La invitația Travel Communication Romania cu sprijinul Asociației pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna, săptămâna trecută am petrecut câteva zile minunate în județul Covasna !
Covasna are peste 160 de conace și castele istorice, biserici fortificate și comori naturale unice, cum sunt apele minerale (în jur de 1000 de izvoare), văile de un verde crud străbătute de răuri cu ape limpezi, meșteșuguri încă bine păstrate și transmise din generație în generație, să nu mai spunem de mâncarea tradițională din zonă: gulaș, cozonacul secuiesc kürtőskalács îmbrăcat într-o crustă crocantă de zahăr sau nucă, stins cu un păhărel de pălincă.

Dar, ca să nu vă plictisim, o să vă povestim despre câteva locuri pe care le-am descoperit și habar nu aveam ca sunt la doi pași de Brașov.

In prima zi am pornit dis de dimineață din București și spre uimirea noastră, nu am facut decât 3 ore cu mașina, din Brașov sunt vreo 30-40 minute, buun! Ăsta a fost primul avantaj: un loc plin de verdeață si liniște, relativ aproape de București, care sa nu fie Valea Prahovei! 🙂

Povestea a început de când am ajuns in satul Tălișoara unde am fost cazați la Hotel Castel Daniel! Da! Cand vizitezi Covasna, te poți caza la un castel adevărat, de prin secolul XVII, cu camere regale, mâncare sofisticată, seri aristocrate, la prețuri cât se poate de decente. Vă povestim despre experiența la castel intr-un alt articol.

 

castel-daniel

Hotel Castel Daniel

Una dintre camerele in acre te poti caza la castel

Una dintre camerele în care te poți caza la Castel Daniel

În aproape 3 zile am reușit să descoperim o mică parte din comorile zonei și cu siguranță ne vom întoarce pentru a continua povestea.

Muzeul Național Secuiesc din Sfântul Gheorghe

Am fost conduși prin istoria muzeului de către un muzeuograf. Muzeul este un obiectiv important cu care poți începe vizita în Covasna, ca să poți înțelege mai bine tradițiile, istoria și importanța acestei regiuni.

 

muzeul-seuiesc-3

Muzeul Național Secuiesc din Sfântul Gheorghe

muzeul-secuiesc

Muzeul Secuiesc

muzeul-secuiesc-2

Razboi de tesut

Atelierul de turtă dulce

Afacere de familie care păstrează tradițiile și secretul rețetei unei turte dulci autentice. Când intri in micul atelier, ești înconjurat de mirosul de scorțișoară, ochii iți fug pe la toate rafturile pline cu turtă dulce care mai de care mai colorată și mai apetisantă, proprietarii te invață meșteșugul ornării, apoi ești lăsat în pace să-ți savurezi opera de artă. 🙂

 

ornare-turta-dulce

Turta dulce

turta-dulce

cuptoare-turta-dulce

Muzeul satului din Arcuș

O minunăție de căsuță, ticsită cu tot felul de obiecte vechi din secuime. Turul ni-l face proprietarul, Balinth Zoltan, zis și Zoli, un secui autentic, cu o română stâlcită, dar foarte simpatic, cu o dorință mare de a arăta lumii bogățiile și tradițiile zonei. Pe langă căsuță, muzeul privat are o colecție impresionantă de fiare de călcat ( peste 460 la număr) și sobe vechi de sute de ani. Zoli mai este și tâmplarul satului, ne-a invățat să cioplim lemnul și ne-a ținut o mică lecție despre simbolistica stâlpilor funerari din religia unitariană, care predomină în localitate. Intrarea este gratuită.

 

muzeul-satului-3

muzeul-satului-1

Fiare vechi

muzeul-satului-2

Zoli, întrebându-ne dacă știm ce reprezintă obiectul din mâna lui 🙂

muzeul-satului-4

Colectie sobe si fiare de calcat

muzeul-satului-5

După lecția de istorie și lecția de cioplit, merităm și un ospăț!

Fierarul satului Tălișoara

Un localnic pe la 50 ani, fierarul Nagy Gyorgy, cu o meserie veche de sute de ani, are doar 2 fete, care nu îi vor duce meseria mai departe, însa nu-și face griji, pentru că, ne spune, că produsele din fier forjat manual sunt din ce în ce mai cerute și mai căutate și cu siguranță își va dezvălui secretele unui ucenic. Fierarul ne face turul atelierului său, unde aflăm cu uimire că unul dintre secretele meseriei este să ai atelierul cât mai ordonat și organizat, iar fierarii sunt domni respectabili cu cămăși călcate la dungă. După o mică demonstrație cum se face un cui de potcoavă, cu dalta și ciocanul, ne ospătează cu un păhărel de pălincă. Felul principal este o felie de pâine cu cartofi, peste care este așezat un pat de ceapă tocată mărunt, asezonată cu o felie de slană, care în prealabil a fost topită la un instrument de fier, încins în focul din fierărie: o adevarată inovație culinară absolut delicioasă!

 

fierarul-satului

Nagy Gyorgy in atelierul sau

cum-se-topeste-slana

Instrumentul minune de topit slana

slana-pe-paine

Pofta buna!

Pictorii satului Vârghiș

Familia Suto, o familie de secui care duc tradiția de picturi pe lemn de 446 de ani (15 generatii !!), declarată și cea mai veche familie din Europa Centrala și de Est, care încă păstrează tradițiile și secretul picturii pe lemn, dar și a sculpturii lemnului. Din păcate nu ne-au lăsat să facem poze in camera cu exponate, așa că vă lăsăm și pe voi să le descoperiți.

 

poarta-la-familia-de-pictori

casa-familiei-de-pictori

Casa cu exponate

Satul Bicfalău cu cele mai multe conace boierești

Cu doar 380 de locuitori și peste 36 de conace boierești, unele locuite, altele părăsite, sătucul ăsta ne-a lăsat cu gura căscată. Încă de cănd intri în sat simți nevoia să nu mai pleci, cel puțin pentru câteva zile. Cam la fiecare pas vezi o poartă a unui conac, în spatele căreia stă strajnic o construcție veche de câteva sute de ani. Primarul comunei Ozun, cu care am avut plăcerea să discutăm, are planuri mari pentru satul Bicfalău: satul este propus pentru a fi inclus in patrimoniul UNESCO, vrea să dezvolte turismul in zonă, sa învețe oamenii din sat să facă turism, prin construirea de pensiuni, să îmbunatățească oferta de servicii, dar să păstreze tradițiile, iar până acum i-a ieșit destul de bine.

 

conac-restaurat

Conac restaurat

conac-parasit

Conac lăsat în paragină

 

Am vizitat și o pensiune făcută cu fonduri europene anul trecut, fix în mijlocul unei livezi : camere cu ieșiri spre grădina verde, dovleac copt în cuptor de lut, găini pe bătătura, mulți pomi, multe flori și un conac în care te poți caza, în caz că pensiunea este plină. Toate acestea la aproximativ 3 ore de București. Pensiunea se numește Zöld Diófa, iar o cameră dublă costa 24 de euro pe noapte si se mândresc cu mâncare făcută doar din produse naturale. Mai multe detalii găsiți aici, iar pentru rezervari, puteți suna la nr. 0745 138 611 sau +04 267 326 342.

pensiune-covasna

conac

Pensiunea Zöld Diófa, Bicfalau

pensiune

Rezervația Naturală Cheile Vârghișului

Ca să fim sinceri, nu suntem genul de persoane care fac trasee montane de ore întregi, însă nu ne ferim de traseele scurte. Genul ăsta de traseu este și prin Cheile Vârghișului. Un traseu interesant de vreo 2 ore dus-întors, înțesat cu peisaje parcă ireale, verdeață, stânci abrupte și răul Vărghiș peste care treci 3 poduri.

Înainte să intri în pădure trebuie să traversezi Poiana Narciselor.

 

poiana-narciselorTraseul are și o istorie interesantă: pe vremea cotropitorilor, localnicii plecau cu animalele din sat, le ascundeau în prima peșteră, Șura Cailor, zideau intrarea, apoi mergeau mai departe pentru a se adăposti în Peștera Mare de la Merești : o peșteră lunga de 1,5 km, care astăzi găzduiește și 17 specii de lilieci.

cheile-varghisului-2

Traseul spre Peștera Șura Cailor

pestera-cailor

Peștera Șura Cailor unde tăranii își ascundeau animalele

cheile-varghisului

După ce își ascundeau animalele, mergeau mai departe prin canion, traversau 3 poduri spre Peștera Mare

pestera-mare

Peștera Mare

pestera-mare-2

Fereastra din Peștera Mare

Dacă v-am stârnit curiozitatea și vă hotărâți să dați o fugă prin Covasna, puteți găsi pe siteul viziteazacovasna.ro cam toate informațiile de care aveți nevoie: cazare, inclusiv la Castel Daniel, trasee, muzee, meșteșugari, evenimente si multe altele.

Noi vom reveni cu siguranță in zonă să completăm propria noastră listă! 🙂

 

 

Adaugă un comentariu

error: Content is protected !!

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Trimite unui prieten