Ce poti face o zi in Gibraltar

3

Gibraltar este singurul teritoriu britanic din Peninsula Iberică, cu o poziție strategică, mărginit de Spania, Strâmtoarea Gibraltar, Marea Mediterană si Oceanul Atlantic, cu Africa vazută în zare. De departe se vede Stânca Gibraltar în jurul căreia s-a dezvoltat tot teritoriul, iar dacă ajungi foarte aproape de ea, îți poti da seama că ceva camere secrete se afla și în interiorul stâncii.

 

Una dintre cele mai interesante treceri la graniță dintr-o țară în alta, a fost in 2011, când am vrut să vizităm și Gibraltar. Pentru că este un teritoriu scump, am preferat să ne cazăm o noapte în orașul vecin din Spania, La Linea de la Concepcion, am luat micul dejun tot acolo și am pornit pe jos spre graniță. După ce treci de micul punct de frontieră, te trezești în mijlocul pistei aeroportului din Gibraltar. Ca să ajungi în oraș trebuie să traversezi pe jos pista, iar dacă trebuie să decoleze/aterizeze vreun avion, atunci sunt coborâte barierele și vei aștepta, ca la tren! Poți face câteva poze reușite, pentru că nimeni nu-ți va zice că e interzis să alergi pe pistă. 🙂

 

Pista din Gibraltar

boardingplane gibraltar

Fish & Chips 

În Piața Centrală sunt foarte multe restaurante cu specific britanic, aici am mâncat prima dată o porție veritabilă de fish & chips, după parerea noastră mai gustoasă decât in Londra. Merge foarte bine să adaugi meniului o bere neagră, preferată și de localnici. Am fost invitați să degustăm din partea casei câte un păhărel de bere brună, ca să vedem cu ce se mândresc gibraltarienii.

 

fish & chips gibraltar

Plimbări prin centru

Nu este un loc foarte mare, dar este extrem de cochet cu clădiri dichisite, cu multe flori la geamuri, steaguri ale Marii Britanii atârnate la balcoane și mesaje de adorare a Reginei lor cam peste tot, de curațenie nici nu mai vorbim.

 

strada gibraltar

gibraltar poza oras

Maimuțele și Treptele Mediteraneene (Mediterranean Steps)

Excursia în Gibraltar, fară o vizită la lăcașul maimuțelor este de prisos. Trebuie să iei un bilet la telecabina care te duce sus pe stâncă (Upper Rock),  unde sunt sute de macaci, singurele maimuțe sălbatice de pe teritoriul Europei. Prețul biletelor variază in funcție de ce anume dorești să vizitezi (bilet dus-intors cu telecabina, mai e și peștera St Michael, un must see deasemenea ). Noi am optat doar pentru biletul de urcare și am coborât pe jos pe o potecuță îngustă (Mediterranean Steps), lovită de soarele puternic cu iz african, de unde vederile sunt absolut spectaculoase. Poți pierde cateva ore bune în vizita asta, maimuțele sunt foarte simpatice, le poți vedea cum se comportă in mediul lor, dar se urcă si pe turiști să se joace. Nu este indicat să intri cu mâncare sau bauturi pe teritoriul lor, pentru că sunt cu ochii pe furăciuni.

 

maimute gibraltar

treptele mediteraneene gibraltar

Europa Point

Este cel mai sudic punct din Gibraltar și locul unde se întâlneste Marea Mediterană cu Oceanul Atlantic. Într-o zi foarte senină, de acolo se poate vedea și Africa. Aici este construită și o moschee, care pe noi nu ne-a impresionat foarte tare.

 

europa point gibraltar

Tunelurile Marelui Asediu  (Great Siege Tunnels)

Gibraltar este o stancă incărcată cu istorie. Multe state au incercat s-o cucerească de-a lungul timpului, datorită poziționării strategice. Așa a luat naștere sistemul de tunele săpate de britanici în scop defensiv. Ele se întind pe 70km, însă poate fi vizitată doar o mică porțiune.

 

great siege tunnnels gibraltar

Delfinii

În zona aceasta, este o populație remarcabilă de delfini. Sunt câteva agenții de turism care fac excursii până în zona delfinilor, să-i poți vedea cum se joacă si zburdă prin apa.

 

delfini gibraltar

 

Gibraltar este un loc ce ar trebui să se afle pe lista cu călătorii a oricui. Din Romania poți zbura către Malaga și de acolo sunt autobuze zilnice spre Gibraltar (aprox. 3 ore), iar daca vrei să stai mai mult de o zi, îți recomandăm să te cazezi lângă graniță, in orașul spaniol La Linea de la Concepcion, unde prețurile sunt mult mai mici, atât la hoteluri, cât și la mâncare.

 

 

Caută zboruri si cazare in Gibraltar

3 comentarii

  • A Traveler and Adventurer_ on

   Salutare!

   Nu ai nevoie de pasaport sau viza pentru Gibraltar. Se aplica acelasi regim ca pentru Marea Britanie, deci deocamdata poti intra in Gibraltar doar cu buletinul.

 1. salut
  referitor la autobuzul Malaga – Linea aveti idee daca e vreo diferenta de pret in autogara vs site?
  pe site ar trebui platiti 2.5 euro in plus iar pretul final ar fi 16 euro. in autogara este 13.5 sau 16?

Leave A Reply

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Trimite unui prieten