Orașul s-a dezvoltat foarte mult în ultimele decenii, îndeosebi din punct de vedere cultural. În plus, prețurile mult mai mici comparativ cu alte orașe occidentale au convins o mulțime de oameni din toate colțurile lumii să vină să locuiască în Berlin. Iată, deci, un motiv întemeiat ca să pui capitala Germaniei pe lista destinațiilor tale, având șanse mari, zicem noi, să te și îndrăgostești de acest oraș.

Pentru a vizita Berlinul așa cum se cuvine ai nevoie de cel puțin o lună, atât de multe ar avea de oferit pentru toate vârstele și pentru toate stilurile de călători, indiferent că ești turist de voie sau în interes de serviciu. În urma vizitei noastre, am încropit o listă cu câteva locuri pe care le recomandăm pentru un city break de trei sau patru zile.
 

1. Alexanderplatz

Începem, desigur, cu cea mai mare și, implicit, cea mai cunoscută piață publică din Berlin, care este totodată și un important nod în infrastructura de transport a orașului. De la piață de bovine aflată în afara fortificațiilor orașului, cum era la începuturi, Alexanderplatz, denumită de către berlinezi mult mai simplu, Alex, a devenit în timp ceea ce este astăzi, primind numele în onoarea țarului Alexandru I care a vizitat orașul la începutul anilor 1800.

Astăzi, piața este înconjurată de clădiri impunătoare, dar foarte simple, construite după cel de-al Doilea Război Mondial, în urma căruia, după cum s-a întâmplat și în alte orașe germane, mai totul a fost distrus. Astfel, Fernehturm, faimosul turn al televiziunii, înalt de 368 de metri, zona pietonală, Weltzeituhr sau World Clock, cum mai este cunoscut, dar și numeroase centre comerciale fac din Alexanderplatz un obiectiv turistic în toată regula.

2. Statuia Victoriei

Situată în mijlocul unui foarte mare sens giratoriu, Grosser Stern (în română s-ar traduce prin Marea Stea), statuia a fost construită pentru a celebra Războiul Prusaco-Danez.

Cum finalizarea lucrărilor a durat ceva mai mult, iar în timpul care s-a scurs au mai avut loc niște conflicte care s-au sfârșit prin victorii, statuia le celebrează cumva pe toate.

Deși nu făcea parte din planul inițial, care prevedea doar o coloană, statuia zeiței Victoria, sculptată de Friedrich Drake, a fost adăugată ulterior. Turnul este prevăzut cu o scară în interior, cu nu mai puțin de 270 de trepte până în vârf, deschisă astăzi și publicului larg.

Ca atare, dacă te simți în stare, poți urca până în vârf, dar pregătește-te – nu doar fizic, ci și psihic –, pentru că nu-i chiar treabă ușoară să te lupți cu atâtea scări, și în spirală. Panorama, însă, este fabuloasă și merită din plin. Biletul costă 2,20 euro pentru adulți, respectiv 1,50 euro pentru copii, studenți și pensionari.

 

Victoria statue

3. Zidul Berlinului cu Galeria East Side

Este, poate, cel mai important simbol al Războiului Rece și al barierei ce a stat între cele două republici germane, cea federală, de vest, și cea democrată, de est. După aproape 28 de ani de existență, zidul a fost dărâmat în noiembrie 1989, în urma unor demonstrații de masă împotriva guvernului răsăritean.

Zidul a fost distrus aproape în totalitate, rămânând doar foarte puțin din ceea ce a fost cândva. Cea mai lungă secțiune conservată este denumită Galeria East Side, care este, în același timp, și cea mai mare galerie în aer liber din lume.

Nu trebuie să ratezi nici Checkpoint Charlie, locul pe unde se putea trece legal dintr-o Germanie în cealaltă. Practic, acesta era punctul de frontieră, dar și un simbol dureros al separării.

zidul Berlinului 2

4. Bulevardul Unter den Linden și Poarta Brandenburg

Datorându-și numele teilor uriași plantați în anii 1600 și legând porțile Berlinului de palatul orașului (City Palace), bulevardul este și sursa de inspirație a celor ce au proiectat alte bulevarde vestite, cum este, de pildă, Champs Elysées din Paris.

La capătul lui, se află Poarta Brandenburg, unul dintre cele mai puternice simboluri berlineze, unde, de-a lungul timpului, au avut loc evenimente marcante din istoria Germaniei. Poarta a fost construită pe locul unei alte porți, care reprezenta în trecut începutul drumului ce lega Berlinul de orașul Brandenburg an der Havel.

 

Brandenburgertor_SN

5.  Memorialul Holocaustului și monumentul Holocaustului Eberstrasse

În 2005, când s-au împlinit șaizeci de ani de la căderea regimului nazist și de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, totodată, a fost inaugurat acest memorial, a cărui construcție este menită să amintească mereu, peste timp, de moartea celor peste șase milioane de evrei din timpul regimului nazist.

 

Monumentul holocaustului

6. Parcul Tempelhofer

Construit pe locul unui fost aeroport, parcul este astăzi un loc de recreere pentru care berlinezii au avut un pic de luptat cu autoritățile. Se pare că, inițial, spațiul acesta era destinat armatei, ca loc pentru parade și exerciții militare, pentru ca, în weekenduri și de sărbători naționale să fie invadat de populație pentru a-și petrece timpul liber.

Abia ulterior a fost construit aeroportul care, însă, în anul 2008 și-a încetat activitatea. Ei bine, în acest moment, orașul și-a revendicat cele peste 300 de hectare de pământ, astfel că berlinezii se bucură din nou de vechiul spațiu de recreere plimbându-se cu bicicletele, făcând picnicuri, antrenamente cu parapanta sau o mulțime de alte activități în aer liber.

Tempelhof

7. Complexul industrial din cartierul Friedrichshain

O plimbare în această zonă îți va dezvălui o altă latură a Berlinului neconvențional, cu fabrici folosite drept spații în care se organizează expoziții de artă sau evenimente urbane. Tot aici vei mânca, dacă te pasionează bucătăria locală, cel mai bun currywurst din oraș la ”What a wurst!”.

 

industrial zone

8. Flea market

O atracție pe care nu ar trebui să o ratezi în Berlin ar fi piețele de vechituri. Găsești aici tot ce vrei și ce nu vrei: de la mâncare de tot felul la antichități prețioase, ba chiar la tot felul de mărunțișuri vechi și foarte vechi pe care le poți achiziționa la prețuri convenabile dacă îți pui la bătaie spiritul de negociator.

O listă cu cele mai interesante astfel de târguri se poate găsi aici.

 

Flea Market

9. Street food

Vestitul currywurst despre care îți povesteam mai sus, dar și unul dintre cei mai buni burgeri din oraș, probabil chiar cel mai bun, se găsesc pe locul unei foste toalete publice. Nu ridica din sprânceană, chiar așa este. Se numește Burgermeister, în Kreuzberg, și fac aici un burger absolut delicios.

Atât de delicios încât lumea se bulucește ca la sfintele moaște, nu alta, așa că vei avea de așteptat la o coadă generoasă, cu bilet de ordine. Prețurile sunt chiar decente, iar gustul este senzațional.

 

currywurst

10. Petrecerile

Berlinul este cunoscut ca un oraș care nu prea doarme. Dacă pe timpul zilei este foarte animat, atunci pe timpul nopții devine exploziv, și asta datorită numeroaselor petreceri cu muzică de tot felul – tradițională, jazz, electronică, pentru toate gusturile, dar mai mereu muzică live.

Dacă ajungi în Berlin, nu ocoli viața de noapte și nu ocoli nici faimoasele biergarten-uri, terasele cu muzică, festivalurile, cluburile și toate acele locuri ce fac ca orașul să fie atât de viu.

Berlin Festival

Organizația Germană pentru Turism este o instituție de stat ce are drept scop promovarea Germaniei ca destinație turistică, având peste 30 de reprezentanțe în diferite țări.

Reprezentanța din Serbia se ocupă de această promovare în șase țări europene, printre care și România. Așa că, dacă ești curios, aruncă o privire pe site-ul organizației și vei găsi acolo o mulțime de informații extrem de utile despre Germania turistică.5 comentarii

  1. Alexandra Iulia on

    Oo abia acum am văzut articolul… Ce bine era dacă îl vedeam înainte să vizităm orașul… Pe vremea aia nu cunoașteam site-ul vostru

  2. Am avut bucuria sa vizitez Berlinul,e absolut fermecator.Banuiesc ca si restul oraselor Germaniei au farmec si o poveste.

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Send this to a friend