De când activăm în mediul online, am observat că există tot felul de păreri despre orice: despre destinații, despre oamenii pe care îi poți întâlni în diverse locuri, dar și despre activități. Pe principiul ”câți oameni, atâtea păreri”! Ei bine, astfel am reușit să identificăm o serie de așteptări eronate pe care ni le creăm singuri și care, de cele mai multe ori, se nasc dintr-o documentare insuficientă. Iar aceste așteptări, o știm cu toții, ne pot umbri de-a binelea bucuria descoperirii unui loc nou.

Cum și noi am trecut prin unele dezamăgiri tocmai pentru că nu ne-am făcut temele cum trebuie, am zis să facem o listă care, sperăm noi, te va pune puțin pe gânduri, în așa fel încât pentru următoarea ta călătorie să verifici câteva lucruri de bază înainte de plecare.

 

1. E prea comercial

Nu de puține ori ne-am lovit de această expresie: fie că e prea comercial, fie că e prea turistic și, implicit, nu ai loc de atâția oameni. Și este firesc, căci la fel cum tu vrei să vezi locul ăsta despre care ai citit că este unul dintre cele mai frumoase din lume, și alții vor să-l vadă. Și uneori vorbim despre niște milioane de turiști.

Ca atare, Petra din Iordania, Angkor Wat din Cambodgia, Marele Zid Chinezesc și multe alte obiective arhicunoscute nu vor veni niciodată la pachet cu peisaje pustii așa cum vedem în pozele de prezentare.

Asta înseamnă că dacă vrem să vizităm un astfel de obiectiv, este obligatoriu să ne și asumăm, chiar din start, faptul că va trebui să ne îmbulzim cu alți turiști dornici de același lucru.

Un truc pe care îl mai folosim din când în când, dar care nu funcționează întotdeauna este să mergem în extrasezon sau în așa-zisul ”shoulder season”, adică în perioada de tranziție dintre sezonul de vârf și extrasezon.

Atunci am avea șanse ca zona vizitată să fie mai liberă și fără atât de mulți turiști. Exemple concrete: Zanzibar, la sfârșit de septembrie, sau insula Malta, în noiembrie. La fel de bine, însă, există și zone care sunt aglomerate indiferent de perioada pe care o alegi, precum Barcelona, Veneția sau Bali.

2. E prea scump

Dacă alegi să mergi în Malta în august, iarna  în Bahamas, în Dubai de Revelion sau în Lisabona în iulie, cu siguranță prețurile vor fi mari, pentru că fix atunci exploadează, și-atunci vei rămâne cu impresia că acea destinație este extrem de scumpă, nu un chilipir așa cum te-ai fi așteptat.

Cei mai mulți turiști asta și caută, să meargă în cele mai populare destinații în vârf de sezon, când prețurile ajung să fie și de până la zece ori mai mari. Vorbim despre perioada concediilor, despre vacanțele copiilor, când, firește, toată lumea vrea să plece de acasă și să viziteze. Totuși, dacă nu depindem de aceste condiții, nu mai bine mutăm puțin datele de călătorie?

Din momentul în care alegi să mergi în vacanță în sezonul de vârf, clar trebuie să-ți asumi și prețurile mai mari.

Ce facem noi? Păi simplu: în iulie și august, când prețurile sunt foarte mari, preferăm să ne plimbăm cu mașina prin România. Facem trasee pe munte și căutăm cazare la localnici.

Multe sătucuri rămân pustii, căci toată lumea pleacă la mare. De pildă, ne place mult zona munților Apuseni, cu peisaje fabuloase, unde am găsit cazare și cu 60 de lei în luna iulie, 2017.

 

3. Transportul în comun nu este cum ar trebui să fie

Nici nu știi câtă lume se arată nemulțumită de faptul că au așteptat mult sosirea autobuzelor locale, iar asta se întâmplă cu precădere în insule. Poate că nu este chiar ceea ce ți-ai dori să auzi, dar, în general, viața pe insulă curge un pic altfel, într-un ritm ceva mai lent, așa încât nici transportul comun nu este atât de dezvoltat precum ar fi într-o metropolă, iar autobuzele vin ceva mai rar, dar vin.

Am pierdut șirul insulelor vizitate până acum, dar, sincer, nu ne aducem aminte de niciuna în care să fi mers totul ceas. În general, cel mai indicat ar fi ca pe o insulă să închiriezi o mașină sau un scuter.

Povesteam acum ceva timp despre Creta, cea mai frumoasă și complexă insulă grecească, cel puțin din punctul nostru de vedere, iar o cititoare ne-a spus, foarte supărată, că nu i-a plăcut deoarece pentru a vizita locurile spectaculoase ale insulei avea nevoie de o mașină închiriată. Dar nu se aplică, oare, aceeași regulă și pentru Lefkada, Santorini, Bali sau Islanda?

Nemulțumirea asta se poate evita destul de simplu, cu o căutare prealabilă pe Google în legătură cu transportul în comun în zona X sau cu ce ar fi mai indicat, o mașină închiriată sau autobuzul local.

 

4. Experiența de la hotel nu a fost cea mai fericită

Aici avem un exemplu recent auzit chiar de la un membru apropiat al familiei. Contextul ar fi cam așa: vacanță în Thassos, șapte zile, transport cu autocarul, cazare și mic dejun, o sută de euro și un pic. Se întoarce persoana respectivă din vacanță și este cum nu se poate de nemulțumită de serviciile grecești, rămânând cu o părere foarte proastă despre Grecia în general. Motivul? A stat într-o cameră de hotel foarte mică, hotelul a fost de jumătate de stea, iar micul dejun deplorabil. Și-acum, cine este de vină pentru asta?

Chiar dacă îți rezervi vacanța prin intermediul unei agenții de turism, nu înseamnă că nu trebuie să citești deloc despre hotelul în care vei fi cazat, măcar ca să vezi ce părere au și alți turiști despre el. Dacă e ieftin, nu înseamnă că trebuie să fie și urât, dar paza bună trece primejdia rea.

De altfel, printre comentariile turiștilor poți găsi cu siguranță motive pentru care să nu alegi hotelul respectiv, de la gălăgia cauzată, de pildă, de construcția de vizavi și de șantier, la faptul că hotelul este la șosea și, deci, se aud și mașinile, la pereții subțiri ai camerelor și camerele murdare.

Ca pont, toate căutările noastre au ca filtru o notă de minimum 7. Citim mereu recenziile celor ce au dat notă mică, pentru ca, mai apoi, să trecem totul din nou prin filtrul personal. Abia dacă la final ni se pare în regulă mergem mai departe cu rezervarea.

În aceeași categorie ar intra și zborurile low cost. Contra unui bilet de avion de 20 euro dus-întors, unele persoane au pretenția ca în timpul zborului să fie serviți cu mâncare, scaunele să fie cât mai confortabile și, dacă se poate, tot în prețul biletului să aibă inclus și bagajul de cală.

 

5. E prea mare sărăcia

Foarte mulți aleg să-și facă vacanța în paradisuri tropicale precum Zanzibar sau  Republica Dominicană și, în mod paradoxal, se întorc acasă cu marea dezamăgire a sărăciei de dincolo de resort.

În orice destinație ai merge, nu uită să citești câteva rânduri despre nivelul de trai de acolo. Diferențele de cultură sunt foarte mari față de Europa, oriunde ai alege să mergi, dar, citind, așteptările tale vor fi realiste și nu-ți vei mai strica vacanța. Iți poți face o idee despre aceste contraste și din articolul nostru despre Zanzibar.

 

6. Se negociază prea mult

Unele popoare au în sânge treaba asta cu negociatul, cum sunt turcii sau marocanii, de care este foarte greu să scapi. Există, însă, și popoare care, tocmai din cauza turismului în masă, au ajuns să se adapteze și să încerce să stoarcă bani de la turiști, așadar și în astfel de zone este loc de negociat. Un exemplu în acest sens este insula Bali.

Recunoaștem că și noi am căzut pradă acestei dezamăgiri. Am mers în Maroc, știam că se negociază, și tot am fost surprinși de intensitatea pe care o capătă negocierile. După un circuit de vreo două săptămâni, ne-am întors acasă mai degrabă obosiți din cauza faptului că nu trebuia să lăsăm garda jos niciun moment, asta ca să nu fim păcăliți la prețuri, decât din cauza numărului mare de obiective vizitate.

Acum, însă, știm. Ba mai mult, între timp ne-am și obișnuit cu ideea, așa că negocierea vine de la sine și este deja o plăcere, nicidecum o corvoadă. În concluzie, suntem pregătiți pentru Egipt. 🙂

Cert e că nu poți schimba cultura locului doar pentru că tu nu știi să negociezi sau pentru că nu îți place, și-atunci nici nu e drept să te superi că oamenii de-acolo sunt așa. Trebuie doar să citești înainte câteva lucruri despre țara respectivă, iar dacă ai de unde, să ceri și o părere. În felul acesta, îți poți da seama dacă ceea ce cauți tu și ceea ce vei găsi la fața locului nu sunt la poluri opuse.

Așa că dezamăgirile de acest fel pot fi evitate fie pornind la drum pregătit, fie alegând o altă destinație, pe care să o poți digera mult mai ușor din acest punct de vedere.

 

7. Este apa rece ori ba?

Deși poate părea ciudat, este propoziția pe care o vedem cel mai des în fața ochilor pe site, la comentariile postărilor de pe Facebook sau în discuțiile de pe grupul de pe Facebook ”Vacanțe do it yourself”. Deci întrebarea care se află pe buzele tuturor este dacă apa este bună de bălăceală sau nu, pentru că, nu-i așa, turistul vrea ca, oriunde se duce, să poată face baie, chiar dacă destinația aleasă este o insulă din mijlocul oceanului Atlantic, unde sunt curenți care fac ca apa să fie rece în tot timpul anului.

Chiar dacă locul este unul spectaculos, așa cum se întâmplă cu Algarve, apa rece strică vacanța turistului.

Treaba asta nu am prea înțeles-o. Vacanța este vacanță și dacă nu intri în apă. La urma urmei, te poți plimba pe plajă, poți sta la soare, poți face drumeții în natură, poți interacționa cu localnicii, poți merge la un spa.

Personal, preferăm să ajungem în astfel de locuri înainte sau după ce trece sezonul, chiar dacă riscăm ca apa să fie mai rece. Avantajele ar fi că ne bucurăm de o plajă mult mai liberă și nu ne înghiontim cu miile de turiști, și nici nu plătim exagerat de mult la restaurante.

Așa, de pildă, am fost anul trecut în Lefkada și în Corfu. La sfârșit de septembrie. Am găsit plaje pustii, terase la fel, prețurile mult mai mici și, surpriză, apa era încă bună pentru baie. La fel, am vizitat Malta în noiembrie când, într-adevăr, apa a fost rece, dar legea compensației a funcționat cu locurile frumoase pe care le-am vizitat. Apoi, dacă ai vizita Creta în februarie, când e frig și, din nou, apa este rece, nu te-ai bucura să poți lua parte la un carnaval local asemănător celui din Veneția și de un soare cum nu prea ai șanse să găsești în România în acea perioadă? Exemplele pot continua la nesfârșit.

Sigur, am auzit fraza asta și cu privire la orașele mari cu ieșire la mare, unde poți petrece un city break pe cinste și fără să te scalzi neapărat, precum Barcelona, Marsilia, Tel Aviv, Malaga. Așa că te întrebăm și pe tine: chiar contează atât de mult temperatura apei?

 

8. Poze înșelătoare de pe Instagram

Cu riscul de a ne lua câteva înjurături serioase, încheiem lista noastră cu celebrul Instagram. Avem și noi un cont unde mai postăm din când în când, însă fără a edita prea mult pozele și fără să depunem eforturi pentru a posta poze din anumite unghiuri în așa fel încât realitatea să pară altfel decât e de fapt. Știm că mulți oameni vor să ajungă în anumite locuri doar pentru că au văzut nu știu ce poze mirobolante pe Instagram.

Totuși, mare grijă la această platformă, dar mai ales la cei pe care îi urmărești! Dacă un loc este extrem de frumos în poze și tocmai pozele te-au convins să-l vizitezi, nu pleca la drum înainte de a căuta și pe Google alte informații, chiar și alte poze. Sigur vei găsi și unele needitate.

Nu de alta, dar goana unora după like-uri și follower-i pe Instagram îți pot ruina vacanța. Gândește-te la lucruri simple: unii, de pildă, pot avea aparate profesionale, alții au îndemânarea de a face fotografii fabuloase și de a surprinde unghiuri și lumini în colțuri care, pentru majoritatea, nu înseamnă nimic.

Alții se trezesc cu noaptea în cap pentru a surprinde câteva cadre într-un loc care este extrem de aglomerat în timpul zilei și poți rămâne cu impresia greșită. Alte fotografii pot ascunde în spate bugete mari pentru vacanțe, bani grei plătiți pentru o cameră de hotel cu vedere către nu știu ce terase de orez, de pildă. Adică pentru un loc instagramabil.

De aceea, înainte de orice călătorie, repetăm, nu uita să te documentezi. Nu e musai ca totul să fie stabilit, dar nu strică să știi câte ceva despre cultura locală, despre obiectivele turistice, despre modalitățile de vizitare, despre ce nu ar trebui să ratezi dacă plănuiești o vacanță într-o anumită zonă.

Nu de alta, dar cu atât de puțin vacanța ta poate să fie mereu la superlativ.

Tu cu ce așteptări ai plecat în vacanță și cu ce dezamăgiri te-ai întors?

 

2 comentarii

  1. Foarte foarte bun articolul. Cam toate ideile le-am întâlnit de-a lungul timpului, câte unul pe ici pe colo, dar bine că le-ați pus la un loc. Cel mai mult mi-a plăcut explicitarea pozelor super atractive de pe Instagram.

  2. Veronica Bratu on

    Super articol! De mult nu am mai citit atât de multe informații prețioase (și în același articol). Eu simt că mai e loc de câteva articole asemănătoare. Mulțumesc!

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.
Send this to a friend