După experiențele trăite în micul avion ce ne-a purtat dinspre Yangon spre Heho, după aterizarea pe un aeroport-grajd, iar mai apoi după cei 250 de kilometri parcurși în, ține-te bine, opt ore cu un autobuz local, am zis că n-ar strica deloc dac-am testa și transportul pe apă în Myanmar. Și foarte bine am făcut, după cum se va vedea!
Din Mandalay, următoarea noastră oprire urma să fie Bagan, ceea ce s-a potrivit de minune cu ce-am găsit noi cotrobăind pe internet, și-anume o croazieră pe timp de zi între cele două orașe, cu un mic popas care urma să ne mai dezvăluie câte ceva despre cultura burmeză.
Am ales vasul RV Panorama II, iar croaziera a durat 11 ore, timp în care ne-am bucurat de două mese incluse, micul dejun și prânzul, de o oprire într-un sătuc rupt de lume, pe care am avut timp să-l vizităm pe îndelete, de ghid, dar și de o veritabilă lecție de purtat tradiționalele Longyi și pictură pe față Thanakha. Toată povestea asta ne-a costat 57 de dolari de persoană, iar croaziera am rezervat-o aici și am și plătit-o online.
Așadar, dis-de-dimineață, în jur de ora 6, ne-am îmbarcat în Mandalay, de la care ne-am luat la revedere, și am pornit, lăsându-l ușor în urmă, în direcția Bagan. Am luat micul dejun pe terasa de afară, admirând împrejurimile. Nu suntem deloc persoane matinale, așa încât, cu tot cu cafeaua pe care am băut-o, somnul nu se dădea dus, ba chiar ne-a făcut să ne retragen în interior. Ne-am așezat pe un scaun, extrem de confortabil de altfel, și am rămas acolo o vreme.
Ține minte că, dacă ai cartelă locală, internetul funcționează chiar foarte bine pe tot parcursul croazierei, așa că timpul îți va trece mai ușor dacă în plus navighezi și pe internet.
După cum spuneam, croaziera include și un popas într-un sat tradițional, dar fii atent! Satul se poate vizita numai pe ruta Mandalay-Bagan, nu și pe cea de întoarcere, Bagan-Mandalay. Am petrecut aici vreo oră, timp în care ne-am plimbat pe ulițe, am vizitat ”fabrica” de pălării din sat, am dat binețe localnicilor, aruncând în stânga și în dreapta câte un ”Mingalabar” (bună ziua în birmană), ceea ce ne-a îmbogățit cu o mulțime de zâmbete.
Am avut timp chiar și pentru o rundă de joacă cu copiii din sat, care s-au adunat în jurul nostru, bucuroși fiind de prezența atât de exotică a unora veniți de departe.
Cu mare părere de rău, am părăsit sătucul și ne-am îmbarcat pentru a ne continua drumul.
După prânz, au urmat două veritabile lecții de tradiții burmeze. Într-una dintre ele, doi băieți, membri ai echipajului, ne-au învățat cum se poartă vestitele fuste Longyi. Și cine ar fi zis că o bucată de material poate fi și fustă, și pantaloni, și ghiozdan, și borsetă, și batic, și, practic, cam tot ce ți-ar putea trece prin cap? E super interesant, pe cuvânt!
În cadrul celei de-a doua lecții, am învățat despre crema cu care se dau în special femeile pe față și care poartă numele de Thanakha. Se pare că această cremă se extrage din scoarța unui copac și se aplică direct pe față, scopul fiind acela de a înfrumuseța purtătorul, dar și de a-l proteja. M-am oferit pentru o demonstrație, așa că m-am ales și eu cu frumusețe de frunzulițe Thanakha pe față.
N-avem niciun dubiu că este o croazieră destinată turiștilor, căci n-am văzut picior de localnic, în afara echipajului, dar merită toți banii. A fost o experiență minunată, nu numai un mijloc de transport între două orașe, așa că ți-o recomandăm cu drag. Și cum se merge pe timp de zi, împuști doi iepuri dintr-o lovitură: vizitezi locuri noi, admiri din mers și mai și înveți câte ceva, pentru ca, la final, să ajungi și la următoarea ta destinație. Călătorii frumoase!
Citește și:
10 lucruri pe care ar trebui să le știi dacă plănuiești o vacanță în Myanmar
Myanmar: Ghid de călătorie în Yangon
Myanmar: Ghid de călătorie, Lacul Inle
Myanmar: Ghid de călătorie în Mandalay
Cum vizitezi într-o singură zi Mingun, Inwa și Amarapura
Myanmar: Ghid de călătorie în Bagan
Minunata Burma – traseul nostru de 17 zile prin Myanmar