Fără exagerare, Chiang Mai încă este un colț de rai din toate punctele de vedere, fie că vorbim despre vegetația luxuriantă sau despre ispitele culinare la tot pasul, care, prin neatenție îți pot garanta întoarcerea acasă cu câteva kilograme extra, ca suvenir.

Chiang Mai este o comoară ce se deschide turismului mai mult de la an la an. Aici nu vei vedea grupuri organizate de turiști, cele de genul cu stegulețe și șepci. Începand cu decembrie 2017 românii au fost binecuvântați de Qatar Airways cu ruta București – Chiang Mai via Doha. Cu cea mai scurta combinație de zboruri, în 17 ore ești în nordul Thailandei.
Am ajuns prima dată în Chiang Mai acum 4 ani și ne-am îndrăgostit imediat de atmosfera de aici, drept pentru care ne-am întors și a doua oară pentru o ședere mai lungă. Între cele 2 vizite, am observat mari schmbări ale orașului: au apărut mai multe restaurante, malluri, cafenele, prețuri un pic mai mari, au apărut taxe de intrare la unele temple, semn clar că orașul e în plină dezvoltare și că din ce în ce mai mulți călători își fac drum și prin nord. Nu și-a pierdut încă farmecul și cu siguranță  ne vom întoarce.

Să revenim la recomandările noastre despre ce poți descoperi într-o mică vacanță în nordul Thailandei. Am încercat să restrângem lista la 15 puncte, însă cu siguranță am mai putea adăuga și ceva drumeții pe munte, cascade sau trasee cu bicicleta.

 

1.Piețele de noapte din Chiang Mai

Dacă ajungi în Chiang Mai, asigură-te că perioada în care ești în oraș să cuprindă și weekendul sau cel puțin o sâmbătă sau o duminică. La fiecare sfârșit de săptămână, începând cu ora 17, Chiang Mai găzduiește 2 mari piețe de noapte. Se închid străzile, mii de comercianți și artiști își așează mărfurile de-a lungul drumului, iar turiștii și localnicii iau la picior piața imensă timp de 5-6 ore.

Nici nu-ți vei da seama când a trecut timpul, iar durerea de picioare dispare imediat dacă apelezi la un masaj făcut tot pe stradă. Prețurile în bazar sunt foarte mici, iar dacă ești un bun negociator, fii sigur că astfel de prețuri nu ai să mai găsești în toată Thailanda. 30 minute de masaj cu 8 lei, frigărui la 0,5-1 leu, șaluri la 8-10 lei, genți la 10 lei, rochițe de mătase la 10-20 lei, șalvari, cămăși de pânză și multe multe altele îți vor umple cu siguranță desaga.

Bazarul de sâmbătă are loc pe strada Wua Lai de lângă centru vechi, iar bazarul de duminică are loc pe strada Ratchadamnoen din centrul vechi. Personal, ne-a plăcut mai mult cel de sâmbătă, e mai mic, însă am observat mici diferențe de preț și mai puțină aglomerație. Bazarul de duminică a devenit foarte turistic, prin urmare și foarte aglomerat.

2. Cele peste 300 de temple din oraș

O zi ar trebui să o dedici plimbării prin centrul vechi și unui tur al templelor, atât cât poți. E imposibil să le vezi pe toate. Asigură-te că ajungi totuși la cel mai vechi templu din Chiang Mai, Wat Chedi Luang. În curtea templelor vei găsi gonguri și clopoței. Nu te sfii și bate de 3 ori în gong și tot de 3 ori în clopoței.Conform religiei budiste îți va aduce fericire, liniștie și sănătate.

Majoritatea templelor au intrare gratuită, le poți vizita atât curțile cât și interioarele. Ține cont că trebuie să ai îmbrăcăminte adecvată (umerii și genunchii acoperiți). Pantalonii scurți, maieurile și rochițele cu decolteu păstrează-le pentru zonele cu plajă.

3. Galeria privată de artă și cea mai mare statuie a zeului Ganesha

Undeva în zona Suthep Road am descoperit un loc mai puțin turistic. O casă în stil tradițional, transformată în galerie de artă. În curte este așezată la loc de cinste cea mai mare statuie a zeului Ganesha, sculptată într-o singură bucată de lemn. Sculptura a fost cioplită în doi ani, iar lângă ea sunt alte două statui mai mici în formă de șobolani. Îi șoptești o dorință secretă, iar șobolanul va transmite mai departe dorința ta zeului Ganesha.

La casă se lucrează deja de 9 ani, totul fiind făcut cu fondurile personale ale proprietarului. Din câte am înțeles, preconizează că se va mai lucra la ea încă 10 ani până va fi gata, însă se poate vizita. Aici vei găsi și cel mai mare tablou sculptat în sticlă și un alt tablou imens pictat cu aur. Intrarea ese gratuită, iar dacă te lasă inima, poți ajuta proiectul cu o donație, cât vrei tu. Noi spunem că merită vizita, turiștii nu prea se perindă pe acolo, iar locul este foarte liniștitor și interesant. Ai aici localizarea pe hartă.

4. Poteca călugărilor (Monks Trail) spre templul Wat Pha Lat și templul colorat

Dacă ai mai mult timp la dispoziție și vrei să faci puțină mișcare, excursia aceasta îți va plăcea cu siguranță. Traseul începe de la poalele muntelui Doi Suthep din Chiang Mai, iar urcarea durează în jur de 45 minute prin pădure pe o cărare mică. În vârf dai de un complex de temple în care trăiesc în tihnă câteva zeci de călugări. Pe acest traseu urcau și coborau călugării în oraș, însă sus la complex am văzut și mașini, semn că s-au modernizat și ei. În partea opusă cărării pe care vii prin pădure există un drum asfaltat ce dă într-o autostradă la un moment dat. Dacă mergi vreo 10 minute pe acest drum ajungi la un mic templu foarte colorat. Nu e nimeni pe acolo, nici turiști, nici călugări. După ce l-ai văzut și l-ai fotografiat, te întorci pe cărarea călugărilor spre oraș.

Tot ce îți trebuie pentru această excursie sunt apă, încălțăminte pentru drumeție și aparatul foto. Nu există taxe de intrare sau alte costuri. Locul e magnific. Traseul începe după intrarea la Grădina Zoologică dinspre Suthep Road. Există indicatoare în zonă, așa că nu ai cum să-l ratezi.

5. Chiang Mai Zoo

Grădina zoologică din Chiang Mai este străbătută de o „autostradă” veșnic aglomerată de mașini ce poluează aerul și liniștea din ce ar trebui să fie o oază verde și liniștită. Pentru „chiriașii” necuvântători e și mai grav deoarece nu își pot exprima nemulțumirea legată de mediul toxic în care trăiesc.

Am stat puțin pe gânduri dacă să îți recomandăm acest loc sau nu. În sine, grădina zoologică este superbă, se întinde pe o arie mare, este împărțită pe zone geografice (zona africană cu animale de savană), zona asiatică, zona australiană, zona europeană, păsări, reptile și găzduiește multe animale interesante, printre care și 2 simpatici urși panda sau ursuleți coala. Șocul neplăcut va fi ca localnicii pot intra cu mașina în grădină.

Problema este că sute de familii de thailandezi străbat grădina zoologică în mașini mari. Pur și simplu opresc la fiecare țarc de animale, fac poze și apoi se urcă în mașină și pornesc spre următoarea „stație”, cu toate că există trenulețe și biciclete de închiriat. Față de acum 4 ani, aerul în grădina zoologică a devenit insuportabil. Este foarte poluat, iar săracele animale sunt obligate să respire noxe și să suporte gălăgia făcută de trafic.

Am pus acest punct în articol cu gândul că poate, cu cât mai mulți din noi văd ce se întâmplă acolo, ne trezim la realitate și devenim mai responsabili cu mediul în care trăim și învățăm să respectăm animalele și natură.

În șederea noastră de 2 luni în Thailanda, am avut și un invitat special, pe mama, timp de 11 zile. Cu ea a funcționat această vizită la grădina zoologică. A plecat în România, cu promisiunea că va fi mai atentă la mediul înconjurător și va împărtăși și cunoștințelor ei cât de important e un lucru aparent banal pentru noi, românii: aerul pe care îl respirăm. Aici poți învăța, dacă nu știi deja, cât de distrugător poate fi omul cu tot ce îl înconjoară, inclusiv cu propria sănătate. Am plecat de acolo măcinați de întrebarea: de ce fac oamenii asta? Poate găsiți voi răspunsul.

Intrarea în grădina zoologică costă 150 baht, iar pentru ursul panda este o taxă suplimentară de 100 baht.

6. Rajapruek Royal Park

Știi pozele acele pe care ți le arată Google când cauți imagini din Chiang Mai? De fapt unul dintre obiectivele din poze se afla lângă oraș și este din Rajapruek Royal Park. Până aici am apelat la un Uber, calatoria a costat 150 baht (în jur de 15 lei). Intrarea mai costă 200 baht de căciulă, iar în prețul biletului, administrația parcului îți pune la dispoziție un trenuleț cu care te poți plimba pe la toate obiectivele. Opțional poți închiria biciclete sau o mașinută de golf, contra cost.

Dacă ajungi aici ține cont că nu este o simplă grădină, ci un complex destul de mare. Pe lângă clădirea Grand Pavilion care arată fabulos, cocoțată pe un deal verde înconjurat de tot felul de plante exotice, poți descoperi mici frânturi de grădini amenajate în stiluri din toată Asia : Buthan, Nepal, India, Japonia, China etc. Mai odihnește-ți puțin picioarele și ia-o la pas din nou prin pavilionul cu fluturi, grădina cu orhidee sau grădina cu bonsai.

Dacă ai terminat de vizitat și ziua nu s-a încheiat, în zona mai poți merge și la templul Wat Doi Kham. Noi nu am mai ajuns la el, dar din ce am văzut în poze arată într-un mare fel.  La întoarcere am mers puțin pe jos de la grădini printr-un sat (căruia i-am uitat numele) pentru a observa viața de zi cu zi a localnicilor. După ce am obosit de-a binelea am chemat iar un Uber și pentru 100 baht am ajuns confortabil acasă.

7. Bua Tong Waterfalls în Sri Lanna National Park (Sticky Waterfalls)

Locul ăsta este unul din preferatele noastre. Am închiriat un scuter pentru 3 zile, cu gândul că într-una din zile să mergem la Cascadele Lipicioase. Parcul Național e la vreo 45 minute de Chiang Mai, drumul este foarte bun, există parcare, toalete și câteva măsuțe cu scaune unde poți lua și picnicul în apropierea cascadelor. Sunt MINUNATE!

Traseul începe de sus în jos, apoi iar în sus. Cobori pe o cărare îmbodobită de liane si bambuși, pe lângă cascade, nu înainte de a rămâne în costumul de baie. Te așteaptă o mare aventură! La baza cascadelor începi să urci pe ele. Da ai înțeles bine. Este traseu de urcat pe cascade prin apă!

Pietrele sunt din calcar și practic nu aluneci deloc. Urcușul se face cu ajutorul unor frânghii, prin apa caldă, este destul de abrupt, dar al naibii de distractiv. Ajungi sus ud fleașcă și obosit, numai bine să te relaxezi puțin pe un scaun din bușteni la umbra unor arbori. Tot sus, există și un loc unde ai o vedere panoramică de excepție asupra junglei, iar în partea opusă cascadelor poți merge pe un mic traseu prin pădure (de vreo 10-15 minute) până la o fântână naturală.

Nu-ți uita costumul de baie acasă! Intrarea este gratuită.

8. Muntele Doi Inthanon, cel mai înalt vârf din Thailanda (zis și Acoperișul Thailandei)

Altă zi, altă aventură! Cu toate că există excursii din Chiang Mai către cel mai înalt vârf din Thailanda, Doi Inthanon am ales să mergem pe cont propriu cu scuterul. Și bine am făcut. Drumul e destul de lung și nu te sfătuim să faci că noi dacă nu ai experiența pe 2 roți și nu ai rezistență :).

De ce am zis că am făcut bine? Pentru că excursia ar fi costat peste 1000 baht/persoană, iar odată ajunși în vârf nu am putut vedea absolut nimic. Tot vârful era acoperit de ceață, era frig și nu am stat mai mult de 10 minute. Pentru a ajunge aici am plătit 2 taxe: una la intrare în parcul național 300 baht/persoană, iar în vârful muntelui încă 40 baht/persoană pentru accesul la Great Holy Relics Pagodas (ce apar pe toate pozele reprezentative cu Chiang Mai).

Deci, dacă vrei să vezi vestitele pagode din vârful muntelui, înainte de a rezerva excursia sau scuterul, verifică bine starea vremii, ca să nu pățești ca noi. Știam că e mai rece acolo sus, dar nu ne-a trecut prin cap că poate fi atât de vitregă vremea în vârful muntelui, în timp ce în Chiang Mai soarele era pe cer, iar temperaturile depășeau 30 grade.

Dacă prinzi vreme bună, poți petrece o zi întreagă pe aici. Sunt tot felul de trasee spre cascade, bird watching și multe alte locuri interesante.

Ce ar fi trebuit să vedem în vârful muntelui

Ce surpriză ne aștepta sus

Mare dezamăgire 🙂

Dar măcar nu am rămas fără benzină 🙂

 

9. Micul Mare canion 

Pană de curând Grand Canyon a fost doar o groapă cu apă unde doar cunoscătorii zonei veneau și se scăldau, se aruncau de pe stânci, beau o bere luată de la supermarket, totul pentru o sumă modică de 50 baht intrarea. Astăzi locul s-a transformat într-un Aquapark distractiv.

Arătă foarte interesant și ciar te duce cu gândul la Marele Canion. Zona este împărită în două: prima este aquapark-ul la care se plătește o intrare de 300 baht. În prețul biletului ai o băutură inclusă la cafeneaua de pe malul apei. A doua zonă este doar pentru a vizita micul canion (a doua intrare) și are o taxă separată de 100 baht. Dacă vrei doar să vezi canionul, la a doua intrare trebuie să mergi.

Aici am ajuns tot cu scuterul, pentru că se află destul de aproape de oraș (aprox. 1 ora de condus), iar drumul până la canion este foarte bun.

10. Templul Doi Suthep, cascada Huai Rap Sadet și tribul Doi Pui Hmong

Le-am pus pe toate 3 la un singur punct, pentru că sunt aproape una de cealaltă. Poți opta pentru o excursie organizată sau le poți vizita pe cont propriu cu un scuter închiriat. Excursia o negociezi la una dintre zecile de agenții din centrul vechi. Am văzut că prețurile depășesc 1000 baht/ persoană. Nu am apelat nici de data asta la excursie, ci ne-am avântat în mulțime cu un scuter. Am ajuns doar la templul Doi Suthep (în prima noastră vizită de acum 4 ani) și îți spunem sincer că per total nu ne-a plăcut.

Nu că ar fi templul urât, ci pentru că pur și simplu era o mare de oameni și nu am înțeles nimic. Practic faci poze altor oameni ce fac și ei poze la rândul lor. Am ajuns cu greu la templu, pe șosea era deasemenea o coadă interminabilă (iar cu scuterul ne-am mai strecurat printre mașini). Templul e chiar impresionant, poate tu ai noroc și nimerești într-o zi cu mai puțini turiști sau poate că nu te deranjează aglomerația.

Cascada Huai Rap Sadet se află pe partea stângă în drum spre templul Doi Suthep, motiv numai bun pentru un popas înainte sau după ce vizitezi templul.

Satul Hmong se află mai sus de templu. Cu această ultimă oprire poți spune că într-o singură zi ai gustat câte puțin din cele 3 bogății ale nordului Thailandei: cascade, temple, triburi.

11. Orașul Chiang Rai: White Temple, Black House și Blue Temple

Oricât ai de gând să stai în Chiang Mai, fă tot posibilul și o zi mergi în orașul Chiang Rai, macar pentru aceste 3 obiective. Din punctul nostru de vedere aceasta este o excursie obligatorie.

De ce? pentru că Wat Ron Khun, cunsocut și ca templul alb este cel mai frumos templu din Thailanda, strălucește mai mult ca oricare altul, iar simbolistică și povestea construcției sunt cu adevărat fascinante. Intrarea costă 50 baht/persoană.

Muzeul Black House este de fapt ditamai complexul cu case construite în stil tradițional Lanna, fiecare căsuță găzduind fel de fel de obiecte de artă (mobilier, obiecte decorative, piei de crocodili) cu o valoare inestimabilă pentru patrimoniul Thailandei. Casele sunt din lemn, vopsite în negru. Intrarea costă 80 baht/persoană.

Templul albastru este cel mai nou templu din Chiang Rai. Ai zice că după ce vezi White Temple și Black House nu te va mai impresiona nimic. Însă măiestria artistului ce a pus la cale Templul Albastru, culorile, detaliile, marele Buda din interiorul templului, dragonii ce străjuiesc scările, pagoda albastră, toate te vor lăsa din nou cu gura căscată. Intrarea este gratuită.

Cum ajungi aici?

Cel mai bine e să apelezi la o excursie organizată daca vrei sa vezi toate obiectivele într-o singură zi. Împreună cu excursia la sanctuarul de elefanți am plătit 1900 baht. Excursia în Chiang Rai e în jur de 700 baht și ai incluse: transferul de la și înapoi la hotel, vizita White Temple, Black House, Blue Temple, tribul gâturilor lungi, oprire la izvoarele termale, intrări la obiectivele cu plată și masa de prânz. Merită toți banii!

 

12. Spa cu elefantii

Cireașa de pe tort în timpul șederii noastre în Chiang Mai a fost ziua petrecută cu simpaticii elefanți. Îți garantăm că va fi o experiență pe care o vei ține minte toată viața. Îți povestim într-un articol dedicat cum decurge excursia.

Costul unei astfel de aventuri este în jur de 1500 baht. Cum am spus mai sus, am negociat la aceeași agenție achiziția a două excursii pentru 3 persoane: Chiang Rai și Half Day Elephant Care, astfel am primit un preț mai bun per total. Ce-i drept, am vazut la o mică gheretă și cu 700 baht această excursie, dar am avut o reținere să rezervăm de acolo. Unul dintre cele mai cunoscute sanctuare cu elefanti este elephantnaturepark.org.

Dacă îți dorești să faci plimbarea pe elefant când mergi în Thailanda, acordă totuși o șansă acestei excursii și gândește-te de două ori înainte de a contribui la promovarea folosirii animalelor în scopul distracției turiștilor.

13. Lacul Huey Tong Tao și complexul cu călugări

Lacul este foarte aproape de oraș, așadar am apelat la un Uber ce ne-a costat în jur de 60 baht (7 lei). Fiind serviciu nou în Chiang Mai, am impresia că am avut și ceva reducere, nu ne înjura dacă o să te coste puțin mai mult. Cred că se poate ajunge și cu bicicleta, pentru că am văzut piste și destul de mulți oameni pe biciclete. Pentru a intra în zona cu căsuțe pe lac se plătește o intrare de 50 baht/persoană. Este un loc perfect în care să te relaxezi și să servești prânzul alături de localnici. Tarifele la mâncare sunt ceva mai mari decât cele de pe stradă, cu toate că mâncarea are cam aceeași calitate, dar liniștea și priveliștea compensează.

După ce servești masa, ia-o ușor pe jos spre șoseaua principală. Cum ajungi la șosea, pe partea stângă e o intrare într-un complex ce pare părăsit. În toată grădina eram doar noi și  un cuplu de thailandezi ce participau la o sesiune foto profesională. Îți va plăcea cu siguranță! Intrarea este gratuită.

14. Satele traditionale 

Poți opta pentru o excursie organizată sau poți merge cu un scuter pe cont propriu în sate. Câteva dintre satele cunoscute sunt: satul Baan Tong Luang (sat ce găzduiește 5 triburi: Ka Young , White Karen, Lahu, Hmong și Dara Ang), satul cu mătăsuri thailandeze și satul Bo Sang ce produc umbrelele în San Khampaeng,
Satul cu tribul Doi Pui Hmong, despre care îți povesteam și la punctul 10.

 

15. Satul Pai

Dacă stai mai mult prin nord, îți recomandăm să mergi o noapte sau două și în Pai. Se află la 146 km de Chiang Mai, aproape de granița cu Myanmar, așezat frumos pe malul râului Pai. Este un sat tradițional, ce a devenit  turistic datorită miilor de backpackeri ce s-au relaxat aici și au dus vorba mai departe. Drumul spre sat este foarte pitoresc și poate fi o pauză bună de relaxare după ce ai vizitat atâtea temple și bazaruri prin Chiang Mai.

Cum ajungi aici?

Există autobuze locale ce fac ruta Chiang Mai-Pai zilnic. O călătorie costă 150 baht. Găsești aici orarul autobuzelor.

 

Cam acestea sunt recomandările noastre dacă ajungi prin nordul Thailandei. Și pentru că majoritatea vin aici doar pentru 4-5 zile, un top 5 al locurilor ce nu ar trebui ratate, după părerea noastră, ar fi: templele din centrul vechi, piețele de noapte, excursia în Chiang Rai, cascadele lipicioase și excursia la sanctuarul cu elefanți.

Următorul articol va fi dedicat cazărilor, restaurantelor și piețelor cu mâncare pe care le-am testat.

Vacanță frumoasă și nu uita că ne poți urmări și pe Instagram!

 

Citește și: 

10 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să mergi în Chiang Mai, Thailanda

Recomandări de cazări și restaurante în Chiang MaiLeave A Reply

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Trimite unui prieten