate de diverși designeri locali. Firește că nu se dă nimic gratis aici, dar o plimbare în zonă clar nu costă nimic.

 

Foto: © Tomasz Majewski

Foto: travelchannel.com

9.  Turul gratuit al orașului

Practicat și în alte capitale europene, turul gratuit al orașului are loc zilnic, începând cu ora 10:00, indiferent de vreme. Poate să plouă, poate să ningă, nu are importanță, turul merge mai departe. Este ocazia de care trebuie să profiți pentru a descoperi orașul din altă perspectivă, aceea a localnicilor, într-un fel care nu prea este disponibil nici pe internet, nici în ghidurile turistice.

Și, ca să nu pleci din Oslo fără să vezi cam tot ce trebuie văzut, turul include mai toate marile atracții ale orașului, printre care Opera de Stat, Teatrul Național, Primăria și Podul Aker. Turul este în limba engleză și poți găsi mai multe informații despre el aici.

 

Foto: livinginanotherlanguage.com

Foto: VisitOSLO/Leif-Harald Ruud

10. Casa Operei și vederea panoramică

Oprește-te puțin din ce faci și fă următorul exercițiu de imaginație: alege la întâmplare o clădire oarecare, cocoață-te pe acoperișul ei și plimbă-te în voie, de-a lungul și de-a latul, până te saturi. Se prea poate să nu poți face asta oriunde, dar în Oslo este posibil.

Se pare că acoperișul Operei a fost gândit și proiectat întocmai pentru a fi călcat în picioare de către curioși, fiind din marmură. Trei mari artiști norvegieni au semnat lucrarea care astăzi se bucură de un real succes.

Pe lângă experiența de a umbla liber pe acoperișul unei clădiri importante, s-ar putea să-ți facă cu ochiul priveliștea. Ia aparatul de fotografiat cu tine, căci fiordul și inima orașului ți se dezvăluie de aici într-un cadru de poveste, nu alta! Unde mai pui că nici nu te costă nimic.

Un alt motiv pentru care nu ar trebui să ratezi Casa Operei ar fi și evenimentele în aer liber care au loc din când în când.

 

Foto: birdseyepix.com/Christopher Hagelund.

Sursa foto: visitnorway.com

11. Grădinile Palatului regal și schimbarea gărzilor

Sunt multe lucruri anapoda la norvegieni, sau poate doar altfel față de cum le știm noi, iar grădinile Palatului Regal nu sunt o excepție. Pe la mijlocul anilor '60, aceste grădini erau locul preferat de hipioții din Oslo, pentru ca astăzi să fie folosit de către localnici, dar și de către turiși, pentru recreere.

Deși palatul nu se vizitează tot timpul anului și nici nu este gratis, în grădini poți intra în voie, fără să plătești nimic, așa cum se întâmplă de altfel în majoritatea orașelor europene unde există un astfel de palat – un exemplu în acest sens ar fi grădinile din jurul Palatului Schonbrunn din Viena.

Te sfătuim, așadar, să încerci să ajungi și aici și, dacă este posibil, în jurul prânzului, pentru ca la 13:30 să asiști și la schimbarea gărzilor.

 

Sursa foto: norwaytravelguide.no

Sursa foto: expedia.com

 

Sursa foto: use-it.unginfo.oslo.no

 

Vezi bine cam cât de ușor ți-ar fi să umpli două, chiar trei zile de city break cu activități gratuite, însă cum rămâne cu restul? Cu acele detalii organizatatorice precum cazare și biletele de avion? Nimic mai simplu.

Dacă ești hotărât, te sfătuim să intri pe site-ul Blue Air și să cauți acolo bilete de avion. Cele mai bune prețuri le-am găsit începând cu luna aprilie (2018), la aproximativ 360 lei pentru o cursă dus-întors, dar erau destule și în luna mai. Dacă ești norocos și prinzi și o promoție, s-ar putea să ieși chiar mai ieftin.

Cât privește transferul de la aeroport spre centrul orașului, cam la 10-20 minute pleacă trenuri și autobuze, cu prețuri de la 8 euro/sens.

Dar hai să vedem cum stau lucrurile și cu cazarea. Nicio problemă și aici, mai ales dacă apelezi, și te sfătuim să o faci cu încredere, la Airbnb. Noi obișnuim să folosim cazările pe care le găsim prin Airbnb în mai toate orașele mai scumpe în care ajungem. Și nu oricum, ci căutăm cazări în centrul orașului, iar în felul acesta economisim până la jumătate atât ce am fi cheltuit pe o cazare la hotel, cât și ce am fi cheltuit pe transportul public.

Cu banii economisiți vei găsi sigur ceva de făcut: fie rotunjești bugetul pentru mâncare, fie cumperi un alt bilet de avion.

Acestea fiind spuse, nu-i așa că parcă Oslo pare să fie ceva mai la îndemână și că nici nu te mai sperie bugetul ca până acum? Asta în ciuda faptului că, totuși, vorbim despre unul dintre cele mai scumpe orașe din lume.



Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Send this to a friend