Ce poți face o zi în Gibraltar

4

Gibraltar este cunoscut ca fiind singurul teritoriu britanic aflat peste mări și țări, dar totuși pe continentul european, în sudul Peninsulei Iberice. Având o poziție strategică, este mărginit de Spania, Strâmtoarea Gibraltar, pe de o parte, dar și de Marea Mediterană și Oceanul Atlantic, pe de altă parte. Mai mult, Africa pare să fie la o aruncătură de băț, văzându-se și ea în zare.

De departe, se vede stânca Gibraltar, în jurul căreia s-a și dezvoltat acest teritoriu, o minunăție care pare să aibă și niște camere secrete înăuntrul ei, dar ca să poți să le vezi trebuie să te apropii destul de mult.Una dintre cele mai neobișnuite treceri ale graniței, dintr-o țară în alta, s-a întâmplat pentru noi în anul 2011, atunci când am vrut să vizităm Gibraltar. Cum vorbim de un teritoriu destul de scump, am preferat să ne cazăm o noapte în orașul spaniol vecin, La Línea de la Concepción, unde am luat micul dejun pentru ca, imediat după, să pornim spre graniță pe jos. Surpriza cea mai mare este că, imediat după micul punct de frontieră, te trezești, practic, în mijlocul pistei aeroportului din Gibraltar.

 Dacă vrei să ajungi în oraș, trebuie să traversezi pista pe jos. Ori de câte ori trebuie să decoleze sau să aterizeze vreun avion, sunt coborâte barierele – ca la tren, exact așa – și ești obligat să aștepți până ce avionul trece. Poți face niște poze inedite pe-aici, mai ales că nici nu este interzis ca, în condiții de siguranță, să alergi pe pistă. 🙂

Pista din Gibraltar

boardingplane gibraltar

Fish & Chips 

În Piața Centrală, sunt foarte multe restaurante cu specific britanic, așa că nu am putut spune pas unor fish & chips – de altfel, aici am mâncat pentru prima dată o porție veritabilă, fiind chiar mai delicioși decât la Londra. Sigur că s-a potrivit de minune și o bere neagră, care, se pare, este preferata localnicilor.

Mai mult, am fost invitați să degustăm, din partea casei, câte un păhărel de bere brună, ca să vedem și noi că gibraltarienii au cu ce se mândri.

 

fish & chips gibraltar

Plimbări prin centru

Deși nu este un loc foarte mare, este, însă, foarte cochet, cu clădiri frumoase, cu multe flori la ferestre, cu steaguri ale Marii Britanii arborate la balcoane și mesaje prin care localnicii își mărturisesc dragostea și loialitatea față de Regină. De curățenie, nici nu mai are sens să mai vorbim.

 

strada gibraltar

gibraltar poza oras

Maimuțele și Treptele Mediteraneene (Mediterranean Steps)

Dacă ajungi în Gibraltar și nu faci o vizită la lăcașul maimuțelor, ai putea spune că ai venit degeaba până aici. Tot ce trebuie să faci este să iei un bilet la telefericul care te duce sus pe stâncă (Upper Rock), unde sunt sute de macaci, singurele maimuțe sălbatice ce trăiesc pe teritoriul Europei. Prețul biletelor variază în funcție de ce anume dorești să vizitezi – de pildă, se află aici și peștera St. Michael, pe care ai putea, de asemenea, să o vizitezi.

Noi am ales să cumpărăm doar biletul de urcare, pentru ca, la coborâre, să o luăm pe jos, pe o potecuță îngustă (Mediterranean Steps), mângâiată de soarele african destul de puternic, de unde vederile sunt spectaculoase. Poți pierde ore bune plimbându-ne așa, unde mai pui că peste tot sunt și aceste maimuțe simpatice, pe care le poți urmări în mediul lor natural – în plus, spre deliciul turiștilor, mai și aleg, la întâmplare, câte un personaj bătut de soare pe care se urcă și cu care încep să se joace.

Ca o sugestie din partea noastră, evită să intri cu mâncare sau cu băuturi pe teritoriul lor, căci sunt cu ochii în patru, numa’-numa’ or prinde ceva să fure.

maimute gibraltar

treptele mediteraneene gibraltar

Europa Point

Este cel mai sudic punct din Gibraltar și locul unde Marea Mediterană se întâlnește cu Oceanul Atlantic. În zilele senine, se poate vedea, în zare, chiar și continentul african. Tot aici este construită și o moschee, care pe noi, să-ți spunem cinstit, nu ne-a impresionat.

 

europa point gibraltar

Tunelurile Marelui Asediu  (Great Siege Tunnels)

Stânca Gibraltar este o stâncă încărcată cu istorie. Multe state s-au străduit de-a lungul timpului să o cucerească, datorită poziționării sale strategice. În felul acesta a luat naștere sistemul de tuneluri săpate de britanici în scop defensiv. Ele se întind pe aproximativ 70 de kilometri, însă doar o mică porțiune este deschisă publicului larg.

 

great siege tunnnels gibraltar

Delfinii

În zonă, trăiește o populație numeroasă de delfini, așa că, după cum era de așteptat, sunt și agenții de turism care fac excursii până în zona unde aceștia pot fi văzuți. Este impresionant să-i poți admira, de la o distanță care să nu-i deranjeze, firește, jucându-se și zburdând prin apă.

 

delfini gibraltar

 

Din punctul nostru de vedere, Gibraltar ar trebui să se afle pe lista de călătorii a oricărui călător. Din România se zboară către Malaga, iar de acolo sunt autobuze zilnice care ajung la Gibraltar, după o călătorie de aproximativ trei ore.

Dacă vrei să stai aici mai mult de o zi, recomandarea noastră ar fi să alegi o cazare de lângă graniță, în orașul spaniol La Línea de la Concepción, unde prețurile sunt mult mai mici, atât la hoteluri, cât și la mâncare.

 4 comentarii

 1. salut
  referitor la autobuzul Malaga – Linea aveti idee daca e vreo diferenta de pret in autogara vs site?
  pe site ar trebui platiti 2.5 euro in plus iar pretul final ar fi 16 euro. in autogara este 13.5 sau 16?

  • A Traveler and Adventurer_ on

   Salutare!

   Nu ai nevoie de pasaport sau viza pentru Gibraltar. Se aplica acelasi regim ca pentru Marea Britanie, deci deocamdata poti intra in Gibraltar doar cu buletinul.

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Send this to a friend