Există câteva destinații cu care nu prea ai cum să dai greș dacă vrei să planifici un city break, iar asta indiferent de perioada în care ai merge. Așa e și Bruges, orășelul flamand cu care belgienii se mândresc tare mult. Ce e drept, vara s-ar putea să fie și mai și, cu toate că, odată cu temperaturile blânde, e posibil să dea iama și turiștii.

Noi am ajuns aici la sfârșit de noiembrie (2018), fix înainte de a fi inaugurate piețele de Crăciun și, îți spunem sincer, ai toate șansele ca, într-o singură zi, să-l dovedești, plimbându-te pe jos. Este un oraș mic și prietenos, pietonal, cu multă bere și cu și mai multă ciocolată, ambele excelente.




În ciuda perioadei, am prins o vreme frumoasă cu un soare binevoitor, care ne-a ajutat să le facem în ciudă prietenilor rămași acasă, în Bucureștiul înnorat.

Dar hai să începem.

 

Cum am ajuns la Bruges?

Am zburat cu Ryanair pe aeroportul low cost de lângă Bruxelles, Charleroi. La ieșirea din aeroport, sunt stațiile de unde autobuzele pleacă spre mai toate zonele din apropiere. Cum eram aici deja pentru a patra oară, îl cam știm ca în palmă, așa că ne-a fost ușor să ne orientăm. Autobuzul după care ar trebui să te uiți este Flibco, cu destinația Bruges, iar biletele ar trebui să le iei de acasă, de pe site-ul oficial.

Ține minte un lucru! Cu cât le cumperi mai devreme, cu atât îți cresc șansele de a prinde prețuri mici (începând cu 5 euro/segment). Autobuzul face cam două ore până la Bruges și te lasă foarte aproape de gara centrală și la 2 kilometri de centru. De acolo, se poate merge lejer, pe jos, până în centrul orașului.

O altă variantă, pe care noi nu am testat-o, ar fi să zbori la Bruxelles (BRU), iar din oraș poți ajunge cu trenul. Din câte am înțeles, în weekend, biletele de tren sunt reduse cu 50%.

 

Unde te cazezi?

În centru și pe lângă. După cum spuneam, este un oraș mic și-l poți face la picior de la un capăt la altul fără probleme. Nu e musai, așadar, să-ți iei cazare în buricul târgului. Noi, de pildă, am stat la 10 minute de piața centrală, hotelul fiind în afara centrului vechi, așa că am mers pe jos și la gară, dar și prin oraș. Dacă vrei să mergi pe mâna noastră, hotelul poate fi găsit aici. Este liniștit, curat, iar camerele sunt spațioase, ceea ce este o raritate în zonă.

 

Ce vizitezi?

1. Grote Markt (Piața Mare). Aici poți vedea impunătoarea clădire Provincial Court, pe o parte a pieței, dar și Clopotnița Belfort van Brugge, care se înalță pe partea cealaltă și în al cărei turn se poate urca pentru o vedere panoramică. Doar că sunt vreo 366 de trepte de urcat. În plus, colecția sa de 47 de clopote este una dintre cele mai cunoscute din Europa.

Piațeta este împânzită cu clădiri în stil flamand, colorate și vesele, iar restaurantele, după cum te-ai aștepta, nu lipsesc. Atâta doar, meniurile încep în această zonă de la 14-15 euro.

Tot în apropierea piațetei se află și Muzeul Cartofilor Prăjiți, unde, pentru 7 euro, poți afla istoria cartofului prăjit și secretele fabricării cartofului prăijt perfect, dar și Choco-Story, Muzeul Ciocolatei, pentru care trebuie să scoți din buzunar 8 euro ca să poți afla tot ce se poate afla despre ciocolată.

2. Odată ajuns aici, o poți lua ușor spre cartierul Beginhof. Aici trăiesc încă din perioada medievală beguinele, femei văduve sau celibatare care alcătuiesc o comunitate spirituală și care au ales să trăiască o viață independentă, în afara ordinelor recunoscute. Ele s-au organizat în mici comunități și se autosusțin.

De-a lungul timpului, au ieșit în evidență nu numai prin puritatea lor, dar și prin deprinderi de veritabili arhitecți, dovadă fiind și acest mic colț de rai din Bruges, cu căsuțe albe, vegetație abundentă și liniște odihnitoare. Intrarea în curtea interioară este gratuită.

3.Minnewater, Lacul Iubirii. Dacă ai ajuns în cartierul beguinelor, la doi pași se află și Lacul Iubirii. Legenda spune că acest lac a fost creat de către un băiat ca omagiu pentru iubita lui care murise în timp ce fugea de tatăl ei, tată care nu era de acord cu relația lor.

Astăzi, lacul a devenit probabil cel mai romantic loc din Bruges, fiind mărginit de un parc cu multă verdeață, cu restaurante cu vedere la lac și adăpostind zeci de lebede și rațe.

4.Până la următorul obiectiv istoric sau arhitectural, îți sugerăm să iei o scurtă pauză trecând pe la vestita berărie De Halve Maan. Este o afacere de familie cu o tradiție ce se întinde de-a lungul a șase generații și locul unde se prepară berea orașului Bruges, Brugse Zot.

În 2016, a fost instalată o conductă subterană de bere de aproximativ trei kilometri, unică în lume, unind fabrica de bere de stația de îmbuteliere din suburbii. Tururi ale fabricii de bere se organizeză zilnic, iar la sfârșit, participanții primesc câte un pahar de bere blondă Brugse Zot. Turul durează 45 de minute și începand cu ianuarie 2019 va costa 11 euro (achiziționat online).

5. După ce ți-ai încheiat socotelile cu Lacul Iubirii și te-ai răcorit și cu o bere belgiană, ia-o ușor spre Oud-Sint-Janhospitaal, o clădire cu o istorie de mai bine de 800 de ani și una dintre cele mai vechi clădiri spitalicești păstrate din Europa.

Aici, poți afla multe despre viața spitalului în trecut, se vizitează secțiile medievale în care munceau călugărițele, capela, dar și o colecție impresionantă de arhive, lucrări de artă, instrumente medicale, aflate toate într-un muzeu localizat în fosta infirmerie. Taxa de vizitare este de 12 euro, iar detalii suplimentare sunt disponibile aici.

6.Vizavi de spital se află Biserica Fecioarei (Onze Lieve Vrouwekerk) sau Church of Our Lady, o biserică impunătoare construită integral din cărămidă, în care se găsește una dintre cele mai râvnite opere de artă ale tuturor timpurilor, Madonna and Child a lui Michelangelo.

N-o prea poți rata, pentru că turnul ei înalt de 115 metri se vede de oriunde, fiind un fel de paznic foarte înalt al orașului. Intrarea costă 6 euro.

7.Mergând puțin mai departe, treci podul Bonifacius, în care mai poți face câteva poze clasice cu Bruges și ajungi la Groeningemuseum, cu galeria municipală de artă. Dacă ești un iubitor de artă și vrei să vizitezi acest muzeu, află că biletul de intrare costă 12 euro.

8.De aici, noi ne-am întors spre centrul orașului și am ajuns în Piața Burg.

Piața Burg, aflată în vecinătatea Pieței Mari, adăpostește în primul rând Clădirea primăriei, care este una dintre cele mai vechi astfel de clădiri din Țările de Jos. Orașul a fost condus de aici de peste 600 de ani. Tot în această piață se află și Basilica Sfântului Sânge (Heilig Bloedbasiliek), unde se spune că ar exista o fiolă cu câteva picături din sângele lui Iisus.

Pe noi nu ne-a prea atras pentru că, în general, nu ne atrag obiectivele de acest fel, așa că doar am trecut pe lângă ea, am pozat-o și am spus pas vizitării. Intrarea în biserică este gratuită, dar pentru vizitarea trezoreriei există, totuși, o taxă de 2,5 euro. Mai multe detalii găsești aici.

9.Plimbare cu barca pe canale. Acesta a fost momentul nostru preferat din întreaga vacanță. Este una dintre cele mai exploatate atracții turistice și, cu toate astea, pe calea apei, Bruges ni s-a părut mult mai frumos și mai romantic. Costul unei astfel de plimbări este de 8 euro, iar plimbarea durează cam 30 de minute, timp în care șoferul bărcii îți mai povestește una, alta despre locurile de pe traseu. Așa am văzut, de pildă, și cea mai mică fereastră medievală din oraș. 🙂

Este atât de mică încât ai zice că e fereastră pentru păpuși. Pe traseu mai vezi și clădiri din lemn, primăria, cel mai scund pod din oraș, ba chiar ajungi și pe Lacul Iubirii, alături de lebede. Nu e nevoie de rezervare online, poți plăti la fața locului.

10.După cele 30 de minute pe barcă, am pornit spre cel mai fotografiat loc din Bruges, pe numele său Rozenhoedkaai. Vremea nu a prea ținut cu noi, așa că, în momentul în care am ajuns, cerul era deja acoperit de nori. Dar, cine știe, poate ai tu mai mult noroc. În preajma lui, se află și un restaurant-terasă care vara arată într-un mare fel – ori cel puțin așa ne închipuim. Așa că nu rata!

11.Morile de vânt. După două sau trei încercări eșuate de a prinde locul în poză, am pornit spre morile de vânt, aflate la circa un kilometru distanță. Până să ajungem acolo, ce să vezi, s-a înseninat, așa că ne-am putut bucura de o priveliște încântătoare de pe dealurile unde sunt așezate morile de vânt, care sunt patru la număr.

Într-o anumită perioadă, pentru 2-3 euro, poți urca într-una dintre cele patru mori, însă acum erau închise. Chiar și așa, locul este foarte frumos, plus că turiștii nu se prea înghesuiau pe-aici.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Aventurescu® Oficial (@aventurescu) pe

 

Am părăsit morile de vânt și am pornit din nou pe străduțele orașului, spre centru. Mai era timp berechet pentru a vizita un muzeu sau pentru a sta, pur și simplu, la o bere, așa că am ales cea de-a doua variantă. Ține cont că în lunile reci, în zona asta a Europei, se înnoptează mai repede. Iar asta înseamnă că la ora 5 era deja beznă, așa că traseul nostru s-a încheiat vrând, nevrând.

La capitolul de-ale gurii, îți recomandăm să încerci tocănița de vită cu sos de bere, vestitele scoici, ciocolata și vafele (mai ales cele cu ciocolată și căpșuni). Desigur, toate merg de minune cu un pahar de bere belgiană.

Cam așa a arătat traseul nostru prin orășelul ăsta încremenit parcă în timp. Este foarte frumos, iar dacă visezi la o escapadă pe nepusă masă, Bruges poate fi o idee bună în orice sezon, dar și un cadou minunat pentru persoana dragă.

Nu ar avea cum să nu-i placă străduțele frumoase, canalele romantice, berea și ciocolata. Ca să nu mai vorbim că, de aici, poți porni mai departe spre Gent sau, de ce nu, spre malul Mării Nordice, în Oostende, despre care vom povesti, însă, cu altă ocazie.



5 comentarii

  1. Imi este de mare ajutor articolul. Pe 21 noiembrie o sa ajungem in Belgia si Bruges este pe lista noastra de vizitat. Sper sa prindem si noi o vreme blanda, poate sa fie rece, dar sa nu ploua mereu.

  2. Mulțumesc mult pentru detalii care au fost la obiect, mai ales ca am trecut prin Bruges acum 5 ani și de atunci îmi doresc sa revin
    O călătorie de suflet, iar acum și cu descrierea ta ne va fi ușor sa redescoperim acest minunat oraș
    Mulțumesc

  3. Wow, 8 euro pt 30 minute…in Berlin am facut cea mai misto calatorie prin canale, vreo 4h a durat si nu ne-am plictisit…a fost vreo 15 euro, daca nu ma insel.

  4. gabriela cocis on

    Apropo de de-ale gurii, la berăria De Halve Maan, mai exact în restaurantul de la parterul fabricii-muzeu am mâncat o nemaipomenită supă de bere. O recomand!

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.