Orice călătorie ar trebui să înceapă cu documentarea temeinică, astfel încât, la plecare, să deții necesarul de informații despre destinația ta. Începem, așadar, seria de articole despre vacanța noastră în SUA cu câteva informații de bază pe care le-am aflat, urmând ca, mai apoi, să alcătuim un ghid care să includă tot ce am vizitat pe-acolo.
1. Florida – The Sunshine State

Numele statului își are originile în sintagma ”Tărâmul Florilor” din spaniolă, fiind cel mai sudic stat al Statelor Unite, mărginit de Golful Mexic, Georgia, Alabama și, desigur, Oceanul Atlantic.

Zona metropolitană Miami este cea mai populată zonă urbană din Florida. Tallahassee este capitala statului, iar dacă ar fi o țară, Florida ar fi cea mai mare a 16-a economie a lumii, găzduind nu mai puțin de 51 de miliardari ai lumii, majoritatea locuind în Florida de Sud. Am apucat să vedem și noi câteva localități unde trăiesc acești oameni și arată mai ceva ca în filme, un exemplu în acest sens fiind Boca Raton.

Astăzi, Florida este cunoscută pentru comunitatea mare de cubanezi, dar și pentru o creștere semnificativă a populației. Economia statului se bazează în principal pe turism, agricultură și transport, care s-au dezvoltat la sfârșitul secolului al XIX-lea. Însă Florida este renumită pentru încă ceva: parcurile de distracții, precum Orlando, culturile de portocali, legumele, Centrul Spațial Kennedy și, nu în ultimul rând, ca o destinație populară pentru pensionari, lucru favorizat de clima foarte blândă.

Florida are și cea mai lungă linie de coastă din Statele Unite, însumând aproximativ 1350 de mile (adică 2170 de kilometri), respectiv un total de 4510 insule, fiind singurul stat continental cu climă tropicală sau recif de corali (Hawaii ar mai avea aceeași climă). Florida Reef este singurul recif viu de barieră de corali din Statele Unite ale Americii continentale și cel de-al treilea cel mai mare sistem de barieră de corali din lume, după Great Barrier Reef și Belize Barrier Reef.

Acestea fiind spuse, clar nu este o destinație pe care să o ocolești, mai ales în lunile de iarnă europene.

2. Viza

Am tot postat pe site diferite promoții la bilete de avion către SUA și, fără excepție, de fiecare dată am primit tot felul de comentarii legate de viză, principala îngrijorare fiind aceea că se obține greu. Din experiența personală, putem spune că am obținut viza pentru SUA mult mai ușor decât cea pentru Thailanda.

În luna august 2018 am obținut-o, după un interviu de două minute, în care singurele întrebări au fost legate de unde vrem să mergem și în ce scop. Înainte de a intra, au mai fost 35 de persoane dintre care doar două nu au obținut viza, iar acestea aproape că au spus că vor să rămână acolo să muncească. Vreo trei sau patru persoane urmau să plece ca turiști, exact ca noi, iar ceilalți mergeau în vizită la copii, nepoți și frați.

Sfatul nostru ar fi să aplici, să mergi acolo și să vorbești, scurt și la obiect, doar când ești întrebat. Chiar nu e nevoie să dai prea multe detalii, într-atâtea încât să genereze alte întrebări și să dai de gândit angajatului de la ambasadă. Ultimul lucru pe care ți-l dorești este ca acesta să aibă impresia că vrei să rămâi acolo. Dacă este de real interes, am putea chiar scrie un articol despre procesul de obținere a vizei, pas cu pas. Pe site-ul ambasadei, însă, găsești toate informațiile de care ai putea avea nevoie.

3. Vremea

Florida este cunoscută printre americani și ca ”The Sunshine State”, adică ”Statul însorit”, așa că vei găsi aici vreme frumoasă cam tot timpul anului. Dar fii cu băgare de seamă, există și aici o perioadă mai problematică, atunci când zona este lovită de uragane. Sezonul oficial este iunie-noiembrie, dar în ultimii ani, cel puțin, Florida nu a fost lovită prea puternic de furtuni. În ciuda atenționărilor, zona este intens vizitată, chiar și în perioada cu pricina, mai ales de către familiile cu copii, pentru că atunci e și vacanța de vară.

Ca să fii sigur că prinzi vreme excelentă, poți merge în perioada ianuarie-mai. Noi am fost la început de ianuarie, iar temperaturile au fost minunate, în jur de 30 de grade, iar în anumite zile s-au perindat și câțiva nori, iar apa oceanului era rece. Nu ne-am putut bălăci, dar am văzut destui oameni care s-au încumetat să intre și în apă. Sigur, după ce vii din Caraibe, unde apa mării este fiartă, greu te poate mulțumi oceanul. 🙂

4. Cazarea

La capitolul cazare, nu putem povesti decât din experiența personală, așa că, dacă există printre cititorii noștri persoane care au experimentat altceva în materie de cazare în Miami, lansăm invitația de a ne lăsa un comentariu cu experiențele personale, dar mai ales cu prețurile pe care le-au plătit pentru o noapte de cazare.

După căutări îndelungate legate de zona în care să ne cazăm, am ales Miami Nord. Am tot citit că în Miami Sud ar fi zgomot, lucru care nouă nu ne place deloc atunci când ne alegem o cazare, mai ales că am fi mers într-o perioadă din an foarte scumpă, și anume Revelionul. Așadar, ne-am orientat spre un apartament pe care l-am găsit pe Airbnb, pentru care am plătit 100 de dolari/noapte. Scump, mai ales raportat la ceea ce oferea apartamentul, adică mobilă veche, clădire veche. Totuși, am apreciat liniștea cartierului, restaurantele și supermarket-urile din apropiere, dar și internetul rapid.

Singurul nostru sfat în materie de cazări este să citești cu mare atenție comentariile altor turiști, iar în legătură cu distanța, oricum vei avea nevoie de o mașină închiriată, așa că, din punctul nostru de vedere, nu e un capăt de lume dacă nu e o cazare ultracentrală. În SUA, totul e mare, așa că și distanțele de la un obiectiv la altul sunt mari, ceea ce forțează oricum să închiriezi o mașină. Asta dacă vrei să explorezi, desigur.

5. Transport

Există mijloace de transport în comun, precum autobuze, prețul fiind de 2,25 dolari, inclusiv pentru transferul de la aeroporturi (Miami și FL), transport gratuit, precum Trolley și Metrobus în Downtown Miami, dar și aplicații precum Uber și Lyft, cu prețuri acceptabile (noi, de pildă, am avut parte și de curse pentru care am plătit 5 dolari, atunci când am fost la cumpărături la Walmart).

În ce privește mașina închiriată, mare atenție! Pe internet, nu se specifică nicăieri prețul final. Noi, de pildă, am închiriat mașina de la Easy Rent pentru patru zile și, online, prețul era de 180 de dolari, dar la fața locului am aflat că ne costă de fapt 350 de dolari. Adică dublu! Motivul ar fi fost asigurarea obligatorie (ne-au pus să luăm cel mai scump pachet) și faptul că nu aveam card de credit, ci doar de debit. Tot răul spre bine, pentru că opțiunea aceasta de închiriere a fost fără blocarea unei garanții care, în mod normal, era de 1800 de dolari. Benzina, însă, este ieftină, 2,20 dolari galonul. Permisul românesc e acceptat fără probleme.

În prețul pe care l-am plătit au fost incluse asigurarea, chiria mașinii, de 7 dolari/zi, și taxele de autostrăzi, 10 dolari/zi.

6. Mâncarea

Burgeri, hot dog, pizza, pui prăjit și... iar burgeri. Se mănâncă, după cum se poate înțelege, prost spre foarte prost. Dar gustos, dacă ne întrebi pe noi. Motiv pentru care am văzut foarte mulți localnici supraponderali. Ori cel puțin asta a fost impresia noastră. Prețurile la mâncarea de tip fast food sunt medii. Spre exemplu, am plătit pentru un burger la Wendy’s, pe care ți-l și recomandăm, 5 dolari, în timp ce pentru un meniu cu coaste de porc între 10 și 12 dolari. Meniul cu jumătate de pui, de la Pollo Tropical, între 7 și 10 dolari. Dimineața, ne-am descurcat cu produse de la Walmart, precum mezeluri, cereale cu lapte, cheesecake, cafea, apă, unde am lăsat un total de 80 de dolari. Și l-am vizitat de două ori în timpul celor zece zile petrecute aici.

7. Oamenii

Ți se va părea ciudat să ajungi la Miami, cu așteptări mari, pe măsura renumelui, iar în jurul tău să auzi doar spaniolă. Miami este foarte latinizat, să spunem așa. Pentru partea americană a Floridei, ar trebui să mergi în alte orașe din apropiere. Sunt aici cubanezi, mexicani, columbieni, venezueleni, cam toate națiile din America Latină, și, crede-ne, nu sunt deloc puțini. La un moment dat, în South Beach, aveam impresia că suntem undeva în Mexic, nicidecum în Statele Unite. Engleză? Nada. Reggaetonul, în schimb, la putere, atât la terase, cât și la restaurante, în cluburi.

Ba chiar există și un cartier, Little Havana, unde s-au așezat, cu mai mult de 50 de ani în urmă, cubanezi ce fugeau din calea regimului impus de Castro.

Altfel, oamenii sunt prietenoși, orice origini ar avea ei. Te ajută dacă ai întrebări, se oferă să-ți facă poze dacă te văd chinuindu-te pentru un selfie. Cel puțin din punctul ăsta de vedere, ne-am simțit foarte bine.

8. Miami Beach e un fel de Mamaia peste 500 de ani

Cum spuneam mai sus, Miami ni s-a părut un fel de pomul lăudat. Este o zonă foarte comercială, plină de turiști și imigranți, deopotrivă. Zeci de terase, restaurante, baruri. Muzica începe să duduie la lăsarea serii, iar băieții gelați cu tricouri strânse pe corp ca să li se vadă mușchii și fetele cochete, cu silicoane, extensii și tocuri atât de înalte de abia se puteau ține pe picioare, nu puteau lipsi.

Bineînțeles că nu lipsesc din parcări nici mașinile scumpe, precum Ferrari, Aston Martin, Dodge, Corvette și cam tot ce ți-ai putea imagina în materie de mașini cu mulți cai putere. Ne inchipuim că așa va arăta Mamaia in viitorul îndepărtat.

Acestea fiind spuse, cu informațiile la purtător, cu așteptări pe măsură și cu portofelul pregătit, poți începe organizarea unei vacanțe pe cinste pe coasta însorită a Floridei.Citește și:

Ce poți vedea în Miami și împrejurimi

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.
Send this to a friend