Știm că regiunea Puglia merită descoperită pe o perioadă mai mare de o zi. Sunt foarte multe locuri de văzut, printre care faimosul Alberobello, orașul alb Ostuni, Polignano a Mare și multe altele, însă ce alegi dacă timpul te limitează la o singură zi?

Iată că am ajuns și la oprirea numarul 3 din intinerariul croazierei parcurse în luna iunie cu croaziere.co. După 3 zile petrecute în insulele ciclade (Mykonos si Santorini), apoi o zi întreagă petrecută pe mare, dis-de-dimineață ne-am trezit în Italia, mai exact în Bari.

Neașteptat de frumos, primitor și ieftin, orașul Bari ne-a impresionat, mai ales cu ospitalitatea localnicilor. Primul lucru pe care îl făceam deobicei după ce debarcam, era să căutăm o cafenea, pentru a lua pulsul locului. În Bari ne-am oprit la o cafenea de familie în apropierea portului, unde o batranică ne-a servit cu câte un espresso la 1.5 euro. Am primit și gogoși din partea casei. Un început promițător! 🙂

Ne-am îndreptat fără să ne grăbim, pe străduțele orașului ce duceau spre gara centrală, cu planul să ne urcăm în tren cu direcția Alberobello. Într-o plimbare de 40-60 min, am admirat orașul, ce candva a fost centrul italian din punct de vedere politic, militar și comercial din întreg Imperiu Roman de Răsărit.

Am trecut și pe lângă Basilica Sfântului Nicolae, una dintre cele mai importante biserici ale Europei, ce găzduiește moaștele Sfantului Nicolae.

Ajunși în fața gării centrale (Bari Centrale), au început să curgă pozele din toate unghiurile: cu fântani, palmieri, statui și o clădire cochetă luminată generos de un soare mai mult decât primitor.

La gară aveam să aflăm dezamăgiți că nu era destul timp să mergem în Alberobello (trenul face o oră jumate), așa că am aplicat planul B: Polignano a Mare, pentru că ni-l recomandaseră foarte multe cunoștințe.

Biletele de tren au costat 5 euro dus-întors de persoană, iar în 40 de minute am ajuns într-o altă poveste, diferită de cea din Bari.

Am pornit ușor din gară în direcția în care mergeau toți oamenii ce coboraseră din tren.

Am ajuns într-o minunăție de piață care arată cam așa:

Nu am lăsat bine aparatul foto din mână și am ajuns la o intrare ce părea a fi a unei cetăți. Cu gândul să ne mai oprim la o terasă, am explorat orașul vechi, ce aduce foarte mult cu Mdina din Malta. Ne-am „pierdut” pe străduțe preț de vreo 2 ore, apoi am poposit la o mică terasă așezată pe un „balcon” deschis spre mare.

Această cafea la 1 euro, servită la masuța mică cu priveliște spre Marea Adriatică întâlnindu-se cu stâncile abrupte, a fost de neprețuit. Tare rău ne-a părut ca a trebuit să plecăm, mai ales că era un loc destul de ascuns de ochii turiștilor.

 

Cum ieșim de pe străduțele înguste zărim vestita plajă Lama Monachile, unde localnicii și turiștii se relaxau pe plaja cu pietre, alții se aventurau în apa turcoaz de o limpezime ce rar am văzut la o plajă urbană.

 

Ca să ajungem pe plajă, am făcut o mică plimbare pe sub un vechi viaduct (Cala Porto). Pietriș, praf, vegetație crescută aleatoriu, cactuși cu fructe și un soare dogoritor, parcă eram într-o drumeție la țară.

Nu ne-am pregătit pentru bălăceală, așa că, ne-am găsit și noi o piatră mai mare pe post de bancă și am stat, am stat și am stat și nu ne mai venea să plecăm de la umbra stâncilor.

Nu am ieșit bine de pe plajă, că sus așteapta cu brațele deschise statuia lui Domenico Modungno. Cine a fost el? De melodia Volare îți aduci aminte? Ei bine, Domenico Modungno ne încântă urechile cu această melodie și multe altele, ce a avut un succes răsunător în toată lumea.

A fost singurul cântec italian din istorie, care a ajuns direct pe locul întâi în Hit Parade în Statele Unite. Domenico Modugno s-a născut la Polignano a Mare pe data de 9 ianuarie 1928.

Din păcate am ratat plimbarea cu barca pe mare, însă rămâne in continuare pe listă.

Mica noastră vizită în Puglia s-a încheiat cu o ultimă oprire în Bari, unde am mâncat cea mai buna Pizza Margherita de până acum.

La revedere, frumoasă Italie!

 

Un comentariu

Leave A Reply

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Trimite unui prieten