Nu am intrat de mult în categoria persoanelor care călătoresc împreună cu un copil mic. Mic, cu multe nevoi şi cu mult curaj (gata, de exemplu, să se arunce în lac să facă baie sau să fugă după o pisică pe mijlocul străzii doar ca să îi dea un pupic). Eva are acum 1 an jumăte, însă deja e foarte familiarizată cu plecatul de acasă. Și cu mașina, și cu avionul, și cu vasul de croazieră.

Ne-am aventurat cu ea încă de când avea câteva luni și bine am făcut. Călătoriile au ajutat-o să se dezvolte armonios, a învățat pe "viu" și nu doar din cărți ce este avionul, vaporul, marea, plaja, cerbul, pisicile, oile, urşii sau oameni care nu vorbesc aceeași limbă ca părinții ei.

Văzând-o cât de bine se adaptează la fiecare plecare și cât de mult îi place, ne-am făcut curaj și ne-am tot făcut planuri de călătorie împreună. Iată-ne acum, în ianuarie, cu 3 croaziere rezervate deja și cu o mulțime de idei de vacanță care mai de care mai interesante. Ca în vremurile bune.

Doar că nu e întotdeauna simplu pentru noi, părinții ei. Acum avem ceva mai multa grijă la orarul zborurilor (căutăm să fie ori pe timpul nopții ori în timpul somnului ei de prânz), restaurantele unde mâncam trec de 2 ori prin filtrul verificării recenziilor, cât despre cazări nici nu mai încape vorba: musai să aibă nota minim 9, curățenie lună, pat confortabil.

Am testat până acum aproape toate variantele de vacanţă: circuit cu mașina, all-inclusive în Bulgaria, city break, vacanţă cu avionul pe insulă, vacanţă cu mașina pe insulă, croazieră. Urmează în curând și o vacanţă exotică. După toate aceste încercări, am ajuns la concluzia că varianta care ne satisface cel mai mult nevoile atât nouă, părinților, cât și copilului este vasul de croazieră. Haideți să vă spunem și de ce.

 

1. Pe vas nu există problema mâncării

Fiecare vas de croazieră are câteva restaurante cu diferite specificuri. Mâncarea este foarte gustoasă (există bucătari specializați pe fiecare tip culinar), este proaspătă (până şi pastele, pâinea si mozzarela sunt făcute pe vas) și diversă (fructe, legume, peşte, paste, carne, prăjituri, patiserie etc). Pe la ora 3 noaptea în bucătarie începe treaba, astfel că la ora 7 dimineața când se deschid restaurantele, pâinea și produsele de patiserie sunt abia scoase din cuptor. Bucătariile de pe vasele de croazieră folosesc produse locale și tot timpul meniul este adaptat în functie de destinația unde va ajunge vasul, astfel experiementezi și bucătăria locală.

Bineînțeles, la tot pasul găsești scaune pentru copii, nu trebuie să stai cu ei în brațe.

Noi încercam să o obișnuim pe Eva cu un regim alimentar sănătos, cu cât mai multe fructe în loc de dulciuri și cu multe legume. Evităm pe cât posibil prăjelile, lucru care nu e tot timpul posibil când suntem pe drumuri. Problema cu vacanțele obișnuite e că nu peste tot găsești restaurante care au mâncare gătită, iar asta ne-a împins să căutam cazări cu bucătărie, ca să mai gătim noi una-alta şi să nu mănânce copilul doar ce găseam.

Încă un lucru demn de luat în seamă este atenția companiilor de croazieră la intoleranțe și alergii. Sunt tot mai mulți copii cu alergie la gluten sau cu intoleranță la lactoză. Din fericire nu este și cazul nostru, însă cunoaștem o groază de cazuri.  Vasele de croazieră au stații complet diferite pentru alergii / intoleranțe, deasemenea în aceste cazuri au și tacâmuri și veselă separate. Așadar, părinți cu copii cu regim alimentar, mergeți cu încredere în croazieră!

2. Activități pentru copii

Să nu ne învârtim în jurul cozii. Noi călătorim în primul rând pentru că ne face plăcere, nu doar de dragul copilului. 😊

Ăsta este stilul nostru de viață, iar ce încercăm să facem este să includem și copilul în acest stil de viață. Doar că nu peste tot există activități pentru copii și atunci intervine plictiseala și neliniștea. Ce știe copilul de nu știu ce muzeu sau că noi vrem să stăm liniștiți la o terasă?

Aşa se face că de când a venit Eva am căutat să includem în traseul nostru și atracții pentru copii (o terasă cu loc de joacă, restaurante cu pisici și caței, parcuri de joacă, plaje child-friendly), însă e nevoie de ceva documentare înainte.

La bordul unui vas de croazieră se rezolvă însă și problema asta. Pe fiecare vas există spaţii de joacă atât pentru bebeluși, cât și pentru copii mai mari, piscine pentru copii, aqua park, spectacole cu animatori, club de copii cu activități pe toată perioada zilei . Noi profitam de ele în special dimineața și seara, în timpul zilei ieșim să vizitam orașul în care e oprit vasul. Aşa toată lumea e mulțumită.

3. Se doarme bine

Se știe că marea are efect liniștitor asupra oamenilor. Am observat lucrul ăsta și pe noi doi, dar și pe micuța Eva. Cu toții dormim foarte profund în camera de pe vas. Dacă vasul mai și navighează pe timpul nopții, se simte un legănat ușor, perfect pentru un somn bun.

Camerele de pe vas sunt antifonate, deci nu îți auzi vecinii ca la multe dintre hoteluri, paturile sunt extrem de confortabile, iar lenjeria de pat foarte calitativă. Pentru noi a fost lucru mare, ne-am putut odihni și am început ziua în forță.

4. Socializare pe pâine

Dacă vrei să ai un copil sociabil și descurcăreț, atunci trebuie să-l expui, să intre în contact cu oameni diferiți atât fizic, cât şi în gândire. Așa am învățat și noi să ne descurcăm pe cont propriu prin toate colțurile lumii, asta ne dorim și pentru copilul nostru.

Vasele de croaziera găzduiesc mii de turiști odată, de toate națiile, de toate vârstele. Nu a fost vacanță pe croazieră să nu vedem familii cu copii de doar câteva luni sau cupluri de bătrânei chiar și pe la 90 ani care dansau până noaptea târziu. La restaurant, la bar sau în spațiile de recreere îți vei face negreșit prieteni.

Să vă dăm și un exemplu recent. În septembrie 2021, am ajuns în Sicilia, destinație ce făcea parte din itinerarul unei croaziere prin Italia. Am petrecut o zi întreagă la plajă, în Mondello, unde Eva s-a împrietenit cu o fetiță mai mare, Flavia, din Italia. Toată ziua am stat liniștiți și fără să fim nevoiți să intervenim prea mult. Fetele s-au jucat, au bombănit pe limba lor, iar la final am plecat mulțumiți de la plajă, copii și părinți deopotrivă.

5. Servicii foarte bune

Spre deosebire de călătoriile de acum 10 ani, când nu puneam accent prea mult pe servicii, ci ne mulțumeam doar cu un pat sau o saltea cât să "tragem pe dreapta", acum lucrurile s-au mai schimbat.

Căutăm liniște, confort, curățenie și angajați care știu să facă turism. Toate aceasta le-am găsit până acum pe vasele de croazieră. Dacă ai nevoie de ceva, cineva este acolo să te ajute. Nu trebuie decât să dai un telefon la recepție sau să abordezi orice angajat care îți iese în cale. Dacă totuși s-a întâmplat ceva, iar asta te-a făcut să-ţi manifești explicit nemulțumirea, te trezești în cameră cu o sticlă de șampanie, un coș cu fructe și scuzele de rigoare.

 

6. Ne întreținem spiritul de exploratori

Suntem părinți, dar asta nu înseamnă că acum trebuie să stăm locului. Ba mai mult, parcă ne e și mai drag să luăm lumea asta mare la pas. Ce-i drept, acum e puțin mai greu să organizezi un circuit în care schimbi cazările o dată la 2 zile, să conduci zilnic câteva ore, iar pe traseu să mai și găsești un loc decent să mănânci. Sună obositor dinainte să pleci.

Pe croazieră lucrurile sunt simple: ai ajuns în port și te îmbarci pe vas. Mănânci, te plimbi puţin prin oraș, se face seară, te retragi la restaurantul de pe vas şi apoi la somn. A doua zi, te trezești în alt oraș, odihnit. Iei masa, explorezi orașul, te întorci seara pe vas, iei cina, apoi poate mergi la un spectacol, la cazino sau la un bar să bei un pahar de vin, ca să închei ziua cum se cuvine.

Următoarea zi o iei de la capăt: altă destinație de explorat, mese asigurate pe vas. În caz că nu ai chef de explorat, poți rămâne pe vas ca să te bucuri de piscină, de un masaj sau sa pierzi timpul la un bar.

Croaziera e o combinație tare interesantă de vacanţă all-inclusive şi de experiență care te scoate din zona de confort. Vasul navighează în general noaptea, în timp ce tu dormi, astfel încât dimineața să te trezești mereu într-un loc nou. În fiecare port ai posibilitatea să achiziționezi excursie organizată sau să-ți faci singur programul, să explorezi pe stil do it yourself.

7. Costuri mai mici

De cele mai multe ori varianta unei vacanţe pe croazieră este mai economică.

Un exemplu concret: în august 2022 vom naviga timp de 12 zile prin fiordurile Norvegiei. O cabină interioară costa 1249 euro/ persoană și include cazarea 12 nopți la nivel de hotel de 4 stele,  3 mese/zi + gustări, activități precum piscină, sală fitness, spectacole etc, transferuri între localități. Pe lângă suma asta, vor mai fi de plătit 11 euro persoană/ zi. Așadar, costul integral iese undeva la 1450 euro + biletele de avion.

În varianta organizată pe cont propriu, costurile estimative ar fi: cazare 12 nopți la hotel de 4 stele, cam 100 euro/ persoană/ noapte cu mic dejun inclus, deci aproximativ 1200 euro ar fi doar cazarea.

Transferurile între orașe (ne raportăm la același destinații ca în itinerarul croazierei) ajung la aproximativ 500 euro/ persoană + multe ore pierdute prin autobuz, trenuri sau ferry.

Cum micul-dejun este inclus la majoritatea hotelurilor de 3 stele, mai rămâne problema prânzului și cinei. O masă la un restaurant mediu costă cam 40 euro/persoană, asta ar însemna încă 900-1000 euro pentru mâncare timp de 12 zile.

Tragem linie și o vacanţă do it yourself de 12 zile în fiordurile Norvegiei ar costa aproximativ 2600-2700 euro/ persoană, cost la care se adaugă biletele de avion. Plus că, în 12 zile ar deveni foarte obositor să ajungi în 7-8 destinații, din cauza transferurilor.

Recapitulând, croaziera costă 1249 euro. Varianta de vacanţă pe cont propriu (la același nivel de calitate ca al croazierei) ar fi 2700 euro, deci mai mult decât dublu.

Am făcut calculul ăsta și pentru croaziera de 2 săptămâni în Caraibe, dacă sunteți curioși puteți citi aici. Şi tot croaziera a ieșit mai rentabilă.

Nu trebuie să ne credeți pe cuvânt, puteți compara și voi. Cazările le puteţi verifica pe Booking, transferurile pe Rome2rio, costul mâncării pe numbeo.com. Așteptam părerile voastre în secțiunea de comentarii. Sigur nu are cum să fie mai ieftin, decât dacă faci niște compromisuri (mâncare de la supermarket, cazare la hostel etc).

 

8. Planificare mai puţină

Ne face mare plăcere să ne planificam călătoriile, citim cu drag despre fiecare destinație, ne salvăm pe harta Google ce avem de făcut în fiecare oraș, căutam activități inedite, însă toate astea pot deveni obositoare la un moment dat.

O croazieră îți înjumătățește timpul petrecut pentru planificare. Nu mai cauți cazare, nu mai cauți restaurante să mănânci, nu te mai interesează transferurile. Iei ca atare itinerarul propus și te apuci de treabă: cauți doar ce poți vizita în fiecare destinație în care ajunge vasul. Simplu, nu?

Mai mult, după o zi în care ai cutreierat străduțele unui oraș sau ai făcut trekking pe munte, te retragi pe vas, îți iei o bere și admiri marea de pe punte, în timp ce copiii sunt la spaţiul de joacă, la un spectacol pentru copii sau la piscină.

9. Ajungi în mai multe destinații într-un timp mai scurt

Croazierele sunt concepute pentru a putea vizita cât mai mult, într-un timp cât mai scurt. Așa cum spuneam, vasele navighează noaptea, iar ziua ai posibilitatea să vizitezi diferite orașe. Bineînțeles, o zi nu e suficientă să vezi în detaliu ce are de oferit fiecare destinație, însă îți poți face o idee în ce locuri ai vrea să te întorci. Așa cum am făcut noi cu insulele Corfu și Sicilia, după ce le-am văzut timp de o zi în cadrul unei croaziere, ne-am întors pentru o vacanţă de 1 săptămână în fiecare. 🙂

Nu trebuie să bifezi totul, poți doar gusta puțin din ce are de oferit locul, apoi să trăiești din plin experiența pe vas și să te bucuri că nu stai acasă, mai ales dacă vei călători cu copiii.

Daca te-am pus pe gânduri măcar puțin, aruncă un ochi pe ofertele de mai jos.  Noi vom fi în ambele croaziere. Hai să bem o bere împreună la bordul vasului!

Croazieră de 2 săptămâni în Turcia și Grecia. În aceasta călătorie vom vizita Istanbul, Bodrum, Izmir, Mykonos, Atena, Kusadasi, Rhodos și Creta. Vom avea suficient timp să ne plimbăm mai mult prin Istanbul, pentru că aici stăm 4 zile. In Istanbul, Mykonos, Atena si Creta am mai fost, însa abia așteptăm să revedem aceste destinații.

Croazieră de 12 zile prin Fiordurile Norvegiei și Capul Nord. Pe 11 august 2022, mergem în Kiehl și ne îmbarcăm pe Costa Fascinosa pentru una dintre cele mai tari experiențe din viața noastră: navigarea prin Fiordurile Norvegiei și Nordkapp, timp de 12 zile. Considerăm că vasul de croaziera e cel mai confortabil și simplu mod de a vizita Kiel, Alesund, Nordkapp, Tromso, Leknes, Trondhein, Olden și Bergen. Atracția principală a traseului este Nordkapp, unde există o stâncă de 307 m înălțime, cu un platou mare aflat în partea de sus, de unde vizitatorii pot sta și urmări soarele de la miezul nopții⁠ și Marea Barents, parte a Oceanului Arctic.

P.S. Copiii sub 14 ani plătesc doar taxele portuare, nu prețul întreg al croazierei, însă se pot bucura din plin de toate facilitățile vasului și de toată mâncarea gustoasă. E super afacere!

2 comentarii

  1. Sună bine ce povestești aici și mă tentează și pe mine o croazieră împreună cu familia. Cu toate acestea mă cam sperie situația cu virușii ce se răspândesc foarte ușor printre persoanele aflate într-o croazieră. Dacă e să caut cruises+viruses găsesc o sumedenie de articole. E bine că mergeți totuși vara când e riscul mai scăzut.
    În caz de urgență, există personal medical la bord?

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.