Industria turismului suferă schimbări radicale de la un la altul, din varii motive: avansul tehnologic și ramificațiile lui în online, pe de o parte, dar și creșterea interesului oamenilor către experiențele din călătorii, pe de alta. În plus, mecanismul de rezervare a biletelor de avion și a cazării s-au simplificat foarte mult, ceea ce este un mare plus.

Conceptul de vacanță DIY (do-it-yourself) nu este unul nou. Atât în Europa, cât și în SUA, există de ani buni, fiind numeroase site-uri care promovează acest tip de vacanțe. După cum era și firesc, nu a întârziat să apară nici în online-ul românesc un număr mare de site-uri ce aduc în prim-plan astfel de vacanțe, fie că vorbim de blogger-i de călătorii sau nu.

În felul acesta, oricine are acces la internet poate urmări motoarele de căutare pentru a prinde cele mai bune oferte la zboruri și cazare.
Deși sunt (încă) văzute cu scepticism, interesul românilor pentru vacanțele DIY a crescut simțitor în ultima vreme. Însă, așa cum îți povesteam cu ceva timp în urmă în Ghidul Aventurierului Low-Budget, aceste vacanțe vin cu avantajele și dezavantajele lor, motiv pentru care, după cum era de așteptat, nici nu sunt pe placul tuturor.

 

Dar hai să vedem ce este, de fapt, o vacanță DIY!

O vacanță DIY reprezintă mai degrabă o propunere de vacanță alcătuită dintr-un bilet de avion și o opțiune de cazare în destinația respectivă, iar rezervările ți le faci chiar tu. Cea mai bună dovadă că vacanțele acestea au luat amploare atât în Europa, cât și în SUA, atrăgând din ce în ce mai mulți fani de la an la an, este tocmai faptul că, de pildă, site-ul anului 2016 la categoria ”Timp liber și călătorii” a fost declarat , un site deja celebru în domeniu.

 

Și, totuși, de ce sunt vacanțele DIY atât de ieftine?

Motivele pot fi mai multe. Unul dintre ele ar putea fi perioada de călătorie, care adeseori este în extrasezon. Nu este însă o regulă și sunt șanse destul de mari să beneficiezi de un preț extrem de mic și pentru o vacanță în plin sezon sau, de ce nu, chiar pentru destinații recunoscute ca fiind foarte costisitoare, cum este, de pildă, Algarve, Portugalia.

 

Iată câteva caracteristici tipice vacanțelor DIY:

- Vacanțele DIY sunt în general compuse din zboruri fie low cost (Ryanair, Wizz Air), fie cu escale mai lungi (uneori, chiar și de o noapte);

- Propunerile de cazare sunt, în general, hoteluri de 2 sau 3 stele sau chiar de 4 stele. Cu toate acestea, ele sunt alese în funcție de rating, în baza feedback-ului oaspeților și proximitatea față de mijloacele de transport sau centrul orașului.

- Tarifele mici ale vacanțelor DIY au termen de valabilitate destul de scurt, așa că, de cele mai multe ori, sunt disponibile doar câteva locuri la prețurile afișate. Ceea ce înseamnă că, dacă vrei să beneficiezi de astfel de oferte, trebuie să fii destul de hotărât!

- Rezervările pentru biletele de avion și cazare se fac pe cont propriu pe site-urile agențiilor de ticketing sau ale liniilor aeriene (Avion.ro, Booking, Amoma, Ryanair, Wizz Air etc.).

Depinde de tine și de preferințele tale dacă elementele enumerate mai sus sunt avantaje sau, dimpotrivă, dezavantaje. Altfel, motivul principal din spatele popularității tot mai mari a vacanțelor și turismului DIY este cu totul și cu totul altul.

 

De ce au, până la urmă, succes vacanțele DIY?

În majoritatea cazurilor, tarifele acestor vacanțe sunt mici sau chiar ridicol de mici. Astfel, poți ajunge să plătești chiar și 50 de euro pentru o escapadă de trei zile la Roma, 200 de euro pentru o săptămână în Algarve, Riviera Portugaliei, în timp ce, pentru o vacanță exotică în Asia, ai toate șansele să dai pe zbor și cazare în jur de 600 de euro pentru două săptămâni în Thailanda.

Ca idee, The Telegraph a ”prezis” în 2005 cum că, până în 2009, jumătate din turism va fi de tip DIY. Această creștere a avut loc, dar cu siguranță nu se datorează doar vacanțelor DIY promovate de bloger-ii de travel sau de către site-urile de turism.

 

Industria turismului se transformă radical

Cum spuneam, motivul creșterii turismului de tip DIY trebuie privit din mai multe perspective, ramificațiile sale fiind următoarele:

1. Internetul

Suntem, pare-se, peste 3,6 miliarde de utilizatori cu acces la internet, ceea ce înseamnă cam 50% din populația planetei. Ca să-ți faci o idee, potrivit InternetWorldStats.com, în 2006 erau doar 1,6 miliarde de utilizatori de internet, respectiv 16% din întreaga populație a planetei.

2. Creșterea conținutului online legat de călătorii

Transportul aerian s-a ieftinit. Călătorim din ce în ce mai mult. Comunitatea blogger-ilor de travel este din ce în ce mai numeroasă, fiecare promovând experiențele din călătorii și mijloacele prin care se plimbă prin lume, dar și cea a site-urilor ce se bazează pe conținut legat de călătorii, itinerare, ghiduri turistice, de multe ori acest conținut fiind chiar unul video.

Creșterea accesului la internet de mare viteză și diversificarea uneltelor de publicare online au dus, de asemenea, la o explozie a site-urilor de profil, lucru care i-a îndemnat și pe alții să călătorească la fel.

3. Avansul tehnologic

Lumea turismului DIY se bucură de tot mai multe unelte online și de aplicații de mobil. Creșterea accesului la internet, inclusiv pe mobil, a dus la dezvoltarea aplicațiilor de care te poți folosi pentru a-ți organiza singur o vacanță.

Organizare și buget: Pornind de la motoarele de căutare pentru bilete de avion și cazare, precum Momondo, poți folosi, de pildă, Tripit sau Trailwallet, prin care organizarea pe cont propriu a vacanței și împărțirea bugetului pe zile sunt la câteva click-uri distanță.

Transport: Cine nu a auzit de aplicațiile de navigație GPS precum Google Maps sau Sygic? Dacă ai acces la internet și ai căutat cel puțin o dată în viață o destinație necunoscută, ne e greu să credem că nu ai auzit de ele. Așa că probabil știi cam cât de mult îți ușurează viața, transformând, practic, transportul local într-o simplă joacă.

Mâncare: Ți-e foame și vrei să mănânci și bine, și convenabil, așa că pune mâna de folosește Zomato. Platforma te ajută să cauți restaurante locale în destinația în care te afli, dar să și vezi în prealabil prețurile din meniu, respectiv recenziile celor ce le-au încercat deja.

Dacă ești curios, iată aici topul nostru al celor mai utile 9 aplicații de mobil în călătorii.

 

4. Propagarea conținutului

Canalele de social media alimentează transformarea turismului. Blogger-ii de călătorii se bucură de tot mai mulți fani pe rețelele de socializare, lucru care îi ajută enorm la propagarea conținutului și a experiențelor personale. În România, ne referim în principal la Facebook și Instagram.

 

Cum va arăta industria turismului de mâine încolo?

Ei bine, transformarea radicală a turismului va continua, fără doar și poate, împreună cu toți aceia ce promovează vacanțe și itinerare de călătorie, fie că vorbim despre blogger-i specializați în travel, fie despre site-uri de turism, asociații sau agenții de turism consacrate.

Vacanțele DIY nu mai sunt de mult un tabu (poate că nici nu au fost un tabu, ci doar necunoscute publicului larg), ba chiar astăzi sunt o dovadă în plus a transformării turismului, în special a evoluției mecanismelor de rezervare a biletelor de avion și cazare. Procesul de achiziționare a acestora s-a simplificat enorm, fiind, practic, la îndemâna oricui are acces la internet.

Sigur, vacanțele DIY nu vor înlocui niciodată agențiile de turism și, la drept vorbind, nici nu se pot compara, cele din urmă având un public și caracteristici diferite. Ideea este că, în funcție de buget, de timpul de care dispui, de aptitudinile tale de organizare, dar și de preferințe, te poți orienta către una dintre cele două opțiuni.

Recomandarea noastră în privința vacanțelor DIY ar fi ca, în prealabil, să te documentezi temeinic în privința destinației și a perioadei de călătorie și să verifici, pe cât posibil, toate detaliile înainte de a face orice rezervare. Nu de alta, dar în felul acesta poți evita cel mai ușor surprizele de orice fel.

 

3 comentarii

 1. Buna ziua
  Daca imi rezerv zborul prin aventurescu,…dar cazarea nu o gasesc in perioda zborului,sau nu la locatiile indicate,pot sa-mi rezerv eu in alta parte?? ramane valabil tariful pt zbor?

 2. a-ti vorbit despre un site/blog sau forrum unde poti gasi cazare gratuita, intr-o emisiune la romania actuatitati.
  daca puteti sa ne trimiteti si noua un link cu adresa unde gasim cazare gratuita!

  Multumim frumos

  • _The One Who Wonderz on

   Buna Adi! comunitatea in care te poti inscrie se numeste couchsurfing.com. Atentie insa, ca aceste cazari nu trebuie sa le consideri ca pe niste hoteluri gratuite. Este vorba despre experiente in calatorii, legi prietenii cu oamenii la care stai, e recomandat sa gazduiesti si tu la tine in tara, etc. In functie de ratingul pe care il ai, sansele sa gasesti gazde in strainatate cresc. Calatorii frumoase iti dorim!

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Send this to a friend