A trecut ceva timp de la ultimul articol din seria menită să încurajeze călătoriile responsabile, așa că, dacă tot ne aflăm în plin sezon al vacanțelor exotice, mai ales în draga noastră Thailanda, am zis că ar fi momentul potrivit să vorbim puțin despre o altă activitate preferată de mulți turiști: poza cu tigrul. Și, când spunem mulți turiști, includem, desigur, și turiștii români, care nu se dau deloc în lături de la ceva ce ar putea deveni cu ușurință punctul culminant al vacanței lor.

Ți-aș sugera să începem cu un simplu exercițiu de imaginație. Cum ar fi, de pildă, dacă ai avea chiar acum, în fața ta, o femeie hrănindu-și copilul? Dar așază, de dragul exercițiului, o cușcă în jurul celor doi. Te cam înfioară treaba asta, zi că nu!

Și-acum, ca să fie exercițiul complet, pune un alt biped la intrarea în cușcă, cu o nuia din bambus în mână, în timp ce cu cealaltă strânge bănuții pe care tu ar trebui să-i plătești ca să vezi imaginea de mai sus. Ba nu, exercițiul devine complet doar atunci când, din preaplin de entuziasm, vrei să intri în cușcă și să hrănești tu însuți copilul, te gândești că-i floare la ureche. Iar în tot timpul ăsta, prietenul tău îți face niște poze de toată frumusețea cu care să câștigi popularitate pe Facebook. Pare că nu-ți prea place exercițiul nostru. Sincer, nici nouă.
Dar, dacă stai să te gândești mai bine, cam așa stau lucrurile și cu bietele animale. Fie că vorbim despre elefanții blânzi, despre delfinii inteligenți sau despre tigrii fioroși. Da, chiar și tigrii fioroși, acele superbe animale de pradă, pot ajunge în ipostaze pe care nu le merită nicicum, câtă vreme omul își exercită puterea asupra lor. Și, din păcate, omul chiar are putere asupra lor.

Te-ai gândit vreodată la ce sunt supuși tigrii pentru ca tu să poți face o poză cu ei?

1. Încă de la naștere, puii de tigru sunt luați de lângă mamele lor. Pe de o parte, lucrul ăsta se întâmplă pentru a putea începe procesul de ”îmblânzire” a animalului, iar pe de altă parte, pentru a grăbi cumva reproducerea, iar femela să poată da naștere altor și altor pui care, ce surpriză, vor fi folosiți în fix aceleași scopuri.

2. Nu-ți imagina că tigrii sunt adăpostiți în spații ce le recreează mediul natural. Chiar nu sunt. Tigrii, ca majoritatea animalelor aflate în aceeași situație, sunt ținuți în niște cuști de regulă mici, strâmte, a căror podea este din ciment, iar această imagine nu are absolut nicio legătură cu ceea ce le-ar face lor mai bine, în sălbăticie.

3. Îmblânzirea tigrilor este despre turiști, nu despre tigri. Îngrijitorii care îi antrenează de mici nu au decât un singur scop, acela de a-i transforma într-un soi de marionete care să distreze miile de turiști. Iar mijloacele pe care le folosesc nu sunt întotdeauna cele mai prietenoase.

Uneori, nu li se dă suficientă mâncare, sunt înfometați dacă fac o greșeală peste care nu se poate trece. Alteori, sunt loviți cu biciul sau cu bețe din bambus, ca să se învețe minte. Oricum ar fi, scenariul nu este deloc unul care să ne facă cinste nouă, oamenilor.

4. Ne place sau nu, tigrii sunt animale sălbatice, iar comportamentul lor trebuie să fie de animal sălbatic. Faptul că ajungi în fața unuia, ajungi să-l mângâi, să-i stai alături sau să îl hrănești, nu înseamnă deloc că este un animal prietenos din fire.

Înseamnă că e posibil ca asupra lui să se fi intervenit într-un fel. Diverși specialiști în psihologia animalelor spun că animalele sunt sedate și că, altfel, nu se poate explica acea stare de moliciune pe care o au în prezența turiștilor.

5. Orice urmă de instinct de animal se duce pe apa sâmbetei atunci când 12 ore pe zi sau mai mult, trebuie să dai frumos în poze. Poți să fii tu cel mai tigru dintre toți tigrii, dacă îți petreci toată ziua într-o cușcă unde nu te poți comporta ca ceea ce ești, un tigru, și nici nu interacționezi cu cei ca tine, adică alți tigri, spiritul tău dispare.

Și uite-așa, devii apatic și, dac-ai fi biped, cu gânduri și emoții, Homo Sapiens, adică, cei din jur te-ar trimite la psiholog. Și, cel mai probabil, ți s-ar spune că suferi de depresie. Dar tu ești tigru, n-ai cum!

Sună aproape scandalos, știm, dar asta este realitatea. O realitate care, expusă din ce în ce mai des, cu simț de răspundere, ne-ar face pe tot mai mulți să renunțăm la anumite mici bucurii care, să fim serioși, nu ne prea fac cinste.

 

Cu vreo patru ani în urmă, a fost cât pe ce să vizităm și noi un astfel de centru

Cu vreo patru ani în urmă a fost cât pe ce să facem o vizită unui parc celebru, Tiger Kingdom de lângă Chiang Mai. Am ajuns chiar până la intrare, dar, ca un făcut, trăgând cu ochiul la ce se întâmpla în acest așa-zis ”regat” și văzând tigrii în cuști, dintre care doar puii erau mai vioi, în timp ce cei mari păreau chiar adormiți, ni s-a părut că ceva nu este în regulă. Așa că am ales să facem cale întoarsă și să nu intrăm.

Am mâncat, în schimb, niște tăieței la restaurantul de vizavi, timp în care am observat cam ce se întâmpla pe partea cealaltă a drumului, unde turiștii, care entuziaști, care sfioși, stăteau la poză. Frica era justificată numai de lucrurile pe care le știau dinainte despre aceste animale, căci atitudinea bietelor exemplare din fața lor era departe de aceea a unui animal de pradă.

Nu am regretat deloc decizia noastră, chiar dacă am dat cu piciorul acestei ocazii de a vizita unul dintre cele mai mari parcuri de acest fel din Thailanda. Cele două nume mari, cunoscute și extrem de căutate de public, sunt Tiger Kingdom, pe care l-am ratat noi și care are un parc deschis la Chiang Mai și unul la Phuket și Tiger Temple, din Kanchanaburi.

Acesta din urmă a și fost implicat în 2016 într-un scandal uriaș despre care s-a vorbit foarte mult și care a scos la lumină detalii înfricoșătoare. Promovat intens ca așa-zis sanctuar, unde, culmea, niște călugări se ocupau de animale, parcul a ajuns în lumina reflectoarelor ca urmare a unor acuzații de trafic de animale sălbatice.

Altfel, de partea cealaltă a baricadei se află asociații internaționale precum World Animal Protection, care, printre altele, a inițiat o petiție prin care au cerut celor de la TripAdvisor să renunțe la a mai vinde bilete la activități destinate turiștilor de o cruzime ieșită din comun. Și, ce să vezi, peste 550.000 de oameni au semnat, așa încât TripAdvisor s-a conformat, chiar a promis să găzduiască pe site și un portal menit să educe turiștii în ce privește felul în care sunt tratate animalele sălbatice.

 

Și, totuși, chiar nu există o variantă mai prietenoasă pentru a vedea un tigru de-aproape?

Știm, cei mai mulți dintre cei ce vor să pornească într-o astfel de aventură susțin că iubesc animalele și că, de fapt, din această dragoste nesfârșită pentru necuvântătoare provine și dorința de a interacționa cu animalele sălbatice. Cei mai mulți, spuneam, căci mai există și aceia care vor să vadă un tigru de-aproape pentru că dă bine pe rețelele de socializare.

Totuși, tocmai de dragul necuvântătoarelor, ai putea lua în considerare o variantă ceva mai prietenoasă, care să nu afecteze integritatea corporală a tigrilor, dar mai ales cea emoțională. Iar o astfel de variantă ar fi, de pildă, un safari. În felul acesta, poți vedea câte animale sălbatice vrei tu, doar că în condiții de siguranță, atât pentru animale, cât și pentru tine.

Și, mai presus de orice altceva, în habitatul lor natural. Sigur, este o variantă care vine și cu marele dezavantaj al prețului mai ridicat, însă, la final, credem noi că vei ieși mai degrabă pe plus: și cu o experiență uluitoare, dar și cu sufletul împăcat.

Una peste alta, poate că nu toate parcurile sunt atât de rele precum par, poate că adevărul este, cum se întâmplă de multe ori, undeva la mijloc. Indiferent de situație, tu documentează-te înainte de a lua o decizie sau alta, la fel de temeinic ca atunci când ți-ai rezervat zborul și cazarea și încearcă să nu fii superficial. Deschide bine ochii și acceptă și păreri care nu îți convin. Citește experiențele altor turiști și încearcă să vezi și dincolo de ceea ce îți dorești tu să se întâmple.

Pe TripAdvisor, de pildă, sunt o mulțime de mărturii care dezvăluie regretul de a nu fi ținut cont de propriul instinct sau de avertismentele altora, și neputința de a mai da timpul înapoi. Așa că fă în așa fel încât să nu fii și tu unul dintre aceia.

Citește și:
Cu discernamantul în vacanță: de ce să nu călărim elefanții
Cu discernamantul în vacanță: de ce sa nu înotam cu delfinii
Cu discernământul în vacanță. De ce trebuie să respectăm cultura locului2 comentarii

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.
Send this to a friend