Așezat de o parte și de alta a râului Pegnitz, Nürnberg este unul dintre cele mai mari orașe din Bavaria, unde am ajuns și noi, în luna martie 2018. Deși am prins o vreme rece și gri, orașul ne-a plăcut mult de tot, dar hai să-ți povestim și de ce.
După ce am petrecut câteva zile în cosmopolitul Frankfurt, am zis că nu ar fi rău deloc dacă am putea să mai vizităm un oraș, unul care să fie și în apropiere, dar care să fie și legat de București, în așa fel încât, la întoarcere, să putem zbura direct acasă.
Uitându-ne pe hartă, am descoperit și câștigătorul: Nürnberg, care s-a potrivit perfect cu intinerarul nostru. Din Frankfurt, am luat autobuzul, Flixbus, și am mers cam trei ore până la destinație, pentru ca legătura spre casă să fie un zbor direct cu Wizz Air. În felul acesta, ne-am dat un răgaz de două zile în care să vizităm Nürnberg pe îndelete. Transferul a costat 14 euro/persoană.
Și-i fascinant să vezi cum poate renaște un oraș ce a fost bombardat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial în proporție de peste 90%, fiind al doilea cel mai distrus oraș din Germania, după Dresden. Majoritatea clădirilor din centrul vechi au fost reconstruite ulterior, păstrându-se însă arhitectura originală, astfel că, astăzi, nici nu ai zice că s-a întâmplat ceva de o asemenea amploare cu niște zeci de ani în urmă.
Cu atât mai mult cu cât, plimbându-te pe străduțele din centrul vechi, ai zice că mai degrabă te afli în preajma unor căsuțe din turtă dulce, mai ceva ca în povești.
1. Zidurile medievale și Castelul Nürnberg
Pentru a ajunge în zona turistică a orașului, trebuie musai să treci de zidurile medievale, ziduri ce datează din secolele al XIV-lea-al XV-lea. De altfel, cam tot ce este mai interesant de vizitat se află în interiorul zidurilor orașului vechi. Odată ajuns în interiorul cetății, te sfătuim ca mai întâi să faci o plimbare de-a lungul zidurilor ce se întind pe o lungime de patru kilometri, având numeroase porți și turnuri ce pot și explorate.
Castelul Nürnberg este o structură impresionantă, cu o înălțime de 351 de metri, și, împreună cu zidurile ce o înconjoară, este una dintre cele mai importante structuri medievale ce au supraviețuit numeroaselor momente dificile de pe continent.
Fiind reședința tuturor regilor și împăraților legali germani între 1050 și 1571, castelul este alcătuit din trei părți: castelul imperial (Kaiserburg), fostul castel al burgravilor (Burggrafenburg), respectiv clădirile construite de către autoritățile orașului imperial pe latura de est (Reichsstädtische Bauten).
Toate detaliile despre programul de vizitare și taxa de intrare sunt disponibile aici.
2. Primăria Veche și Piața Centrală
Cele două obiective se află la nu mai mult de două minute distanță unul de celălalt și marchează centrul orașului vechi.
În Piața Centrală (Nürnberger Hauptmarkt), poți vedea:
- Fântâna Ehekarussel, cunoscută și ca Fântâna Frumoasă sau Caruselul Căsniciei. Este o capodoperă impresionantă, construită din marmură și bronz, și prezintă, într-o manieră dulce-amară, toate etapele unei căsnicii: de la dragostea plină de pasiune de la început și până la momentul absolut al despărțirii, moartea.
Mai mult decât să te plimbi un pic în jurul ei și să faci câteva poze, sincer, nu prea ai ce face aici.
- Biserica Maicii Domnului (Frauenkirche) este o altă clădire impresionantă, construită în stil gotic și datând de prin anii 1350. Unul dintre elementele de marcă ale bisericii este Männleinlaufen, un ceas mecanic ce a fost instalat în anul 1509.
Mecanismul ceasului se activează la miezul zilei, așa că ai face bine să-ți organizezi turul în așa fel încât la ora 12 să te afli în fața bisericii.
Primăria Veche, pe de altă parte, a fost ridicată în anul 1332 și distrusă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru a renaște, ceva mai târziu, în anul 1956. Desigur, clădirea îndeplinește toate funcțiile administrative pe care te-ai aștepta să le îndeplinească o primărie, dar, în plus, are și o temniță ce datează din Evul Mediu, cu 12 celule și o încăpere pentru tortură.
Cunoscută și sub numele de Hole Nürnberg (în traducere, Gaura din Nürnberg), temnița este cea mai veche parte a primăriei și una dintre cele mai mari temnițe municipale din Evul Mediu ce a rezistat atâta timp. Programul de vizitare poate fi găsit aici, iar turul ar trebui să fie gratuit (desigur, la sfârșitul turului, poți dona, dacă vrei, o sumă modică).
3. Casa lui Albrecht Dürer
Albrecht Dürer a fost unul dintre cei mai importanți pictori și graficieni pe care i-a dat epoca medievală. Casa în care a trăit pictorul a fost recent restaurată și transformată într-un muzeu dedicat vieții și muncii artistului. Despre Dürer se spune că a schimbat istoria artei în termeni de meticulozitate, manie pentru perfecțiune și, mai ales, de aducere a tehnologiei pe suportul de gravare.
Casa se află în centrul vechi, iar localizarea exactă o poți găsi aici. Se poate vizita contra unei taxe de 6 euro, însă mai multe detalii, precum programul de vizitare și întreg planul tarifar, se găsesc pe site-ul muzeului.
4. Muzeul jucăriilor
De departe, este locul care ne-a plăcut cel mai mult. Fără exagerare, cred că am pierdut prin acest muzeu mai bine de trei ore, admirând tot felul de jucării și machete și ascultând minunățiile de povești ce se ascund în spatele lor.
Dar, ca să începem cu un scurt istoric, trebuie precizat că Nürnberg este cunoscut în lumea întreagă pentru jucăriile sale de peste 600 de ani. Se pare că tradiția își are începuturile printre producătorii de păpuși din perioada medievală, continuând cu producătorii de figurine, de jucării de tablă din epoca industrială și, mult mai târziu, cu târgul internațional de jucării, cel mai important târg de gen din lume.
Muzeul are 1.400 de metri pătrați, toți împânziți cu mii și mii de jucării vechi de sute ani, de la păpuși, magazine, figurine, la lego, animăluțe de pluș, jucării din lemn sau machete de tren. Toate sunt expuse aici, într-un muzeu foarte bine organizat, unde te vei putea întoarce într-un altfel de trecut, ceva mai vesel și parcă mai firesc.
Intrarea costă 6 euro și, crede-ne, merită toți banii. În bilet ai inclus și un ghid audio ce îți va spune povestea fiecărei jucării. Detalii suplimentare despre program și prețuri sunt disponibile aici.
- Berăria Altstadthof
După o incursiune minunată în trecut prin intermediul jucăriilor, a venit vremea să ne întoarcem la realitate, la viața de adult. Așa că, obosiți nevoie mare, ne-am retras într-o berărie bavareză, Altstadhof, și bine am făcut! Cum suntem mari iubitori de bere, mai ales de bere nefiltrată, am testat câte un pahar de bere locală la draft (3-4 euro paharul).
Pentru amatori, a se reține că au numeroase tipuri de bere, produse chiar de ei. Verdictul? Ei bine, perfectă! Ca să nu mai spunem că poți opta și pentru o degustare, având pachete de câte 3 sau 4 tipuri de bere în pahare mici.
Altfel, locul este intim și frecventat atât de localnici, cât și de turiști, iar prețurile decente. Și, ca să vezi că uneori se aliniază planetele pentru noi, nici măcar nu apucaserăm să ne facem temele foarte bine înainte să ajungem în oraș. Am intrat în berărie mai mult după ”miros” și am aflat mai apoi că este una dintre cele mai bune berării din Nürnberg și, deci, și un loc foarte recomandat celor ce vizitează orașul.
6. Catacombele
Nu știm cum se face, dar se pare că, într-un fel sau altul, în mai toate orașele unde este posibil, ajungem să vizităm niște catacombe. O fi de vină faptul că au așa, o aură de mister, sau că prin intermediul lor poți descoperi și o altă față a orașelor, o istorie ce stă îngropată în buncăre.
Înainte de Al Doilea Război Mondial, catacombele din Nürnberg erau folosite pentru depozitarea a ceea ce au mai de preț bavarezii, berea, fiind, așadar, un soi de cramă. Ulterior, odată cu începerea războiului, locuitorii orașului le-au folosit pentru a se adăposti de bombardamente.
Din păcate, însă, catacombele, asemenea majorității clădirilor din oraș, au fost distruse, iar astăzi au mai rămas doar câteva, care, iată, sunt accesibile publicului în cadrul unui tur ghidat. Ei bine, acest tur îți dă posibilitatea să explorezi pivnițele medievale de bere și conductele de apă sau fortificațiile și adăposturile din timpului războiului.
Tururile pornesc de la berăria Altstadhof și costă 7-8 euro de persoană. Mai multe detalii găsești aici.
Alte informații care ți-ar putea fi folositoare dacă vizitezi Nürnberg:
- Există un bilet de o zi, de 9 euro, care îți permite să vizitezi mai multe muzee, precum Casa Albrecht Dürer, Muzeul Jucăriilor, Muzeul Proceselor de la Nürnberg. Lista completă a muzeelor incluse, dar și alte detalii sunt disponibile aici.
- Cât am stat în oraș, ne-am cazat aici. Pentru că hotelurile erau destul de scumpe, am găsit un studio prin AirBnb, extrem de curat și liniștit, cochet și, cel mai important, destul de accesibil ca preț. Deși foarte aproape de centrul vechi, studioul nu se află în interiorul zidurilor, ci la aproximativ 15 minute de mers pe jos. Vizavi de clădire se află un cimitir – nu am înțeles foarte bine ce fel de cimitir –, motiv pentru care este și o zonă foarte liniștită. 🙂
- Dacă ai cazare în apropiere, centrul istoric se poate vizita lejer mergând pe jos, așa că nu ai nevoie nici măcar de mijloacele de transport în comun. În Nürnberg există și metrou (U-Bahn). Aici găsești mijloacele de transport cu care poți ajunge la aeroport. Noi am folosit metroul pentru a ajunge la aeroport, iar biletul de călătorie a costat 3.20 euro.
- Nu poți ajunge la Nürnberg și să nu guști vestiții Nuremberger Bratwurst! În compania unei beri bavareze nefiltrare, desigur, cu care se potrivesc de minune.
- Nürnberg este minunat în luna decembrie, în timpul piețelor de Crăciun, lucru de care merită să ții cont atunci când cauți o destinație pentru o vacanță în perioada sărbătorilor de iarnă.
- Există zboruri directe către Nürnberg din mai multe orașe din România, precum București, Cluj și Sibiu, toate fiind operate de Wizz Air.
Pentru noi au fost de ajuns două zile pentru a vizita toate obiectivele de mai sus, fără să alergăm, de bezmetici, dintr-o parte în alta. Totuși, sfatul nostru ar fi să pui de o parte cam trei sau patru zile, pentru că, în felul acesta, poți da o fugă și până în orașul vecin, Coburg, unde poți ajunge cu Flixbus.
O călătorie dus-întors cu autobuzul costă 16 euro, dar, dacă prinzi o promoție, e posibil să fie chiar mai puțin de-atât. Coburg este un oraș pitoresc, cu vreo 40.000 de locuitori, patru palate și cu puternice legături cu familia regală britanică, dar și cu alte familii regale din Europa.
Piața de Crăciun din Coburg este de-a dreptul magică, așa că un tur al piețelor de Crăciun din Bavaria îți va umple cu siguranță tolba cu amintiri de neuitat.